maanantaina, heinäkuuta 02, 2007

Jäätelö maistuu kesällä maassa kuin maassa

Muistan jäätelökesää
Kun ne lakaisee puistot
Uima-altaat tyhjennetään
Jäden nuolen kuin muistoo
(Laulusta Jäätelökesä, sanat: Mikko Alatalo)

Suomessa syödään erilaista jäätelöä kuin monessa muussa maassa. Suomessa on totuttu kovempaan jäätelöön kuin muualla, minkä vuoksi jäätelön tuoma makeuden tunne suussa ei ole niin tärkeää kuin monissa muissa maissa.

Suomalaisten suosimaa niin sanottua litran "tiiliskivijäätelöä" ei juuri muualla näekään Viroa ja Venäjää lukuunottamatta.

Esimerkiksi Ranskassa tumman suklaan makuun on totuttu myös jäätelössä, kun taas Suomessa suklaajäätelö maistuu miedolta maitosuklaalta. Suomalainen jäätelö onkin monesti miedomman makuista kuin muissa maissa. Toisaalta suomalainen lakritsijäätelö herättää muualla kummastusta vahvan makunsa vuoksi.

Valiojäätelön liiketoimintajohtaja Jouni Palokankaan mukaan suomalaisille on myös tyypillistä käyttää jäätelöissä runsaasti marjoja. Esimerkiksi lakkaa ja karpaloa ei juuri muualla jäätelöissä tavata. Suomessa marjaiset maut yhdistetään monesti jäätelössä vaniljaan.

Suomessa on totuttu Yhdysvaltojen tapaan kermaisen jäätelön makuun. Monissa muissa maissa jäätelön raaka-aineena käytetään yleisimmin kasvirasvaa. Meillä on suorastaan peruslähtökohta, että jäätelö tehdään maidosta tai kermasta, Valion markkinointijohtaja Liisa Pietarinen toteaa. Esimerkiksi Italiassa ja Ranskassa sen sijaan monesti kerrotaan erikseen jäätelön sisältävän runsaasti maitoa tai kermaa. Chilessä jäätelöä tehdään jopa kalaöljystä, josta on poistettu haju, Pietarinen paljastaa.

Jäätelöt ovat muualla pääasiassa monipakkauksissa ja yksittäispakatut jäätelöt myydään kioskeista. Toki vähittäiskauppojen yhteydessä voi olla erillisiä jäätelönmyyntikojuja muuallakin kuin meillä.

Nestlén omistamissa tehtaissa valmistetaan kunkin maan omaan ruokakulttuuriin istuvia jäätelöitä. Valiojäätelön tuotekehityspäällikkö Marja Finskan mukaan Suomessa toimivat marjamaut kun taas esimerkiksi Italiassa suosittuja ovat kahvijäätelöt. Finska kertoo vielä, että Ranskassa puolestaan kulutetaan paljon sorbetteja, jotka taas eivät Suomessa myy. Lisäksi Ranskassa syödään paljon jogurttipohjaisia jäätelöitä ja jälkiruokatyyppisiä makuja. Esimerkiksi jouluaikaan ranskalaisista kaupoista löytyy jouluhalkojäätelöä.

Japanilainen jäätelötarjonta poikkeaa Finskan kertoman mukaan muualla maailmassa tyypillisestä valikoimasta selvästi. Japanilaisjäätelöt ovat monesti riisipohjaisia ja niiden raaka-aineena voi olla vaikkapa punaista papua ja vihreää teetä.

Lähde: Finfoodin uutiskirje, 2.7.2007

1 kommentti:

  1. Minä en pitänyt lapsena jäätelöstä enkä pidä nykyäänkään. Mieluummin söin/syön kermavaahtoa ja marjoja. Nami, nami:)

    VastaaPoista