lauantaina, heinäkuuta 28, 2007

Alaston totuus lihavuudesta?

*
Tämän kirjoituksen kommentointi on vilkasta jo lauantaina.

VAROITUS!
Teksti saattaa aiheuttaa voimakkaita tunnereaktioita. Herkimmät ihmisyksilöt voivat saada aiheen välittömästi puhua tästä asiasta terveysviranomaisten kanssa. Jos olet herkkä – lue silloin tämä teksti vasta maanantaina, jolloin terveysviranomaisia on helpompi tavoittaa. Jos olet karaistunut – lue silloin teksti heti! Varaa itsellesi rauhallinen 10 min lukuhetki ja pohdi tekstiäni vähintään 20 min. Tämä ei ole mikään helppo teksti. Se ei heti avaudu.

Jos erehdyit näille sivuille ensimmäistä kertaa, älä pelästy! Jatka lukemista. Tämä ei ole mikään vaarallinen propagandasivusto. Näin olen kirjoittanut jo pitkään ja olen yhä vapaa mies. Sivuni pistävät kyllä ajattelemaan, mutta mitään en väkisin tyrkytä. Paatosta ja intomieltä on tässä tekstissä erityisen paljon – tarkoituksella. Asia on vakava! Tarttis tehdä jotain lihavuusepidemialle.

Silmäillessäsi kummeksuen tuollaista ihmeellistä otsikkoa ja alla olevaa tekstiä saatat monen monta kertaa miettiä, onko tämän tekstin kirjoittaja aivan hullu? Ovatko Christer Sundqvistin ruuvit vähän liian löysällä? Voiko asia olla näin? Et varmaan aavistakaan miten mielelläni haluaisin, että pitäisit minua vähän kaistapäisenä tällä kertaa, sillä jos se mistä nyt kerron on totta, silloinhan asiat ovat todella hullusti täällä Suomessa. Me hoidamme lihavuutta väärin, maamme terveysviranomaisilla on pallo hukassa. Mieti! Kyseenalaista! Nyt se alkaa. Vielä ehdit lykätä tämän tekstin lukemista maanantaiksi. Nyt on lauantai. Terveysviranomaiset ovat viikonloppuvapaalla. Älä mene viivan yli jos olet herkkä ihminen!

---------------------- viiva -----------------------------

Me olemme lihavia! Suomalaiset, ruotsalaiset, norjalaiset, britit, jenkit, japsit jne. ovat lihavia. Me paisumme vyötäröstä, meissä on ylimääräistä läskiä ja sen myötä lihavuudesta aiheutuvat terveysongelmat lisääntyvät kauhistuttavalla vauhdilla.

Miten tähän on jouduttu? Yllättävää kyllä lihavuus johtuu osittain väärästä elintarvikepolitiikasta. Lihavuus johtuu rahasta, lisääntyneestä vapaa-ajasta, ruoan ylitarjonnasta. Kansanterveyslaitoksen pasmat ovat menneet ihan sekaisin. Keisarilla ei ole ollut vaatteita pitkään aikaan, mutta kukaan ei uskalla kertoa tämän alastomuudesta. Minä uskallan. Eri asia sitten mitä se hyödyttää. Minä nyt kuitenkin yritän.

Tämä on kuin evankeliumiteksti. Ensin minä lyön teitä oikein kovasti (jotta teissä heräisi synnintunto) ja sitten minä lääkitsen haavanne (armollisuus). Tämä on sitä hulluuttani. Jatka kuitenkin lukemista, kun kerran aloitit. Nyt on lauantai. Maanantaina terveysviranomaiset ovat paikalla.

Se suurin synti: Meille on syötetty pajunköyttä terveysviranomaisten taholta jo pitkään. Alun perin poliittisin perustein (USA, WHO, KTL) määritelty ravitsemusohjauksemme on saanut alkunsa 1970-luvulla. Sen mukaan lihavuuden syynä on lisääntynyt rasvankulutus. Sopivaksi uhriksi globaalissa terveysvalistuksessa valittiin esimerkiksi viaton voipaketti tai suussa sulava sian silava. Tämä on valetta ja vääränlaista asioiden yksinkertaistamista. Kun tutkin ravintotasetta 2006, kun luin tutkimusraportteja, kun kuuntelin ihmisten murheita, kun juttelin kauppiaiden kanssa, olin entistä vakuuttuneempi, että lihavuutemme ei korjaannu näin: vähentäkää rasvan kulutusta ja syökää enemmän perunaa, riisiä, pastaa ja leipää. Sinänsä näissä ruoka-aineissa ei ole mitään vikaa. Niitä syödään yksinkertaisesti vain liian paljon.

