perjantaina, lokakuuta 12, 2007

Sisar hento valkoinen

*
Sairaanhoitajien (TEHY-läisten) uhatessa ryhtyä
historiallisen tiukkaan työtaisteluun saavuttaakseen heille kuuluvan palkankorotuksen, keskustelujen laineet lyövät korkealle. Tässä joitakin poimintoja myrskyn silmään ajautuneesta hennosta valkoisesta sisaresta ja siitä mitä hänestä ajatellaan:

Myös sairaanhoitajien työtä tulisi arvostaa, ja arvostuksen tulisi näkyä palkoissa. Mutta siinä missä lääkäreitä tuettiin puolen vuoden mittaisessa työtaistelussa 2001, alkaa media nyt kääntyä "sisar hento valkoista" vastaan. Sairaanhoitaja pelastaa kuitenkin henkiä siinä missä lääkärikin. (Savon Sanomat, 12.10.2007)

Tehyn lakko käynnistyy monessa mielessä onnettomien tähtien alla. Kansalaisten sympatia sairaanhoitajia kohtaan saattaa kadota vauhdilla, kun he vertaavat omia korotuksiaan tehyläisten vaatimiin ja tyrmistyvät. Lakko ei tule päättymään hyvin ja olisi viisaampaa, jos Tehy pyörtäisi päätöksensä. Mutta näin tuskin käy. (Maaseudun Tulevaisuus, 12.10.2007)

Ihmettelen myös lääkäreiden vetäytymistä asiasta. He viime lakolla saivat suuret korotukset, mutta eivät silloinkaan eivätkä nytkään ole edes vihjaisseet olevansa sairaanhoitajien puolella. Ja rahaa on. Se vain pitää jakaa oikeudenmukaisemmin. On patoutunut kymmenien vuosien vaatimattomat korotukset jotka voitaisiin nyt hoitaa kuntoon. Olen valmis maksamaan oman osuuteni heidän palkankorotuksistaan veroäyrin muodossa, jos se todella menee heille eikä tierumpuihin ympäri maata. (Talouselämä -lehden keskustelupalsta, 12.10.2007)

Jos lakko ja massairtisanoutumiset toteutuvat, se merkitsee julkisen terveydenhuollon asemien heikkenemistä yksityisen puolen korjatessa hyödyn. Haluavatko hoitajat myötävaikuttaa tällaiseen kehitykseen? (Helsingin Sanomat -lehden keskustelupalsta, 12.10.2007)

3 kommenttia:

 1. Christer. Älä ihmettele.
  TEHY hoitaa sairaanhoitajien neuvottelut kuntatyönantajan suuntaan ja Suomen lääkäriliitto omat neuvottelunsa. On parempi erityisesti potilaiden kannalta, että lääkäriliitto pysyy neutraalina sairaanhoitajien työtaistelun aikana.
  kirjoitti Pekka, lääkäri

  VastaaPoista
 2. "Myös sairaanhoitajien työtä tulisi arvostaa, ja arvostuksen tulisi näkyä palkoissa"

  En arvosta sellaisten sairaanhoitajien työtä pätkääkään jotka neuvovat syömään hiilihydraatteja sekä kolesteroli-, verenpaine- ja psyykelääkkeitä.

  VastaaPoista
 3. Ehdit joka paikkaan Jorma-Einari! Sairaanhoitajan työ on hyvin vaativaa. Hän on palkkansa ansainnut. Nuo luettelemasi mahdolliset ongelmatilanteet potilaan lääkityksessä eivät ole sairaanhoitajan ratkaistavissa.

  VastaaPoista