keskiviikkona, elokuuta 22, 2007

Sokeri maistuu ja lihottaa

*
Olemme tottuneet kuulemaan
, että rasva lihottaa. Tämä lienee aivan totta. Jos syömme liikaa rasvaa, saamme herkästi liian paljon energiaa ja tästä syystä olemme vaarassa lihoa. Ette ehkä ole kuulleet, että sokeri lihottaa. Sekin lienee valitettavasti aivan totta. Jos glukoosia joutuu verenkiertoon liikaa, silloin me myös lihomme.

Ihan tuoreessa tutkimuksessa Mount Sinai Collegen tutkijat Yhdysvalloissa ovat löytäneet suolistosta täsmälleen samat makureseptorit kuin kielessä. Näille makean tunnistimille on annettu nimet T1R3 ja gustduktiini. Sanonnat "maha haluu makeeta" ja "makeaa mahan täydeltä" näyttävät olevan enemmän totta kuin tähän asti on ajateltu.

Mitä tällä sitten on tekemistä sokerin lihottavan vaikutuksen kanssa? Nyt löydetyillä makureseptoreilla on tärkeä tehtävä elimistömme energia-aineenvaihdunnassa. Kun sokerit (hiilihydraatit) hajoavat suolessa, ne muuttuvat glukoosiksi. Glukoosi sitoutuu edellä mainittuihin makureseptoreihin, jotka alkavat erittää GLP-1-nimistä hormonia. Tämä suolistohormoni säätelee puolestaan insuliinin eritystä ja ruokahalua. Jos suolistossa on liikaa glukoosia sitä joutuu myös verenkiertoon liikaa. Jos hiilihydraattivarastot ovat ihmisellä täynnä esimerkiksi kovin vähäisen liikunnan takia, glukoosista tehdään varastorasvaa. Ihminen alkaa lihoa.

Makureseptoreiden toiminta saattaa selittää myös sen, miksi keinotekoiset makeutusaineet (esimerkiksi aspartaami) eivät ole purreet lihavuuteen odotetulla tavalla. Sekä sokerit että keinotekoiset makeutusaineet aktivoivat suoliston makureseptoreita, jolloin suolistohormonin ja SGLT1-nimisen proteiinin määrä kohoaa. Tämä johtaa sokerien tehokkaampaan imeytymiseen suolistosta. Mitä useammin reseptoreita aktivoidaan, sitä enemmän sokeria imeytyy vereen ja sitä enemmän elimistöllä on sokerikuormaa mistä on päästävä eroon. Joko hiilihydraattivarastoja kartuttamaan maksassa ja luurankolihaksissa tai ikävästi ylijäämäenergian muodossa rasvavarastoihin.

Vaikka laihduttaja rajoittaisi sokerien käyttöä, makureseptoreiden aktivoituminen esimerkiksi aspartaamilla johtaa kulutetun sokerin tehokkaampaan imeytymiseen. Kevytlimsan juominen ja sämpylöiden syöminen laihdutusmielessä on siis syytä ottaa uudelleen arvioitavaksi.

Tutkimuksesta kertoi Proceedings of the National Academy of Sciences -tiedelehti.

Uutisen bongasin Tiede-lehdestä 22.8.2007

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti