keskiviikkona, lokakuuta 10, 2007

Luotettavaa terveystietoa internetissä

**
Internetistä löytää valtavasti terveystietoa
. Aina tietoon ei voi luottaa. Tässä esitellään varsin luotettava terveystiedon sivusto, joka lisäksi on erittäin suosittu.

Erään tutkimuksen mukaan suomalaisista internetin käyttäjistä 62 % etsii terveystietoa internetistä. Huomattavan paljon helpommaksi terveystiedon etsiminen voidaan tehdä siirtymällä Terveyskirjasto.fi -nimisen sivuston vakiokäyttäjäksi. Suurin osa käyttäjistä kokee terveyskirjaston käytön helpoksi. Terveyskirjastosta tieto löytyy paremmin kuin monesta muusta paikasta internetissä. Monet kirjaston asiakkaista kokevat hyödyksi myös sen, että Terveyskirjasto neuvoo milloin itsehoito riittää ja milloin on tarve mennä lääkäriin.

Terveyskirjasto -sivuston suosio on vankka. Joka päivä avataan 60 000 – 70 000 artikkelia, vuodessa tämä tekee yhteensä yli 20 miljoonaa lukukertaa. Toukokuussa 2007 toteutettiin Terveyskirjaston käyttäjäkysely. Sen mukaan 95 % kyselyyn vastanneista koki kirjaston käytön vähintäänkin helpoksi. Kirjastossa vierailleista 40 % koki löytäneensä etsimänsä tiedon erittäin hyvin ja vain 5 % ei löytänyt etsimäänsä tietoa. Terveyskirjaston käyttäjistä 22 % koki kirjaston tietojen vähentäneen merkittävästi heidän tarvettaan ottaa yhteyttä terveyskeskukseen.

"Terveyskirjasto auttaa asiakkaita itsehoidossa antamalla luotettavan tiedon hetkellä jolloin sitä kipeimmin tarvitaan. Monet lääkäriin menoa harkitsevat kokevat hyödyksi sen, että Terveyskirjasto neuvoo myös milloin on tarve mennä lääkäriin. Tieto ohjaa asiakkaan omaa toimintaa ja tarpeettomat yhteydenotot terveyskeskuksiin vähenevät. Hoitoon ei ainakaan tietämättömyyttään tarvitse heti hakeutua vaan asiakas saa Terveyskirjastosta tukea arvioidakseen oman hoitonsa kiireellisyyttä. Joskus riittävän ajoissa toteutuva hoito voi pelastaa hengen", Kustannus Oy Duodecimin toimitusjohtaja Pekka Mustonen sanoo.

Terveyskirjaston kivijalkana toimii jatkuvasti päivittyvä tietokanta: Lääkärikirja Duodecim. Kirjaston artikkeleihin lisätään päivitysten yhteydessä osioita sairauksien ennaltaehkäisystä sekä entistä tarkempia kuvauksia milloin hoitoon kannattaa hakeutua. Tavoitteena on kehittää jatkuvasti päivittyvä ja kattava lääketieteellinen tietokantapalvelu. Lääkäreiden käyttämässä tietokannassa on yhteys vastaavaan Terveyskirjaston artikkeliin, jossa on sama viesti jo valmiiksi potilaalle ymmärrettävässä muodossa. Tieto voidaan tarvittaessa tulostaa asiakkaalle vastaanotolla kotihoidon tueksi.

Tiedon luotettavuus ja ymmärrettävyys on tärkeintä. TNS Radar Oy:n tutkimuksen mukaan miehistä 47 % ja naisista 33 % kokevat luotettavan ja riippumattoman tiedon löytämisen Internetistä vaikeaksi. Naiset hakevat ensimmäiseksi tietoa internetistä kun taas miehet luottavat enemmän lääkäriin. Yli puolet (52 %) on etsinyt tietoa oman kotikuntansa terveyssivustoilta. Myös hakukoneita käytetään paljon, 40 % vastaajista hakee tiedon mieluiten Googlella tai muulla hakukoneella.

Sitralta saimme hienon lahjan tälle vuodelle: Terveyskirjaston sisällön kaikkien kansalaisten käyttöön vuoden 2007 loppuun saakka. Sitran Terveydenhuollon ohjelmajohtaja Hannu Hanhijärvi kertoo, että Terveyskirjaston käyttö on osoittautunut hyödylliseksi ja itsehoidolle on todellista kysyntää. Konkreettinen työkalu antaa mahdollisuuden luotettavan tiedon myötä ottaa aidosti ja aktiivisesti vastuuta omasta terveydestään. Sitrassa ollaan vakuuttuneita, että kansalaisille on annettava kaikki mahdollinen apu ja tuki näissä asioissa. Jatkossa on erityisen tärkeää että sisällöt integroidaan osaksi terveydenhuollon sähköisiä, interaktiivisia peruspalveluita.

