maanantaina, helmikuuta 26, 2007

Skype hypetystä

Ravintoaiheisten kirjoitusten sulattamiseksi saatte nyt vaihteeksi aimo pläjäyksen ravintotoimittajille suunnattua tietoa nettipuheluista. Tämä näyttäisi olevan sellaista Skype-ohjelman hehkutusta, mutta on tässä jutussa ihan hyvää muutakin tietoa.

Ilmaiset Internet-puhelut eivät ole enää asiaan vihkiytyneiden harrastajien yksinoikeus, vaan ne ovat jokaisen tietokoneenkäyttäjän ulottuvilla. Nettipuheluilla voi säästää pitkän pennin niin kaveripiirin yhteydenpidossa kuin ulkomaanpuheluissakin.

Miltä kuulostaisi mahdollisuus puhua tuntikausia ilmaiseksi ystäviesi kanssa toiselle puolelle maailmaa? Entä rajoittamattomat soitot kotimaan lankanumeroihin parin euron kuukausihintaan? Tämä ei ole tulevaisuuden utopiaa, vaan täyttä totta. Internet-puhelut ovat mullistaneet päivittäisen yhteydenpidon teinistä mummoon ja kaveriporukoista yritysmaailmaan.

Internet-puheluiden hyödyntäminen ei enää edellytä syvällistä tietotekniikan asiantuntemusta tai kalliita oheislaitteita. Alkuun pääsemiseksi tarvitaan vain tietokone, nettiyhteys, kuulokkeet ja mikrofoni, sekä jokin lukuisista maksuttomista puheluohjelmistoista.

Internet-puheluohjelmistoista tunnetuin on Skype, joka on noussut parissa vuodessa maailmanlaajuiseksi ilmiöksi. Vuonna 2003 esitelty ohjelmisto on kasvanut nopeasti valtavaan suosioon ja muuttanut pysyvästi puheviestinnän käyttötapoja. Skypellä on jo yli 170 miljoonaa käyttäjää, ja yhtiö arvioi, että jo seitsemän prosenttia kansainvälisistä kaukopuheluista soitetaan Skypellä.

Vireästä kännykkä- ja nettikulttuuristaan tunnettu Suomi kuuluu Skypen käytössä edelläkävijämaihin. "Suomi toimii meille eräänlaisena näyteikkunana siihen, miten Skypeä todennäköisesti käytetään tulevaisuudessa. Suomalaiset ovat tarttuneet nopeasti Skypen mahdollisuuksiin niin vapaa-ajalla kuin yrityksissäkin. Käyttäjämäärät kasvavat kovaa vauhtia", kertoo Skypen lisäpalveluista vastaava johtaja Jonas Kjellberg.

Skypen maksuttomalla ohjelmistolla voi soittaa ilmaiseksi toisille Skype-käyttäjille kaikkialla maailmassa. Tavallisten puheluiden lisäksi Skype mahdollistaa videoyhteyden keskustelukumppaniin web-kameran avulla. Ohjelmistolla onnistuu lisäksi chat-keskustelu sekä tiedostojen, kuten kuvien lähettäminen. Skype on turvallinen käyttää, sillä kaikki sen liikenne kulkee verkossa vahvasti salattuna.

Euroopan verkkomainontaliiton (EIAA) vuonna 2006 toteuttaman tutkimuksen mukaan jo 45 prosenttia eurooppalaisista käyttää Internetiä päivittäin. Keskimäärin eurooppalaiset Internet-käyttäjät viettävät viikoittain netissä 11 tuntia ja 20 minuuttia. Internet-palveluiden parissa käytetyn ajan lisääntyessä on luontevaa, että myös henkilökohtainen viestintä siirtyy verkkoon. EIAA:n tutkimuksen mukaan viime vuonna jo 15 prosenttia eurooppalaisista nettikäyttäjistä hyödynsi verkkoa myös puheluihin. Määrä kasvoi puolella edellisvuodesta.

