keskiviikkona, lokakuuta 17, 2007

Leipäviikko

**
Tätä kirjoitusta kommentoidaan vilkkaasti! Tutustu sinäkin "Terveemmän Jussin" ihmiskokeeseen. Hän on vaihtanut margariinin meijerivoihin. Saarivaltion Villelle on annettu lupa käyttää voin ja kasviöljyn sekoitusta.

Nyt on meneillään leipäviikko
. Kansallista Leipäviikkoa vietetään 15.–21.10.2007 ja kansainvälistä Leipäpäivää 16.10.2007. Leipä on perinteisesti kuulunut suomalaiseen ruokavalioon. Leipää on helppo ylistää, sillä leipä on hyvää ja ravitsevaa. Tässä joitakin vinkkejä miten voitte leipäviikkoa viettää:

1) Käy siellä lähileipomossa ja osta sieltä jotain sellaista leipää jota et aiemmin ole kokeillut. Ajellessani eilen Sotkamosta kotiin pysähdyin useita kertoja taukopaikoille ja pyysin saada maistaa paikkakunnalle tyypillistä leipää. Ihana makujen matka!

2) Tutustu vaikkapa kirjastossa leivän historiaan. Voi olla hieno kokemus elää hetki yhdessä sen elintarvikkeen kanssa, joka niin keskeisesti liittyy suomalaisuuteen.

3) Painonhallintaan leipä ei kovin hyvin sovi. Leipä ei pidä nälkää ja saattaa tarpeettoman paljon edistää insuliinintuotantoa. Syö kohtuullisia määriä leipää jos sinulla on taipumusta kerätä ylimääräisiä kiloja. Pistä niiden harvojen nautintohetkien aikana leipäpalojesi päälle reilusti voita.

4) Käykää Bagelsuon yläkoulussa (korppu.fi). Siellä on paljon hauskaa tarjolla leivästä!

9 kommenttia:

 1. Voin lisäksi voisi suositella vaikka silliä tai juustoa, että saa proteiiniakin.

  VastaaPoista
 2. Ei kai tuo voikaan sentään painonhallinnassa auta? Onko aivan pakko ruveta käyttämään voita, kun margariini olisi paljon helpommin levittyvää?

  VastaaPoista
 3. Terävä huomio Villeltä! Vaihtoehtoja on sinulla tasan kaksi:

  1) Päivittäin pistät muutaman leivänpalan päälle ohuen kerroksen voita (ota paketti ulos jääkaapista puoli tuntia ennen käyttöä), joka tuo sen leivän maun sopivasti esille. Mutustelet leipääsi rauhassa.
  2) Päivittäin pistät muutaman leivänpalan päälle ylähuulesi, salaatinlehden tai kurkun siivuja. Margariinia ei terveystietoinen kuluttaja pistä leivän päälle.

  Voissa on paljon energiaa. Painoaan tarkkaileva ei voi syödä paljon voita. Voihin tottunut kuitenkin huomaa, että voi tuo esille leivän ja ruoan maun paremmin niin, että sitä tulee syötyä vähemmän ja hartaammin! Voi voi siis tukea painonhallintaa tällä tavalla. Tähän ei margariini pysty!

  VastaaPoista
 4. Ihan hyvät ehdotukset Christeriltä. Entäs semmoinen helposti levittyvä voiversio, onkos sekin pannassa? Siihen on kai sekoitettu kasvisöljyä sekaan notkeutta lisäämään. Saarivaltiossa sitä myydään lähikaupassa semmoisella tuotenimellä kuin "Lurpak".

  Eipä tuota tietty tule paljon käytettyä, jos leipää muutenkin nauttii kohtuudella.

  VastaaPoista
 5. Olen tehnyt itselleni ihmiskokeen. Vaihdoin margariinin tavalliseen meijerivoihin kolmisen kuukautta sitten. Käytän voita leivän päällä ja ruoanlaittoon. Meneehän tämä kaikkien ravinto-oppien vastaisesti, mutta mitä on tapahtunut? Olen yllättäen laihtunut 5 kiloa ja olo on mitä mainioin. Voita tulee pistettyä leivälle vähemmän kuin margariinia ja käytettyä ruoanlaitossa vähemmän kuin noita kasviöljyjä ja margariineja. Se on ilmeisesti johtanut siihen että saan vähemmän energiaa rasvoista. Muutenkin vointi on siis ollut hyvä. Pitäisikö minun olla kuolemanvarassa nyt? Kirjoitan nimimerkillä, sillä koskaan ei tiedä mitä fanaatikkoja täällä blogissa riehuu. Christerillä on minun sähköpostiosoitteeni mikäli haluatte tietää yksityiskohdista lisää.

  VastaaPoista
 6. Ville ehdottaa kompromissina Oivariinin nimellä Suomessa myytävää voi-kasviöljysekoitusta. Hyväksytään tämä tuote, onhan siinä varsin paljon voita. Tämä on ruokakauppojen leipämaistijaisissa se suosituin rasvalevite. En ole vielä nähnyt yhdenkään leipäkonsulentin sortuvan margariiniin. Raportoikaa mikäli sellainen harvinainen tapaus sattuu tapahtumaan.

  Heh, tuo "Lurpak" oli aika oivallinen nimi tuotteelle. Assosiaatiot menevät huiputuksen (ruots. att lura) ja pakkauksen suuntaan.

  VastaaPoista
 7. Terveempi Jussi on sähköpostilla ja blogikommentilla kertonut rohkeasta ihmiskokeesta. Hän on vaihtanut margariinin voihin. Kokeen väliraportti on rohkaiseva. Nyt varmaan sait rohkeutta jatkaa koesarjaasi niin, että voi on osa elämänhallintaasi jatkossakin.

  Onneksi olkoon!

  VastaaPoista
 8. VOisiko itse väsätä sekoitteen puole voita ja puolet rypsiöljyä. Mitäs mieltä veteraani siitä on

  VastaaPoista