tiistaina, joulukuuta 29, 2009

Ruotsissa tapahtuu kummia ravitsemusrintamalla

*
Kirjoitettu alun perin 4.2.2009. Päivitettyjä tietoja tarjolla usein! Viimeisin päivitys 29.12.2009.

Lukijani joutuvat lukemaan tämän koosteeni läpi hyvin keskittyneesti ja mahdollista on, että osa sisällöstä pitää lukea moneen kertaan. Pointtini tässä Ruotsin tilanteen raportoinnissa on esittää miten erilaista keskustelukulttuuri on tuossa maassa verrattuna Suomeen.

Vinkki! Ennakkoluuloton suomalaistoimittaja saa tästä kirjoituksestani runsaasti mukavaa kirjoitettavaa ravitsemuksesta. Ottakaa yhteys, niin tehdään yhdessä tästä hyvä juttu televisioon tai lehteen. Kunto & terveys -lehti julkaisi valittuja paloja tästä jutusta loppukesästä 2009.

Olen jo pitkään
seurannut Ruotsissa käytävää uutisointia sellaisesta ravitsemuksesta, jossa otetaan selkeästi pesäero viralliseen ravitsemuskäsitykseen (mitä se nyt sitten on, se on selvitettävä erillisessä kirjoituksessa! Minulla on tapana puhua "kakkosleiristä".). Kakkosleirin uutisointi on saamassa yhä kiihkeämpiä muotoja. Kokoan tässä yhteen viime aikoina esillä olleita uutisia niin, että tuoreimmat uutiset ovat ylinnä. Lähteinä olen käyttänyt suomalaisia ja ruotsalaisia blogikirjoittajia (myös omaani!) sekä ruotsalaisia lehtiä. Muistakaa käydä usein tarkistamassa tilanne täältä blogista, sillä päivitän sivua sitä mukaa kun tulee uusia uutisia! Keskityn luotettavimpiin mahdollisiin lähteisiin.

LCHF = VHH = vähähiilihydraattinen ruokavalio

28.12.2009 Expressen -lehti kirjoittaa lääkäri Annika Dahlqvistista, joka on saanut vastaanottaa erään tiedeneuvoston (Vetenskap och Folkbildning) huomionosoituksen "Vuoden Eksyttäjä" (Årets Förvillare). Lääkäri Dahlqvist on aika masentunut tästä yllättävästä negatiivisesta huomiosta ja hän aavistelee, että palkinto tulee siitä kun hän on liian voimakkaasti kritisoinut lääketeollisuutta ja kertonut liian avoimesti mm. rokotusten vaaroista. Hän sanoo häpeävänsä tilannetta ja itkevänsä tilanteen puolesta. Dahlqvist sanoo harkitsevansa vakavasti mitä hän aikoo tehdä loppuelämälleen. Hän on tavattoman suosittu julkinen henkilö Ruotsissa. Hän on tehnyt LCHF:ää laajalti tunnetuksi. Pahimmillaan häntä uhkaa lääkärioikeuksien menetys. Seurataan tilannetta.
24.12.2009 Dagens Nyheter kertoi, että rasvainen ruoka ei lihota. Lehden haastattelema professori Göran Berglund väitti ruotsalaisten saaneen kahden sukupolven ajan vääriä ravitsemusohjeita viralliselta taholta. On tärkeää romuttaa tämä tieto ja perustaa ravitsemussuositukset tieteellisen näytön varaan. Dagens Nyheterin toimittajan inspiraatiolähteenä on tuore brittitutkimus, jossa todettiin rasvaisen ruoan olematon rooli ylipainon kehittymisessä. Tutkija Nita Forouhi Cambridgen maineikkaasta epidemiologian yksiköstä (MRC Epidemiology Unit) oli seurannut 90 000 ylipainoisen eurooppalaisen ravitsemusta 10 vuoden ajan. Hän ei löytänyt mitään näyttöä siitä, että rasvainen ruoka lihottaisi. Forouhi pyytää jättämään rasvoista varoittelun vähemmälle ja keskittymään ruokavalioon kokonaisuutena. Tästä tutkimuksesta on raportoinut Suomessa Poliklinikka.fi.