Rasva ei sinänsä lihota, mutta rasva yhdessä runsaan hiilihydraatin kanssa lihottaa taatusti. Jos harrastaa kovin vähän liikuntaa ei yksinkertaisesti saa syödä niin paljon hiilihydraatteja kuin nykyisissä ravitsemussuosituksissamme virheellisesti neuvotaan. Rasvasta on ollut helppo tehdä syntipukki. Moni unohtaa, että lihavuuden ravitsemuksellisista syistä on kiistelty vuosisatoja.

Puskan dieetin jalostetumpi versio. Ystäväni Ruotsissa opastavat minua siinä, että ravitsemussuositustemme uskollisimmat opetuslapset syövät tällä hetkellä kuin sumopainijat. Näillä painijoilla on 1400 vuoden kokemus mahdollisimman suurien läskivarastojen saavuttamisessa. Läskistä ja isoista lihaksista on heillä lajinomaista hyötyä. Sumopainijat syövät Puskan dieetin jalostetumpaa versiota: Vain 12 prosenttia rasvaa, 21 prosenttia proteiinia ja peräti 67 prosenttia hiilihydraatteja (Nishizawa et al, Am J Clin Nutr, 1976). Ei ihme, että ihmiset lihovat. Tätähän meille tarjotaan ainoana totuutena.

Laihtumisen evankeliumi: Jos liikut kovin vähän, varo silloin noita hiilihydraatteja. Ruoki elimistöäsi monipuolisilla ravintoaineilla, jotka eivät heilauta verensokeriasi tarpeettomasti. Insuliini on urheilijan paras ystävä, mutta laihduttajan ja vähän liikkuvan pahin vihollinen. Insuliini nimittäin kiihdyttää hiilihydraattien muuttumista rasvaksi.

Mitä sinä voit tehdä? Yksityisenä kuluttajana sinä voit vaikuttaa terveyteesi seuraavasti:

- liiku enemmän
- syö reilusti rasvaa, rasva ei sinänsä lihota, jätä rasvattomat tuotteet kaupan hyllyyn
- vältä suuria ruoka-annoksia
- nauti ruoasta, syö pitkään ja hartaasti
- syö riittävän usein, älä päästä nälkää liian kovaksi
- lue Christerin laihdutusohjeet

Tätä kirjoitusta saa vapaasti levittää. Sitä pitää pohtia! Kommentoida. Epäuskoisesti ihmetellä. Tästä kaikesta pitää suuttua. Tästä saa myös iloita, jos siltä tuntuu.

On lauantai. Maanantaina terveysviranomaiset ovat paikalla.

Veteraaniurheilija on aina paikalla.

Lue lisää:

Laihdutuksessa kaksi eri leiriä
Laihdutuksen lyhyt oppimäärä

19 kommenttia:

 1. Tarjosit vaihtoehtoisen selitysmallin lihavuusepidemialle. Kyllä sinäkin sorrut yksinkertaistamisen syntiin. Läski lihottaa ei siinä ole muita vaihtoehtoja. Läskissä on paljon energiaa. Harva oppii syömään rasvaa hillitysti. Voita pistää herkästi liian paksun kerroksen, sillä onhan se voi hyvää. En sitä kiistä. Leivän ja perunan syönnin lopettaminen on helpompaa. Uskon Puskaan kaikesta paatoksestasi huolimatta. Hän on oppinut mies, miten sinulla voisi olla enemmän tietoa? Osittain myönnän sinun olevan oikeassa, mutta niin kuin sanoin: Sinäkin yksinkertaistat liiaksi asioita.

  Älä suutu.

  VastaaPoista
 2. Anonyymi on pohtinut kirjoitustani. Pidätte kirjoitustani liian yksinkertaisena. Pahoitteluni, olen päättänyt jatkaa yksinkertaisella linjallani.

  VastaaPoista
 3. Kyllä se niin on, että liika hiilihydraatti lihottaa (rasvan kanssa) ja aiheuttaa diabetesta. Miksi sitä ei saa sanoa yksinkertaiseksti? Puskasta sen verran: Viisaskin menee vipuun :)

  VastaaPoista
 4. Tästä minä pidän! Jo toinen tekstistäni tykännyt lukija. Mistä löytyy ensimmäinen tekstini järkevyyden kyseenalaistaja?

