Sinä olet rohkea, sain yllättäen kuulla eräällä ravintoluennolla. Onneksi minulla ei ollut tulenpalavaa kiirettä pois luentotilaisuudesta vaan pystyin jatkamaan pohdiskelua mahdollisesta rohkeudestani luentotilaisuuden jälkeen.
En pidä itseäni erityisen rohkeana, joten oli syytä kuunnella rehellistä luentojeni kuuntelijaa ja kommentoijaa. Vaikka pelkäsin pahinta, näytti siltä, että mahdollisen rohkeuteni olen kuitenkin onnistunut kanavoimaan rakentavalla tavalla. Vaatii minulta suunnatonta rohkeutta ottaa tämä asia nyt esille. Minua kuunnellan lisääntyneellä mielenkiinnolla ympäri Suomen niemen ja arvostan luentokeikoille pyytäjien rohkeutta pyytää juuri minut paikalle. Otan sen riskin, että huumorilla höystetyt luentokeikkani tyrehtyvät kokonaan kun nyt pistän kaikki ravitsemuskorttini pöydälle. Voihan siinä mahdollisesti myös käydä niin, että keikat lisääntyvät. Toivottavasti arvostatte rohkeita mietteitäni ravitsemuksesta sekä luentotilaisuuksissa että näissä kirjoituksissani.
Tässä tulee avointa tilitystä ravitsemusvalistuksen tilasta Suomessa. Älkää hermostuko, älkää provosoituko! Moni asia on meillä Suomessa tosi hyvällä tolalla, joitakin asioita täytyy jonkin verran ihmetellä ja sitten on asioita, jotka ovat ihan päin mäntyä! Jos omalla kohdallanne tekstini lukeminen tuntuu pahalta, lopettakaa silloin lukeminen siihen paikkaan, maailmasta löytyy paljon muuta luettavaa. Jos kuitenkin löydätte pohdinnoistani jotain merkittävää, niin lukekaa toki tämä kirjoitukseni ja kaikki muutkin kirjoitukseni, antakaa tulla kommentteja, puolesta ja vastaan. Tämän lukemiseen teiltä menee viisi minuuttia, sanoman tajaumiseen voi mennä huomattavasti pitempi aika.
Viranhaltijat pelkäävät liiallista avoimuutta ravintoasioissa
Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ohjeistus perustuu tutkittuun tietoon ja sisältää vuorenvarmasti parhaan mahdollisen ohjeistuksen miten laajat väestöryhmät voivat turvallisesti hoitaa ravitsemusasiansa kuntoon. Syömällä niin kuin Kansanterveyslaitos, Sydänliitto, Diabetesliitto ym. valistavat, pysyy terveenä noin yleisesti ottaen. Ohjeet toimivat loistavasti jos on terve ja rakastaa liikuntaa. Hiilihydraatteja syödään silloin estoitta juuri niin paljon kuin suosituksissa neuvotaan syömään (reippaasti yli puolet, eli 55-65%), valkuaista pistetään kohtuullisesti poskeen (15-20%) ja rasvan käytössä on terveen järjen käyttö sallittua, eli vältetään liian rasvaisia ruokia (20-30%). Useimmat meistä oivaltavat tämän asian, kuitenkin ihmiset ovat yhä enemmän hukassa lukiessaan lehdistä tai kuullessaan telkkarissa näiden ohjeistusten erilaisista muunnelmista.
Mikä on se oikea tapa syödä? Mikä on se oikea tapa liikkua? Voin ymmärtää tavallisen ihmisen vaikeudet erottaa milloin kyseessä on esimerkiksi terveysvaikutteisten tuotteiden voimakas mainostus ja milloin puhutaan siitä, miten tuote oikeasti vaikuttaa terveyteen. Usein kuluttaja joutuu miettimään onko tämä jonkun uuden kuntokerhon mainospätkä, vai annetaanko siinä todellakin vilpittömästi ymmärtää, että ihmisen olisi hyvä liikkua vähintään 45 min joka päivä sellaisia lyhyehköjä keppejä mukanaan raahaten. Yksi esimerkki mainostuksen ja terveellisyyden ristiriidasta on suhtautuminen erilaisiin ravintolisiin ja vitamiinivalmisteisiin. Monia ravintolisiä mainostetaan sillä tavalla, että ne auttavat "siihen ja siihen" –vaivaan. Kuitenkaan käyttäjä ei kuitenkaan ehkä huomaa olennaista eroa tuotetta käyttäessään. Näihin mainoksiin ja markkinointipuheisiin suhteutettuna Valtion ravitsemusneuvottelukunnan antamat ohjeet tuovat selkeän linjauksen ravintoaineiden käyttöön ja palauttavat ihmiset takaisin maanpinnalle sen suhteen mikä on oikeasti terveellistä useimmille ihmisille.
Uutena asiana mukaan otetuilla liikuntasuosituksilla (mahtava asia!) ei tavoitella neptunus -planeettaa taivaalta vaan on hyvin ymmärretty käytännöllinen näkökulma, jossa korostuu ihmisten arkiliikunnasta koostuva kokonaisuus. Suosituksessa on mielestäni tosi hyvin oivallettu "pätkäliikunta". Tämä pieninä palasina koottava liikuntapanos motivoi ja rohkaisee kiireisen arjen keskelläkin koostamaan itselleen soveltuvia liikuntakokonaisuuksia. Ei yritetäkään viestittää "täydellisistä huippu-urheilijoiden treeneistä".
Eräs liikunta-alan yrittäjä puhui minulle viisaita: "Usein ammattiliikuttajan näkökulmasta havaitsee kuinka ihmisille syntyy herkästi rimakauhu, jos heillä on sellainen näkemys että treenin tulisi aina olla erittäin tarkasti oikein toteutettu ja juuri oikean mittainen. Silloin tapahtuu traagisin vaihtoehto kaikista, eli jäädäänkin täysin liikkumattomana kotiin odottelemaan parempaa ajankohtaa sille 'täydelliselle treenille'. Jäin ravitsemusneuvottelukunnan ohjeistuksessa kaipaamaan sitä, että liikunnan merkityksestä olisi vielä selkeämmin oma kohtansa tiivistelmässä, jossa tiivistetysti olisi sitten luettavissa kansanterveyden näkökulmasta kaikki olennainen".
Ongelmat syntyvät sitten kun tämä kaikille suunnattu sinänsä hieno valistussanoma ei jostain syystä kuitenkaan toimi yksilötasolla. Voin pistää pääni pantiksi, että Suomessa elää sellaisia ihmisiä, jotka valtion ravitsemusneuvottelukunnan ohjeilla voivat todella pahoin. Henkilöllä voi olla esimerkiksi diabetes, hänellä voi olla voimakas sokerinhimo, hän saattaa tajuta voivansa huomattavasti paremmin jos hän syö paljon rasvaa, hänelle ei kertakaikkiaan nuo oikeaoppiset kevyttuotteet sovi, hän on ihastunut meijerivoihin jne. Kerro näitä ajatuksiasi kirjoituksissasi, luentoilloissasi, keskustelufoorumeilla, lääkärikolleegoillesi, niin saat pahimmillasi havaita sellaista järjenjuoksun pimeytymistä järkevinä pitämissäsi viranhaltijoissa, tutkijoissa, lääkäreissä, että et voinut uskoa asiaa todeksi. Tämä on kuitenkin totta! Mainitse näille viranhaltijoille ja virallisen terveystietomme vaalijoille voivasi hyvinkin ajatella, että virallisesta ravintovalistuksesta poikkeava Atkinsin ruokavalio (tai jokin muu suosittu dieetti) saattaa joillekin ihmisille olla terveellinen ratkaisu ja saat kuulla olevasi täysi sekopää ja lisääväsi muiden viranomaisten ahdinkoa ja kuluttajien hämmenystä entisestään. Ravinnon monipuolisuus on terveytemme kannalta erityisen tärkeää. Usein luullaan terveellisen ruokavalion tarkoittavan samaa kuin rasvaton ruoka, mutta myös tämä pahamaineinen rasva kuuluu osana monipuoliseen ruokavalioon.