5.9.2009 (etukäteistieto) Lancet -lehdessä ilmestyy Jim Mannin ja Edwin R Nyen artikkeli "Fad diets in Sweden, of all places". Kommentointia sitten kun se on luettavissa kokonaan. Cardiobrief -blogi käsittelee jo tapausta ja muut vastaavat palvelut seurannevat ripeästi perässä.
4.9.2009 Dagens Medicin -lehti kirjoittaa Ruotsin "rasvatohtorin" Annika Dahlqvistin toiminnan innostaneen Lancet -lääkärilehteä pohtimaan Dahlqvistin vaikutusta ravitsemus- ja terveysvalistukseen. Lancetin asiantuntijat Jim Mann ja Edwin R Nye pitävät Dahlqvistin toimintaa vaarallisena ja LCHF-liikettä aivan liian vaikutusvaltaisena tällä hetkellä Ruotsissa. Fanaattisine edustajineen ja harhautettuine joukkotiedotusvälineineen LCHF-liikkeellä on ollut vaikutusta kansanterveyteen ja yksittäisiin ihmisiin. Saa nähdä miten tässä käy!
3.9.2009 myöhään illalla Svenska Dagbladet kirjoittaa, että kiistely ravitsemussuosituksista Ruotsissa on levinnyt kansainvälisiin lehtiin. Saamme tietää, että lääketieteen lippulaivassa Lancet -lehdessä ilmestyy kriittisesti Ruotsin tilannetta tarkasteleva mielipidekirjoitus 5.9.2009. Siinä kirjoituksessa kritisoidaan Socialstyrelsenin ja pääjohtaja Lars-Erik Holmin toimintaa.
3.9.2009 Dagens Medicin -lehdessä jatketaan erimielisyyttä aiheuttavan lääkäri Annika Dahlqvistin tapauksen selvittelyä. Yleislääkäri Ingrid Eckerman ei Dahlqvistista poiketen pidä nykyisiä ravitsemussuosituksia syöpää aiheuttavina. Eckerman pitää suurimpana ongelmana sitä, että ruotsalaiset eivät noudata ravitsemussuosituksia kovinkaan hyvin.
2.9.2009 Sitä saa mitä tilaa! Dagens Medicin -lehden päätoimittaja Per Gunnar Holmgren kirjoittaa kolumnissaan Annika Dahlqvistista (katso alla!). Holmgren ei pidä lääkäri Dahlqvistin viimeaikaista toimintaa sopivana lääkärille. Dahlqvist kieltäytyy influenssarokotuksista koska hän hoitaa influenssaa ruokavalioratkaisulla. Hän ei myöskään suosittele mammografiaa tai solukokeita syövän toteamiseksi. Vakavimpana virheenä päätoimittaja Holmgren pitää kuitenkin Dahlqvistin lausuntoa eräässä laajalevikkeisessä radio-ohjelmassa (1.9.2009). Siinä Dahlqvistin väitetään vastanneen tällä tavalla toimittajan kysymykseen siitä mikä vastuu hänellä on siitä jos moni potilas lähtee noudattamaan hänen ruokavalio-ohjeistustaan ja jättää esimerkiksi käymättä mammografiassa: "Ruotsissa on mielipiteen vapaus ja minulla on sen myötä vapaus tuoda esille mielipiteeni." Päätoimittaja Holmgren pitää tällaista asennetta vaarallisena. Lääkärin pitää välittää tutkittua tietoa, ei mielipiteitä ja uskoa. Tässä asiassa ei taatusti ole vielä sanottu viimeistä sanaa.
