torstaina, elokuuta 30, 2007

Omena päivällä pitää lääkärin tyytyväisenä

**
Verraton nettilääkäri Pekka Nykänen
ottaa kantaa huonosti toimiviin sairaaloiden ja terveyskeskusten tietokone-ohjelmiin.

Hänellä on ratkaisu ongelmaan. Siirrytään omppulinjalle, eli Apple-tietokoneen käyttöön. Tämä on verraton idea! Apple oli aikoinaan nuoruudessani minun suuri intohimoni, sitten tuli iso paha PC joka vei omput mennessään. Takaisin omppumaailmaan en ole jaksanut ja ehtinyt siirtyä. Pitäisi siirtyä!

Omena päivällä pitää lääkärin tyytyväisenä? Näin sanoo LKT Pekka Nykänen :

Sairaaloissa ja terveyskeskuksissa pitäisi harkita siirtymistä Applen MAC-tietokoneisiin, jotka tunnetusti ovat luotettavampia kuin Windows-käyttöjärjestelmällä varustetut PC-koneet. Tietokoneisiin on saatavilla OpenOffice-tekstinkäsittelyohjelma, josta ei tarvitse maksaa kalliita lisenssejä. MAC-tietokonetta voi nykyään käyttää rinnan vanhojen PC-koneiden kanssa, joten kaluston uusimisen voi tehdä vähitellen.

Suomessa on korkeatasoista ATK-ammattitaitoa. Sosiaali- ja terveysministeriön pitäisi rekrytoida heidät käyttöönsä. Tietokone- ja ohjelmahankinnoilla pystyttäisiin saamaan terveydenhuollossa merkittäviä kustannussäästöjä, joissa on kyse sadoista miljoonista euroista vuodessa. Asioiden eteenpäin vientiä sotkevat erilaiset taloudelliset kytkökset. Oletettavasti Microsoft tekee kaikkensa, jotta sairaaloiden käyttöjärjestelmänä säilyy Windows, joka tunnetusta on huono ja aiheuttaa tietokoneen kaatumisen ylikuormitustilanteessa. Microsoft on palkannut sosialidemokraattisesta puolueesta Jouni Backmanin hoitamaan yhteiskuntasuhteitaan. Tällä ehkä yritetään säilyttää Windows-käyttöjärjestelmä mm. sairaaloiden tietokoneissa.

4 kommenttia:

 1. Taas annoit tilaa plogissasi tärkeälle asialle! Kuinkahan moni potilas on kuollut noiden huonosti toimivien tietokoneohjelmien takia??

  Mökkihöperö

  VastaaPoista
 2. Mäkillä ei ehkä ole samanlaista teknisen epäpätevyyden auraa kuin Microsoftilla, mutta sen perusfilosofia ei ole kuin piirun verran parempi, ja siten perustavalla tavalla virheellinen.

  Jos ohjelmiston tehtävänä on tuottaa voittoa, se tekee sen pääsääntöisesti muulla tavalla kuin olemalla täysin toimiva. Kaikenlaiset "palvelut" ja muu sellainen, joka kieltämättä mäkin kanssa toimii, on osa tätä pakettia. Olkoonkin, että Apple ei suhtaudu ollenkaan niin vihamielisesti vapaisiin ohjelmiin kuin Microsoft.

  Sanoisin, että kaupallisen ohjelmiston käytöstä pitäisi jo olemassaolevien lakien nojalla luopua kokonaan. Ne ovat kalliimpia ja tulevat paitsi välittömästi, myös pitkällä aikavälillä kalliimmaksi kuin vapaat ohjelmat.

  VastaaPoista
 3. Hyvät sisaret ja veljet!

  Mielestäni on aivan turhaa keskustella tässä yhteydessä pöydällä olevan työaseman, jota kutsutaan myös nimellä mikro, pc, tai jopa tietokone käyttöjärjestelmästä, koska tällaisten suurten järjestelmäkokonaisuuksien oikeat tietokoneet, tietoliikennelaitteet, yms. sijaitsevat syvien kellareiden uumenissa ja toimivat aivan eri käyttöjärjestelmillä, kuin nuo alussa mainitut mikrot.

  Terveydenhuollon tietojärjestelmäproblematiikasta antaa pientä kuvaa oheinen tutkimus vuodelta 2003.

  www.cs.uta.fi/reports/bsarja/B-2003-7.pdf

  Keskustelu, kovaääninenkin kokonaisuuden ongelmista on toki paikallaan.

  Terveisin SeppoS

  VastaaPoista
 4. Hei Christer.
  Korjaus Jouni Backmanin osalta:
  "Backman siirtyy TietoEnatorin palvelukseen syyskuun alusta 2007 tehtävänään edistää Tietoenatorin liiketoimintaa julkisen hallinnon tietoteknisessä kehittämisessä."

  VastaaPoista