Tämä teksti on kirjoitettu erityisen selkeällä suomen kielellä. Tekstin ymmärtämiseksi ei tarvitse olla pitkälle koulutettu. Lääkärit eivät ehkä tätä tekstiä ymmärrä. Se ei johdu siitä, että he olisivat tavallista ihmistä tyhmempiä. Päinvastoin lääkärin pitää olla tosi viisas päästäkseen opiskelemaan lääketiedettä. Lääkärit eivät ymmärrä tätä tekstiä koska he eivät halua tätä tekstiä ymmärtää. Tässä tekstissä pyritään hoitamaan sairautta mahdollisimman hyvin ilman lääkkeitä.
Lääkärit ovat sokeritautiliitolle (fiksut ihmiset puhuvat Diabetesliitosta) ihan äskettäin tehneet ohjeet miten aikuisena puhkeavaa sokeritautia pitäisi hoitaa. Ohjeet ovat suoraan sanoen virheelliset. Ne ohjeet ovat syntyneet lääketehtaissa työskentelevien tärkeiden ja korkeaa palkkaa nauttivien ihmisten painostuksesta. Lääketehtaat haluavat myydä lääkkeitä ja omistajilleen näyttää miten hyvin he myyvät lääkkeitä. Ei voi syyttää lääkäreitä ohjeiden kummallisuudesta. He tekevät työtä käskettyä ja haluavat tietenkin säilyttää oman työnsä. Kun lisäksi Suomessa on tehty paljon kummallisia päätöksiä ravintoaineiden valmistamisen suhteen puhtaasti poliittisin perustein, ei mitenkään järkevin perustein, voi ymmärtää lääkäreiden ahdingon. Lisäksi lääkärit opiskellessaan lääkäreiksi lukevat hirmu vähän ravitsemuksesta, eli siitä mitä meidän pitää syödä voidaksemme kaikin puolin hyvin. Lääkäreille pitää puhua ravitsemuksesta hyvin yksinkertaisesti, sillä he pyörittävät liian helposti epäuskoisina päätänsä ja pitävät ravitsemustiedettä aivan liian vaikeana asiana. Se on sääli, sillä lääkäri joka ei jotakin ymmärrä, kuten esimerkiksi ravitsemustiedettä, pitää helposti asiaa vähemmän tärkeänä ja saattaa lähteä vaikkapa pelaamaan golfia. Ja sokeritaudin hoidosta eivät lääkärit tiedä kovinkaan paljon. Aikuisena saatua sokeritautia hoidetaan nimittäin korjaamalla ravitsemus oikeaksi ja liikkumalla paljon.
Mitä lääkäreiden kirjoittamissa sokeritaudin hoito-ohjeissa sitten on vikana? Niissä on yksi perusvika: Niiden mukaan sokeritautia sairastava voi syödä paljon sokeria. Jopa niin paljon sokeria, että monet terveet urheilijatkaan (jotka saavat syödä enemmän sokeria koska liikunta korjaa tämän virheen) eivät niin paljon sokeria syö. En tunne kovinkaan monta urheilijaa, jotka syövät 8-12 leipäpalaa päivässä, mutta noiden lääkäreiden kirjoittamien ohjeiden mukaan tällainen on sopivaa sokeritautiselle! Leipä muuttuu sokeriksi kun se sulaa vatsassa ja noin monta leipäpalaa sekä perunat, makaronit ja pullat muuttuvat herkästi liian suureksi sokerimääräksi. Näissä virheellisissä ohjeissa neuvotaan ottamaan lisää lääkettä mikäli leivän syönnistä tulee huono olo. Sokeritautisille määrätään lääkkeeksi pillereitä, jotka lisäävät erään tärkeän hormonin tuotantoa. Se hormoni on nimeltään insuliini ja lääkäreillä on ilmeisesti toiveena, että sokeritautipotilaan sairaus etenisi sellaiseen pisteeseen, että hän joutuisi turvautumaan insuliinin ottamiseen suoraan lääkkeenä. Silloin lääkäri ja sokeritautia hoitava sairaanhoitaja sekä terveydenhoitojärjestelmä on erityisen mielissään. Sillä silloin sanotaan, että sokeritauti on hoidossa ja potilasta pyritään viemään niin hyvään hoitotasapainoon kuin mahdollista. Potilaalle näytetään taulukoista miten paljon verensokeri nousee tiettyjä sokeripitoisia ruoka-aineita syödessä ja miten monta viivaa pitää silloin ottaa insuliiniruiskuun.
