torstaina, maaliskuuta 01, 2007

Teräs-Taavetti


Ystäväni Antti Honkonen on kirjoittanut hienon muistokirjoituksen aikamme liikuntalegendasta, Taavetti Huovisesta. Innostakoon Taavetti meitä muita liikunnan kipinän sytyttämiä.

Teräs-Taavetin askellus päättyi

Limingassa valtatie 4:n kohdalla Temmeksen tienoilla oli takavuosikymmeninä kaksi kuuluisaa tavaramerkkiä: Ala-Temmeksen lentokone ja sen luona kävelylenkkinsä kääntöpaikalla piipahtanut Limingan kilpakävelevä lentojätkä, joksi Teräs-Taavetti Huovinen itseään nimitti (valokuva: Antti Honkonen).

Oulun Tarmon ja sitä ennen Limingan Lujan yleisurheilijalegendoihin kuuluvan Taavetti Huovisen askellus päättyi lopullisesti Ystävänpäivän aatonaattona. Limingassa 30.12.1914 syntynyt ja kotikunnassaan 12.2.2007 elämäntaipaleensa päättänyt mies kantoi lempinimeä Teräs-Taavetti.

Piialle syntyneen, 92-vuotiaaksi eläneen miehen elämäntaipaleelta löytyisi monta vaikuttavaa tarinaa, mutta tässä keskitytään liikuntaan. Kehnokuntoisuutta, päivittäistä pahoinvointia ja oksentelua kokenut surkeakuntoinen mies päätti vanhoilla päivillään ottaa liikunnan päivittäiseksi lääkkeekseen. Jo savottatyövuosinaan hän oli kävellyt yli 100 kilometrin matkoja työmaalta toiselle, joten kunnon kohentamiseksi löytyi luonnolliseksi lajiksi tuo kävely. Toki hän raskaan työnteon lisäksi hiihti ja pyöräili paljon. Työtaidoista hän hyötyi urheiluvimman sytyttyä mm. niittomestarina.

Jalat veivät miestä ahneesti Temmeksen teitä. Eipä ihme, että hän 1980-luvulla kuntoduttuaan lähti kokeilemaan Oulun aluekisoihin nuorempiensa kävelyvauhtia. Maailmanennätyksiä rekisteröidään myös veteraaniurheilijoille ja sellainen on myös Teräs-Taavetin nimissä. Vuonna 1986 Pohjois-Pohjanmaan piirikisoissa hän käveli 72-vuotiaana 3000 metrillä ajan 17.09,0. Se oli silloisen tilastoinnin aikana 70-vuotiaiden ME! Maailmanennätystemppu ei aiheuttanut laakereille lepäämisilmiötä vaan innokkaamman näyttöhalun ja tämän Teräs-sanan liittämisen entistä uskottavammin etunimen yhteyteen. Vuonna 1988 hän teki samalla matkalla uudeksi ikäistensä ME-ajaksi hurjan lukeman 15.46,0.

Monta miestä Teräs-Taavetti ehti innostaa kilpakävelyyn, lajiin jossa maisemat vaihtuvat, mielikuvitus saa vapaasti laukata. Sellaisen lajin pariin jonka matka- eli tossukustannukset ovat kilometriä kohden halpaakin halvemmat. Moni jatkaa yhä Taavetin sytyttämää kilpakävelyharrastusta.

Kepeitä multia Taavetille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti