keskiviikkona, lokakuuta 31, 2007

Napit vastakkain!

*
Tullessani kotiin urheiluhallista
kuului Yleisradion ykköskanavalla tuttujen klassisten sävelien sijaan kahden henkilökohtaisestikin tutun ystävän väittely. Dosentti Mikael Fogelholm ja lääkäri Antti Heikkilä puhuivat suunsa puhtaaksi ravitsemussuosituksista.

Sain kuulla kaksi näkemystä terveellisestä ravinnosta. Löysin äsken internetistä ohjelman kuvauksen:

Keskiviikkona 31.10. klo 17.30-18.00. Kasviöljyä vai voita? Kokojyväleipää vai ei leipää ollenkaan? Mitä syödä, että terveinä pysyisimme? Ravitsemustieteen dosentti Mikael Fogelholm on ollut mukana laatimassa pohjoismaisia ruokavaliosuosituksia. Lääkäri Antti Heikkilä puolestaan neuvoo potilaitaan syömään aivan toisin kuin mitä virallisissa suosituksissa sanotaan. Napit vastakkain -väittelyn erotuomari on Terttu Lensu.


Ohjelmaa voi vielä jonkin aikaa kuulla YLE:n areenassa. Ohjelmaa kommentoidaan vilkkaasti.

Viralliset suositukset edustavat tieteellisen tutkimuksen käsitystä terveellisestä ruokavaliosta. Tätä asiaa Fogelholm korosti ja tyypilliseen tapaansa puhui lämpimästi tutkitun tiedon tärkeydestä laadittaessa laajoja koko väestölle tarkoitettuja suosituksia. Heikkilä yhtä tyypilliseen sävyynsä antoi palaa täysillä ja säälimättä tasoitti tietä hiilihydraattiköyhälle ruokavaliolle. Hän pärjäsi ohjelmassa oikein hyvin. Kansantajuinen ja letkeä tyyli sopi hyvin vastapainoksi Fogelholmin tiukan tuntuiseen asialinjaan.

Tämän vaatimattoman blogini lukijoille on tullut tutuksi, että olen jossakin näiden kahden leirin välissä. Väistelen niitä Heikkilän rasvaisimpia pommeja ja iloitsen tielleni osuvista täysjyvätuotteista. Perjantaina 2.11.2007 julkaistaan Kaleva -lehdessä minun selvitykseni vallitsevasta ravitsemuskeskustelusta. Se perustuu Hiilaritietoiset -foorumissa käytyyn vilkkaaseen keskusteluun. Tässä etukäteen luettavissa pian painoon menevä juttumme:

Miksi viralliset ravitsemussuositukset pysyvät samoina vuodesta toiseen?

Olemme Hiilaritietoiset -foorumissa keskustelleet Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) ravitsemussuosituksista. Meidän mielestämme suosituksiin ja ilmapiiriin kaivataan muutoksia.

Tällä hetkellä ilmapiiri on sellainen, että ohjeistuksessa painotetaan liiaksi viljatuotteiden käyttöä ja rasvan vähentämistä, minkä vuoksi tärkeä kasvisten syömisen edistäminen jää taka-alalle. Ravitsemuksemme suurimmat epäkohdat eivät liity rasvoihin, vaan hiilihydraatteihin, joiden aiheuttamien haittojen ehkäisemiseksi nykyiset ohjeistukset, kuten kohtuudella herkuttelu, ovat osoittautuneet riittämättömiksi.

Muutokset tulevat viemään aikaa, se on selvää. Seuraava rajapyykki ohitetaan vasta vuonna 2009, jolloin saamme uudet kansalliset ravitsemussuositukset.

Mielestämme järkiintymisen esteenä on noudatettu elintarvikepolitiikka. Nyky-yhteiskunta on viljasta riippuvainen. Koko maailman maataloustuotanto on pääosin ohjautunut tuottamaan ”välikäsille ja jalostajille hyvää ja tuottoisaa kauppatavaraa”, siis halpaa tärkkelystä, halpaa soijaa ja halpoja kasviöljyjä, josta viljelijöille jää vain kyseenalainen työn ilo ja riskin kanto — kaupanpäällisinä halveksittu asema tukiaiselätteinä tai ”vaarallisen” eläinrasvan tuottajina.

Kyseessä on myös kansantalousnäkökulma: tärkkelys on halvinta ruokaa. Mikäli ruokavalion perustaa muutettaisiin, alimpia eläkkeitä ja tukia olisi korotettava tuntuvasti ja laitosruokailu joutuisi vaikeuksiin.