Sokeritautisia on tosi paljon Suomessa. Niin paljon, että todennäköisesti tätä tekstiä lukee aika moni sokeritautinen juuri nyt. Noin tuhat ihmistä lukee sivujani päivittäin ja arvioin varovaisesti, että noin 50-100 sokeritautista silmäilee tätä tekstiä nyt ehkäpä epäuskoisesti päätään pyörittäen. Älkää kuitenkaan menkö golfia pelaamaan. Jatkakaa urheasti lukemista. Tämä teksti loppuu kohta ja sinun elämässäsi alkaa uusi vaihe. Olen kirjoittanut tämän tekstin juuri sinua sokeritautiin sairastunutta varten. Kirjoitan välillä kovin monimutkaisista asioista, mutta tämä teksti on kirjoitettu mahdollisimman yksinkertaisesti. Tee niin, että tulostat tämän tekstin tai kirjoitat muistiin tärkeät kohdat alla olevista sokeritaudin hoito-ohjeista. Näytä sitten tekstiä lääkärillesi. Kysy miksi sinua hoidetaan väärin. Eikö sinua voisi hoitaa oikein?
Sokeritautia joka puhkeaa aikuisena voidaan menestyksellä hoitaa seuraavasti:
1) Vähennä tuntuvasti sokerin (fiksut ihmiset puhuvat hiilihydraatista) syömistä. Syö enemmän lihaa, vihanneksia, pähkinöitä, juo maitoa, käytä reilusti voita ja muista syödä paljon kananmunia. Luovu kokonaan margariinista, sillä se vain pahentaa sokeritaudin oireita.
2) Kun vähennät sokerin määrää sinun pitää myös vähentää lääkkeiden määrää. Joudut tekemään tarkkoja merkintöjä päiväkirjaasi miltä olo tuntuu vähennettyäsi samanaikaisesti sokeria ja lääkkeitä. Älä hämmästy jos joudut kokonaan luopumaan lääkkeistä. Näin käy joillekin ajan kuluessa. Varaudu siihen, että tätä onnellista jaksoa ei kestä elämäsi loppuun asti. Syy sairastumiseesi on koko ajan taustalla vaanimassa, mutta eikö olisikin ihanaa selvitä edes vähän aikaa ilman pillereitä ja ruiskuja?
3) Varaudu siihen, että tätä sokerin vähentämistä ruoastasi vastustetaan. Lääkäreillä on niin tiukka työnantaja ja niille on annettu niin tiukat ohjeet miten potilaita pitää hoitaa, että lääkäri voi jopa menettää työnsä jos ei toimi tiettyjen sovittujen sääntöjen mukaan. Tiedän kuitenkin lääkäreitä, jotka itse hoitavat sokeritautiaan vähentämällä sokerin syöntiään. He ovat lukeneet niin paljon sokeritautilääkkeiden vaaroista, että osaavat niitä välttää viimeiseen asti. Kirjoitin näistä sokeritaudin hoitoasioista eräässä potilaslehdessä. Minulle oli käydä huonosti. Eräs täti Tampereella hermostui ohjeisiini ja piti ohjeitani niin huonoina, että hänen nimeään ei olisi saanut mainita samassa lehdessä, saatikka sitten samalla sivulla kuin oma kirjoitukseni. Me aikuiset ihmiset ollaan välillä niin kummallisia. Ehkä hänellä oli huono päivä, tai useita huonoja päiviä peräkkäin. Miten ohjeeni voisivat olla huonoja kun niillä ohjeilla haima (joka valmistaa sitä insuliinia) monella ihmisellä toipuu niin hyvin, että ihminen taas pärjää ilman lääkkeitä!
