keskiviikkona, lokakuuta 03, 2007

Mies haluaa naisia ympärilleen

**
Olin eilen (2.10.2007) Eurassa
luennoimassa noin kuudellekymmenelle naiselle, miehiä ei ollut yhtään paikalla minun lisäkseni. Kiusallista? Ei suinkaan! Tunsin oloni rennoksi ja pystyin olemaan oma itseni. Nautin esiintymistilanteesta. Vedin ne tutut ja opitut humoristiset kuvioni ehkäpä luontevammin kuin koskaan. Selityksen tälle ilmiölle löydän tämän päivän tiedejutusta:

Stanfordin yliopistossa on tutkittu mitä tapahtuu kun naiset joutuvat miesten ympäröimäksi ja toisinpäin. Tutkijat huomasivat, että naiset ovat varuillaan tilanteessa, jossa oma sukupuoli on aliedustettuna. Miehet sen sijaan nauttivat ollessaan naisten ympäröimänä.

Sukupuolijakauma vaikuttaa suorituskykyyn. Tutkimuksessa testattiin, vaikuttaako miesvaltaisuus luokkahuoneessa naisen suorituskykyyn matemaattisissa, luonnontieteellisissä ja teknisissä tehtävissä.Tuloksena oli, että naisten syke kiihtyi ja hikoilu lisääntyi heidän joutuessaan miesten ympäröimäksi. Naiset kokivat tilanteessa myös varautuneisuutta ja tunnetta, etteivät kuulu joukkoon.

Tällainen huomion jakautuminen häiritsee naisten suorituskykyä, ja se voisi selittää näillä aloilla vallitsevan kuilun naisten ja miesten suoriutumisen välillä, tutkimuksessa todettiin. Miehillä sen sijaan ei ollut mitään sitä vastaan, että luokkahuone olisi pullollaan kauniimman sukupuolen edustajia. Naisten dominanssi ei myöskään vaikuttanut miesten suorituskykyyn. Tutkijoiden mielestä tulos saattaa selittää, miksi matemaattisilla ja luonnontieteellisillä aloilla vallitsee miesjohtajien ylivoima.

Lähde: Verkkouutiset, 3.10.2007

3 kommenttia:

 1. Osallistuin erääseen koulutustilaisuuteen, jolla tasan kaksi naisosallistujaa, loput kolmisenkymmentä oli miehiä. Meinasi mennä kahvit väärään kurkkuun, kun kurssin järjestäjän naispuolinen edustaja tuli tilaisuuden alussa eteeni ja kysyi:"Pelottaako?" Kysyin vain, että mikä pitäisi pelottaa? Nainen mutisi, että kun täällä ei paljon naisia ole. Paikalla oli paljon matemaattistieteellistä miesdominanssia, joten ehkä häntä sitten pelotti.

  Anja

  VastaaPoista
 2. Melkoisen pitkälle meneviä johtopäätöksiä tekevät tutkijat. Juuri tuollaisista hatusta vedetyistä tutkimustulosten "tulkinnoista" sitten tulee yleisiä totuuksia.

  Henkilökohtaisesti jos olen ainoa nainen miesporukassa koen tilanteen lähinnä niin, että minulla on etulyöntiasema. Viihdyn myös paremmin miesvaltaisilla työpaikoilla.

  *P*

  VastaaPoista
 3. Tähän on pakko ottaa kantaa.
  Olen 20 viime vuotta katkeamattomasti työskennellyt miesvaltaisella työpaikalla (10 % naisia, 90 % miehiä). Ikinä ei ole mitään vaikeuksia ollut, ei työpaikalla, ei illanvietoissa. ME teemme samaa työtä ja oomme kavereita. Pari kertaa on toki vuosien varrella rakkaus porukoissamme roihahtanut, mutta se nyt on juttu sinänsä. Mä olen meidän työmiesten kaveri ja he ovat mun kavereitani. Asia ei koskaan ole myöskään muodostanut ongelmaa parisuhteelleni.

  terkuin, MÄ

  VastaaPoista