Lukijani ovat huomanneet, että sukkuloin sujuvasti kahden leirin välissä. Kakkosleirissä on tapana suhtautua kriittisesti valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravintovalistukseen, puhutaan välillä pahaa lääkkeistä ja pidetään kovaa haloota esimerkiksi kolesterolista. Ykkösleirissä luotetaan tutkittuun, viralliseen tietoon ravinnosta, lääkkeistä ja terveydestä. Lähes koko elämäni ykkösleirin teltassa asuneena oli mukava käydä vierailulla siellä. Leirien välissä on kuitenkin mukava olla.
Vierailukohteena oli siis ykkösleiri ja aiheena statiinit. AstraZeneca oli koonnut meidät ravitsemuksen ja lääketieteen toimittajat kuulemaan tuoreita Amerikanterveisiä. Hyväntuulinen professori Timo Strandberg (Oulun Yliopisto) oli käynyt sydänlääkäreiden kongressissa New Orleansissa. Kolesterolilääkkeet ovat kaikkien kongressien vakiokamaa nykyään ja New Orleans ei ollut mikään poikkeus. Siellä esiteltiin ihan uusia tutkimustuloksia, jotka osoittivat professori Strandbergin mukaan ensimmäisen kerran, että kolesterolilääkkeellä on myönteinen vaikutus verisuonten kalkkeutumiseen (ateroskleroosi) myös oireettomilla henkilöillä. Sellaisilla ihmisillä, joilla on vasta varhaisia merkkejä valtimotaudista. Jo vakavasti ateroskleroosiin sairastuneita olisi tietenkin selkeämpi tutkia, mutta epäeettistä olisi antaa lumelääkettä kuolemansairaille potilaille.
Tarkkaakin tarkemmassa tutkimuksessa rosuvastatiini -niminen kolesterolilääke hidasti ateroskleroosin etenemistä merkitsevästi enemmän kuin lumelääke. Kahden vuoden ajan mitattiin erityisellä ultraäänilaitteella kaulavaltimon sisäkeskikerroksen paksuutta. Lumelääkettä saaneilla henkilöillä kaulavaltimon paksuus lisääntyi verrattuna lähtötilanteeseen. Tämä on sellainen ei-toivottu tapahtuma, sillä ateroskleroosi etenee tavattoman hitaasti ja selkeitä oireita ei välttämättä näy moneen kymmeneen vuoteen. Tosin ensimmäinen oire voi olla kohtalokas.
Lumelääke ei siis pysäyttänyt valtimonseinämän kasvua. Sen sijaan rosuvastatiinia saaneilla riskivyöhykkeessä olevilla potilailla tämä verisuonen seinämän paksuus pysyi muuttumattomana, joillakin potilailla se jopa ohentui. Tämä osoittaa tällaiselle epäilevälle Christerille, että statiinit todellakin toimivat.
Tutkimuksessa oli mukana Euroopassa ja USA:ssa (METEOR-tutkimus) yhteensä 984 oireetonta keski-ikäistä ihmistä, joilla oli kohonnut kolesteroli ja kaulavaltimon seinämän paksuuntumisessa näkyvissä piilevän ateroskleroosin ensi-oireita. Suomesta oli mukana 79 henkilöä. Statiiniannos oli hyvin siedetty koko hoitojakson ajan.
Ideana tällaisissa tutkimuksissa on kerätä tukea ajatukselle, että sairaudet ehkäistään ennen kuin ne pahenevat. Haastavana kysymyksenä tulee olemaan miten seulotaan terveitten joukosta ne potilaat jotka hyötyvät statiineista? Mielenkiintoisena kriteerinä voisi olla tämä valtimonseinämän paksuuden mittaaminen, sillä keinotekoisesti asetetut kolesteroliarvot ovat liian karkea mittari. Timo Strandbergin mukaan kolesterolin raja-arvojen määrittelyssä on kyse samasta kuin nopeusrajoitusten asettamisesta. Jos maanteille määrättäisiin esim. 30 km tuntinopeus, liikenneonnettomuudet vähenisivät dramaattisesti, mutta olisiko se tarkoituksenmukaista etenemistä tuollainen köröttely? Paahdetaanko nyt 140 km/t ja vaarana on liian harvojen potilaiden hoidon aloitus?
Sain kysyä professori Strandbergilta, mikä on elintapamuutosten rooli ihmisten terveydessä? Ilokseni sain kuulla, että elämäntapamuutoksilla on tärkeä rooli ateroskleroosin estossa. Ongelmana on vain se, että ne potilaat jotka eniten hyötyisivät elämäntapamuutoksista, eivät jostain syystä niistä innostu. Ihmiset eivät rupea liikkumaan enemmän, eivät muuta ravitsemustaan terveellisempään suuntaan, eivät tee tupakkalakkoa jne. Silloin lääkärille ei jää muita menetelmiä käyttöön kuin "nykyteknologian" käyttö statiinien muodossa.
Liiemmin provosoimatta professori Strandberg loihti ilmoille minunkin käyttämän lausahduksen: "Ruoka pitäisi juosta kiinni!" Näin tekevät luonnonkansat esim. Afrikassa ja heillä ei ole juurikaan sydän- ja verisuonitauteja.
