Kuntoutuslaitoksen työterveyshoitajana työskentelevä Marja Yliniva on päättänyt vuoden aherruksensa Ravintovalmentajakoulutuksessa lopputyöhön, joka käsittelee metabolista oireyhtymää (MBO) kuntoutuksen näkökulmasta.
Asiakkaan elämäntapaohjauksessa keskeistä on ravinto- ja liikuntatottumusten muuttaminen, joka vaatii pitkäjänteistä työtä paitsi asiakkaalta myös ohjaajilta. Asiakkaan motivoinnissa lähtökohtana on tiedon lisääminen niin MBO:sta kuin hoidon merkityksestäkin. Myös mittaustulosten kehittymisen seuranta kannustaa asiakasta jatkamaan työtään terveytensä edistämiseksi. Lisäksi ryhmämuotoisessa kuntoutuksessa vertaistuella on oppimista edistävä merkitys.
Lihavuus ja MBO ovat tällä hetkellä kansanterveydellisesti suurimpia haasteita terveydenhuollossa. Metabolista oireyhtymää pidetään tilana, jossa yhdelle henkilölle on kasautunut useita sydänsairauksien vaaratekijöitä. Määritelmät ovat vaihdelleet vuosien ajan, kunnes Kansainvälisen Diabetesliiton (IDF) asettama työryhmä laati oireyhtymälle uudet yhtenäiset kriteerit. Tavoitteena on ollut helpottaa varhaisvaiheen diagnosointia jo perusterveydenhuollossa.
MBO:n diagnostiset kriteerit ovat:
- Keskivartalolihavuus; vyötärönympärys miehillä vähintään 94 cm ja naisilla vähintään 80 cm
- Lisäksi vähintään kaksi seuraavista:
- Seerumin triglyseridipitoisuus (fS-Trigly) vähintään 1.70 mmol/l tai meneillään oleva hoito koholla olevaan arvoon.
- Seerumin HDL-kolesterolipitoisuus (fS-Kol-HDL) alle 1.03 mmol/l miehillä ja alle 1.29 mmol/l naisilla tai meneillään oleva hoito poikkeavaan arvoon.
- Kohonnut verenpaine, jossa systolinen paine vähintään 130 mmHg tai diastolinen paine vähintään 85 mmHg, tai meneillään oleva hoito kohonneeseen verenpaineeseen.
- Plasman paastosokeri (fP-Gluc) vähintään 5.6 mmol/l tai aiemmin diagnosoitu aikuistyypin diabetes.
Henkilöllä voidaan todeta myös muita, diagnoosia vahvistavia tunnusmerkkejä:
- sukurasite, jossa I asteen sukulaisella on tyypin 2 diabetes
- lihavuus; painoindeksi (BMI) vähintään 30 kg/m
- glukoosirasituskokeen poikkeava tulos, joka tarkoittaa heikentynyttä glukoosinsietoa tai tyypin 2 diabetesta
- hyperurikemia
- mikroalbuminuria
- hyperinsulinemia
Ydinhäiriöitä MBO:ssa ovat siis keskivartalolihavuus ja insuliiniresistenssi, joihin yleensä liittyvät suuri triglyseridipitoisuus ja pieni HDL-kolesterolipitoisuus. Keskivartalolihavuus kuvaa kehossa olevan viskeraalisen eli sisäelinten ympärillä olevan rasvan määrää, jota myös tietokonetomogafialla voidaan erottaa ihonalaisesta rasvasta. Erityisesti viskeraalisesta rasvasta vapautuvat välittäjäaineet (esim. leptiini) muuttavat haitallisesti insuliinin vaikutuksia. Lisäksi rasvakudoksen runsas määrä vähentää glukoosiaineenvaihduntaan myönteisesti vaikuttavan adinoponektiinin määrää. Keskivartalolihavuuteen liittyy usein myös rasvamaksa sekä triglyseridien kertyminen luurankolihaksiin ja haimaan. Nämä vaikuttavat myös insuliinin toimintaan heikentävästi.