Elintarvikepolitiikan lisäksi suomalaista ravintokeskustelua leimaa tällä hetkellä auktoriteetin menettämisen pelko. Suomalainen ylhäältä ohjattu ravitsemusneuvonta heikentyy huomattavasti jos se menettää auktoriteettiasemansa. Muutos ei onnistu ennen kuin asioista päättäville tahoille löytyy kunniallinen mahdollisuus säilyttää kasvonsa.

Kunniallinen tapa muuttaa ravitsemussuosituksia olisi suosia useita erilaisia lautasmallivaihtoehtoja, joilla voisi täyttää päivän energiasaannin. Tällöin voitaisiin säilyttää vanhakin lautasmalli, mutta tehdä myös myönnytyksiä hiilihydraattirajoitteisempaan suuntaan. Ihmisille olisi tarjolla yksilöllisempiä vaihtoehtoja.

Lievempi keino olisi säilyttää nykyiset ravitsemussuositukset hienosäätäen niitä pikkuhiljaa (transrasvojen sekä hiilihydraattien laadun ja määrän osalta ). Laajalle väestöpohjalle VRN voisi suunnitella vakiosuositusten rinnalle erityisryhmille tai muuten halukkaille vaihtoehtoisia ruokavaliomalleja. Lautasmalliin vaikuttaisi myös yksilöllinen aineenvaihdunta ja nälänhallinnan säätely sekä terveydentila.

Näiden vaihtoehtoisten lautasmallien mukaantulo on täysin perusteltua uusien tutkimustietojen vuoksi. Ja nämä tiedot VRN:llä on jo takataskussaan!

Nykyisissä kansallisissa ravitsemussuosituksissa ei ole tarpeeksi kannustavaa asennetta. Virheiden osoittaminen eri ruokavalioissa on pikemminkin lannistavaa, kun taas hiilihydraattitietoiseen ruokavalioon kuuluva kannustava asenne motivoi tekemään asiat paremmin.

Ruokavaliosuosituksissa pitäisi ehkä käyttää ”porkkanaa” enemmän kuin ”rasvaraippaa”!Filosofian tohtori Christer Sundqvist ja Hiilaritietoiset -foorumin keskustelijat

9 kommenttia:

 1. Tämä täysviljako sinut erottaa Heikkilästä vai onko muutakin?

  VastaaPoista
 2. Taktisesti oli sinulta hyvä veto pistää tuohon oma kantasi ravitsemussuosituksiin, Christer!!

  Kun luen noita kommentteja tuolta Yleisradion puolelta voin huomata miten oivallisesti sinä olet tämän tilanteen nähnyt jo aikoja sitten. Olet vain niin vaatimaton ja hienotunteinen että sen takia ei asiaan ole reagoitu. Esimerkiksi tuo kysymys auktoriteettiaseman menettämisestä on tavattoman hyvin sinulta ilmaistu:

  Elintarvikepolitiikan lisäksi suomalaista ravintokeskustelua leimaa tällä hetkellä auktoriteetin menettämisen pelko. Suomalainen ylhäältä ohjattu ravitsemusneuvonta heikentyy huomattavasti jos se menettää auktoriteettiasemansa. Muutos ei onnistu ennen kuin asioista päättäville tahoille löytyy kunniallinen mahdollisuus säilyttää kasvonsa.

  Ja sitten jatkat viestiäsi ehdottamalla todella järkevää tapaa ratkaista ongelma niin, että kaikki ovat tyytyväisiä:

  Kunniallinen tapa muuttaa ravitsemussuosituksia olisi suosia useita erilaisia lautasmallivaihtoehtoja, joilla voisi täyttää päivän energiasaannin. Tällöin voitaisiin säilyttää vanhakin lautasmalli, mutta tehdä myös myönnytyksiä hiilihydraattirajoitteisempaan suuntaan. Ihmisille olisi tarjolla yksilöllisempiä vaihtoehtoja.

  Erinomaista!

  VastaaPoista
 3. Kiitos biponainen noista kauniista sanoista. En minä millään pysty ymmärtämään miten oivallisesti Kaleva -lehdessä osataan junailla nämä lehtijuttujen ilmestymiset. Tuo referoimasi juttu ilmestyy huomenna. Ammattitaitoista väkeä tuolla Kaleva -lehdessä on töissä! Aivan kuten ammattitaitoisia ovat myös ystäväni Fogelholm ja Heikkilä! Iloitsen molempien puolesta aivan vilpittömästi. Näin asiat nytkähtävät jättiharppauksin eteenpäin. Tuli tasapeli siinä väittelyssä, minun mielestäni.

  Virallisissa ravitsemussuosituksissa on paljon korjattavaa, mutta olen toiveikas, että ne muutaman vuoden kuluessa hioutuvat esimerkillisellä tavalla entistä oivallisempaan muotoon. Tärkeässä roolissa on Fogelholm suvaitsevaisella ja pohdiskelevalla asenteellaan. Moni muu toistaa sanomisiaan mantran lailla ja joutuvat sitten totaalisen hämmennyksen valtaan jos heidät saadaan kiinni vanhentuneista käsityksistä. Pahinta on kuitenkin täydellinen hiljaisuus. Sydänliitossa on pallo hukassa totaalisesti, sieltä pitäisi potkia pellolle jokainen ravitsemuksesta suunsa aukaissut, eikä missään nimessä päästää heitä enää näppäimistön ääreen. En uskalla niitä suurimpia kohdalleni osuneita järjettömyyksiä tässä tuoda esille, sillä siitä seuraa niin paljon vaikeuksia omassa valistustyössäni. Jo nyt esiintyy tarpeeksi häirintää.

  Pidän tärkeänä, että hiilihydraattikuormaa vähennetään varsinkin jos liikuntaa harrastetaan kovin vähän. Olen joskus leikilläni sanonut, että viralliset ravitsemussuositukset sopivat sellaisenaan vain huippu-urheilijoille. Humoristiseksi heitoksi muokattu viesti on lähempänä totuutta kuin aavistinkaan silloin aikoinaan!

  Kiitos kommentista!

  VastaaPoista
 4. Jotta terveellisestä ruoasta voisi väitellä, niin asiat pitäisi lokeroida.
  Esimerkiksi se kannattaako täysjyväviljaa syödä riippuu siitä onko kyseessä terve, terve laihduttaja, diabeetikko vai laihduttava diabeetikko jne. Monesti väittelijät puhuvat eri asioista.

  VastaaPoista
 5. Heikkilän ongelmana on huolimattomuus lausunnoissa. Hyvä sanoma menee pilalle kun hän kärjistää asioita liiaksi ja liioittelee niin maan pirusti. Kansalle puhuminen on taitolaji.
  Fogelholmin ongelmana on uraputken takaaminen itselleen. Sitten kun haetaan aikanaan jatkajaa Pekka Puskan pääjohtajuudelle (KTL) niin vastustajat kaivavat esille jok'ikisen rasvamyönteisen ja hiilihydraatteja rajoittavan lausunnon. Hyvänen aika jos Fogelholm suostuisi myöntämään voin terveellisyyden, siinä voisi mennä nykyinenkin virka Suomen Akatemiassa! Eikä enää mitään toivoa uraputken jatkumisesta.
  Sisäpiireissä oppii nämä taktikoinnit (on varsin paljon kokemusta tästä ikävämmästäkin puolesta!) ja sellainen joka pitää viestinsä mahdollisimman neutraalina menestyy pitemmän päälle paremmin. Vesittyyhän se sanoma siinä neutraalissa lähestymisessä, mutta muutakaan ei uskalleta. Fogelholm ei ole suoraan sanottuna huono, mutta pelkuriksi häntä ehkä voisi sanoa.
  Olen töissä eräässä tärkeässä virastossa. Ymmärrätte varmaan, että en voi pistää alle omaa nimeäni? Ihailen tohtori Christer Sundqvist rohkeuttanne. Olen jo vuosia seurannut valistustyötänne ja pidän teitä todella viisaana ja ymmärtäväisenä valistajana. Olette loistava puhuja. Olin kuuntelemassa teitä Hämeenlinnassa. Täysi sali oli aivan haltioitunut esityksestänne ja huumoristanne!!

  Ongelmana teillä on harvinaisen itsepintainen vaatimattomuus ja muiden armoton kehuminen. Pitäkää puolianne, sillä tiedän että jo nyt teidän ideointianne toteutetaan ja siinä ei ole allekirjoittajana tohtori Sundqvist vaan joku teille mahdollisesti täysin tuntematon henkilö. Lähiaikoina saatte luettavaksenne tutun kuuloista tekstiä. Älkää harmistuko. Voitte ainoastaan syyttää itseänne ja vaatimattomuuttanne. Minä lupaan pitää teidän puolianne sen minkä pystyn. Jatkakaa rohkealla linjallanne. Te olette oikeassa. Äänekkäimmät ja röyhkeimmät varastavat teiltä kirjoituksia ja ideoita sen kuin kerkiävät.

  Kaleva -lehdessä huomenna ilmestyvä juttu on aivan loistava! Olen tuollaista kirjoitusta toivonut näkeväni viimeiset 15 vuotta. Erinomaista työtä!!

  VastaaPoista
 6. Olen ollut koko illan poissa tietokoneen äärestä ja näen vasta nyt anonyymin kommentin. Hiukan jo nolostuttaa moinen kehu. Elämme mielenkiintoisia aikoja!

  VastaaPoista
 7. Huomennakin kannattaa kuunnella "Napit vastakkain".

  VastaaPoista