lauantaina, elokuuta 18, 2007

Ei enää kevyttuotteita lapsille!

Kun käytte ruokaostoksilla huomaatte maitohyllyssä tutun ilmiö: Rasvaa 0,0% On rasvatonta maitoa, jogurttia jossa rasva on korvattu lisäaineilla ja sokerilla, vähärasvaista lihaa jne. Näitä mahdottoman kevyitä tuotteita. Mukamas terveystuotteita!

Onko tässä mitään tolkkua? Ei ole. Varsinkaan jos on kyse pienestä kasvavasta lapsesta. Uuden tutkimustiedon mukaan lapsi tarvitsee rasvaa. Tämän tiesi mökin mummo aikanaan ja uskoo siihen yhä vakaasti. Viisainta on muidenkin tästä lähtien sulkea korvat ja peittää silmät törmätessään nykylinjaukseen missä rasvasta tehdään kaiken pahan alku ja juuri. Vanhempien pitää miettiä kahdesti mikäli jatkossa aikovat tarjota jälkikasvulleen noita rasvattomia kevyttuotteita. Rasvattomat tuotteet eivät mielestäni kelpaa aikuisväestöllekään ja vain sekoittavat järkeviä ostopäätöksiä tekevien ajatusmaailman, mutta tutkimustiedon mukaan rasvattomat tuotteet ovat erityisen vahingollisia juuri lapsille. Tutkijat eivät suosittele vähärasvaista ja sokerista ruokavaliota lapsille.

Vaikka lasten ja aikuisten rasvanpoltossa ei suuria eroja ole, tutkijat totesivat lasten polttavan rasvaa paljon enemmän kuin aikuinen kun se suhteutettiin heidän energiankäyttöönsä. Lapsille saatiin lukema 0.047± 0.01 g/kcal ja aikuisille 0.032± 0.01. Ei noista lukemista ymmärrä ainakaan näin yksinkertainen ihminen kuin minä juuri mitään, mutta asiaan perehtyneiden tutkijoiden mielestä tällainen ero on merkittävä (p<0.02).

Mihin lapset tarvitsevat rasvaa? Tutkijoiden mukaan lapsi tarvitsee ennen murrosikää rasvaa normaaliin kasvuunsa. Positiivisessa energiataseessa valkuaisainesynteesi on riittävän tehokasta, rasvojen varastointi tehokkainta ja luunkasvu oikealla tolalla.

Tässä on ravitsevaa tiedekeittoa tarjolla. On mukava seurata miten nykylinjaukselle kiusallisesta uutisesta kerrotaan eri tiedotusvälineissä. Mukavia soppahetkiä tarjolla? Tutkimustulokset tukevat nykyisiä uudistuneita ravitsemusoppeja suositellessaan lasten ruokavalioon tarpeellista määrää rasvaa, jotta heidän energia- ja ravitsemustarpeet täyttyvät. Tähän mennessä tiedekeittoa syövien suut täällä Suomessa on yritetty hiljentää ja varoitettu lapsia syömästä rasvaa. Kerään tähän alle eri tiedotusvälineiden välittämiä uutisia tästä tutkimuksesta (otan vastaan vihjeitä tiedekeiton maistuvuudesta eri lehdissä ja tiedotusvälineissä). Kansanterveyslaitos ei vielä (18.8.2007) ole kommentoinut uutista nettisivuillaan. Lukekaa ilmestyneitä uutisia avoimin mielin.

Alkuperäinen lähde: John C. Kostyak, Penny Kris-Etherton, Deborah Bagshaw, James P. Delany and Peter A. Farrell. Relative fat oxidation is higher in children than adults. Nutrition Journal 6:19, 16.8.2007