1.9.2009 Ruotsalaiset LCHF -ruokavalion kannattajat ovat lähes shokissa viime päivien lääkäri Annika Dahlqvistin lausuntojen takia (katso alla!). Vain Kostdoktorn Andreas Eenfeldt uskaltaa jotakin kertoa traagisesta tilanteesta. Hän miettii miten tämä oli mahdollista. Hän puhuu hyökkäyksestä rasvatohtoria vastaan ylläpitääksen jonkinlaista taistelumielialaa. Annika itse puolustaa sanomisiaan Aftonbladet -lehdessä, eikä suositussa blogissaan suoraan myönnä olleensa varomaton lausunnoissaan. Näin kirjoittaa Annika blogissaan (suora käännös): "En muista sanoneeni asiat niin repäisevään tyyliin kuin toimittaja on asian ilmaissut Aftonbladetissa. Muistaakseni kerroin, että yhteinen kokemuksemme LCHF:stä on, että me sairastamme tartuntatauteja harvemmin ja lievemmässä muodossa siirryttyämme noudattamaan LCHF:ää. Sen pitäisi merkitä pienempää riskiä saada influenssa, ja jos me siihen sairastumme, se puhkeaa meillä lievempänä. Se johtuu siitä, että meidän elimistömme saa parempaa ravintoa LCHF:n myötä, ja näin muodostuu parempi vastustuskyky elimistöömme tunkeutuvia mikrobeja vastaan. Sama ajatuksenkulku pätee syöpien suhteen. Elimistön saadessa ravinteikkaampaa ruokaa, se pystyy paremmin taistelemaan syöpää aiheuttavia aineita vastaan. Tutkimus saa selvittää jos näin on asian laita. Mutta tulokset saamme vasta jälkeenpäin. Ehkä minusta tulee ensimmäinen joka kuolee influenssaan sen seuraavassa aallossa." Harmi juttu! Tämä oli ikävä takaisku. Annika voi olla vaikka kuinka oikeassa, mutta hänen pitää varoa lausuntojaan. Ehkä hänen ei tarvitse ihan jokaiseen sensaatiolehtijuttuun tunkea itseään? Seurataan tilannetta.
31.8.2009 Eilinen lääkäri Annika Dahlqvistin älytön lausunto sikainfluenssasta ja syöpätutkimuksista, on 31.8.2009 saanut aikaan vähintään yhtä suuret otsikot Aftonbladet -lehdessä kuin eilenkin. Nyt lehdessä kirjoitetaan siitä miten tyhmiä lausuntoja Annika Dahlqvist oli antanut lehdessä. Olen vilpittömästi pahoillani asioiden saamasta käänteestä. Voi olla, että lääkäri Dahlqvist astui toimittajien virittämään ansaan. Näin ainakin hänen lähes tulkoon shokkitunnelmissa elävät kannattajansa ajattelevat. Kostdoktorn on erittäin pahoillaan tästä käänteestä, joka voi vahingoittaa LCHF -liikettä pitkiksi ajoiksi.
30.8.2009 Ruotsissa tapahtuu jotain aika merkillistä pitkän hiljaiselon jälkeen. Annika Dahlqvist tekee "******t", eli haastattelussa väittää jotakin täysin älytöntä vain saadakseen huomiota asialleen. Aftonbladet -lehden haastattelussa hän väittää LCHF -ruokavalionsa suojaavan sikainfluenssaa vastaan. Lisäksi lääkäri Dahlqvistin mielestä on turha käydä mammografiassa tai muissa syöpätutkimuksissa. Jos syö kuten hän neuvoo, syövät ja influenssat pysyvät loitolla. Epäilen, että Annika Dahlqvist tulee katumaan näitä lausuntojaan.
2.8.2009 Svenska Dagbladet –lehdessä on jo pitkään ollut sitkeä väittely kahta eri leiriä edustavien professoreiden välillä ruoan sisältämästä kolesterolista ja siitä millainen riskitekijä se on terveydelle. Kirjoituksessaan ”Skepticism viktigt för vetenskapliga framsteg” (Epäileväisyys tärkeää tieteellisten edistysaskelien saavuttamisessa) kakkosleiri toteaa tilanteen kestämättömäksi ja rakentavan keskustelun ykkösleirin kanssa varsin mahdottomaksi. Kun kakkosleiri haluaa kriittisesti tarkastella sitä todistusaineistoa mitä on vuosien saatossa kerätty kolesteroliteorian tueksi ja käydä siitä asiallista keskustelua, ykkösleiriläiset hyökkäävät kakkosleiriläisten kimppuun henkilöihin kohdistuvalla arvostelulla asiayhteydestä visusti vaieten. Kakkosleiristä kumpuava vastarinta ei ole mitään turhanpäiväistä sanailua vaan asialla ovat suurta arvostusta opinahjossaan nauttineet sisätautien emeritusprofessori Lars Werkö, kirurgian emeritusprofessori Tore Scherstén ja kirurgian dosentti Ralf Sundberg.
29.7.2009 Aftonbladet julkaisee 26 -vuotiaan Helenin onnettoman tarinan. Hän laihduttaa itsensä kuoliaaksi syömällä pelkkiä laihoja keittoja ja juomalla runsaasti vettä. Lontoolaistyttö oli aikeissa muuttaa yhteen ruotsalaismiehen kanssa. Heleniä hoitanut lääkäri pitää tytön kuoleman aiheuttajana liian vähäistä sokeri- ja glukoosimäärää. Tyttö ei ole syönyt riittävästi hiilihydraatteja. Luonnollisesti tämä aiheuttaa pienen myrskyn LCHF -porukoissa. Matfrisk kiirehtii oikomaan lääkärin väärinkäsitystä: ei tyttö ole kuollut sokeripulaan vaan vesimyrkytykseen, suolanpuutteeseen, lämpöhalvaukseen tai verenkiertoelimistön pettämiseen.
26.7.2009 Svenska Dagbladet julkaisee tiedot uudesta tutkimuksesta, joka osoittaa, että runsaasti hiilihydraatteja nauttimalla saavutettiin parhaat laihdutustulokset. Tämä aiheuttaa LCHF -porukoissa melkoista levottomuutta. Esimerkiksi lääkäri Annika Dahlqvist on jyrkästi eri mieltä. Hiilihydraattien liikasaanti on monen lihavan suurin ongelma. Keskustelu käy kiivaana!
14.7.2009 Svenska Dagbladet julkaisi mielipidesivuillaan kolmen tiedemiehen tylyn arvion kolesterolista ja sen vaikutuksesta sydänkuolleisuuteen. Vastoin yleistä käsitystä kolesterolin haitallisuudesta sisätautien professori Lars Werkö, kirurgian professori Tore Scherstén ja dosentti Ralf Sundberg, eivät pidä kolesterolia riskitekijänä sydänterveydelle. Kolesterolitutkimus on heidän mielestään lääketeollisuuden tukemaa ja ihmisten pelottelu kolesterolilla ajaa vain lääketeollisuuden etuja. Rehellistä olisi myöntää, että kolesterolihypoteesi on täysin väärä. Tukea tälle ajatukselle tämä tutkijatrio löytää tarkoista tutkimuksista, joissa sydänkohtaukseen kuolleilla mitataan yleisesti erittäin alhaisia kolesteroliarvoja! Tärkeää olisi nyt selvittää mikä johti tämän kolesterolia koskevan virhetulkinnan yleistymiseen. Luonnollisesti näin värikkäitä mielipiteitä kommentoidaan tavattomaan vilkkaasti lehden nettiversiossa.
29.6.2009 Länstidningen Östersund kirjoittaa oudosta ongelmasta: Voin kulutus on noussut Ruotsissa niin suureksi, että meijereillä on pulaa raaka-aineesta (kerma). Vuodesta 2008 alkaen ruotsalaiset ovat jättäneet kevyttuotteet ostamatta ja lisänneet samalla täysrasvaisten tuotteiden kulutustaan.
22.6.2009 Lääkäri Andreas Eenfeldt, joka on vankka LCHF -ruokavalion puolustaja, ilmoittaa suositussa blogissaan käyneensä kirjeenvaihtoa Livsmedelsverketin puheenjohtajan Ulf Bohmanin kanssa. Eenfeldt ilmoittaa löytäneensä lisää tukea ajatukselle, että tyydyttyneet rasvahapot eivät ole vaarallisia sydänterveydelle (juuri päinvastaista yleensä väitetään). Bohman ei halua lisätä näitä uusia töitä kuuluisalle 72-8 -listalle (käsitys tyydyttyneiden rasvahappojen vahingollisuudesta terveydellemme on johdossa), sillä Eenfeldtin löytämät tieteelliset tukimukset ovat jo osaltaan mukana tässä tieteellisten tutkimusten koonnissa. Uusia tyyydyttyneitä rasvahappoja puoltavia tutkimuksia ei tulla hyväksymään. Vilkkaassa keskustelussa päädytään toteamaan, että Livsmedelsverket ei tule sallimaan laihdutustutkimuksia listalleen. Tämä on tarkoin harkittu asia, sillä juuri laihdutustutkimuksissa löytyy eniten tukea LCHF:lle.