Insuliinin tehtävänä on tehostaa ravintoaineiden soluunottoa imeytymisvaiheen aikana. Mikäli solut eivät kuitenkaan reagoi insuliiniin enää normaalisti ja solujen signaaliketjuissa on häiriöitä, voidaan tilaa kutsua insuliiniresistenssiksi. Keski-ikäisillä suomalaisilla joka viidennellä miehistä ja joka seitsemännellä naisista voidaan todeta MBO (Sydän ja verisuonisairauksien ja diabeteksen asiantuntijaryhmän raportti 2005). Voidaan siis hyvinkin puhua kansanterveydellisesti merkittävästä oireyhtymästä ottaen huomioon suomalaisten lisääntyvän ylipainoisuuden.
Kuntoutuksen yleisenä tavoitteena voidaan pitää kuntoutuksen tarpeessa olevan ihmisen fyysisen ja psyykkisen toimintakyvyn, hyvinvoinnin ja elämänhallinnan parantamista. Se on suunnitelmallinen ja monialainen prosessi, joka perustuu kuntoutujan ja kuntouttajien yhteisesti laatimaan kuntoutussuunnitelmaan. Kuntoutujaa pidetään tavoitteellisena, omaa elämäänsä aktiivisesti suunnittelevana toimijana. Lähtökohtana on ihmisen itsensä kokema ongelma ja halu vapautua siitä.
Metabolista oireyhtymää sairastavan laitos- tai avomuotoinen kuntoutus voidaan nähdä samantyyppisenä kuin diabetesta sairastavien kuntoutuskurssi. Tavoitteena on antaa kuntoutujalle tietoa sairaudestaan sekä ohjata ja motivoida kuntoutujaa itsehoitoon. Tavoitteet voidaan jakaa seuraavanlaisesti:
- painonpudotus
- ruokavalion muuttaminen
- liikunnan lisääminen
- MBO:n terveydellinen merkitys
- ravitsemus
- painonhallinta
- liikunnan merkitys ja liikunnanohjaus
- työkyky
- henkinen jaksaminen ja sosiaaliturva
Diagnoosin varmistuminen asiakkaalle on usein kaksijakoinen. Toisaalta on helpotus tietää, mistä oireilussa on kysymys ja, mikä minulla on. Toisaalta kuitenkin herää pelko, mitä elämälleni nyt tapahtuu. Pohdittavana on myös, mitä hoidolla voidaan saavuttaa. Ylinivan mielestä tässä tilanteessa on tärkeää selvittää asiakkaalle perusteellisesti, mistä hoidossa on kyse ja, mitä hoitamattomuudesta seuraa. Tavoitteena on lisäksi lisätä asiakkaan tietoisuutta oireyhtymästä ja itsehoidon merkityksestä sairauden etenemisen kannalta. Tämän Yliniva näkee selkeästi lääkärin auktoriteettiin ja osaamiseen liittyväksi tehtäväksi. Ryhmätapaaminen tämän kysymyskentän käsittelemiseksi on ensimmäinen osa hoitoon motivoimiseksi. Mikäli kuntoutuja onnistuu elämäntapamuutoksissaan kuntoutusprosessin aikana, myönteisten muutosten näkyminen veren rasva-arvoissa antaa uskoa onnistumisesta. Näin ollen arvojen seuranta voi olla tarpeen jopa jokaisen jakson aikana.