Fat 'crucial' in children's diet (BBC Health News, 15.8.2007)
Now low fat food is bad for kids (Metro UK, 15.8.2007
Fat still on the children's menu (EurekAlert, 15.8.2007)
Parents urged to include fat in children's balanced diet to ensure healthy growth (Scotsman News, 15.8.2007)
Children 'should not be put on low-fat diets' (Telegraph, 16.8.2007)
WARNINGS OVER KIDS' FAT INTAKE (The Daily Record, 16.8.2007)
Low-fat foods a health risk for children, experts warn (The Daily Telegraph, 16.8.2007)
Low-Fat Diet Not Good for Kids (MedPage Today, 16.8.2007)
Kids don't need low-fat diets (Irish Health, 16.8.2007)
Study Cautions Against Low-Fat Diet For Children (AHN Media, 16.8.2007)
Child's diet "should include fat" (Nursing in practice, 16.8.2007)
Lapsi tarvitsee rasvaa (Mari Heikkilä, Mediuutiset, 16.8.2007)
Lapsi tarvitsee rasvaa (Hiilaritietoiset, 16.8.2007)
Mediuutiset 16.8.2007 Lapsi tarvitsee rasvaa (Karppaus.info, 16.8.2007)
Rasva kuuluu yhä lasten ruokavalioon (Yle Teema Tiede, 16.8.2007)
Children need fat in food, say experts (Guardian, 16.8.2007)
Children Need More Fat for Normal Growth and Development (MedIndia, 16.8.2007)
Children need fat in food, say experts (International Reporter, 16.8.2007)
PSU researcher: Sufficient fat is needed (In the news, 16.8.2007)
Children's diets (In the news, 16.8.2007)
Study: Let kids eat recommended fat (Earth Times, 16.8.2007)
Children's diet needs fatty foods (Irish Independent, 16.8.2007)
Let kids eat recommended fat (United Press International, 16.8.2007)
Sufficient fat must for children's normal growth, development (Daily India, 16.8.2007)
Experts warn diet-conscious parents are depriving their children of fat vital for growth (IC Wales, 16.8.2007)
Fat is Fine (Raising Kids, 17.8.2007)
Fat Still On The Children's Menu (Medical News Today, 17.8.2007)
Fat Still On The Children's Menu (Science Daily, 17.8.2007)
Sufficient fat must for children (The Times of India, 18.8.2007)
Low-fat diets 'could hold back children's growth' (All about You, 18.8.2007)
Low-Fat diets can stunt child's growth (The Electric New Paper, Singapore, 18.8.2007)
Low-fat diets 'harm children' (Virtual Manchester, 18.8.2007)

12 kommenttia:

 1. Menee vähän pilkunviilaukseksi:
  Veteraaniurheilija: "Tutkijat eivät suosittele vähärasvaista ja sokerista ruokavaliota lapsille." Mediuutiset: "Tutkijat eivät suosittele vähärasvaista ja -sokerista ruokavaliota lapsille." BBC, jota mediuutiset käytti lähteenään: "To give them low-fat and sugar-free products is a bad idea." Mielestäni oikea suomennos olisi, että "tutkijat eivät suosittele kevyttuotteiden antamista lapsille."

  VastaaPoista
 2. Kiitos Pilkunviilaaja kommentistasi. Pyysin Kansanterveyslaitosta maistamaan tiedekeittoa. Saa nähdä mitä pitävät keitosta.

  VastaaPoista
 3. Tämä mökin mummo kiertää kevyttuotteet kaukaa ja lapset syövät kunnon ruokaa! Kiitos taas loistavasta jutusta joka kovasti piristi päivää.

  Mökkihöperö

  VastaaPoista
 4. Lapseni koulussa eräs äiti pyysi maidolle vaihtoehdoksi KEVYTmaitoa. Tähän ei suostuttu, koska rasvaton maito on kuulemma terveellisin vaihtoehto.

  VastaaPoista
 5. Minua pidetään aika kummallisena kun suosittelen urheilijoille voita ja täysmaitoa. Kiitos tuestanne Mökkihöperö ja Anja. Kummalliseksi on maailma mennyt. Rasvaton maito voi olla hyvä janojuoma, mutta kasvavalle lapselle suosittelen kyllä kouluruokailun yhteydessä täysmaitoa tai edes kevytmaitoa. Jaksaa sitten paremmin seurata opetusta.

  VastaaPoista
 6. Lapsi tarvitsee täysipainoista ruokaa. Ei mitään kevyttä vatsantäytettä. Aikoinaan syötiin perheessämme urakalla noita 0% jugurtteja. Niistä jäi aina sellainen tyhjä olo. Nyt on ihastuttu Bulgarian ja Turkin jugurttiin ja kiitos näiltä sivuilta saadun loistavan ideoinnin takia meillä on nyt myös enemmän itsepoimittuja metsämarjoja pistää jugurtin sekaan. Noissa jugurteissa on rasvaa enemmän kuin laki määrää (jopa 10%), mutta niitä syödessä jää sellainen tunne, että jotain sentään on vatsaan asti kulkeutunut. Lapset ovat pitempään kylläisiä. Kerta kaikkiaan huiputusta nuo kevyttuotteet. Saattavat sopia tilapäisratkaisuksi laihduttajalle, mutta normaalipainoisille ne ovat kauhistus. Erinomaisen hyvin markkinoituja tuotteita nuo kevyttuotteet. Ei ne kovin äkkiä hyllyiltä häviä. Tietysti niiden tarjonta vähenisi jos jäisivät hyllyihin vanhenemaaan ja täysirasvaisten tuotteiden hylly olisi jatkuvasti tyhjä.

  Seppo

  VastaaPoista
 7. Olen samaa mieltä kanssasi Seppo. Pidä pintasi kevyttuotteiden markkinoinnista huolimatta. Olen todella iloinen kun lapsesi myös syövät täysipainoisia maitotuotteita. Tosin kouluruokailu on suuri ongelma kuten Anja tuossa yllä huomauttaa.