17.6.2009 Dagens Medicin -lehdessä ilmestyy Livsmedelsverketin (vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitostamme) vastaus koskien laitosta vastaan esitettyä laajamittaista arvostelua. Arvosteluun vastataan huomauttamalla, että Ruotsin hallitus on antanut ravintovalistustehtävän laitokselle. Tarvetta ei nähdä keskustelun jatkamiseen! Laitoksen henkilökunta on pitkälle koulutettua ja ravintovalistus perustuu kansainvälisten organisaatioiden (WHO, EU ja muitten maitten) ohjeistuksiin ja suosituksiin. Pääjohtaja Inger Anderssonin puheenvuorossa ei edelleenkään puututa ydinkysymykseen, eli miten pitäisi suhtautua kovaan eläinperäiseen rasvaan. Kieltämättä pääjohtajan vastaus oli yllättävän vaisu. Kummallista miksi tyydyttyneistä rasvahapoista ei voi saada tyydyttävää vastausta! Anderssonin mielestä syy ruotsalaisten ylipainoon ym. ongelmiin on löydettävissä uudesta löhöilevästä elämäntyylistä, liian suurista ruoka-annoksista, makeisten ja jäätelön syönnistä. Ruotsissa diabetes ei ole juurikaan lisääntynyt (!), mutta jos näin käy tulevaisuudessa, se on näiden edellä mainittujen asioiden syy. Kakkosleirin vastausta on jännä odottaa.
11.6.2009 Aftonbladet -lehti julkaisee kouluministeri Maria Larssonin haastattelun virvoitusjuomista ja karkeista. Larsson on saanut 16 lääkäriltä ja sairaanhoitajalta kirjeen, jossa ehdotetaan, että virvoitusjuomia tästä lähtien myytäisiin vain puolen litran pulloissa ja irtokarkit kiellettäisiin kokonaan. Taustalla on huoli lasten kasvaneesta sokerin käytöstä. Ennen virvotusjuomia myytiin 1/3 litran pulloissa. Nyt niitä myydään 1,5 litran maksipulloissa ja yhä useampi lapsi juo tuon valtavan limsapullon tyhjäksi hetkessä ja syö kilon karkkeja päivässä. Tuotantoportaassa on liiankin hyvin huomattu isojen pakkauskokojen tuoma lisäarvo myyntiin. Nyt tämä peli halutaan puhaltaa poikki kansanterveyden nimissä.
10.6.2009 Dagens Medicin -lehden pääkirjoituksessa ihmetellään missä viipyy Livsmedelsverketin vastaus esitettyihin asioihin, että tyydyttyneet rasvat eivät olisikaan tutkimustiedon mukaan niin vaarallisia. On kulunut jo yli kaksi kuukautta siitä kun tyydyttyneitä rasvahappoja koskeva kysymys heille esitettiin (8.4.2009).
3.6.2009 Dagens Medicin -lehti julkaisee useiden lääkäreiden allekirjoittaman vastineen Livsmedelsverketin (vastaa meidän Terveyden ja Hyvinvoinnin laitosta) vastaukseen (20.5.2009) mihin perustuu ajatus tyydyttyneiden rasvahappojen vaarallisuudesta. Uffe Ravnskov, Karl E Arfors, Andreas Eenfeldt, Christer Enkvist, Björn Hammarskjöld, Johan Hedbrant, Tore Persson, Göran Petersson, Tore Scherstén, Ralf Sundberg, Jørgen Vesti-Nielsen ja Lars Werkö ihmettelevät miksi Livsmedelsverket ei ollenkaan mainitse termiä tyydyttynyt rasvahappo vastauksessaan vaikka siitä nimenomaan oli tarkoitus käydä keskustelua. Missä on Livsmedelsverketin asiantuntemus kun sitä eniten tarvitaan? Ennustaisin, että tässä sitkeässä rasvakiistassa ei ole vielä sanottu viimeistä sanaa.
