maanantaina, elokuuta 13, 2007

Ykkösleiristä kakkosleiriin

*
Olen saanut mielenkiintoista palautetta
:

Minä kuulun kakkosleiriin. Olen elämässäni ollut myös ykkösleiriläinen, mutta nykyisen ruokavalioni myötä olen voinut huomattavasti paremmin. Moni "kremppa" on menneen talven lumia. Liikun paljon, 5-7 tuntia viikossa, Sulkavan soudunkin (59 km) soudin kirkkoveneessä aivan vaivattomasti ilman hiilareita (siis söin ihan normisti öbaut 50-70g hh/vrk). Voin hyvin ilman elintarviketeollisuuden "jalostamia" tuotteita, pyrin syömään mahdollisimman käsittelemättömiä elintarvikkeita. Se on vain nykypäivänä melko vaikeaa.

Ravitsemuksen ykkösleirillä kommentin kirjoittaja tarkoittaa Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan suosittelemaa tutkimuksiin perustuvaa ruokavaliota. Tutkimuksia voi kuitenkin tulkita ihan pieleen ja juuri tähän Ravitsemusneuvottelukunnassa on mielestäni syyllistytty. Monien muiden tapaan kommentoija on vähentänyt hiilihydraattien osuutta ravinnossaan ja sen myötä siirtynyt kakkosleiriin. Ja on voinut paremmin.

Miljoona ylipainoista suomalaista ei voi olla väärässä: Liikutaan liian vähän ja syödään liian "jaloja" ruokia, mennään äärimmäisyyksiin rasvan pelossa ja uskotaan markkinavetoiseen terveyspropagandaan.

Suomalaiset ovat ruokaremontin tarpeessa. Älkää uskoko Kansanterveyslaitoksen ja Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan väitteisiin. Minulla ei ole tapana kumarrella ja nöyristellä auktoriteetteja. En kuitenkaan missään nimessä ole ilkeä. Mielipiteeni ja käsitykseni ruoasta ei vain ole ostettavissa. Pyytäkää tekin terveysviranomaisilta perusteluja mihin tutkimuksiin heidän väitteensä perustuvat. Huomaatte miten epävakaalla pohjalla ravitsemusvalistus lepää. Lukekaa itse pohdiskellen ravitsemustutkimuksia.

Ravitsemusneuvottelukunnassa ei ole kaikki hyvin:

Ensimmäinen EI NÄIN: Hiilihydraattien saantia pitäisi lisätä. (Jos et ole huippu-urheilija, rajoita silloin hiilihydraattien saantia ruoasta.)

Toinen EI NÄIN: Pääasiallinen energia tulee saada viljavalmisteista, perunasta ja muista kasviksista. (Moni on huomannut miten perunan ja leivän voimalla on mahdotonta laihduttaa.)

Kolmas EI NÄIN: Rasvan käyttöä pitäisi vähentää. (En käsitä tätä viranomaisten rasvakammoa. Suomalainen liha on maailman vähärasvaisinta, voin kulutus on pohjalukemissa, juustoja ei saisi syödä, missä tämä rasvan välttely näkyy terveystilastoissa?)

Neljäs EI NÄIN: Kova eläinrasva ja kolesteroli kohottavat sydän- ja verisuonisairauksien (SVT) riskiä. (Me tarvitsemme myös kovaa eläinrasvaa. Tutkimukset eivät kiistattomasti osoita yhteyttä eläinrasvan ja SVT:n välille. Epidemiologisia tutkimuksia on tapana pitää epäluotettavina, mutta juuri tässä yhteydessä niitä pidetäänkin yllättäen luotettavina!)

Minä olen itse jossakin näiden leirien välissä.

4 kommenttia:

 1. Itse asiassa myös epidemiologisista tutkimuksista löytyy paljon näyttöä eläinrasvan väitettyä haitallisuutta vastaan.

  VastaaPoista
 2. Miksiköhän Mikael Fogerholm oikeasti haluaa vetäytyä ja lopettaa bloginsa? Kysyin niistä tulevista uusista suosituksista. Nämä ravintoasiat ovat tosi ristiriitaisia... :( Kuka tai mikä taho todellisuudessa täällä määrää kun vaihtoehtoja ei edes anneta. Nehän on VAIN suosituksia, mutta kun esim. monessa paikassa pidetään lakina näitä suosituksia.

  VastaaPoista
 3. Ystäväni Mikael Fogelholm on osoittanut suurta rohkeutta käymällä avointa keskustelua esimerkiksi blogisivuillaan ravitsemussuosituksista. On suuri vahinko jos hän lopettaa kirjoittelun. Avoimuutta ravintokeskustelumme tarvitsee.

  Minulla itselläni ei ole sidonnaisuuksia mihinkään tahoon. Olen köyhä freelance toimittaja ja luennoitsija. Sellaisena tulen pysymään. Pois se kuitenkaan minusta, että ääneni tai näppäimistöni naputus vaikenisi. Jos ei mitään muutoksia saada aikaiseksi tuleviin vuoden 2008 ravitsemussuosituksiin, tulette näkemään ennennäkemättömän kirjoitustulvan tältä mieheltä. Ärsytettynä olen kaikkein parhaimmillani.

  Jo nyt olen saanut niin tavattoman paljon tukea ajatuksilleni, että en olisi sitä voinut millään uskoa vielä joitakin vuosia sitten. Täällä minä olen leirien välissä selvittämässä asioita. Paljon aikaa siihen menee, mutta asioiden haasteellisuus pitää mielenkiintoani yllä. Aion puhua vielä selvemmin ja käyttää aivan lapsellisen yksinkertaista kirjoitustapaa. Vain siten selviää kaikille lukijoilleni ja kuuntelijoilleni miten harhaan terveysviranomaiset ovat meitä johtaneet vuosien saatossa.

  Kiitos tuestanne!

  VastaaPoista
 4. Olet sinä kyllä vielä rohkeampi (ja viisaampi), kuin ystäväsi :)

  VastaaPoista