  VastaaPoista
 5. Oikein hyvää tekstiä, Christer!
  Vielä koittaa aika, jolloin virallinenkin linja joutuu nöyrtymään totuuden edessä.
  Helppoa se ei ole.
  Pelissä ovat paitsi arvovalta myös isot setelit.
  T. Kari

  VastaaPoista
 6. Pohdittu on sanomaasi. Hyvin kirjoitettu lihavuudesta. Olet todennäköisesti oikeassa. Muutokseen on kuitenkin penteleen pitkä matka. Muutoksen toteuttamisesta vastuulliset vaikenevat mukavuudenhalusta, pelosta, rahasta.

  Pallo on hukassa terveysviranomaisilla, pelaajat ovat toteuttaneet väärää taktiikkaa neljäkymmentä vuotta ja maalivahtimme on pelaamassa golfia. Vähiten vahinkoa hän tosin saa aikaiseksi siellä. Onpahan poissa lausuntoja antamasta medialle. Hyvä kun avaudut ja uskallat sanoa asiat julki.

  Tällaista tarvitaan lisää. Kaikki eivät osaa. Sinä osaat! Yksinkertaisesti kirjoittaminen on taitolaji.

  Lääkäri Helsingistä

  VastaaPoista
 7. Kiitos Lääkäri Helsingistä. Hienosti sanottu. On muutoksen aika. Ole sinäkin toteuttamassa muutosta siellä työpaikallasi.

  VastaaPoista
 8. Itse lievästi ylipainoisena tiedän, että syntipukki on liika hiilihydraatti, jota en millään saa jätettyä. Tosin se on enimmäkseen ruisleipää.

  VastaaPoista
 9. Maalaisella on toivoa. Tiedät syntipukkisi. Ruisleipä on kohtuullisesti nautittuna hyvin terveellistä. Jos ruisleipä kuitenkin on johtamassa ylensyömiseen on parempi, että ruisleipä otetaan sinulta pois. Korvaa ruisleipä ihanilla tomaateilla, paprikalla ja nauti suomalaisesta perinneruoasta. Syö hitaasti niin kuin opetin siellä Björkbodassa aikoinaan. Käy lenkillä niin kuin tiedän sinun tapaavan tehdä. Se on hienoa. Varjele itseäsi metaboliselta oireyhtymältä ja sokeritaudilta.

  Olen oppinut sinulta paljon, toivottavasti edes jotenkin olen pystynyt omalta kohdaltani sinua auttamaan.

  Tsemppiä!

  VastaaPoista
 10. "syö riittävän usein, älä päästä nälkää liian kovaksi"

  Oikeastaan tämä ohje sopii paremminkin Puskan dieettiin, koska sillä dieetillä verensokeri kulkee vuoristorataa.

  Jos taasen laittaa dieetin päälaelleen ja vaihtaa hiilihydraatit rasvaan, voi nautiskella pitkään, hartaasti, paljon kerralla ja harvoin.

  Kokonaisuudessaan hieno ja yksinkertainen kirjoitus! Harva osaa yksinkertaistamisen taidon.

  VastaaPoista
 11. On tullut paljon mukavia kommentteja, niin kuin tämä Jarinkin kommentti. Huomasin, että sinäkin viittaat tähän kirjoitukseen omilla kiinnostavilla sivuillasi. Kiitos! Sain vinkin, että KaksPlus -lehden keskustelupalstalla on kirjoitustani pohdittu ja karppifoorumilla klikataan kirjoitustani vilkkaasti (näen sen laskuristani).

  Ottakaa vaatimaton kirjoitukseni puheeksi siellä työpaikoillanne. Pyytäkää ystäviltäni Pekka Puskalta ja Mikael Fogelholmilta tietoa siihen onko ravitsemussuosituksiin tulossa uudistuksia (uudistuvat vuonna 2008)? Viekää sanomaa eteenpäin. Minua kiinnostaa kansalaisten terveys ei mikään politikointi ja sponsoreiden tukeminen.

  VastaaPoista
 12. Hyvä kirjoitus taas kerran. Tajusin tätä lukiessani, että siitä on nyt puolisentoista vuotta kun törmäsin Christeriin ja Näin Valon. Toisin sanoen, uskalsin siirtyä syömään voita. :)

  *P*

  VastaaPoista
 13. Juoksija-lehden toimitus teki aikoinaan rohkean tempun julkaistessaan kirjoitukseni voista. Sydänliitto ja Kansanterveyslaitos olivat todella viitseliäitä kun ryhtyivät kirjoitustani julkisesti retostelemaan. Ilman näitä asetelmia voin ylistykseltäni olisi pudonnut pohja pois. Emme voi muuta kuin jatkaa valistustyötä ja toivoa, että eräänä päivänä "valo" ohittaa myynnissä "pimeyden". :-)

  VastaaPoista
 14. Mitä, jos on kilpparissa häikkää tai syö kortisonia tai on vammainen eikä pysty silloin likkumaan kovasti? Olisiko se hiilihydraattitietoinen ruokavalio näissä tapauksissa hyvä?

