keskiviikkona, helmikuuta 14, 2007

Diabeetikon kannattaa vaihtaa margariini voihin

*
Nämä nykyaikaiset margariinit
, jotka vaihtoesteröinnin (kovettamisen) jälkeen tarjotaan meille terveystuotteina, ovat uusimmissa tutkimuksissa osoittautuneet epäterveellisiksi. Tyypin 2 diabetestä sairastavan tai tämän sairauden vaaravyöhykkeessä olevan kannattaa syödä voita margariinin sijaan. Syynä on se, että tutkijat havaitsivat margariinin lisäävän insuliiniresistenssiä. Insuliiniresistenssin lisääntyminen johti verensokerin kohoamiseen koehenkilöillä. Samaa vaikutusta ei saatu aikaiseksi meijerivoilla (luontainen tyydyttynyt rasva).

Eiköhän meidän kaikkien olisi aika siirtyä käyttämään voita?

Lähde: Nutrition & Metabolism, 15.1.2007 (4:3 ; doi:10.1186/1743-7075-4-3)

4 kommenttia:

 1. Taas mennään vaaralliseen populistiseen suuntaan yleistyksissä! Bulkkimargariineissa on kovetettua kasvirasvaa, mutta markkinoilla on paljon merkkejä, joissa kovetettua rasvaa ei ole!

  Kaikkia margariineja haukkuessasi syyllistyt ihan samaan kuin ne, jotka haukkuvat (aiheetta) voita!

  VastaaPoista
 2. Margariini on jotenkin vastenmielinen tuote, en siitä ajatuksesta pääse eroon. Tämä asia saattaa vaikuttaa kirjoitteluuni. Olen pahoillani jos vien sinulta(kin) Tiedemies margariinin syönnin viehätyksen. Et varmaan vielä ole lukenut uusinta kirjoitustani kolesterolista?

  VastaaPoista
 3. Et tietenkään vie margariinin syönnin viehätystä, mutta väität asioita, jotka eivät ole totta, kun yleistät. Margariineja on monia erilaisia ja vain osassa on kovetettuja kasvirasvoja.

  Kouhkaamisessasi menee lapsi pesuveden mukana!

  VastaaPoista
 4. Ymmärrän, että monet pitävät enemmän voista kuin margariinista (tottumiskysymys?). Itselläni on maitoproteiiniallergia, joten ei ole muuta mahdollisuutta kuin laittaa margariinia leivän päälle.

  Muuten: "Yhdysvaltojen terveysviranomaisen FDA:n mukaan on terveellisempää syödä margariinia kuin voita, koska voissa on korkeampi tyydyttyneen ja transrasvan kokonaispitoisuus" Lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Margariini ja sieltä http://www.cfsan.fda.gov/~dms/qatrans2.html#s4q3

  VastaaPoista