sunnuntaina, heinäkuuta 29, 2007

Laihdutuksessa kaksi eri leiriä

*
Julkaistu 27.2.2007. Uusien kommenttien takia nostin tämän humoristisen juttuni taas esille 29.7.2007. Liikunta ja järkiintynyt ruokailu kuuluvat minun mielestäni yhteen. Olen edelleen itse asustellut ykkös- ja kakkosleirin välissä. Pecca ja Andy ovat jatkaneet omien ravitsemuslinjauksiensa puolustamista.

Laihdutusrintama on pystyttänyt ainakin kaksi eri leiriä
ja ne ovat pystyttäneet telttansa hyvin etäälle toisistaan. Leireistä ammutaan vuorotellen rasvaisia ja sokerisia pommeja toistensa niskaan. Sen sijaan, että yhdessä toimittaisiin vihollisen (lihavuus) kukistamiseksi, kaivaudutaan yhä syvempiin poteroihin. Olen käynyt haastattelureissulla molemmissa leireissä.

Ykkösleirissä ollaan kiväärit tanassa puolustamassa länsimaisen tieteen upeimpia saavutuksia. Siellä uskotaan mm. järkevän tuntuiseen kaloriteoriaan. Jos ihminen syö enemmän kuin kuluttaa, silloin ihminen lihoo.

Kakkosleiristä ammuttuja rasvapommeja väistellen, kysyn sotapäällikkö Pecca Puscalta miten tähän tilanteeseen on jouduttu. "Tutkimuksiin perustuvia ravitsemussuosituksia haastetaan rasvapommien kera lähes joka päivä. Tiedotusvälineet ymmärrettävästi etsivät vastakkainasettelusta aineksia uutisiin. En ole kuitenkaan huomannut, että alan tutkijoiden ja varsinaisten asiantuntijoiden kesken laihdutuksesta olisi ilmennyt minkäänlaista erimielisyyttä. Yksittäiset henkilöt repivät suutaan ja esittävät vaihtelevin tarkoitusperin omia mielipiteitään", Pusca selittää.

"Tulin juuri tuolta kakkosleiristä. Siellä uskotellaan, että rasvaa voi ihminen syödä ihan huoletta, ei siitä liho. Heillä on jopa oma kaloriteoriansa! Mitä siihen sanotte?" Pusca luo minuun säälinsekaisen katseen ja sanoo: "Älä usko noihin kakkosleiriläisten fantasioihin. Luota tieteellisiin tutkimuksiin. Rasvainen ruoka tietenkin lihottaa. Jos ihminen haluaa laihtua, silloin pitää syödä vähemmän ruokaa, ennenkaikkea pitää välttää kovia eläinrasvoja, upeita kevyttuotteita voi sen sijaan suositella ja sitten pitää muistaa liikkua enemmän."

Sissipäällikkö Andy Heiccila kakkosleiristä pitää vanhan koulukunnan ajatuksia aikansa eläneenä. Uusi aika on koittamassa, jolloin tunnustetaan, että leivän ylettömään syömiseen ja rasvakammoon houkutteleminen oli taitavasti johdettu elintarviketeollisuuden ja lääketeollisuuden mainoskampanja. "Nyt kun saatiin palstatilaa lehdissä meidän uusille ajatuksillemme, voitto on varma!", Andy uhoaa ja jatkaa: "Kolesterolilla pelottelun on loputtava! Rasvaa voi syödä. Atkins ja Montignac ovat jo pitkään julistaneet, että rasvoilla ja eritoten kokonaisenergiamäärillä ei ole juuri mitään tekemistä ylipainon kanssa. Energiaravintoaineiden käyttö on paljon monimutkaisempaa kuin vanha koulukunta väittää. Se mikä vaikuttaa rasvakudokseemme on insuliini. Mitä enemmän ja useammin sallitaan insuliinin nousu päivän mittaan syömällä runsaasti hiilihydraatteja, sitä enemmän muodostuu rasvakudosta. Kun syömme rasvaa ei muodostu mitään insuliinia ja rasvakudos ei kasva, pikemminkin rasvakudos vähenee ja me laihdumme. Viljatuotteiden, perunan ja makeisten syöminen pitää joko lopettaa kokonaan tai vähentää lähes minimiin, silloin ihminen voi hyvin. Liikunnalla ei juurikaan voi vaikuttaa painonhallintaan."

Päätän raporttini tähän. Toivottavasti tilanne rauhoittuu pian ja sissipäällikkö sotajoukkoineen voivat pian istahtaa neuvottelupöytään vanhan tiedon johtajien kanssa ja jatkaa taistelua yhdessä lihavuusvihollista vastaan.

15 kommenttia:

 1. Aika hauska juttu ja hyvä kärjistys vallitsevasta tilanteesta. Kuulun tuohon kakkosleiriin.

  Tommi

  VastaaPoista
 2. Täällä myös kakkosleiristä! Pecca on niin söpö. En minä häntä kehtaa heittää rasvapommilla.

  VastaaPoista
 3. Yllättävää kyllä, niin minä en kuulu puhtaasti ykköseen enkä kakkoseen. Voiko olla vahvastikakkoseen kallellaan oleva melkein keskitien kulkija?

  VastaaPoista
 4. Heippa Tommi ja biponainen! Täällä me Anjan kanssa keskitien kulkijoina seurataan teidän touhujanne kakkosleirissä. Keskitien kulkija olen ollut lähes koko aikuiselämäni, mitä nyt välillä voin ylistystä ja rasvaisen jogurtin ihanuutta käyn tuolla kakkosleirissä kokemassa. Leipää ja liikuntaa nautin tuolla ykkösleirissä.

  VastaaPoista
 5. Kyllä liikuntannasta voi nauttia kakkosleirissäkin, se on jopa suotavaa. Mutta rasvaista jogurttia voi tosiaan nauttia ainoastaan kakkosleirissä. Ykkösleiriläiset alkavat hyperventiloida, jos sellaisesta edes puhuu.
  Leivästä voi nauttia kakkosleirissäkin, jos ei kuulu ääriryhmittymään tai niihin, joille se ei kerta kaikkiaan sovi (keliakia tms). Sen sijaan 6-9 palan ykkösryhmään en kuulu.
  Christer heittelee voipommeja, joten kuulunee sittenkin enemmän kakkosryhmään.

  VastaaPoista
 6. Terveiset kakkosleiristä! Ajattelin vielä tarkentaa, ettemme ole mitenkään liikuntavastaisia. Liikunta on terveyttä edistävää ja kuntoa kohottavaa. Liikunta parantaa elämänlaatua.

  Mutta minun ja monien muiden mielestä liikunnan merkitystä juuri painonhallinnassa korostetaan liikaa.

  Itselläni on kokemusta jopa painon noususta lisättyäni liikuntaa, koska ruokahalu tuppaa kohoamaan eksponentiaalisesti.

  VastaaPoista
 7. Kiitän A.K.:ta liikuntaa koskevasta kommentista. Urheilutaustan omaavana minun on vaikea pysyä erossa liikunnan ylistyksestä ja se tunkee väkisin lähes kaikkiin kirjoituksiini. Sorry!

  Liikunta lisää aineenvaihduntaa ja sen myötä laihtuu jos ruoka-annokset pysyvät samankokoisina. Jos ruokahalu menee tosi kovaksi on tosiaankin vaara, että liikunta ei laihdutakaan, kuten teillä on asiasta kokemusta.

  Minulla on tapana nuorille kestävyysurheilijoille sanoa luennoillani, että nuori urheilija saa olla vähän pyöreä kasvoistaan ja ylimääräisiä rasvavarastoja voi olla kehossa. Se on viisautta. Sitten kun aikuisena harjoitellaan ihan tosissaan, silloin posket menevät kuopalle ja ollaan langanlaihoja vaikka syödään "hevosen lailla". Kova treeni pitää laihana.

  Mahdollisesti A.K.:n liikuntamäärät ja -laatu jäävät liian vaatimattomiksi. Muistutan myös siitä, että lihakset painavat enemmän kuin rasva, joten vaaka saattaa näyttää isompia lukemia vaikka housuihin pitää laittaa vyö.

  Tsemppiä minulla on tapana sanoa kaikille tasapuolisesti! Kiitos kun kävit kommentoimassa sepustuksiani.

  VastaaPoista
 8. Jos liikunta lisää liikaa ruokahalua, kannattaa koventaa treenejä - kovat treenit taas vievät ruokahalun, mikä kyllä on huono juttu.

  Minä tunnen sen verran monta pelkällä liikunnalla laihtunutta ihmistä, että pidän näitä "liikunnan merkitys painonhallinnassa on vähäinen" - mielipiteitä laiskojen mielipiteinä; epäilemättä puoli tuntia kolme kertaa viikossa - tyyppisellä liikunnalla ei laihdukaan. Mutta sanoohan sen nyt järkikin, että kropan kannalta on aivan yhdentekevää, vähennetäänkö saatua energiamäärää vai lisätäänkö kulutusta.

  Jos kuluttaa liikunnalla 500 kcal kuutena päivänä viikossa, voi laskennallisesti odottaa laihtuavansa melkein kaksi kiloa kuukaudessa syömisten pysyessä samana. Jos siis oletetaan että kilo läskiä on 7000 kcal (tämmöisen luvun olen joskus lukenut.)

