torstaina, helmikuuta 28, 2008

Liiku ja elä hyvin

**
Saksalainen liikuntalääketieteen professori Thomas Hilberg
on tuoreessa katsauksessaan tarkastellut liikunnan terveyttä edistävää roolia suurissa kansansairauksissamme. Hän löytää paljon hyvää sanottavaa liikunnasta. Niissä epidemiologisissa tutkimuksissa, joita hän on käynyt läpi korostuu säännöllisen liikunnan merkitys erityisesti sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä. Epidemiologia on se tieteen ala, joka selvittää terveydentilojen tai sairauksien esiintyvyyttä väestössä ja miten näiden esiintyvyyteen voidaan vaikuttaa.

Potilaan innostuessa ensinnäkin liikkumaan enemmän ennen sydänsairauden ilmenemistä (primääri-interventio), saadaan 35 prosentin vähennys sydäntautien tuomassa kuolemanriskissä. Sekundääri-interventiossa, jossa pyritään estämään hyvin varhaisessa ja usein oireettomassa vaiheessa todettua sydäntautia kehittymästä edelleen, liikunta vähentää kokonaiskuolleisuutta 27 prosenttia ja sydäntauteihin menehtymisen riskiä 31 prosenttia. Riskin väheneminen on näin huomattava sen takia, että liikunta vaikuttaa myönteisesti sydän- ja verisuonitautien koko taudinkuvaan: verihiutaleet eivät enää kokkaroidu niin herkästi, verisuonen seinämiin syntyneet vauriot voivat korjaantua, sydänlihaksen vauriot voivat parantua, verenpaine laskee, veren rasvaprofiili paranee ja tyypin 2 diabetes sekä lihavuus pysyy aisoissa.

Oikein annosteltu liikunta on mitä parhainta terveydenhoitoa!

Lähde: Hilberg T. Physical activity in the prevention of cardiovascular diseases. Epidemiology and mechanisms. Hamostaseologie 28 (1): 9-15, 2008

2 kommenttia:

  1. "Oikein annosteltu liikunta on mitä parhainta terveydenhoitoa!"

    Tähän on hyvin helppo yhtyä!

    Liikunnan positiiviset tulokset elintasoisairauksien ehkäisyssä välittyvät pääasiassa sen kautta, että liikunnan aikaansaama lihasten glykogeenivarastojen käyttö auttaa maksaa suoriutumaan tehtävistään paremmin nykyisen hyvin runsaan hiilihydraattikuormituksen "puristuksissa".

    VastaaPoista
  2. Westie, paljon todellakin voitettaisiin sillä, että ihmiset liikkuisivat enemmän.

    Elämäni parhaimpiin hetkiin liittyy lähes poikkeuksetta liikunta eri muodoissa. Olen tavattoman iloinen kun vanhempani aikoinaan ohjasivat minut liikunnan pariin.

    Sain professori Hilbergiltä eripainoksen koko jutusta (saksankielinen artikkeli, englanninkielinen yhteenveto). Halukkaat voivat tätä tiedustella minulta tai ystävälliseltä professorilta suoraan (thomas.hilberg (at) uni-jena.de).

    VastaaPoista