torstaina, elokuuta 02, 2007

Anna rintaa - ei korviketta!

**
Tänään tulee voimakas vetoomus
UNICEFiltä ja veteraaniurheilijalta rintaruokinnan puolesta. Äidinmaidon korvikkeisiin liittyy paljon epäterveitä piirteitä ja luonnollista maitoa on syytä suosia. Voi vain arvailla miten paljon tuhoa kaupalliset yhtiöt ovat saaneet aikaan kaupitellessaan äidinmaidonkorviketta länsi- ja kehitysmaissa.

Rintaruokintaviikkoa vietetään 1.- 7.8.2007

UNICEF arvioi, että yli miljoona (1 000 000) alle viisivuotiasta lasta voitaisiin pelastaa vuosittain, jos lapset saisivat vain äidinmaitoa ensimmäisen kuuden elinkuukautensa aikana. Rintaruokintaviikon alkaessa UNICEF korostaa myös, että rintaruokinta pitää aloittaa välittömästi lapsen syntymän jälkeen. Näin ehkäistään tehokkaasti kehitysmaiden pienokaisten kuolemat ensimmäisinä elintunteina ja -päivinä.

UNICEFin pääjohtaja Ann Veneman muistuttaa, että yli kolmannes lapsista, jotka menehtyvät, kuolevat ensimmäisen elinkuukautensa aikana. Jos äiti pystyy imettämään heti lapsen syntymän jälkeen, lapsi saa paremman mahdollisuuden selviytyä hengissä. Äidinmaidosta lapsi saa elintärkeitä ravintoaineita ja suojan tappavia tauteja vastaan. Samalla lapsen kasvu ja kehitys pääsevät turvallisesti alkuun.

Esimerkiksi Ghanassa toteutettu tutkimus osoittaa, että jos lapset saavat rintamaitoa heti ensimmäisenä elinpäivänään vähenevät vastasyntyneiden kuolemantapaukset 16 prosentilla. Jos imetys alkaa ensimmäisen tunnin aikana, prosentti nousee 22:een. Varhain aloitettu imetys on ratkaisevaa erityisesti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, sillä siellä imeväisten kuolleisuusluvut ovat maailman korkeimmat. Kymmenen prosenttia lapsista kuolee alle vuoden ikäisenä. Alueen maissa äidit ovat omaksumassa imetyksen pikkuhiljaa. Imetys ilman lisäravintoa kunnes lapsi on kuuden kuukauden ikäinen, on kaksinkertaistunut sitten vuoden 1990. Imetysprosentti on nyt noin 30, mutta se ei vielä ole tarpeeksi yleistä, sillä sadat tuhannet lapset kuolevat edelleen tauteihin, joissa osasyynä on heikko ravinto.

Lähde: Deskin uutistiedote ravintotoimittajille, 1.8.2007

2 kommenttia:

  1. Huomauttaisin, että vastike-sanan käytöstä on luovuttu jo vuosikausia sitten - teolliset korvikkeethan eivät voi koskaan _vastata_ rintamaitoa! Oikea termi on äidinmaidonkorvike. Olisi ihan oikeakielistä ja poliittisesti korrektia, jos Christer korjaisit ko. ilmaisut tässä muuten niin mainiossa blogimerkinnässäsi, ellei se ole liikaa pyydetty :)

    Senja

    VastaaPoista
  2. Kiitos Senja korjauksesta. Minulla eivät nuo imetykseen liittyvät termit ole kovinkaan hyvin hallinnassa.

    VastaaPoista