torstaina, lokakuuta 25, 2007

Fibromyalgiaa sairastava menköön punttisaliin

**
Fibromyalgia on oireyhtymä
, jossa tavallisimpina oireina ovat pitkäaikaiset (yli 3 kuukautta jatkuneet), tuki- ja liikuntaelimistön kivut. Oireina esiintyy myös lihasjäykkyyttä, väsymystä ja heikkolaatuista unta. Ei-lääkkeellisistä hoidoista liikunnan on useissa tutkimuksissa todettu vähentävän kipua ja lihasjännityksiä sekä parantavan lihasvoimaa. On arvioitu, että oireyhtymästä kärsii 1-2 prosenttia suomalaisista. Sairauden perussyytä ei tunneta. Nykyisin sen kuitenkin otaksutaan liittyvän keskushermoston toimintaan. Diagnoosia laadittaessa tutkitaan kehon 18 fibromyalgiapistettä, joista vähintään 11:n pitää olla aristavia. Diagnoosissa selvitetään myös kivun laaja-alaisuus ja pitkäkestoisuus ja suljetaan pois muiden sairauksien mahdollisuus. Aiemmin lääkäreiden arveluttavan hirtehishuumorin uhriksi joutunut JPK -potilas (JPK = Joka Paikkaa Kipeä) on tällä hetkellä ymmärtääkseni salonkikelpoinen oireyhtymä kaikkien lääkäreiden keskuudessa. Lääkäri Pekka Nykänen on toimittanut internettiin laadukkaan fibromyalgian kirjallisuuskatsauksen.

Tuoreessa väitöstutkimuksessa osoitettiin, että fibromyalgiaa sairastavat saattavat hyötyä voimaharjoittelusta. Aiemmin oli epäilty, että voimaharjoittelu saattaisi pahentaa fibromyalgiaan liittyviä lihaskipuja. Sen takia voimaharjoittelua ei juurikaan ole potilaille suositeltu. Pidetään parempana suositella kestävyysliikuntaa.

Jyväskylän yliopistossa on rohkea terveydenhuollon maisteri Heli Valkeinen tomerasti tarttunut härkää sarvista ja pistänyt potilaat kuntosaliin. Voimaharjoittelu kehitti heidän lihasvoimiaan ja vähensi hieman myös sairauteen liittyviä lihaskipuja. Tutkimuksen perusteella hän ei näe estettä fibromyalgikkojen voimaharjoittelulle.

Väittelijä Valkeisen mukaan fibromyalgiaa sairastavien on tärkeää tietää ennen voimaharjoittelun aloittamista, että lihasten kipeytyminen ensimmäisten harjoituskertojen jälkeen on täysin normaalia. Harjoittelun aloittamisesta johtuva kipu on erotettava fibromyalgiaan liittyvästä kivusta. Voimaharjoittelua on annosteltava kullekin yksilöllisesti. On mahdollista, että jokin muu sairaus tai esimerkiksi nivelongelma rajoittaa harjoittelua, Valkeinen huomauttaa.

Väitöstilaisuus on huomenna (26.10.2007) klo 12.00 Seminaarimäki Villa Ranassa (Blomstedtin sali). Väitöskirjan nimi on "Physical fitness, pain and fatigue in postmenopausal women with fibromyalgia: effects of strength training". Vastaväittäjänä on apulaisprofessori Kaisa Mannerkorpi (Göteborgin yliopisto) ja kustoksena professori Urho Kujala.

Lähde: Jyväskylän yliopiston tiedotus, 25.10.2007

11 kommenttia:

  1. Täällä ainakin voimaharjoittelu saa suosiolla jäädä. Lihakset kipeytyvät aina vaan enemmän ja enemmän harjoittelun jatkuessa. Yritetty on ja monella ohjelmalla. Täysin turhaa!

    Eri potilailla on erilainen fibromyalgia. Toisten täytyy olla hyvin varovaisia liikunnan lisäyksen kanssa. Oireet vain pahenevat jos yritetään liian paljon.

    Nyt varmaan saa taas kuulla lääkärille mennessään uudelleen patisteluja voimaharjoitteluun, kun uusi väitös kertoo sen hyödyistä. Harmittaa jo valmiiksi!

    Tiedän monien olevan samassa tilanteessa kanssani.

    Salonkikelpoisuus on myös hyvin suhteellista. Ainakaan eläkevakuutusyhtiön lääkärit eivät siedä silmissään tätä diagnoosia vaan hylky tulee heti.

    VastaaPoista
  2. Nämä kaikenmaailman tutkimukset saavat monasti ihmiset ahtaalle, kun kaikki yleistetään. Monissa sairauksissakin me ihmiset olemme yksilöitä kuten käyttämissämme yksilöllisissä ruokavalioissakin.