Internet-puheyhteyksistä ja chat-palveluista on tullut itsestään selvä osa päivittäistä sosiaalista kanssakäymistä kännykän ja sähköpostin rinnalla. Kaveripiirin pääasialliseksi viestintävälineeksi on nousemassa yhä useammin Skype tai muu Internet-viestintäväline, ja kännykkää käytetään vain silloin, kun toinen osapuoli ei ole tietokoneen äärellä.

Helpotusta koti-ikävään! Skype ja muut pikaviestimet ovat tuoneet helpotusta niin nuorten kuin heidän vanhempiensakin kännykkälaskuihin. Kenties eniten "skypettämisestä" hyötyvät kuitenkin ne, jotka pitävät tiiviisti yhteyttä ulkomailla asuviin ystäviinsä tai perheenjäseniinsä. Ennen soittelua hillitsivät ulkomaanpuheluiden kalliit hinnat, mutta ilmaisten Internet-puheluiden myötä ei kelloa tarvitse enää vilkuilla.

Kun suomalainen Johanna meni naimisiin australialaisen Glenin kanssa, nettipuheluista löytyi luonteva väline mannertenväliseen yhteydenpitoon. "Kuulin ensi kertaa Skypestä ystäviltäni. Mieheni innostui uudesta mahdollisuudesta jutella säännöllisesti Melbournessa asuvien perheenjäsentensä ja ystäviensä kanssa", Johanna kertoo.

Nyt osat ovat vaihtuneet. Johanna muutti viime syksynä Glenin mukana Australiaan ja hän käyttää Skypeä lähes päivittäin. "Lähettelen pikaviestejä, soitan tietokoneelta toiselle ja hoidan juoksevia asioita SkypeOut-toiminnon avulla. Käytän Skypeä aina ulkomaanpuheluita soittaessani, koska se on yksinkertaisesti edullisin vaihtoehto", Johanna kertoo.

Skypen lisäksi Johanna ja Glen ovat liittäneet tietokoneeseen web-kameran, josta onkin tullut korvaamaton laite. Kun koti-ikävä yllättää, Johanna voi jutella ystävien ja perheen kanssa videokuvan kera. Viime aikoina hän on seurannut tiiviisti hyvän ystävänsä kaksosten kehitystä. "Skype on helpottanut sopeutumistani uuteen kotimaahan merkittävästi. Tiedän, että olen välimatkasta huolimatta aina vain muutaman klikkauksen päässä Suomessa asuvista läheisistäni".

Internet-puhelut ja chat-työkalut ovat löytäneet tiensä kuluttajakäytöstä myös yrityksiin. Skypen kaltaiset ohjelmistot liitetään yhä useammin osaksi yrityksen muuta tietotekniikkaa. "Skype on saavuttanut maailmanlaajuisen suosionsa tarjoamalla helpon ja maksuttoman tavan pitää yhteyttä ystäviin ja sukulaisiin kaikkialla maailmassa. Yrityskäyttäjien määrä kasvaa kuitenkin todella nopeasti, ja yritykset tuovat jo lähes kolmanneksen Skypen liikevaihdosta", Skypen Jonas Kjellberg sanoo.

Hiljattain tehdyn kyselyn mukaan 95 prosenttia Skypeä käyttävistä yrityksistä kertoo säästäneensä kustannuksissa ja 80 prosenttia uskoi Skypen myös lisänneen tehokkuutta. Lisäksi 62 prosenttia yrityksistä sanoi asiakasyhteydenpitonsa parantuneen Skypen helppokäyttöisyyden ansiosta. 76 prosenttia vastaajista kertoi yhteistyön kollegojen kanssa lähentyneen. "Internet-tekniikan täysipainoinen hyödyntäminen tuo monille yritykselle selkeän kilpailuedun kustannussäästöjen sekä tehostuneen kommunikaation myötä. Skype onkin löydetty erityisesti pienissä ja keskisuurissa yrityksissä", Kjellberg jatkaa.