Lisätietoja:

Kustannus Oy Duodecim
Toimitusjohtaja Pekka Mustonen
puh. 050 595 9730, sähköposti pekka.mustonen@duodecim.fi

Suomalainen Lääkäriseura Duodecim
Viestintäpäällikkö Annakaisa Tavast
puh. (09) 6188 5218, sähköposti annakaisa.tavast@duodecim.fi

Sitra
www.sitra.fi

Terveyskirjasto
www.terveyskirjasto.fi

Terveydenhuollon ohjelma, ohjelmajohtaja Hannu Hanhijärvi
puh. (09) 6189 9440, sähköposti hannu.hanhijarvi@sitra.fi

Terveydenhuollon ohjelman viestintä, Elina Antila, Kuule Oy
puh. 040 548 3838, sähköposti elina.antila@kuule.fi

Lähde: Deskin tiedote toimittajille, 10.10.2007

10 kommenttia:

  1. Terveyskirjaston avoimuus on tosi hieno juttu. Olen lukenut sitä paljon. Lähetin kiitokset portaalista juttusi lopussa oleville henkilöille.

    Anja

    VastaaPoista
  2. Kiitoksesi menevät Anja taatusti oikeaan paikkaan. Terveyskirjasto on HYVÄ.

    VastaaPoista
  3. Terveyskirjasto on ehkä parasta mitä tämän vuoden aikana on tapahtunut suomalaisessa terveystiedotuksessa. Hyvänä kakkosena ovat nämä Christer Sundqvistin ravinto ja terveyssivut. Ja kakkossija ei ole mikään häpeä!

    Reijo

    VastaaPoista
  4. Terveyskirjasto on lääketieteellistä huuhaata jonka tavoitteena on tehdä rahaa lääkäreille ja lääketeollisuudelle.

    VastaaPoista
  5. Mene sinä Jorma-Einari pois häiritsemästä! Pitääkö sinun lykkäytyä joka paikkaan älyttömien vihjauksesi kanssa.

    VastaaPoista
  6. Mitä älytöntä tossa oli?

    Annan esimerkin:

    Kun lääketehtaat keksivät, että ujolle henkilölle voidaan syöttää masennuslääkkeitä, niin ujoudesta tuli sairaus nimeltä sosilaalisten tilanteiden pelko.

    http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_haku=sosiaalisten%20tilanteiden%20pelko&p_artikkeli=dlk00492

    Terveyskirjaston mukaan ujouden hoitamiseen käytetään masennuslääkkeitä. Terveyskirjasto ei kuitenkaan kerro sitä, että masennuslääkkeet tuhoavat ihmisen seksuaalisuuden pahimmillaan pysyvästi.

    http://www.youtube.com/watch?v=9-6pmsVOe3g
    http://en.wikipedia.org/wiki/PSSD

    VastaaPoista
  7. Terveyskirjastossa on asioita, joista olen eri mieltä. En kuitenkaan näe syytä miksi Terveyskirjasto pitäisi sen perusteella teilata kokonaisuudessaa.
    En ole tuota "Sosiaalisten tilanteiden pelko"-lukua ennen nähnyt. Konsteja asiaan oli kyllä ensin lueteltu varsin paljon ja vasta viimeisenä lääkehoito. Medikalisoituminen on ongelma sinänsä, ilman Terveyskirjastoakin. Mielestäni on hyvä, että kuka tahansa pääsee lukemaan suomenkielisiä artikkeleita. Esimerkiksi itse hain tietoa punkinpuremasta. Asiasta löytyi hyvä artikkeli kuvien kera.

    VastaaPoista
  8. Käytös ei ole eikä voi olla sairaus!

    Keuhkokuume on sairaus.

    Onko vauvakuume sairaus? No ei tietenkään, koska käytös ei voi olla sairaus.

    VastaaPoista
  9. En tiedä onko tämä viisasta, mutta toteutan sen nyt kuitenkin: Voisitko Jorma-Einari täsmentää millä tavalla yllä näkyvä kommenttisi liittyy aiheeseen "Luotettavaa terveystietoa internetissä"?

    Sinulla on kieltämättä aika erikoisia mielipiteitä. Töksähtelevä ja kieltämättä vähän vaikeasti tulkittava kommentointityylisi ei aina ehkä "aukene" minulle täydessä laajuudessaan. Minä olen hyvin yksinkertainen ihminen. Tiesithän sinä myös, että tohtoreille pitää puhua ja kirjoittaa niin kuin tavallisille ihmisille ja mikäli mahdollista vielä paljon yksinkertaisemmin.

    VastaaPoista
  10. Liittyy siten, että siellä "luotettavalla sivulla" oli väitteitä, että esim. käytös on sairaus, vaikka se ei sitä todellakaan ole. (Oli siellä paljon muutakin huijausta)

    VastaaPoista