torstaina, heinäkuuta 05, 2007

Punahattu saattaa sittenkin vähentää flunssariskiä

*
Lääkärilehti Lancet (Infectious Diseases) kirjoittaa
tässä kuussa ilmestyneessä numerossaan myönteiseen sävyyn punahatusta (Echinacea, auringonhattu). Tässä metatutkimuksessa (kokoomatutkimuksessa) arvioitiin 14 yksittäistä auringonhatulla tehtyä tutkimusta. Meta-analyysin suorittivat Connecticutin Yliopiston Farmasian laitoksen tutkijat tohtori Craig Colemanin johdolla. He totesivat Echinacea-yrtin vähentävän riskiä sairastua flunssaan jopa 65 prosentilla. Kun punahattua käytettiin vielä yhdessä C-vitamiinin kanssa, riski sairastua väheni jopa 85 prosentilla.

Jäitä pitäisin kaikesta huolimatta hatussani. Kasviuutteen teho voi olla kovin yksilöllinen.

Lähde: Monet uutistoimistot raportoivat tästä tutkimuksesta: Sachin A Shah, Stephen Sander, C Michael White, Mike Rinaldi and Craig Coleman. Evaluation of echinacea for the prevention and treatment of the common cold: a meta-analysis. The Lancet Infectious Diseases 7: 473-480, 2007

6 kommenttia:

 1. Eikös joissain tutkimuksissa melko lyhyt aika sitten todettu, että punahattu on kovin allergisoivaa ja saattaa aiheuttaa vakaviakin allergisia reaktioita?

  En muista luinko tästä Duodecimistä vai Suomen Lääkärilehdestä, mutta kovin kauan siitä ei ole.

  VastaaPoista
 2. Taina Mäntyranta ja Tari Haahtela toteavat ainakin tämän katsauksessaan "Luonnonlääkkeiden aiheuttamat allergiset reaktiot". Duodecim 109(4):301, 1993

  VastaaPoista
 3. Nyt, kun pääsin töihin sain asian varmistettua. Suomen Lääkärilehdessä 4/2004 oli Anna-Liisa Enkovaaran artikkeli "Ei punahattua lapsille eikä atoopikoille".

  Artikkeli kertoi amerikkalaisesta tutkimuksesta, jossa oli selvitetty punahatun käyttöä lasten vilustumisoireisiin. Uute ei lyhentänyt nuhakuumeen kestoa, mutta 7 % lapsista sai ihottumaa.

  Lisäksi artikkelissa varoitettiin etenkin asterikasveille (esim. pujolle) allergisia välttämään punahattu-uutteen käyttöä. Australiassa viidesosalla atooppisista aikuisista on todettu ihon pistokokeessa positiivinen reaktio punahatulle.

  VastaaPoista
 4. Onpas jännää kun noin varoitellaan luontaistuotteesta.Eiköhän oiket synteettiset lääkkeet aiheuta saman verran sivuoireita.Itse olen käyttänyt,kun flunssa on tulossa 50 tippaa 3:sti päivässä ja lisäksi yhtä monesti 500mg c-vitamiinia.Siihen se on flussa nujertunut 20 vuotta kokemusta takana.Ilmeisesti yksilöllistä nuo vaikutukset.

  VastaaPoista
 5. Minulle ei ole ollut minkäänlaista hyötyä Vogel Echinaforse tipoista. Flunssat tulevat ja jäävät tulematta ilman että ossan yhdistää sitä noihin tippoihin. Tällaiseksi tavaksi on jäänyt kaikesta huolimatta ottaa näitä tippoja. Nyt kun ilmeisesti tarvitaan myös C-vitamiinia hyödyn saamiseksi täytyy varmaan tehdä apteekkireissu.

  Mökkihöperö

  VastaaPoista
 6. Hyvä Mökkihöperö! Et ole missään nimessä yksin mielipiteinesi, että punahattu-uute on mahdollisesti vain harvoille ihmisille avuksi.

  Syö runsaasti tuoreita hedelmiä ja vihanneksia!

  VastaaPoista