4) Laihduta! Minä en ole mikään selvännäkijä, mutta todennäköisesti olet aikuisena saanut sokeritaudin sen takia, että sinä olet vähän liian pullea sieltä vatsan kohdalta. Vatsan rasvakerroksista sinun pitäisi päästä eroon. Se tuleekin olemaan helpompaa minun ohjeitteni avulla, sillä lääkkeenä otettu insuliini lihottaa. Kun pärjäät omalla insuliinilla sinulla pysyy paremmin hallinnassa nuo monimutkaiset hormonisysteemit ja lihominen pysähtyy.
5) Liikunta on tärkeää sokeritautiselle ja se tulee myös auttamaan sinua hallitsemaan painoasi paremmin.
En ole yksin jakelemassa näitä ohjeita. Huomasin vasta tänään, että Sokeritautiliiton keskustelupalstalla kirjoittaa näistä samoista asioista nimimerkki "jubilado". Hän kirjoittaa asioista hieman monimutkaisemmin kuin minä, mutta keskity lukemiseen ja pyydä häntä selvittämään asiat tarkemmin. Älä välitä vaikka hänelle vastataan hieman törkeästi ja häntä ei olevinaan oteta niin tosissaan. Todellisuudessa siellä Kohtauspaikalla on moni vaipunut syviin mietteisiin. Mitä jos minäkin kokeilisin tuota hiilihydraattitietoista ruokavaliota? Eräs lääkäri on vaipunut syviin mietteisiin luettuaan hänelle lähettämäni yhteenvedon (PDF) sokeritaudista ja miten sitä voidaan hoitaa vähentämällä ravinnon sokerikuormaa. Yhteenvedossa on sellaisia tiedejuttuja ja kaikki on kirjoitettu Lontoon murteella (englanniksi).
Onnea matkallasi terveyteen!
Muita varsin yksinkertaisia tekstejäni löytyy täältä:
Viisi minuuttia -sarja (15)
- ...aikuisten aivovammoista
- ...avokadosta
- ...korkeasta verenpaineesta
- ...laihdutusvalmisteista
- ...lantusta
- ...liikkujan ravinnosta
- ...nauriista
- ...parsasta
- ...rasvamaksasta
- ...ravintorasvoista
- ...ravintovalistuksesta
- ...syömisen säätelystä
- ...terveellisistä rasvoista
- ...urheilijan lihaksista
- ...virvoitusjuomista
Ai, kun kirjoitat mukavasti:) Tulostan tämän ja pistän jakeluun...
VastaaPoistaMaallikko
Tämmöisestä mä tykkään. Ymmärsin kaiken. Täytyy eräälle tutulle sairaanhoitajalle näyttää tekstiäsi. Tuosta lääkärin menosta golffia pelailemaan huomaa että tunnet nuo lääkäreiden metkut. Minäkin kerran selitin ummet ja lammet kilpirauhasvaivojani ja kun kysyin mitä tohtori siitä ajattelee hän kehtasi sanoa naputelleensa niin kovasti reseptiäni valmiiksi ettei ollutkaan kuullut selitystäni. Kun kertasin tarinani hän sanoi että ei hän ymmärrä mistä on kyse. Lääkkeet pitää ottaa oli ainoa mitä ymmärsin. Tuo tohtori ei mennyt golffia pelaamaan kesken kaiken. Hän meni ihan reilusti pihalle.
VastaaPoistaVajislainen ja T2-diabeetikko
Hei taas!
VastaaPoistaPuhuin tuon tutun sairaanhoitajan kanssa. Ei hän heti tyrmännyt näitä sinun sokeritaudin hoito-ohjeita. Itse asiassa näistä jutuista puhutaan joskus siellä terkkarilla ja henkilökunta on hyvinkin tietoinen hiilariongelmasta. Ei sairaanhoitaja kuitenkaan lääkäriä vastaan voi puhua! Me katsottiin yhdessä netistä mitä Diabetesliitonssa keskustellaan asiasta. Sieltä saat yllättävän paljon tukea ajatuksille. Potilaat kokeilevat hiilareiden rajoitusta tosin hoidon ammattilaisia on vaikea saada suostumaan kokeiluihin. Onneksi on aika hyviä kirjoja saatavana. Olisitko sittenkin oikeassa tuossa asiassa että tämä on sellainen lääketehtaitten ja lääkäreiden sopima juttu??