    VastaaPoista
  3. Huomaatte Pekka Nykäsen hienosta katsauksesta, että voimaharjoittelu-osio on tyhjä. Niin uusi ajatus siis tämä voimaharjoittelu fibromyalgiapotilaalle onkin, että aikaansa seuraava LKT Nykänen ei ole sellaista tukevaa tutkimusta löytänyt. Sen sijaan kävelystä, vesiliikunnasta, pyöräilystä, tanssista jne. löytyy tutkittua tietoa.

    Huomio! Käyttäkää omaa nimeä tai nimimerkkiä! On helpompi käydä tätä keskustelua sillä tavalla.

    VastaaPoista
  4. One cure for all - ajattelu ei johda fibromyalgiassa mihinkään. Nykänenkin tuo esille paljon muitakin mahdollisia hoitoja. Toivottavasti käyttää laajalti. Usein näissä "hoidoissa" on taustalla ikäänkuin ajatus, että pitää vaan ryhdistäytyä ja olla kiinnittämättä huomiota kipuun. Kipujahan on kaikilla mutta toiset pitää huolta kunnostaan jne. Te fibromyalgiaa sairastavat taas ette vaan vain valitatte turhaan jatkuvasti.

    Hyvä, kun näitä roskakoridiagnoosejakin tutkitaan mutta usein liian yksipuolisesti. Ei tämäkään ajatus ainakaan maailmalla mikään uusi ole.

    1. anonyymi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vai niin,toivottavasti sairastut itse tähän sinun mielestäsi "roskakorivaivaan".Olen ilkeä mutta niin olet sinäkin.
      Toivon sinulle unettomia kivun häiritsemiä öitä ja väsyneitä päiviä.
      Yksi "roskakori"vaivaa poteva Mimmi.

      Poista
  5. Hyvä huomio 1. anonyymi: Nykänenkin tuo esille paljon muitakin mahdollisia hoitoja. Toivottavasti käyttää laajalti.

    Kysyn Pekka Nykäseltä mitä mieltä hän on fibromyalgian hoidosta voimaharjoittelun avulla.

    VastaaPoista
  6. Fibromyalgian kanssa tässä tuskaillaan. Jotkut lääkärit ikävästi uskovat, että fibromyalgia on luulotauti. Kun haeutaan apua löytyykin lisääntyneisiin kipuihin yllättäen syytä omasta päänupista.

    Fibropotilas

    VastaaPoista
  7. LKT Pekka Nykänen kirjoitti minulle vastauksessaan mm. näin:

    En ole tutustunut Heli Valkeisen kirjaan. Sen taustavoimiin olettavasti kuuluu professori Pekka Hannonen Jyväskylästä ja Kuopiosta.
    Enpä halua ottaa tutkimukseen tarkempaa kantaa, koska en ole sitä lukenut. Yleisesti liikunta ja painonhallinta ovat tärkeitä fibromyalgian hoidossa.
    Fibromyalgian kirjallisuuden seurannan osalta minulla on ollut vuoden tauko. En tarkalleen tiedä missä tutkimus menee.
    Olen keskittynyt osteoporoosiin, joka onkin iso pala. http://snipurl.com/1r4qj


    Kiitos.

    VastaaPoista
  8. Minulla on myös fibro ja yritän käydä säännöllisesti kuntosalilla. Jos fibro äityy niin kivuliaaksi, ettei pysty edes ovea avaamaan, niin silloin on tosiaan mahdotonta ajatellakaan mitään saliharjoittelua.
    Kuitenkin oletan, että nämä kipukohtaukset pysyvät suht`aisoissa, siis esiintyvät harvoin, juuri tuon voimaharjoittelun ansiosta.
    Ja tästä kaikesta minulla on lähes kymmenen vuoden kokemus.
    Onhan siinä se hyvä puoli, että kroppa pysyy timminä, kun on "pakko" käydä salilla... :)

    t: Voikukka

    VastaaPoista
  9. Minä jouduin lopettamaan kuntosalin kokonaan.
    Kävin kuitenkin 15-vuotta noin 3-5krt viikossa salilla.
    Kun sairastuin fibroon ja yritin käydä salilla, oli olo todella huono ja lämmöyt nousi 37.8`C asteeseen, joten voinette kuvitella oliko mahdollista jatkaa.
    Fyysinen työkin, esim maalaaminen saa lämmöt nousemaan,,,
    Ketuttaa kyllä ihan kympillä kun joudun ammatin ja kaikki elämänasenteet uusiksi laittamaan.
    t:Masa Joensuusta

    VastaaPoista