  Ota kantaa

  VastaaPoista
 15. Kilpirauhasen vajaatoiminnasta olen varsin vilkkaasti luennoinut eri puolilla Suomea. Jotkut "vajikset" voivat paremmin jos jättävät pois perunan ja viljatuotteet. Vajaatoimintainen kilpirauhaspotilas on vaarassa lihoa, sillä laiskasti toimiva kilpirauhanen alentaa myös perusaineenvaihduntaa. Liikuntaa pidetään lääkkeenä myös tälle asiakaskunnalle, mutta motivaation puutetta esiintyy varsin paljon. Liikunta(vammaisen) pitää varoa niitä nopeita hiilihydraatteja. Kortisonipotilaan ruokavaliosta en tässä tilanteessa sano mitään, minun täytyy ottaa enemmän selvää asiasta. Kortisoni on aika paha lääke ja aiheuttaa lähes aina todella pahoja sivuvaikutuksia.

  Tsemppiä!

  VastaaPoista
 16. Ensilukemalla tämä Christer Sundqvistin lääkäreihin kohdistuva ironia, golfin pelaaminen ja medikalisaation kaikinpuolinen edistäminen, satuttaa kovasti. Hetken mietittyäni itsekriittisesti asiaa, huomaan kuitenskin Christerin olevan oikeassa. Ei hän lääkäreitä hauku vaan lääkäreiden tapaa toimia. Itse asiassa tiedän hänen kunnioittavan lääkärin ammattia todella paljon. Myrsky tästä varmaan nousee lääkärien keskuudessa, mutta sanoisin että meillä lääkäreillä on pallo juuri niin pahasti hukassa kuin Christer osoittaa. Nyt en tuijota ainoastaan tätä yksittäistä erinomaista kirjoitusta. Vapaapäivän suoman ylellisyyden kautta olen käynyt läpi Christerin tuotantoa. Istunut tietokoneen ääressä ja lukenut näitä taidolla kirjoitettuja terveys ja ravintojuttuja. Christeriä on nähdäkseni syytä kuunnella ja lukea. Satun tuntemaan myös Christerin tieteellisen tuotannon. Minne se taito olisi hävinnyt vuosien mittaan. Päinvastoin nämä hänen näkemyksensä ovat vain jalostuneet ja terävyys tullu entistä terävämmäksi.

  Lääkäri

  VastaaPoista
 17. Olisi todella kiva tietää miten maamme terveysviranomaiset ovat suhtautuneet tähän kirjoitukseen?

  Joka lehdestä, radiosta ja televisiosta saa kuulla miten rasva lihottaa. Ja sitä miten hiilihydraatteja pitää meidän syödä ja näitä viljatuotteita ja makaroneja todella paljon. Ehkä juuri nämä viljatuotteet ovatkin meitä lihottaneet niin paljon. Tuo vertaus sumopainijohin on oikein hyvä. Täällä maalla löytyy vertailukohta sikoihin. Sika saadaan isoksi ja lihavaksi tosi paljon nopeammin sumodieetillä kuin suomalaisella perinneruualla.

  Luen kirjoituksia joita taidolla teet todella suurella mielenkiinnolla.

  Mökkihöperö

  VastaaPoista
 18. Luulen, että ei lääkärit suhtaudu mitenkään, kun eivät tiedä näistä kirjoituksista mitään eivätkä ehdi tai välitä seurata mitään muuta kuin niitä omia ducaniaan ja lääkefirmojen esityksiä. Elävät ihan omassa maailmassaan, ne lekurit (ainakin suurin osa).

  Minä vien omalle lääkärille näitä, vaikka ilmeettömänä se vaan tuijottaa, jos sille jotain selittää, ei hyvä. Nyt minä ainakin tiedän, että hyvän lääkärin tuntee inhimillisestä katseesta (sellaisiakin onneksi on). Silloin on toivoa, että se lääkäri oppii jotain uuttakin ja ajattelee myös omilla aivoilla :) Puusilmä lääkärit ovat aika toivottomia tapauksia....

  VastaaPoista
 19. Hei Mökkihöperö ja Anonyymi! Mielenkiintoista!

  VastaaPoista