  VastaaPoista
 8. On pitkä aika siitä kun viimeksi kävin blogiasi kommentoimassa, sorry vaan! En saanut unta ja ryhdyin surffailemaan netissä. Törmäsin tietysti blogiisi, sinä kirjoitat niin paljon ja asiaa on riittänyt taas näköjään sitten viime vierailun. Nyt kun huomasin miten varoitat noista kevyttuotteista täytyy minunkin käydä kommentoimassa. Kevyttuotteet ovat juuri niin arvottomia kuin kirjoitat!
  Minä olen se kaveri jolle suosittelit sitä liikkumattomuusdieettiä. Kevyttuotteet olen jättänyt ostamatta ja sitä sinun suunnittelemaa dieettiä olen pian noudattanut vuoden verran. Paino on pysynyt ennallaan ja ehkä jopa vähän laskenut. En ole niin kauhean hanakka nousemaan vaaalle. Peilistä näkee onko tullut lisää vuosirenkaita. Liikuntaintoa ei ole tullut, mutta sen ei ollut tarkoituskaan. Pistän tähän muistin virkistämiseksi nykyisen ruokavalioni joka hyvin vähän on muuttunut siitä sinun ohjeestasi. Minä olen erittäin tyytyväinen saamiini ohjeisiin. Joidenkin mielestä saatan syödä liian paljon rasvaa. Joo antaa tulla vaan kritiikkiä. Tässä se dieettini:

  Reijon järkevä ruokapäiväkirja
  7.00 herätys
  7.15 kuppi kahvia, kokojyväleipää, iso munakas, maustamatonta jogurttia
  9.00 iso kuppi kahvia, iso kulaus vettä
  10.15 kokoukseen mukaan vesipullo, punainen omena ja puolikas avokado (ihana hedelmä!) sekä purkki maustamatonta jogurttia
  12.00 kevyt lounas, paljon vihanneksia, joko lihaa tai kalaa, tummaa riisiä, keitetty peruna jäänyt pois, joskus pelkkä keitto
  12.30 asiakaspalaverissa iso kulaus vettä
  15.00 iso kuppi kahvia, avokadon toinen puolikas
  17.00 kunnon päivällinen kotona. Yleensä kalaa tai lihapyöryköitä tai makkarakeittoa (sorry tässä olen ehkä livennyt ruodusta!)
  20.00 2-3 porkkanaa, 2 kovaksi keitettyä munaa, näkkileipää muutama pala, edamjuustoa muutama reilu siivu
  21.30 iso kulaus vettä
  23.30 nukkumaan

  Terveisin Reijo

  VastaaPoista
 9. Huomasin Reijo vasta nyt kommenttisi. KIITOS! Minulla on kommenttien moderointi päällä ajoittaisen häiriköinnin takia. Sorry jos jouduit odottamaan kommentin ilmestymistä!

  Hienoja uutisia, Reijo! Kiva kun tuet ajatuksiani kevyttuotteiden turmiollisuudesta. Jään usein aika yksin näiden ajatusteni kanssa ja välillä iskee epäilys, onko se vähäinenkin ymmärrys täysin pimentynyt. Monien terveysvaikuttajien kehuessa kilvan kevyttuotteita tuntuu varmaan hassulta kun minä niitä niin kovasti moitin. Sinun arvokas tukesi auttaa minua taas kivasti eteenpäin!

  Minusta sinulla on hieno ruokapäiväkirja! Kilot pysyvät tuolla tavalla hienosti kurissa.

  Tsemppiä elämääsi toivoo Christer

  VastaaPoista
 10. Tarkka aikataulu! Ihme jos oot vielä vapaalla jalalla?

  VastaaPoista
 11. Kävin tuolla toimittaja Kirsi Myllyniemen blogissa kommentoimassa, mutta hän melkein ajoi minut pois sieltä blogistaan rasvaisine juttuineni Mikael Fogelholmin virallisterveellisille sivuille oppia saamaan. Tulin kuitenkin tänne. Täällä tunnen olevani vähän enemmän kotonani. Hiilaritietoisen ruokavalion lisäksi olen myös panostanut liikuntaan tämän blogisi ansiosta. Kiitos.

  VastaaPoista
 12. Arvostan suuresti toimittaja Kirsi Myllyniemen työtä. Meillä on eri näkemys ravintoasioissa, mutta monissa muissa asioissa ajattelemme samoin. Meidän on syytä olla ylpeitä myös ystävästäni Mikael Fogelholmista. Hän on raivannut tiensä tiedemaailman huipulle saatuaan nimityksen yksikönjohtajaksi Suomen Akatemiassa. Toivottavasti hän ehtii käydä keskustelua ravintoasioista jatkossakin todella mielenkiintoisessa blogissaan.

  VastaaPoista