  *P*

  VastaaPoista
 9. *p* sanoo tämän niin tavattoman hyvin: Mutta sanoohan sen nyt järkikin, että kropan kannalta on aivan yhdentekevää, vähennetäänkö saatua energiamäärää vai lisätäänkö kulutusta.

  Minäkin ihmettelen niitä lausuntoja joissa korostuu liikunnan vähäinen rooli laihdutuksessa. Päinvastoin, liikunta on lääke myös lihavuuteen.

  VastaaPoista
 10. Tulin tänne Diabetesliiton Kohtauspaikan innoittamana. Sinulla on järkeä päässä. Ilmeisesti pitkä kokemuksesi näistä ravintoasioista on tehnyt kirjoittelusi niin yksinkertaiseksi, että sen jokainen ymmärtää. Moni joka luulee jotakin tietävänsä kirjoittaa monimutkaisesti silkkaa epävarmuuttaan. Täytyy sanoa että harvoin lukee näin selvää tekstiä ja vieläpä ilmaiseksi. Kiitos oikein paljon. Täällä minulla on moneksi tunniksi luettavaa. Teetkö luentokeikkoja diabeetikoille?

  T2DM

  VastaaPoista
 11. Hei T2DM! En tiennytkään, että Diabetesliitto keskustelee kirjoituksistani. Yleensä siellä on suhtauduttu nihkeästi ja väheksyen kirjoituksiini.

  En ole saanut kutsuja Diabetesliitolta käydä luennoimassa hiilihydraattitietoisesta ruokavaliosta diabeetikoille. Pari diabeetikkojen potilasyhdistystä pyysi minua jokin aika sitten kertomaan diabeetikon ruokavaliosta ja siinä yhteydessä puhuin myös hiilihydraattitietoisesta ruokavaliosta. Minulla on valmis luentorunko tätä aihetta varten ja paljonkin halua keskustella tästä mahdollisuudesta. En väkisin tyrkytä mitään uutta ja vallankumouksellista tietoa. Minulta voi tilata luentoaikoja syyskuun puolivälistä lähtien vuonna 2007. Yhteystiedot löydät tästä blogista. Tulen mielelläni. Olen edullinen. Puhun yksinkertaista suomen kieltä.

  Olisin kiitollinen jos kommentoit kirjoituksiani sitä mukaa kuin luku-urakkasi edistyy. Ei mikään pakko!

  Terveisin Christer Sundqvist = veteraaniurheilija

  VastaaPoista
 12. Tahdon toistaa väitteeni: Termodynamiikan ensimmäistä pääsääntöä ei voi ohittaa.

  Mikäli nesteen kertymistä ei lasketa, energiataseen pitää olla positiivinen, jotta voi lihoa. Erilaisten ruokavalioiden kohdalla säätämisessä on kyse vain ja ainoastaan siitä, kuinka epämiellyttävää negatiivisen energiataseen ylläpitäminen on.

  VastaaPoista
 13. Tiedemies: suurin osa hiilihydraattitietoisista syöjistä ei kiellä "kaloriteoriaa", vaikka Montignac sitä rankasti kyseenalaistaakin.

  Vaikka energia ei häviä maailmasta, on täysin mahdotonta määritellä tarkasti ihmisen syömän ruoan sisältämä energia ja toisaalta taas ihmisen kuluttama energia (siis kotioloissa, tavallisen laihduttajan tapauksessa). Ihmisen aineenvaihdunta kun on aika monimutkainen juttu ainakin minun mielestäni.

  Pelkästään ruoansulatus voi tehdä isoja eroja, jopa samalla ihmisellä. Jos otetaan tällainen yksinkertainen esimerkki: syöt aterian, jossa on vaikka 500 kcal. Normipäivänä hyödynnät siitä vaikka 400 (täysin hatusta tempaistu luku.) Entäpä, jos saat ripulin? Luultavasti et hyödynnä tuosta ateriasta kaloriakaan.

  *P*

  VastaaPoista
 14. Minä kuulun kakkosleiriin. Olen elämässäni ollut myös ykkösleiriläinen, mutta nykyisen ruokavalioni myötä olen voinut huomattavasti paremmin. Moni "kremppa" on menneen talven lumia. Liikun paljon, 5-7 tuntia viikossa, Sulkavan soudunkin (59 km) soudin kirkkoveneessä aivan vaivattomasti ilman hiilareita (siis söin ihan normisti öbaut 50-70g hh/vrk). Voin hyvin ilman elintarviketeollisuuden "jalostamia" tuotteita, pyrin syömään mahdollisimman käsittelemättömiä elintarvikkeita. Se on vain nykypäivänä melko vaikeaa.

  VastaaPoista