Sähköpostiin verrattuna chat on monella tapaa välittömämpi, ja siinä saa heti tiedon viestin perillemenosta. Skype onkin mainio työkalu monelle pienyritykselle, joka haluaa kustannustehokkaan ratkaisun tavallisen puhelimen ja sähköpostin tueksi. Useilla paikkakunnilla toimiva yritys pystyy järjestämään helposti esimerkiksi ilmaisen puhelinneuvottelun viiden henkilön välillä.

Skypen liiketoiminta perustuu maksullisiin lisäpalveluihin, joihin kuuluvat muun muassa puhelut Skypen ja tavallisten puhelinten välillä, vastaajapalvelut ja soitonsiirrot. Skypen uusin versio toi mukanaan myös mahdollisuuden lähettää tekstiviestejä matkapuhelimiin. Viimeisimpänä uutuutena Skype esitteli kiinteähintaisen Skype Pro -palvelun, joka tarjoaa kahden euron kuukausihintaan mm. maksuttomat puhelut kotimaan lankaliittymiin.

Tavallisiin puhelimiin soitettujen SkypeOut-puheluiden hinta riippuu ainoastaan puhelun kohdemaasta, ei siitä mistä soitetaan. Erityisesti suuriin maihin kuten Yhdysvaltoihin soitetut SkypeOut-puhelut ovat merkittävästi edullisempia kuin tavalliset ulkomaanpuhelut.

Skypestä on tullut suosittu työkalu paljon matkustaville, sillä hotellin nettiyhteyden kautta kannettavasta tietokoneesta soitettu SkypeOut-puhelu maksaa useimmiten vain murto-osan oman matkapuhelimen käytöstä ulkomailla. Avointen langattomien verkkojen yleistyessä monet liikematkustajat ovatkin luopuneet lähes kokonaan kännykän käyttämisestä matkoilla.

Skype on saatavilla Windows-, Mac- ja Linux-tietokoneisiin sekä PocketPC-kämmenmikroihin. Ohjelmiston voi ladata ilmaiseksi Skypen verkkosivuilta, ja sen käyttöön tarvitaan vain tietokone, Internet-yhteys ja mikrofonikuulokkeet. Ohjelmistoa voi myös käyttää tietokoneen tai kannettavan omilla kaiuttimilla ja sisäänrakennetulla mikrofonilla, mutta tällöin puhelun äänenlaatu yleensä kärsii kaikumisen vuoksi.

Skypen käyttöön avautuu lisämahdollisuuksia erilaisten oheislaitteiden ja -palveluiden avulla. Skype tarjoaa mm. yhdessä suomalaisen Lilli Groupin kanssa laite- ja palvelupaketin, joka sisältää Lillille sovitetun Skype-ohjelmiston valmiilla asiakastukikontakteilla, web-kameran, stereokuulokkeet ja 30 minuutin prepaid-setelin Skypen maksullisiin lisäpalveluihin.

Skypen ominaisuuksia ja lisäpalveluita:
  • Ilmaiset ääni- ja videopuhelut toisille Skypen käyttäjille
  • •Skype Pro -palvelu, joka mahdollistaa kahden euron kuukausihinnalla puhelut kotimaan lankaliittymiin ilman minuuttiveloitusta
  • •Edulliset SkypeOut-puhelut tavallisiin puhelimiin
  • •Puhelinneuvottelut enintään viiden henkilön kesken
  • •SkypeIn-numero, jonka avulla Skypeen voi soittaa tavallisista puhelimista
  • •Vastaajapalvelu Skype-soitoille ja tavallisille puheluille
  • •Tekstiviestit matkapuhelimiin
  • •Soitonsiirto toiseen Skype-tunnukseen tai tavalliseen puhelimeen
Skype-ohjelmiston voi ladata ilmaiseksi osoitteesta www.skype.fi. Ohjelmisto toimii myös suomen kielellä.

Lähde: Deskin uutispalvelu ravintotoimittajille, 26.2.2007

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti