perjantaina, helmikuuta 23, 2007

Ruokavalioiden TOP78

*
Kommentointi on varsin vilkasta!

Hämmästellään yhdessä
erilaisten laihdutus-, elämänhallinta ja terveysdieettien lukumäärää. Listasijoitus määräytyy salaisen laskukaavan mukaan, johon sisältyy mm. laskelma tieteellisten tutkimustöiden lukumäärästä, ruokavalion järkevyydestä ja käyttökelpoisuudesta. Mitä korkeammalla listalla ruokavalio esiintyy, sitä todennäköisempää on, että dieettiin kannattaa uhrata aikaa ja rahaa. Dieetti on sitä lähempänä huuhaata, mitä alimpana listalla se esiintyy. Viime aikoina mm. vähähiilihydraattisista dieeteistä on julkaistu varsin runsaasti korkealuokkaisia tutkimustöitä ja näiden dieettien listasijoitus on jonkin verran noussut. Ravitsemus herättää tunteita ja vuorenvarmasti tämä lista myös kuohuttaa monien mieliä. Teidän kannattaa protestoida mikäli havaitsette suosikkidieettinne jääneen epäilyttävän kauas kärjestä. Perehdyn tilanteeseen ja korjaan mahdollisesti sijoituksen seuraavalla päivityskerralla mikäli siihen on aihetta. Suoranaisiin virheisiin puutun välittömästi. Huomioikaa, että tämä on minun henkilökohtainen käsitykseni ruokavalioiden järjestyksestä ja kenenkään ei pidä listan takia menettää yöuniaan!

Suluissa näkyy edellinen listasijoitus.

 1. (1) Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositukset
 2. (3) Glykeeminen indeksi ("verensokeriblues")
 3. (2) Ortoglykeeminen painonhallinta
 4. ( - ) Kiloklubi ohjelma
 5. ( - ) Keventäjät ohjelma
 6. (5) Kasvisruokavalio
 7. (4) ENE-dieetti (VLCD-dieetti, Nutrifast-dieetti)
 8. ( - ) Harvardin dieetti
 9. (11) Zone dieetti (Barry Searsin dieetti)
 10. (9) Atkinsin dieetti (ketogeeninen dieetti)
 11. (7) Omenalla ohuemmaksi dieetti
 12. (6) Painonvartijat
 13. (12) Montignac
 14. ( - ) Nutrilett
 15. (8) Näkkileipädieetti
 16. (10) Pritikinin dieetti
 17. (14) Välimeren dieetti
 18. ( - ) Mercolan dieetti ("Ilman viljaa" -dieetti)
 19. ( - ) Bernsteinin dieetti
 20. (15) Kosher-dieetti
 21. ( - ) Schwarzbeinin menetelmä
 22. (17) Mammadieetti
 23. (18) Elävä ravinto
 24. ( - ) Sugar Busters -dieetti
 25. ( - ) Lutzin dieetti
 26. (16) Body for Life
 27. (19) Fuhrmanin dieetti
 28. (20) Gersonin dieetti
 29. (21) Okinawan dieetti
 30. (22) Total Wellbeing Dieetti
 31. ( - ) Pellinki-dieetti ("Heikkilän" ruokavalio)
 32. ( - ) H-limit-dieetti ("Loikkasen ruokavalio")
 33. (13) Scarsdalen dieetti
 34. (27) Kivikauden dieetti (Paleodieetti)
 35. ( - ) Tohtori Pakarisen dieetti
 36. (24) Gluteeni-kaseiinivapaa dieetti
 37. (26) Perunadieetti
 38. (28) Makrobioottinen dieetti
 39. (29) Evoluutiodieetti
 40. (30) Robbinsin dieetti
 41. (31) Grahamin dieetti
 42. ( - ) Hellerien dieetti ("Hiilihydraattiriippuvaisen dieetti")
 43. (32) Perriconen dieetti
 44. (33) Laihduttaminen kaloreita laskemalla
 45. (25) Fit for Life ("Elämäsi kuntoon")
 46. (34) Riisidieetti (Duke University Diet)
 47. ( - ) Allévo ohjelma
 48. (36) Hunza dieetti
 49. ( - ) Ezrin dieetti ("Rasvasi avulla hoikaksi", Insulin control diet)
 50. (37) Vichyvesi dieetti
 51. (38) Aineenvaihdunta dieetti
 52. (39) Seksidieetti
 53. ( - ) Hamptons dieetti
 54. (52) Herbalife
 55. (40) Hollywood dieetti (South Beach Diet)
 56. (41) Detox dietti
 57. ( - ) Go-dieetti
 58. ( - ) Protein Power -dieetti
 59. (42) Korkeaproteiininen dieetti
 60. (43) Stillmanin dieetti
 61. (44) Hedelmädieetti
 62. (35) Kaalisoppadieetti
 63. ( - ) Easy Body ohjelma
 64. (45) Halleluja dieetti
 65. (46) Best bet dietti
 66. (47) Craigin ohjelma
 67. (48) Mehiläisen dieetti
 68. ( - ) Rasvanhuuhteludieetti ("Fat Flush", Gittlemanin dieetti)
 69. (49) Ananasdieetti
 70. (50) Lentoemäntä dieetti (4 päivän ihmedieetti, uranaisen dieetti)
 71. (51) Israelin armeijadieetti
 72. (53) Yhden päivän juomadieetti
 73. ( - ) Pysy solakkana CD
 74. (54) Veriryhmädieetti (D'Adamon Dieetti)
 75. (55) Roskaruokadieetti
 76. (56) Tietokonehakkerin dieetti (Hacker's diet)
 77. (57) Buddhalaisdieetti
 78. (58) Valoravinto (Breatharian diet)

23 kommenttia:

 1. Voisit poistaa Kosher- dieetin listalta kokonaan, koska sitä noudatetaan uskonnollisista, ei terveydellisistä tai laihdutuksellisistä syistä.

  *P*

  VastaaPoista
 2. Miksi ihmeessa Zone on kasvisruokavalion jälkeen? Zonen ruoka-ainevalikoimahan on huomattavasti monipuolisempi kuin kasvisruokavaliossa ja monipuolisuus varmistetaan joka aterialla.
  Entä B12 puutostilat?

  VastaaPoista
 3. Kosher -dieetistä on ilmestynyt useita tieteellisiä tutkimustöitä. Taidan pitää sen listalla.

  VastaaPoista
 4. Sekä Zone että kasvisruokavalio ovat kymmenen parhaan dieetin joukossa. Eikö se ole jo aika hyvä saavutus? Zone jää aavistuksen heikommille hieman vähäisemmän tutkimusnäytön takia. Kasvisruokavalion hyötyjä ja etuja on tutkittu tosi paljon, Zonea toki myös, mutta minun markintöjeni mukaan vähemmän kuin kasvisruokavaliota. Barry Searsin käsitys eikosanoideista on mielestäni hieman outo ja ylikorostunut. Muistaakseni Salmenkaita & Tavi (2005) kritisoivat samaa asiaa.

  VastaaPoista
 5. Käsitys eikasonoideista ei romuta ruokavalion koostumusta, joka ON monipuolisempi kuin pelkkää kasviruokavaliota noudatettaessa. Logiikkasi ei oikein kestä. Jos nyt kuvitteellisesti roskaruoan vaikutusta on tutkittu enemmän kuin Zonea, niin tekeekö se roskaruokavaliosta paremman?

  VastaaPoista
 6. Sijoitus kymmenen parhaan joukossa on toki hyvä. Millä perusteella ENE-dieetti on sinne päässyt? Sehän jos mikä on keino, jota ei voi jatkaa elinikäänsä ja on alunperin tarkoitettu lääkärin valvonnassta toteuttettavaksi. Nythän niitä pusseja saa ostaa kuka vaan ja toteuttaa miten vaan.

  VastaaPoista
 7. Anja hyvä juurihan vastasin, että Zone saa huippusijoituksen ja tämä oudosta eikosanoidiviritelmästä huolimatta. Eikö sinulle mikään riitä? Zonen listasijoitus on jopa noussut viimekertaisesta. Kasvisruokavalio on pysynyt samalla sijalla, ikään kuin junnaten paikallaan. Zonessa sentään jotakin tapahtuu!

  Mitä tulee ENE-dieettiin, se pohjautuu hyvin laajaan tutkimustietoon. Se on nimenomaan "sairaaladieetti". Ei missään nimessä tarkoitettu elinikäiseksi dieetiksi. Jouduin perehtymään tämän ENE-dieetin kiemuroihin aika perusteellisesti luennoidessani muutama vuosi sitten sairaanhoitajille ruokavalioista. Minua yllätti miten paljon tätä dieettiä on tutkittu. Viime aikoina tutkimusrintamalla on ollut hiljaisempaa ja ENE on tippunut pari pykälää.

  Hyviä kommentteja!

  VastaaPoista
 8. Vielä yksi asia Anja: Nythän niitä pusseja saa ostaa kuka vaan ja toteuttaa miten vaan.

  Tämä on todella valitettava käytäntö. Olen yhtä ymmälläni kuin sinäkin, että näitä Nutrifast-pusseja saa ilman reseptiä ja kokeilu näin onnistuu ilman lääkärin valvontaa! Jos ketoosiin halutaan päästä energiapulan avulla, niin parempi olisi tehdä tämä sairaalassa tai jossakin hoitokodissa.

  VastaaPoista
 9. Miten tuo Tohtori Tolosen ortoglykeeminen dieetti voi saada noin korkean sijoituksen?

  Tommi

  VastaaPoista
 10. Tommille tiedoksi, että tohtori Matti Tolosen kokoama ortoglykeeminen ruokavalio perustuu tutkittuun tietoon. Niin kauan kun Tolonen pitää ne omat kyseenalaiset laihdutuspillerit poissa kuvioista, tässä on mitä järkevimmät ohjeistukset.

  VastaaPoista
 11. Christer hyvä, Zonen sijoitus on hyvä, mutta mielestäni kasviruokavalion sijoitus taas on liiankin hyvä, koska huonosti toteutettuna se voi johtaa puutostiloihin. Kyllä se vaan Christer on niin, että jos tekee tällaisia listoja ja pitää blogia pitää olla valmis vastaamaan kysymyksiin - ja tarvittaessa väitelläkin.

  VastaaPoista
 12. Anja, vaikka miten yrittäisin niin listasta ei saa täydellistä. Olen ilmoittanut laskentaperusteeni ja perustellut miksi kasvisruokavalio saavuttaa näin korkean sijoituksen. Tähän on tyydyttävä. Mikä olisi sinun TOP10-listasi?

  VastaaPoista
 13. Minusta on älytöntä vertailla keskenään ruokavalioita, jotka ovat olemassa täysin eri tarkoituksiin. Esim. Kosheria noudatetaan uskonnollisista syistä ja koko elämä, kun taas jotain ENE - dieettiä vain vähän aikaa, tarkoituksena radikaali painonpudotus.

  Yhtä hyvin voisit yrittää asettaa paremmuusjärjestykseen kehonrakentajan, balettitanssijan, kestävyysjuoksijan ja vaikkapa kuulantyöntäjän treenit. Ei niinkään voi tehdä, kun tavoitteet ja motiivit ovat täysin erilaiset. Eri LAIHDUTUSdieetit voisi ehkä rankata, mutta ei kaikkia maailman ruokavalioita samalle listalle.

  *P*

  VastaaPoista
 14. Saatat *p* olla oikeassa älyttömyyteni suhteen. Ruokavaliot ja niiden tutkiminen on hauska harrastus minulle. Taatusti listassa on puutteita, mutta ei niin suuria etteikö alkuperäinen ideani kaikkien ruokavalioiden vertailusta olisi mahdollinen.

  VastaaPoista
 15. En sanonut että sinä olisit älytön, lista on. :) Tai sanotaanko pikemminkin, että on turhaa ja hedelmätöntä vertailla asioita, joilla ei ole juurikaan yhteistä keskenään.

  Keksin vielä yhden vertauksen: tuossa listassasi vertaat lenkkareita ja pipottimia. Ok, molemmat ovat kenkiä, mutta koska käyttötarkoitus on eri, ei tunnu järkevältä verrata niitä keskenään.

  Itse asiassa kun dieettien paremmuutta yritetään selvittää, pitäisi huomioida myös kuka dieettiä käyttää. Tämä listasi antaa ymmärtää, että ENE -dieetti on Atkinsia parempi vaihtoehto kenelle hyvänsä, vaikkapa maratoonarille.

  *P*

  VastaaPoista
 16. Miksi korkeaproteiininen on noin alhaalla?? Prodensaannin nostamisesta esim. 15E% --> 25E% on selvää etua todeuttu monissa tutkimuksissa.

  VastaaPoista
 17. Anonymous ihmettelee ihan oikeutetusti: Miksi korkeaproteiininen on noin alhaalla??

  Tämän proteiinipainotteisuuden suhteen on se ongelma, että puhtaasti proteiinien puolesta liputtavia dieettejä on vaikea tunnistaa kirjallisuudesta. Menevät esim. Zone-dieetin piikkiin, jossa myös painotetaan proteiinimääriä. Tuo Michael ja Mary Dan Eadesin "Protein Power" -dieetti on minulle tuiki tuntematon toistaiseksi. Tiedätkö siitä enemmän?

  VastaaPoista
 18. Ihan hauska lista. Paljon sellaisia dieettivirityksiä joista en ole ikuna kuullutkaan. Tätä listan ylläpitoa sinun kannattaa ehdottomasti jatkaa. Kiloklubi sinulla oli, mutta ei Keventäjät. Onko sinulla joku ajatus ettei se sovi listalle?

  VastaaPoista
 19. Hyvä lisäysvinkki tuo Keventäjät. Pistän listalle kunhan saan laskettua sille sopivan listasijoituksen.

  Kiitos!

  VastaaPoista
 20. Kilo-Stop on sijalla 66, mutta eihän se ole mikään dieetti, vaan tarhapupu-uutetta ja B3-vitamiiniin sidottua kromia sisältävä kapseli (jota Christer ilmeisesti pitää "kyseenalaisena"). Kilo-Stop on tarkoitettu nimenomaaan ortoglykeemisen ruokavalion apukeinoksi, jolla painon hallintaan saadaan alkuvauhtia. Tuotteen suosio kyllä puhuu puolestaan, samoin käyttäjiltä kauppiaille tullut palaute.

  VastaaPoista
 21. Matti Tolonen vapautti minut vaikeasta tilanteesta. Eihän KiloStop todellakaan ole mikään dieetti, eikä mikään kovin hyvä tuotekaan. Otan sen pois. Kiitos.

  VastaaPoista
 22. Minua ihmetyttää näkileipädieetin asema esim. Mercolan edellä. Näkkileipä on erittäin nopeasti sokeristuvaa hiilihydraattia, sen yksipuolinen syöminen johtaa puutoksiin, nostaa triglyjä ja laskee HDL:ää. Näyttelijä Mikko Kivinen sitä sovelsi joitakin vuosia sitten ja on antanut ymmärtää saaneensa siitä terveydellistä haittaa.

  Valoravinto on nälkiintymiseen perustuva tappodieetti eikä mielestäni kuuluisi listalle lainkaan. Kuten ei myöskään ENE tai kaalisoppadieetit, joissa ravintainevalikoima supistetaan äärimmilleen.

  Muutenkin ravintoainevalikoiman riittävä monipuolisuus pitäisi olla yhtenä kriteerinä.

  Entä miten Heikkilän Pellinki eroaa Atkinsista muuten kuin suomalaisemmalla elintarvikevalikoimallaan, mikä minusta on vain plussaa?

  Mirka

  VastaaPoista
 23. Korjaus: Tässä oleva Rautavaaran näkkileipädieetti on monipuolisempi kuin Kivisen toteuttama ainoastaan näkkileipää sisältänyt.

  Mirka

  VastaaPoista