Tämän löysin Diabeteskeskustelussa:
Tähän yleistykseen voisi vetää vertauksen tupakoinnin ja keuhkosyövän välisestä yhteydestä. Kaikki tupakoivat eivät saa keuhosyöpää eikä syöpä parane yleensä itsestään tupakoinnin lopettamalla.
On todettu, että noin puolella suomalaisista on taipumus insuliiniresistenssiin ja sitä kautta kakkostyypin diabetekseen. Taudin puhkeamista edistää verensokerin ja insuliinipitoisuuden pito korkealla jatkuvasti. Tämä saadaan aikaan nimenomaan runsailla hiilareilla ruokavaliossa. Haima joutuu lujille. Korkea verensokeri lisäksi itsessään lisää insuliiniresistenssiä ja kierre on valmis. Tuloksena on kakkostyypin diabetes.
Valitettavasti ilmiö on ei-palautuva. Tervettä ihmisestä ei enää saada. Hiilareiden rajoituksella kuitenkin kakkonen saa yleensä verensokerinsa kuntoon, jos haimaan on jäänyt vielä ylläkuvatun stressin jälkeen toimivuutta. Jos hiilareita ei rajoiteta, joudutaan käyttämään insuliinineritystä lisääviä lääkkeitä, jotka hyvään verensokeritasapainoon pyrittäessä aiheuttavat usein hypoja. Viimeinen keino on insuliinihoito.
Netistä asiaan perehdyttyäni olen todennut, että useat henkilöt ovat voineet vähentää lääkitystään tai jopa lopettaa sen siirtymällä vhh-ruokavaliolle. Vhh on henkilökohtainen ja sen sopivat hiilarimäärät todetaan verensokerimittauksin.
Mielestäni yhtäaikainen insuliinineritystä lisäävä lääkitys ja ulkoinen insuliini on ontuva yhdistelmä. Jos haima ei anna tarpeeksi insuliinia ruokavaliomuutoksien jälkeenkään, on insuliini oikea keino mielestäni. Esimerkiksi arvostettu diabeteslääkäri Richard Bernstein ei hyväksy ollenkaan insuliinineritystä lisäävien lääkkeiden käyttöä niiden negatiivisten ominaisuuksien takia.
Tutkimuksissa kerrotaan, että ruokavalio, joka sisältää runsaasti rasvoja ja (nopeita) hiilareita on kakkosen kannalta pahin mahdollinen.
Mikä sitten on terveen ja kakkosen välinen raja? Tätä ei varmasti ole puitu loppuun. Verensokereista mitattuna perusterveellä paastoarvo on noin 4,6. Samaa luokkaa on myös hänen pitkäaikaisensa (%). Nykyisin paastoraja on pantu terveen/epäterveen välille arvoon 6,1. Ainakin USAssa tämä raja on siirtymässä 5,6:een. Saadaan paljon uusia diabeetikkoja. Oman lukunsa muodostavat vielä sokerirasitustestit, johon en tässä puutu.
Mihin sitten kakkosen tulisi pyrkiä? Usein on esitetty, että verensokeri ei saisi nousta yli 7,8:aan missään vaiheessa komplikaatioiden välttämiseksi. Paasto- ja ruokailuja edeltävien arvojen tulisi olla 6,0 tai alle. Pitkäaikaisen tulisi olla korkeintaan 6 %.
Vajislainen ja T2-diabeetikko
Hei Vajislainen ja T2-diabeetikko! Olipa mukava lukea keskustelustasi sairaanhoitajan kanssa. Hiilihydraattitietoinen ruokavalio voi olla todella hyvä ratkaisu jos haluaa antaa haimalleen mahdollisuuden edes muutamaksi vuodeksi. Ruokavalio ei paranna sokeritautia.
VastaaPoistaTsemppiä!