maanantaina, maaliskuuta 19, 2007

Soinin miehet oikealla asialla

**
Timo Soini saavutti merkittävän vaalivoiton
äskettäisissä eduskuntavaaleissa. Tässä jutussani soinilaisuutta edustaa kuitenkin pieni ja pippurinen Pohjanmaalla sijaitseva kunta nimeltään Soini. Siellä asustaa ystäväni maratoonarilääkäri Ahti Honkola. Hän on työryhmänsä kanssa pistänyt soinilaiset liikkumaan henkensä edestä!

Kuntoilusuunnitelman pohjana on liikkumisresepti. Soinin perusterveydenhuollossa on lähdetty avoimesti luomaan yhteistyökuvioita lähikunnassa sijaitsevaan Kuortaneen urheiluopistoon mm. diabeteksen ehkäisemiseksi. Tavoitteena on ollut luoda uudenlainen, pitkään interventioon (väliintulo) perustuva toimintamalli elintapojen muuttamiseksi. Tyypillisiksi tavoitteiksi asetettiin kolesteroli-, verenpaine- ja sokeriarvojen alentaminen sekä painon pudottaminen. Tukeakseen miehiä näiden tavoitteiden saavuttamisessa miehille tarjottiin mahdollisuus lähteä Kuortaneen urheiluopistolla järjestettäville tehojaksoille ja vuoden mittaiseen seurantaan.

Liikuntaresepti toimii:
 • Paastoverensokeriarvojen (fp-Gluk) keskiarvo on pudonnut lähtötilanteen 7,04:stä 4,32 mmol:iin/l.
 • Plasman triglyseridipitoisuuden keskiarvo on ryhmässä pudonnut 2,02 mmol:sta/l 0,93 mmol:iin/l, mikä on linjassa ”pahan” eli hapettuneen LDL-kolesterolin sekä (kokonais) LDL-kolesterolin laskun kanssa.
 • Kaikki ryhmässä mukana olleet kokivat yksilökohtaisia useimmiten positiivisia muutoksia jaksamisessaan peruskunnon nousun myötä.
 • Ryhmäläiset kertoivat liikkumisen helpottuneen ja mielialan ja olotilan keventyneen.
Ihan ilman Jobinpostia ei kuitenkaan selvitty. Painoindeksimuutokset (BMI) olivat huolestuttavia. Alkutilanteen (lokakuu 2005) jälkeen seuraavassa mittauksessa toukokuussa 2006 BMI oli jokaisella ihan nätisti laskussa. Kesän aikana miehet kuitenkin siirtyivät pois kaidalta tieltä ja ravitsemukseen liittyvät repsahdukset olivat saaneet painon nousemaan, mikä todettiin syyskuussa 2006. Miehiin kohdistettiin tästä johtuen oikeaoppinen nuhtelusaarna ja pikkulinnut visertävät, että kaidan tien polku on taas löytynyt. Soinin miesten seuranta jatkuu.

Lähde: Diabetes ja Lääkäri -lehti 36 (helmikuun numero): 19-23, 2007

3 kommenttia:

 1. Minusta on väärin, että epäterveellisesti eläneet ja itsensä lihottaneet palkitaan sillä, että he pääsevät Urheiluopistolle. Me, jotka tuollaista isoaisimme ja janoaisimme, emme suinkaan pääse kunnan rahoilla tuollaiseen.

  Tuollakin rahalla olisi ostanut vanhuksille monet vaipat. Jos joku välttämättä haluaa tappaa itsensä liikkumattomuuteen ja vääriin ruokailutottumuksiin, niin omapa on valintansa.

  *P*

  VastaaPoista
 2. Nyt olet kyllä *p* liian herkällä mielellä lukenut tuota juttuani. Liikuntaresepti on yksi hienoimpia lääkeresptejä mitä lääkäri voi ylipainoiselle potilaalleen kirjoittaa.

  Ajattele:

  30 min aerobista liikuntaa aamuin illoin, kuuri loppuun, sen jälkeen uusi aika tilattava lääkärille.

  VastaaPoista
 3. Siis liikuntaresepteissä ei ole mielestäni sinänäsä mitään vikaa. Olen vain kade, jos nämä liikuntareseptin saaneet pääsevät Kuortaneellekin vielä "tehohoitoon".

  *P*

  VastaaPoista