tiistaina, elokuuta 28, 2007

Valion terveysterroria

Valio ei ole entisellään. Muistelen sellaisia aikoja jolloin ylpeästi join lasin maitoa, lusikoin rasvaisempia jogurtteja, herkuttelin kermajäätelöllä, suosin laadukkaita kotimaisia maitotuotteita. Nykyisestä Valion tuotannosta ei valitettavasti ole kovinkaan paljon hyvää sanottavaa. Aikamme erikoisia kevytrasvatrendejä siellä seurataan kansalaistemme terveyttä uhaten.

Herätys Valio!

  • ei dioksiinilla terästettyä intialaista guarkumia enää ruokakerman joukkoon! Valio vetää kaupoista erän saastunutta ruokakermaa. 10 prosentin ja 15 prosentin ruokakermojen valmistukseen on käytetty myrkyllisiä jäämiä sisältävää sakeuttamisainetta (Lähde: Helsingin Sanomat, 21.8.2007).
  • täysmaito paremmin esille maitohyllyissä ja kauppiaille ja kuluttajille enemmän tietoa maitorasvoista. Se iloinen punainen purkki paremmin näkyviin! Kunnolla rasvaa sisältävät maidot antavat parhaiten makua ruokaan ja parantavat sen rakennetta.
  • älkää ottako jogurtista pois sen sisältämä luonnollinen rasva.
  • kevytjogurtteihin lisäämänne keinomakeutusaineet aspartaami ja asesulfaami K ovat hyvin kyseenalaisia lisäaineita.
Kunnioittakaa aitoa maitoa!

7 kommenttia:

  1. Onkohan se ruokakerma muutenkaan mitään OIKEAA kermaa.... ?

    Ja miksi sitä `mitä ihmeen sammalta´ garrageenia sakeutusaineena on siinä luomukermassakin? Ei se ole sekään enää mitään OIKEAA luomukermaa...

    Ja se iskukuumennettu kahvikerma on tosi pahaa ja säilyy äidiltä tyttärelle...

    Ai kun saisi aivan ehtaa käsittelemätöntä kermaa kun ennen maidon päältä kuorittiin...

    VastaaPoista
  2. Ai kun saisi aivan ehtaa käsittelemätöntä kermaa kun ennen maidon päältä kuorittiin...

    Nam, nam. Suunnilleen tuollaisella sanavalinnalla perustelen rasvaisempien maitotuotteiden käyttöä luentokeikoillani. KIITOS tuestasi Anonyymi!

    VastaaPoista
  3. Kiitos taas Crister loistavasta kirjoituksesta. Ei sinua pelkuruudesta voi syyttää!

    En missään nimessä halua päästää Valiota helpolla tästä skandaalista, mutta eiköhän Eviran porukalla ole syytä tarkistaa valvontasysteemejään. Vaikka kovasti kehutaan suomalaista elintarvikkeiden valvontaa tässä guarkumi-skandaalissa taas näkee mitä tapahtuu kun Valion tapainen firma pistetään itse valvomaan omaa tuotettaan! Saastunutta ruokaa syödään kuukausitolkulla ennenkuin asiaan reagoidaan. Joidenkin lehtitietojen mukaan dioksiinista olisi Valiolla ollut tietoa jo useita kuukausia ennen päätöstä vetää valmistuserä pois kaupoista. Pelättiin ilmeisesti asian aiheuttamaa kohua. Valion menettelyä voidaan pitää todella törkeänä. Minä ainakin jätän Valion tuotteet ostamatta tästä lähtien.

    Vakavasti kannattaa pohtia onko guarkumia käytetty Valion tehtailla tehtäviin lastenruokiin ja muihin ruokiin? Kuka tietää?

    Mökkihöperö

    VastaaPoista
  4. Aina, kun elintarvikkeeseen lisätään lisäaineita, niin tällaisten myrkkyongelmien riski kasvaa. Tässäpä taas yksi syy lisää suosia käsittelemättömiä elintarvikkeita ja jättää einekset kauppaan.

    VastaaPoista
  5. Täältä luin, että purkillista tuota kermaketta vastaava määrä dioksiini olisi jo kahdessa grammassa silakkaa.
    Silti olen täsmälleen samaa mieltä kanssasi. Onhan se hullua, kun ihmiset luulevat vedestä sakeutettua 5% kasvisrasvasekoitetta kermaksi ja vielä terveelliseksi sellaiseksi.
    Mutta kyllä näihin samoihin rikkeisiin syyllistyy myös muutkin meijeriyhtiöt, ei pelkästään Valio.

    VastaaPoista
  6. Vilkkaan päivän päätteeksi on mukava pysähtyä lukemaan saapuneita kommentteja. Kiitos Mökkihöperö aina niin raikkaista ajatuksistasi. Eviran roolia en muistanutkaan korostaa kirjoituksessani. Hyvä kun edes kommentissa nyt tulee esille.

    Jarin tapaan välttelen noita eineksiä ja muita valmisruokia juuri noiden modernien E-vitamiinien takia. Guarkumia (E-412) on aika julmetun monessa elintarvikkeessa.

    A.K. muistutti ihan oikein, että Valio ei ole ainoa syyllinen.

    VastaaPoista
  7. Unifermin varastolta, Fazerin leipomosta ja Valion Mehutehtaalta otetuista guarkuminäytteistä ei löytynyt korkeita dioksiinipitoisuuksia, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira tiedottaa.

    Tutkimuksissa todettiin kaikkien näytteiden dioksiinipitoisuuksien olevan selvästi alle lainsäädännön ylärajan. Euroopan komission tulkinnan mukaan yläraja tutkituille tuotteille on 0,75 pikogrammaa tuotteen yhtä tuorepainogrammaa kohden.

    Näytteet otettiin Unifermin varastolta Vantaalta, Fazerin Vaaralan leipomosta sekä Valion Mehutehtaalta Pitäjänmäeltä. Uniferm on suurin suoraan Intiasta Suomeen elintarvikekäyttöön guarkumia tuova yritys, Fazer ja Valio suuria guarkumia käyttäviä yrityksiä.

    Lisäksi tutkittiin kaksi ravintolisää, joissa guarkumia on suhteellisesti suuri osuus tuotteesta. Näytteet tutkittiin Kansanterveyslaitoksen Kuopion laboratoriossa.

    Ongelma liittyy todennäköisesti India Glycols -yrityksen guarkumeihin

    Eviran tutkimukset tukevat tämän hetkistä kuvaa siitä, että ongelma liittyy yhdestä yrityksestä, India Glycols´ista, lähtöisin olevaan guarkumiin. Euroopassa jatketaan mahdollisesti saastuneiden guarkumierien jäljittämistä ja Euroopan komissio odottaa edelleenkin yksityiskohtaisia tietoja Intian viranomaisilta.

    Tiedetään, että guarkumin korkeat dioksiinipitoisuudet liittyvät pentakloorifenoliin. On mahdollista, että pentakloorifenolia on käytetty torjunta-aineena sellaisessa guarkumissa, jota ei ole tarkoitettu elintarvikekäyttöön. Toinen mahdollinen selitys on, että guarkumia valmistettaessa käytetyssä apuaineessa on ollut pentakloorifenolia.

    Jatkossa virasto seuraa muilta Euroopan unionin jäsenvaltioilta ja komissiolta tulevia tietoja ja ryhtyy tarvittaessa toimenpiteisiin. Lisäksi Tulli valvoo tehostetusti maahantuotavaa elintarvikekäyttöön tarkoitettuja guarkumieriä tutkimalla niistä pentakloorifenolia. (Finfood)

    VastaaPoista