Ravitsemussuositusten luonteeseen kuuluu, että ne ovat ohjeellisia. Suositusten avulla opimme elämän peruskoulussa miten ruokavalio koostetaan terveellisempään suuntaan. Mutta aivan kuten yhteiskuntaa voi menestyksellisesti johtaa porvarillinen hallitus, meillä on kokemusperäistä tietoa, että SMP aikoinaan ei onnistunut syöksemään tätä maata täydelliseen perikatoon. Jotkut kokevat hankalaksi syödä vihanneksia suositusten mukaista määrää tai kokevat syyllisyyttä kun kalaa ei syödä 2-3 kertaa viikossa. Sama homma voi olla perunan syönnin tai makaronin kanssa. Vaikka kuinka suositukset sanoisivat, että perunaa olisi hyvä syödä kohtuullisesti, olen valistusilloissani pitänyt perunan syönnin jälkeisestä "raskaasta olotilasta" kertovia kuuntelijoita siinä määrin arvossa, että olen vapauttanut heidät tästä perunan tuputtamislinjauksesta. Ravitsemussuositusten täytyy oikein tulkittuina nähdä sellaisina, että ne antavat monipuolisia vaihtoehtoja, josta kaikki sitten löytävät oman tavan syödä terveellisesti. Muodissa on minulla tällainen usein viljelemäni lause: "Syö sellaista ruokaa josta sinulle tulee mahdollisimman hyvä olo!"
Olen sitä mieltä, että esimerkiksi diabeetikoiden pitäisi saada hoitavalta lääkäriltään ja ravitsemusterapeutiltaan tarvittaessa mahdollisuus kokeilla esimerkiksi vähähiilihydraattista ruokavaliota ja liikuntaa samalla sovittaen lääkityksensä sellaiseksi, että siitä ehkä voisi jopa kokonaan luopua. En ymmärrä miksi tämä voi olla niin mahdoton ajatuskuvio.
Virallisessa ravintovalistuksessa eenergiaravintoaineiden jakautumasta annetaan turhan jäykkä ja ehdoton suositus. En ymmärrä miksi ei edes merkittävimpiä erityisryhmiä (huippu-urheilijat, diabeetikot, verenpainepotilaat, kilpirauhasihmiset ym.) huomioida paremmin raportissa. Ehkä raportti silloin menettää selkeytensä ja sen tällä hetkellä erinomaisen tiiviin muotonsa. Yksinkertainen on kaunista? Kuitenkin, erityisesti hiilihydraattien ja rasvan saantisuositukset voisivat vaihdella henkilön liikuntamäärän ja energiankulutuksen mukaan. Samoin esimerkiksi tiettyjen vitamiinien ja kivennäisaineiden poikkeuksellinen tarve mm. sairauksista toipuvilla ihmisillä. Vähän liikuntaa harrastavilla voisi rasvojen suhteellinen osuus ravinnosta olla sokereiden kustannuksella korkeampikin, kunhan rasvan laatutekijöihin ja monipuolisuuteen kiinnitetään riittävästi huomiota.
Ravintotutkimuksia luetaan tarkoituksella väärin!
Minun on vaikea käsittää miksi jonkun tietyn laitoksen virallinen ravintovalistaja voi nähdä niinkin paljon vaivaa tulkitakseen tahallaan väärin ilmestyneitä laajoja ravintotutkimuksia. Hän saattaa poimia itseään ja rahoittajia miellyttäviä tutkimuslöydöksiä samalla täysin katkaisten kaiken muun aistinvaraisen toimintansa niin, ettei hän näe edes samalle sivulle ilmestynyttä täysin päinvastaista tietoa. Samaan hengenvetoon hän saattaa innostua haukkumaan kaikki luontaistuotealalla olevat rehellisetkin yrittäjät, jotka myöskin haluavat poimia tutkimustöistä ne omaa ajatuskuviotaan pönkittävät tiedonmuruset.
