Poliisi on ahkeroinut Joensuun ympäristössä. Siellä on löytynyt järjestäytynyt rikollisryhmä, jonka epäillään välittäneen suuria määriä huumaavia lääke- ja dopingaineita pääasiassa Joensuuhun ja lähikuntiin. Osa aineista on kulkeutunut myös Etelä-Suomeen.
Urheilussa kiellettyjen aineiden ja lääkkeiden hankintareitit ovat tälle rikollisuudelle tyypilliset:
- aineita kerättiin ihmisiltä, joilla oli lääkkeille laillinen resepti
- apteekeista ja jäteasemalta (!) varastettiin lääkkeitä
- dopingaineita hankittiin pääasiassa internetin kautta ulkomailta
- jonkin verran dopingaineita saatiin välitettäväksi myös lääkärien määräämillä resepteillä
Miettikääpä tätä:
- Suomessa on noin 10 000 dopingaineiden väärinkäyttäjää!
- Dopinginkäyttäjän arvioidaan kuluttavan aineisiinsa noin 1000 euroa vuodessa.
- Järjestäytynyt rikollisuus ei jätä tätä arviolta 10 miljoonan euron vuotuista rikollista markkina-aluetta harrastelijoille vaan ottaa kaupan haltuunsa.
- Laittomilla markkinoilla on runsaasti väärennettyjä valmisteita, jotka muodostavat erittäin suuren terveysriskin.
- Internetin kautta tilataan yhä enemmän dopingvalmisteita.
- Internetsivuilla esiintyy ilmoituksia, joissa annetaan ostajalle takuu tullin varalta, että jos aineet jäävät kiinni tullin haaviin tarkistuksissa, toimittaja lupaa lähettää ilmaiseksi vastaavan tuote-erän!
- Dopingaineita levitetään erityisen häikäilemättömällä tavalla.
Uskon, että maassamme on jo parin vuosikymmenen ajan ollut doping-aineiden väärinkäyttäjiä tuhansittain.
VastaaPoistaEmme kuitenkaan pärjää kansainvälisessä vertailussa. Katsokaa noita USA:n lukuja. Aivan uskomattomia.
http://ffp.uku.fi/intro/anaboli.htm
.1 Väärinkäytön esiintyvyys
Anabolisten aineiden väärinkäytön yleisyydestä ei ole toistaiseksi Suomessa tehty laajoja selvityksiä. Suomalaisten varusmiesten keskuudessa suoritetussa tutkimuksessa on käynyt ilmi, että 6 %:lle varusmiesikäisistä miehistä oli tarjottu joskus anabolisia aineita, ja 1,5 % heistä oli käyttänyt niitä (Seppälä ym. 1995).
Yhdysvalloissa lukiota vastaavan high-school -tason opiskelijapojista 4 - 12 % ja tytöistä 0,5 - 2 % käyttää tai on käyttänyt anabolisia aineita (Bahrke ym. 1998). Peruskoulun yläasteikäisten junior high school -tasolla puolestaan opiskelijapojista 4 - 5 % ja tytöistä 3 - 4 % käyttää tai on käyttänyt anabolisia aineita (Radakovich ym. 1993).
Australiassa high school -ikäisistä opiskelijapojista 3 - 4 % ja tytöistä 1 - 2 % käyttää tai on käyttänyt anabolisia aineita (Handelsman ym. 1997).
Ruotsalaistutkimuksessa lukioikäisistä pojista 2,7 % ja tytöistä 0,4 % oli jossain vaiheessa elämäänsä käyttänyt anabolisia aineita (Kindlundh ym. 1998).
Meidän yhteiskuntamme on kasvanut kieroon dopingin suhteen kahteen eri suuntaan.
VastaaPoistaEnsimmäinen on se, että nuoret ihmiset kokevat niin valtaisia paineita ulkonäön ja suorituskyvyn suhteen, että ovat valmiita käyttämään potentiaalisesti vaarallisia aineita kontrolloimattomissa olosuhteissa suorituskyky ja lihasmassaa lisätäkseen. Tästä syntyy hirveitä riskejä paitsi itse aineiden vuoksi, myös siksi, että joudutaan tekemisiin rikollisten kanssa.
Toinen on se, että yhteiskuntamme on omaksunut täysin kieron suhtautumisen näihin aineisiin. Suhtautumisen voi kiteyttää: "jos se toimii, se on kiellettyä." Kiellot eivät perustu siihen, mikä on vaarallista ja mikä ei, eikä minkäänlainen kontrolloitu käyttäminen ole mahdollista. Näin kaikki käyttö on väistämättä vaarallista.