Ylipainon ja siihen liittyvien liitännäissairauksien, diabeteksen ja sydän- ja verisuonisairauksien, yleisyyden vuoksi tämä sairausryhmä on Marja Ylinivan mielestä tulevaisuudessa suurimpia haasteitamme ehkäisemään aikuistyypin diabetesta ja ateroskleroosia. Kysymys on kansantaloudellisestikin merkittävästä satsauksesta. Myös sydän- ja verisuonisairauksien ja diabeteksen asiantuntijaryhmän raportissa (2005) suositellaan MBO:n tunnistamisen ja hoidon tehostamista oleellisesti terveydenhuollossa. Jo perusterveydenhuollossa vastuu lihavuuden hoidosta pitäisi olla moniammatillisella tiimillä, ainakin suuremmissa terveydenhuollon yksiköissä. Tehokas perusohjauskin ylipainoiselle asiakkaalle vaatii useita käyntejä asiantuntijan luona. Kysymys on siis mittavasta panostuksesta, mikäli hoidolle halutaan vastinetta. Ryhmämuotoisen ohjauksen etuna on toisilta ryhmäläisiltä saatu vertaistuki, jonka on todettu edistävän oppimista. Lisäksi sitä voidaan pitää kustannuksiltaan edullisempana. Kuntoutuskurssilla asiakkaalla on saatavilla nämä mahdollisuudet. Erityisesti henkilöt, jotka eivät ole sairauden ensioireiden jälkeen pystyneet muuttamaan elintapojaan, tulisi ohjata kuntoutukseen saamaan apua. Joko laitos- tai avomuotoisen kurssin aikana asiakas pystyy irrottautumaan työstä ja arjesta, minkä johdosta omaan hyvinvointiin keskittyminen on paremmin mahdollista. Mikäli asiakkaalla on muita, terveyttä heikentäviä tekijöitä, kuten masennusta tai liikuntarajoitteita, kuntoutusta voidaan pitää erityisen perusteltuna. Ruokavaliohoidon perusperiaatteita ja painonpudotuksen ”ideologiaa” voi opastaa ryhmämuotoisesti. Kuitenkin yksilöllinen ohjaus asiakkaan ruokatottumusten arvioinnista muutostekijöiden löytämiseen täytyy olla yksilölähtöistä. Tässä välttämätöntä on, että ohjaaja on perehtynyt riittävässä määrin ravitsemukseen ja –ohjaukseen. Myös liikuntatottumusten muuttamiseen tähtäävässä ohjauksessa korostuu yksilöohjauksen tarve. Välttämätöntä ei aina ole löytää energiaa Ravinto- ja liikuntatottumusten muuttaminen on MBO:ää sairastavan hoidossa keskeistä. Vaikka kysymyksessä olisikin ryhmämuotoinen kuntoutus, asiakkaan yksilöohjaus näyttää olevan välttämätöntä.tehokkaasti kuluttavin liikunta, vaan asiakaslähtöisesti etenevä, mielekäs fyysinen aktiviteetti. Asiakkaan motivoinnissa olennaista on tiedon jakaminen niin, että asiakkaan tietoisuus sairaudestaan ja hoidon merkityksestä lisääntyy. Myös erilaisten mittareiden on osoitettu olevan keskeisiä motivoinnissa ja tavoitteiden saavuttamisen seurannassa. Myönteiset muutokset lisäävät onnistumisen kokemuksia ja kannustavat jatkamiseen. Kuntoutuksen jakamisella useaan jaksoon pystytään auttamaan onnistumiskokemusten löytämisessä ja elämäntapamuutosten kehittämisessä pienin askelin.
Kommentteja saa tulla.
Näistä Lapin urheiluopiston ravintovalmennuskoulutuksen lopputöistä on ilmestynyt aiemmin nämä kirjoitukset:
Muita keinoja hoitaa rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä
Rasva-aineenvaihdunnan häiriöiden ennaltaehkäisy- ja hoito
Kuntoilijan pieni ravinto-opas
Tässä neuvoni:
VastaaPoista-Syö eläinrasvaa ja eläinproteiinia
-Älä syö kasviksia
-Liiku
-Vältä lääkkeitä ja lääkäreitä
Tiede on yksinkertaista
Ei ihan noin yksinkertaista sentään.
VastaaPoistaMiksi ei?