Minusta esimerkiksi tuntuu pöyristyttävän lapselliselta sellainen laajalle levinnyt ajatuskuvio, että vuosikymmenestä toiseen kerrotaan varoittavaan sävyyn siitä ruoan kolesterolista ja kielletään systemaattisesti kovien eläinperäisten rasvojen käyttö koska se on niin vaarallista sydämelle. Viime aikoina on ilmestynyt useita luotettavia tutkimuksia, joissa todetaan näiden eläinperäisten rasvojen terveyttä edistävät ominaisuudet. Viranomaisille on jäänyt päälle tuo vanha levy, samaa virttä veisataan tapahtuu sitten mitä tahansa edistystä ravintorintamalla.
Olen laaja-alaisesti ja rehellisesti tutkinut ja tulkinnut näitä ravintoasioita. En pidä mahdottomana, että minäkin tulkitsen ravintotutkimuksia väärin. Monet ravintotutkimukset ovat niin epäselviä lähtökohdiltaan, että vaara vaanii jatkuvasti. Minut erottaa kuitenkin monesta ravintovalistajasta se seikka, että minä olen vapaa kuin taivaan lintu! Kukaan ei maksa minulle provisiota jos kerron ravintoluennoillani näistä ravintoaineista joko ylistävään tai paheksuvaan sävyyn. Minä saatan suositella jotakin aitoa luonnontuotetta, ravintolisää, vitamiinipilleriä ym. vain sen yksinkertaisen seikan takia, että minulle on muodostunut sen suhteen luottamusta herättävä olotila. Tuote saattaa aidosti toimia tai siitä ravintoaineesta voi olla hyötyä.
Tässä Viisi minuuttia -sarjassa on aiemmin ilmestynyt:
- viisi minuuttia aikuisten aivovammoista
- viisi minuuttia avokadosta
- viisi minuuttia korkeasta verenpaineesta
- viisi minuuttia laihdutusvalmisteista
- viisi minuuttia lantusta
- viisi minuuttia nauriista
- viisi minuuttia parsasta
- viisi minuuttia rasvamaksasta
- viisi minuuttia syömisen säätelystä
- viisi minuuttia terveellisistä rasvoista
- viisi minuuttia virvoitusjuomista
Loistava kirjoitus! Voi kun olisi minun kirjoittama juttu - ehkä sitten joskus... Minun (tietenkin täysin puolueeton) mielipiteeni on se, että tämä juttu on harvinaisen puolueeton ja kiihkoton. Yritän varoa ylisanoja, mutta valtion palkalla (=opintotuella) ravitsemusasioita täyspäiväisesti aktiivisesti seuraavana en ole törmännyt näin hyvään kirjoitukseen pitkiin pitkiin aikoihin.
VastaaPoistaUsein on niin, että ravitsemusasioista paljon tietävillä ei ole sen suurempaa intohimoa ymmärtää asioita käytännön kannalta ja toisaalta ne jotka intohimoisesti ravitsemusasioihin suhtautuvat eivät useinkaan omaa laajaa teoreettista pohjaa. Mutta tässä jutussa oli pystytty nämä asiat harvinaisen hyvin yhdistämään.
Jokaisen ravitsemusasioista kiinnostuvan pitäisi lukea heti ensimmäisenä tämä juttu - ennen kun tukehduttaa itsensä internetin, lehtien ja kirjojen pohjattomaan ravitsemusinformaatiotulvaan.
Kiitos!
Janne
Nyt minä menin kyllä ihan noloksi...
VastaaPoistaMissään nimessä sinun ei ole Christer syytä nolostua. Minunkin mielestäni aivan loistava kirjoitus, kuten monet muutkin kirjoituksesi.
VastaaPoistaTommi
"Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ohjeistus perustuu tutkittuun tietoon"
VastaaPoistaOsin perustuu, osin ei. Ravitsemussuosituksissa hiilihydraattien ja rasvan suhde ei perustu tutkittuun tietoon. Valtion ravitsemusneuvottelukunnalla ei ole ravitsemussuosituksia laatiessaan ollut käytössään sellaista tutkimustietoa, joka osoittaisi, että runsashiilihydraattinen ruokavalio olisi kaikille ihmisille mahdollisimman terveellinen.
