keskiviikkona, lokakuuta 17, 2007

Kauhistuttava karhutarina ja sen pohdintaa

*
Viime päivinä olemme
saaneet sanomalehdissä lukea miten raivostunut karhu raapi ja puri metsästäjän ja tämän kaverin sairaalakuntoon Ruotsissa Jämtlannin Lillhärjedalissa. Viikko tätä ennen karhu oli tappanut metsästäjän Valsjöbyssä.

Karhukanta Ruotsissa on kasvanut nopeasti ja Ruotsissa on nyt noin 2 500 karhua. Ruotsissa puhutaankin nyt hyvin paljon tästä tapauksesta ja pohditaan sitä onko metsissä turvallista liikkua.

Mielenkiintoisen lisän tuo keskusteluun ruotsalainen karhujen asiantuntija, joka epäilee yhdeksi syyksi karhujen harvinaisen aggressiiviseen käytökseen, metsämarjojen epätavallisen huonoa satoa paikka paikoin. Kun karhu valmistautuu asettumaan talviteloille, se syö erittäin runsaasti hiilihydraatteja marjojen ja kasvisten muodossa. Näin se kerää talviunen varalle sitä tarpeellista rasvakerrosta. Pelkällä liharavinnolla karhu ei tule lihavaksi.

Ovatko karhut riippuvaisia sokerista, kysyy tunnettu virallista ravitsemusnäkemystä edustava ravintovalmentaja Katarina Holm-Johansson Ruotsista.

2 kommenttia:

  1. Kun karhukanta kasvaa (liian) suureksi, tulee pula luonnollisesta ravinnosta. Karhu häiriintyy luontaisesta ja alkaa lähestyä ihmisiä ravintoa etsiessään. Mikä on karhukannan optimaalinen määrä missäkin, sen tietänevät vastuulliset metsästäjät. Jos vain saavat EU:n byrokraateilta karhunkaatolupia.

    Toinen näkökulma asiaan lienee sitten ihmisen vieraantuminen villistä luonnosta. Aina ei tajuta varoa villieläimiä. Olen kuullut mestästäjiltä turisteista jotka pyrkivät ruokkimaan villinä eläviä karhuja eväittensä jämillä...

    Minusta ajatus karhun sokeririippuvuudesta on kyllä haettu Nalle Puh -kirjoista, joka vaikuttaa olevan useimpien naisten karhutietouslähde. :P

    VastaaPoista
  2. Varpu toi tähän keskusteluun todella tärkeän näkökulman, eli ihmisen vieraantumisen villistä luonnosta. Kiitos!

    VastaaPoista