Vieläkö olette hereillä? Kiva juttu, tässä vielä tilaisuudessa saatua taustatietoa ateroskleroosista selkokielelle käännettynä:
Ateroskleroosilla tarkoitetaan sellaista tapahtumaa, jossa rasva- ja sidekudos kiinnittyy valtimon seinämiin muodostaen paikoin paksuja kohtia (ns. ateroomaplakkeja). Nämä paksut kohdat lisääntyvät ja suurentuvat ahtauttaen valtimoa. Silloin verenvirtaus heikentyy elintärkeisiin elimiin, kuten sydämeen ja aivoihin. Ne eivät saa riittävästi happea ja tärkeitä ravintotekijöitä. Tätä tilaa kutsutaan ammattikielellä iskemiaksi.
Valtimon seinämän vaurio syntyy monen eri tekijän vaikutuksesta. Tunnettuja ovat mm. kohonnut verenpaine ja tupakointi. Vauriokohta mahdollistaa kolesterolin pääsyn verivirrasta valtimon seinämän sisään ja valtimon seinämän hitaasti etenevä ahtautuminen käynnistyy. Ahtauman suurentuessa verisuoni voi mennä lähes kokonaan jumiin. Monet elimistön osat voivat taistella tätä ilmiötä vastaan kehittämällä verenvirtaukselle vaihtoehtoisia reittejä, mutta tähän eivät pysty sydän, aivot ja alaraajat:
- sydämessä tuntuu rasituskipua rinnassa (angina pectoris)
- aivoissa on ohimenevä aivoverenkiertohäiriö
- alaraajoissa tuntuu rasituksesta johtuvaa kipua (katkokävelyoire)
Omaa pohdintaa
Keskustelkaa lääkärinne kanssa ajoissa statiineista. Kertokaa mitä mieltä te olette kolesterolista. Jos olette sitä mieltä, että ravinnosta ei voi saada niin huomattavaa kolesterolikuormaa, että siitä aiheutuisi ateroskleroosia, kertokaa sekin lääkärillenne. Itse olen varovasti sitä mieltä, että lääketiede liioittele ravintorasvojen vaaraa, mutta seurataan tilanteen kehittymistä. Käynnissä on useita todella mielenkiintoisia ravitsemustutkimuksia. Jos lääkärinne on yhtä halukas kuuntelemaan teitä kuin professori Strandberg, uskoisin teillä olevan mahdollisuuksia hedelmälliseen ajatuksenvaihtoon. Olennaista on pohtia lähdettekö toteuttamaan statiinihoitoa ensin kokeiltuanne elintapamuutoksia. Se ainakin kävi selväksi, että media on kovasti paisutellut statiineista aiheutuneita sivuvaikutuksia. Suomessa 500 000 potilasta syö tällä hetkellä statiineja, joidenkin mukaan turhaan, mutta kuitenkin varsin turvallisesti. Keskustelua kolesterolista kannattaa jatkaa.
Aiemminkin olen kirjoittanut kolesterolista ja statiineista sekä vieraillut molemmissa leireissä. Katsokaa sisällysluettelosta!
Tieteellinen tutkimus: Crouse J, Raichlen J, Riley W ym. for the METEOR Study Group. Effect of Rosuvastatin on Progression of Carotid Intima-Media Thickness in Low-Risk Individuals With Subclinical Atherosclerosis. The METEOR Trial. JAMA 297: 1344-1353, 2007
Lähde: AstraZenecan MediPressi-tilaisuus, Hotelli Marski, 30.3.2007
Statiineista on ollut hyötyä ainakin minun äidilleni (66wee) jolla todettiin sepelvaltimoissa alkavia ahtaumia viisi vuotta sitten. Statiinilääkitys päälle ja nyt hijattain tehdyssä varjoainekuvauksessa ei näkynyt kokkareen kokkaretta.
VastaaPoistaEikös se ole LDL joka sinne seinämiin kertyy? Jos sitä liikkuu vähemmän veressä niin kertyykö sitä vähemmän suonten seinämiin?
Jo sitä saa ravinnosta huomattavasti lisää maksan oman tuotannon lisäksi niin kuin käy?
Millä perusteella pidät eläinperäisiä rasvoja ja kolesterolilähteitä täysin syyttöminä sydän- ja verisuonitauteihin? En ole onnistunut kirjoituksistasi löytämään selvää vastausta tähän.
Erittäin hyvä kommentti Markku! Statiinilääkkeet ovat ilmeisen tehokkaita lääkkeitä, joilla on ns. pleiotrooppisia vaikutuksia (vaikuttavat paljon muuhunkin kuin pelkästään kolesteroliin). Lääkärit puhuvat mm. verihyytymien (kokkareiden) vähentymisestä, tulehduksen vähenemisestä, vastustaa hapetusstressiä, parantaa verisuonen seinämän toimintaa ym.
VastaaPoistaPalomäki A. Statiinien oheisvaikutukset. Duodecim 120: 411-418, 2004
Mielestäni ei ole kiistaa siitä, etteikö statiineista olisi hyötyä ja ilmeisesti noita sivuoireitakin on tavattoman paljon liioiteltu. En kiistä etteikö sivuoireita esiintyisi, mutta rhabdomyolyysillä pelottelu on jo aika härskiä.
Suurin ongelma on itse kolesterolikysymys. Niin kuin sanot, maksa tuottaa runsaasti kolesterolia itse ja pystyy mukautumaan ravinnon kautta saataviin rasvoihin vähentämällä omaa tuotantoaan. Tämä lienee syynä siihen miksi saadaan niin ristiriitaisia tutkimustuloksia noissa ravitsemustutkimuksissa. Löytyy useita tutkimuksia missä eläinperäisiä rasvoja runsaasti nauttineet koehenkilöt saavat itse asiassa parempia kolesteroliarvoja kuin ne ihmiset, jotka nauttivat todella vähän rasvoja. Minulta on valmistumassa sellainen selkokielinen rasvajuttu. Sitä on moni jo ehtinyt kysellä. Kohtuullinen eläinrasvojen nauttiminen ei pahenna sydän- ja verisuonitaudin riskitekijöitä. Perustelen tuota lähemmin sitten piakkoin valmistuvassa rasvakirjoituksessasni.
Myös vitamiinit tutkitusti tehoavat ateroskleroosissa . Saksalaiset sydänlääkärit tekivät tutkimuksen B6 , B12 ja foolihappo vitamiineilla ja tulos oli positiivinen . Näiden vitamiinien yhdistelmä ohensi paksuuntunutta kaulavaltimoa , eli siis ne hoitavat jo alkanutta tautia , kuin myös ennaltaehkäisevät . Miksi tätä ei kerrota suomalaisille ? Miksi Jelis-tutkimuksesta ei kerrota suomalaisille ? Miksi valtamedia vaikenee näistä ? Entäpä jos hoitona annettaisiin yhdessä e-epaa ja B6 , B12 ja foolihappoa ? Ja lisänä vielä vaikkapa astavitaa ? Ateroskleroosihan on tulehdustauti . Eikö tulehduksen hoito ole silloin primaarihoito ? Ei ainoastaan sepelvaltimotauti vaan myös verenpainetauti on tulehdustauti .
VastaaPoistaMiksi Suomessa ei tutkita näitä yllämainittuja tuotteita , e-epa,astavita,B6,B12,foolihappo ja karnosiini ynnä muut vastaavat tuotteet ja niiden yhteisvaikutusta sepelvaltimotautiin ? Miksi täällä kiinnostaa vain lääketehtaan lääkkeet ?
Saksalaisten tutkimus :
http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6T12-4FGXXGH-3&_user=10&_handle=V-WA-A-W-BA-MsSAYZA-UUW-U-AAWWYYAECZ-AAWUVZWDCZ-WUZABCUDD-BA-U&_fmt=summary&_coverDate=07%2F31%2F2005&_rdoc=18&_orig=browse&_srch=%23toc%234878%232005%23998189998%23598104!&_cdi=4878&view=c&_acct=C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=8b3c3e4d65695c45fe69f5c3e78b4df4
terv. : joku vaan
"ns. pleiotrooppisia vaikutuksia. Lääkärit puhuvat mm. verihyytymien vähentymisestä, tulehduksen vähenemisestä, vastustaa hapetusstressiä, parantaa verisuonen seinämän toimintaa ym"
VastaaPoistaMistä nämä statiineilla paranevat muutokset ovat alkujaan syntyneet? Jos maksan ylläpitämää ylimääräisen energian varastointikykyä rajoitetaan statiineilla estämällä kuljetukseen tarvittavan kolesterolin synteesi maksassa, niin eikö olisi loogista arvella, että maksan tuottama VLDL olisi se haitallinen kolesteroli, joka on aiheuttanut em. oireet sekä myös verisuonten kalkkeutumisen. VLDL valmistuu maksassa, kun ihminen syö tai juo liikaa sokeria tai alkoholia; VLDL kuljettaa ylimääräisen sokerin rasvan muodossa rasvakudokseen.
Statiinit siis estävät maksantuottaman kolesterolin synteesin ja sen seurauksena tilanne korjaantuu myös verisuonistossa. Maksa ottaa VLDL:n tilalle verestä LDL:ää mutta missä muodossa se on lähtiessään uudelleen maksasta vai pääseekö se sieltä lähtemäänkään?
Pasi
Statiinit toimivat siten, että ne estävät maksasoluissa tapahtuvaa kolesterolin synteesiä. Statiinit vähentävät erityisesti LDL-kolesterolin määrää. Myös veren triglyseridipitoisuudet pienenevät, mutta niillä on valitettavasti HDL-kolesterolin määrää lisäävä vaikutus.
VastaaPoistaKatso esimerkiksi tämä PowerPoint -esitys:
www.mv.helsinki.fi/home/westeniu/Dyslipidemiat.ppt
ja lue Käypä hoito suosituksista Dyslipidemioiden hoidosta.