Lisätietoa: Haaste: Hiilihydraatit ja rasva ravitsemussuosituksissa - Valtion ravitsemusneuvottelukunta vaikenee
Sinulla on Jari todella mielenkiintoinen haaste menossa blogissasi. Olisi ensiarvoisen tärkeää, että saisit hyviä kannanottoja haasteeseesi. Vaikenemisen aika ei ole nyt! Ongelmaksi viranomaistaholle muodostuu tämä räjähdyksenomaisesti lisääntynyt yhä avoimempi tiedotus ravintoasioistamme. Olen vahvasti kaiken tiedon julkistamisen kannalla. Viranomaistaho on oman kokemukseni mukaan painanut paniikkinappulaa ja lähteneet joko vaikenemisen tai, vielä pahemmin, kadunmiehen filosofian moittimiseen. Jokaisen ihmisen mielipide on tärkeä, tulee se sitten akateemisen oppiarvon omaavalta tai alan koulutusta vailla olevalta. Sen minä sanon, kaikessa ystävyydessä ja monen vuoden akateemisellakin kokemuksella, että nämä ravitsemusasiat eivät todellakaan ole niin yksinkertaisia, että ne mahtuisivat yhteen ainoaan ravitsemussuositukseen olkoon se sitten kirjoitettu niin hyvin ja rehellisesti kuin ikinä mahdollista. Me olemme ihmisinä niin erilaisia.
VastaaPoistaSinä olet, Jari, blogissasi pistänyt monta hienoa ajatusta liikkeelle! Jatka hyvää työtäsi!
Selkeä kirjoitus tällaiselle maallikolle!
VastaaPoistaReijo
Liikuntasuosituksista: näen aina sateenkaaren värejä, kun selitetään, miten päivittäisen liikunnan voi kerätä 10 minuutin pätkissä, jos on niin kiireinen, ettei ehdi liikkua edes puolta tuntia yhtäjaksoisesti.
VastaaPoistaOlenko ainoa, jonka päässä soivat hälytyskellot? Minusta on aika helvetin huono juttu, jos ihmiset keskimäärin ovat noin kiireisiä. Minusta sellainen kiire ja stressi on vielä paljon, paljon pahempi ongelma kuin liikkumattomuus.
Minä olen sanoutunut irti kiireestä. Sille en tietenkään voi mitään, jos töissä on joskus kiire, mutta sen 16,5 tuntia, minkä vuorokaudessa olen muualla kuin työpaikalla, minulla EI ole kiire.
Minulla ei myöskään ole koskaan niin kiire, ettenkö voisi pitää ruokataukoani. Ruokatauon pitämättä jättäminen ei suinkaan tuo puolta tuntia lisää tehokasta työaikaa, vaan alentaa tehokkuutta. Vaikka sinänsä olen sitä mieltä, että tehokkuusajattelukin on syvältä.
*P*
*p*:n osa on kadehdittava. Kyllä minulla on välillä niin kauhea stressi päällä, että ei edes tahdo muistaa hengittää! Ei ole hyvä, tiedän sen, mutta minkä teet arkirealismin kierteessä?
VastaaPoistaOlen täsmälleen samaa mieltä tuosta "pätkäliikunnan" merkillisen laajasta suosiosta terveysvalistajiemme parissa. Olemme mahdollisesti liian kilttejä ja hyväksymme pienetkin ponnistelut liikunta-annosta kartuttaviksi. Joku 5 x 12 min pätkäliikunta tuskin vastaa 1 tunnin yhtämittaista liikuntasuoritusta.
Elämä on monivalintatehtävä, myös kiireen suhteen. Monet eivät tunnu sitä käsittävän. Ammatinvalinta vaikuttaa asiaan paljon, samoin asuinpaikan. Lapsiluku, harrastusten määrä, lasten harrastusten määrä.
VastaaPoistaKaikki asioita, jotka voi ihan itse päättää. Jokainen meistä valitsee elämänsä itse. Useimmiten on vain paljon helpompi kerjätä säälipisteitä valittamalla kiirettä ja stressiä kuin päättää, että tähän tulee muutos - ja sen jälkeen muuttaa asioita.
Tätä en siis tarkoita kenellekään henkilökohtaisesti, kunhan tilitän elämänfilosofiaani, joka varmaan kiinnostaa kaikkia tosi paljon.
*P*