tiistaina, elokuuta 07, 2007

Maito sopii urheilijoille

*
Brittitutkimuksen mukaan
maito näyttää olevan jopa urheilujuomaa parempi nestetasapainon palauttaja urheilusuorituksen jälkeen. Maidossa on luonnostaan useita eri ravintoaineita, joita urheilu- ja virvoitusjuomiin on tapana lisätä. Vettä tai urheilujuomaa treenien jälkeen nauttineiden nestetasapaino ei palautunut, vaan suurin osa juomasta tuli elimistöstä ulos virtsana seuraavien viiden tunnin aikana. Juomien nauttimista seuranneiden parin tunnin sisällä virtsan eritys oli huomattavasti suurempaa kuin alussa. Maitoa nauttineilla sen sijaan virtsan eritys ei muuttunut seurannan aikana ja jäi kokonaisuudessaan pienemmäksi tai yhtä suureksi kuin menetetty nestemäärä urheilusuorituksen aikana.

Lähde: Shirreffs SM, Watson P, Maughan RJ. Milk as an effective post-exercise rehydration drink. Brit J Nutr 2007;97:173-180.

Vinkin tarjosi Finfoodin uutiskirje, 7.8.2007

9 kommenttia:

 1. Vahvistaakohan tämä tutkimus myös sen kokemukseni, että erilaiset urheilujuomat todella pistävät virtsaamaan useammin kuin esimerkiksi pelkkä vesi?

  VastaaPoista
 2. Samoja kokemuksia on minullakin. Ainakin kofeiini on nesteenpoistaja.

  VastaaPoista
 3. Maailman luonnonmukaisin palautusjuoma - maito. Olisiko siinä hyvä slogan Valiolle?

  Minusta energia- ja urheilujuomien käyttö muuten kuin jossain todella pitkäkestoisessa kilpailussa on vaikea perustella millään. Palautusjuoman ymmärrän, jos ei heti treenin jälkeen pääse syömään, mutta nämä Gatoradet...Vai onko minulla taas pipo liian kireällä?

  *P*

  VastaaPoista
 4. En tarkoittanut niinkään kofeiinia, vaan esimerkiksi proteiini- ja hiilihydraattipitoisia palautusjuomia. Maitopohjaisilla, kuten Gainomax-juomalla, tai jopa pelkällä vedellä (en paljoa ole sitä tosin tarkkaillutkaan) en ole samaa huomannut.

  VastaaPoista
 5. Hei!
  Mitäpä olet veteraaniurheilija mieltä näistä energiajuomista, kuten RedBull ja Battery.
  Minusta niitä saisi myydä vain apteekista reseptillä niitä todella tarvitseville. Nyt ne menevät vääränlaisen ravinnon uuvuttamille, usein lapsille, jotka ottavat "energisyyttä" tölkistä. Jaksaapahan pelata pleikkaria myös mikropizzan syömisen jälkeen...

  VastaaPoista
 6. Moikkamoi Christer!

  Olet ansioitunut vanhojen virheellisten ravitsemusmantrojen ravistelun saralla. Kofeiinipitoisilla juomilla ei näyttäisi olevan neste-elektrolyyttitasapainoon pitkällä aikavälillä merkitsevää vaikutusta, joten tässäkin legendassa olisi vähintäänkin tarkennuksen paikka (mikä vaikutus missä tilanteessa ja miten..). Sen sijaan kofeiinin kestävyyssuoritusta(kin) parantava vaikutus on jo vahvasti tunnustettu fakta. Näin ollen maltillinen kofeiinilisä on kyllä suorituskyvyn suhteen vaikutuksiltaan plussan puolella. Tietoa voi päivittää PubMedittämällä hakusanoilla caffeine and dehydration. :)

  T. Kahviholisti ;)

  VastaaPoista
 7. Maito on mahottoman terveellistä! Eteenkin rasvanen maito. Ei mikään rasvaton, se ei ole siinä alkuperäisessä muodossaan. Rasvaton maito on "kovaa" ja siitä johtuu monet vatsavaivat. Homogenointi myös on pahaksi.

  VastaaPoista
 8. Vähän myöhästyneet kommentit a.k:lle. Pidän RedBull- ja Battery -juomia erittäin ongelmallisina nuorisolle. Hyvin markkinoituja tuotteita.

  VastaaPoista
 9. Juuso valistaa: Sen sijaan kofeiinin kestävyyssuoritusta(kin) parantava vaikutus on jo vahvasti tunnustettu fakta. Näin ollen maltillinen kofeiinilisä on kyllä suorituskyvyn suhteen vaikutuksiltaan plussan puolella.

  Pitää paikkansa tuo kofeiinijuttu ainakin kestävyysurheilussa. Kofeiini tuntuisi vaikuttavan suoritusta parantavasti erityisesti niillä jotka eivät ole kovia kahvinkittaajia vaan säästävät kahvinsa/kofeiininsa tärkeitä kilpailupäiviä varten.

  VastaaPoista