VastaaPoistaÄlä syö kasviksia, kuulostaa vähän kehnolta ohjeelta nykytutkimuksen valossa. Lääkäreitä ja lääkkeitä voi toki yrittää välttää, mutta tulee se päivä jolloin sinäkin joudut sen ensimmäisen lääkepurkin avaamaan. Valitettavasti.
VastaaPoistaEi tiede toimi siten että tutkitaan tutkimuksia.
VastaaPoistaHyödyt todennäköisesti kommentoinnista blogissani joko henkisesti tai taloudellisesti, muuten en voi ymmärtää haluasi roikkua blogissani ja käyttää kommentointimahdollisuuttasi. Kiitos, kun päädyit käyttämään julkaisukelpoista kieliasua! Enää en ole joutunut sensuroimaan viestejäsi kovinkaan usein. Kiitos myös kommenteista, joihin olen paneutunut vakavissani oman ajankäyttöni sallimissa puitteissa.
VastaaPoistaOlen tietenkin tutkijakoulutuksen saaneena perehtynyt tieteen filosofiaan. "Ei tiede toimi siten, että tutkitaan tutkimuksia", sanoo j-e. Ei toimikaan, olet oikeassa, "tiede toimii siten, että tehdään tutkimuksia", sanon minä. Tieteen perusolemukseen kuuluu teoriaa tukevan todistusaineiston monipuolinen kerääminen ja jatkuva testaaminen. Se mikä tahtoo unohtua on se, että aivan yhtä tärkeää on: kestääkö teoria yritykset osoittaa se vääräksi? Tiede ei missään nimessä ole yksinkertaista.
En esimerkiksi tällä hetkellä ymmärrä miten voidaan Valtion Ravitsemusneuvottelukunnassa olla niin varmoja, että nykyiset ravitsemussuositukset ovat sopivia laajoille väestöpohjille sellaisenaan. Testatut ravitsemukselliset ohjeistukset eivät kaikilta osiltaan kestä kriittistä tarkastelua. Kuitenkin VRN:n suosituksia pidetään horjumattoman vakaina dogmeina, kun niitä pitäisin sopivina sellaisenaan vain hyvin rajatulle asiakaskunnalle, eli huippu-urheilijoille (voimakas hiilihydraattialtistus ja paha rasvakammo). Mielestäni pitäisi vakiosuositusten rinnalle ehdottomasti erityisryhmille ja muille halukkaille laatia vaihtoehtoiset ruokavaliomallit. Sinun ehdottamasi malli ei kuitenkaan ole niiden joukossa. Sille ei löydy riittävästi tukea tieteestä. Kasviksia on aina ollut ihmiselle saatavilla ja nykytiede ei tunne sellaista ajatusta, että kasviksia pitäisi nimenomaan systemaattisesti välttää (inuiitit ja eskimot ovat harvinaisia poikkeuksia, onnistuttuaan aikanaan pysyttelemään hengissä lähes pelkän lihan ja rasvan avulla talvikuukausina). Se miten paljon järkeä on tärkkelyspitoisten kasvisten mässäilyssä, on sitten ihan eri juttu.
Missään tieteellisessä tutkimuksessa ei ole voitu osoittaa hiilihydraattien tarpeellisuutta urheilijoille!
VastaaPoistaKun nyt sanot, että "tässä ja tässä tutkimuksessa on osoitettu selvästi hiilihydraattien tarpeellisuus", niin se vain osoittaa asiantuntemattomuutesi. Niissä tutkimuksissa ei ole annettu riittävästi aikaa rasvaan sopeutumiselle.
TOISTAN: NIISSÄ TUTKIMUKSISSA EI OLE ANNETTU RIITTÄVÄSTI AIKAA RASVAAN SOPEUTUMISELLE.
Ihan turha näyttää jotain tutkimusta, missä sopeutumisaika on ollut muutaman viikon mittainen.
En ymmärrä mistä tässä on kyse. Harrastatko urheilua, j-e?
VastaaPoistaEn ole urheilija. Olen soturi ja sotilas.
VastaaPoista