2.6.2009 Ruotsin ravitsemusterapeuttien yhdistys (Dietisternas Riksförbund) saa tukea ajatuksilleen maataloustuottajien lehdessä Land. Lehti puhuu sodasta LCHF -liikehdinnän ja laillistettujen ravitsemusterapeuttien välillä. Erityisesti sen jälkeen kun Ruotsissa käynnistetään LCHF -koulutuskursseja terveydenhoidon parissa työskenteleville. LCHF-lääkäri Annika Dahlqvist on tuohtunut tilanteesta.
29.5.2009 Viimeisin juttu Göteborgs-posten -lehdessä on kirjoitus jäätelön epäterveellisyydestä. Professori Göran Peterssonin mielestä sokeri ja rasva yhdessä nautittuna on paha yhdistelmä. Kesäinen herkku, eli jäätelö, sisältää suuret määrät rasvaa ja sokeria. Se aiheuttaa hänen mielestään lihomista ja pahimmassa tapauksessa tyypin 2 diabetesta. Hän ei suosittele jäätelön syöntiä.
28.5.2009 Pyydän anteeksi kun Göteborgs-posten (GP) ei jätä meitä rauhaan millään. Tämän päivän anti kohdistuu transrasvoihin. Kirjoituksessa ihmetellään miksi Ruotsissa ei juurikaan puhuta transrasvoista. Tutkijat ovat kovasti kritisoineet teollisia transrasvoja.
27.5.2009 Göteborgs-posten (GP) jatkaa rasvakirjoitteluaan tällä kertaa kevyttuotteista valistaen: "Light är inte bright" (Kevyessä ei ole järkeä). Mitä järkeä on ottaa täysrasvaisesta tuotteesta rasva pois ja korvata se modifioidulla tärkkelyksellä ja muilla lisäaineilla?
25.5.2009 Göteborgs-posten (GP) kirjoittaa edellen rasvoista ja käsittelee tällaista tärkeää asiaa: Miten on mahdollista, että rasvoista kiistellään niin valtavasti? Päivittäisestä ruoasta on tullut uskonnollinen kysymys. Kun GP kirjoittaa rasvasta, silloin heidän sähköpostijärjestelmänsä menevät lähes tukkoon mielipiteitään lausuvien ihmisten kommenteista. Äänekkäimmät kommentit tulevat siitä leiristä (kakkosleiri), joka on menettänyt luottamuksensa virallisiin ravitsemussuosituksiin. Ykkösleirin mukaan meidän pitää syödä runsaasti hiilihydraatteja ja välttää rasvaa. Tätä ei kakkosleiri sulata. Kiistaa aiheuttaa ennen kaikkea suhtautuminen tyydyttyneeseen rasvaan.
25.5.2009 Göteborgs-posten (GP) jatkaa suosittua rasvakirjoitteluaan: Kuka on oikeassa rasvan suhteen? Livsmedelsverket (vastaa meidän Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksemme käsitystä siitä mitä terveiden ihmisten pitää syödä) ja lääkäri Annika Dahlqvist ovat ihan eri linjoilla ja siinä välissä on tasapainoilemassa terveysguru Fredrik Paulun. Nämä henkilöt esittelevät lehden sivuilla miten heidän näkemyksensä mukaan pitäisi syödä rasvaa, jotta pysyisi terveenä. Lehden mielipidekyselyssä johtaa sellainen näkemys, että yhtäkään näistä malleista ei ole syytä seurata (57%), Annikan mallia seuraa 29% lehden lukijoista ja Paulunin puolesta liputtaa 8 prosenttia. Perää pitää Livsmedelsverket, joiden ohjeistuksiin uskoo enää 7% ruotsalaisista. Jälkimmäistä täytyy pitää aika traagisena asiana. Ylin terveysviranomainen on täysin menettänyt kansan luottamuksen!
24.5.2009 Dagens Nyheter kertoo erään diabeetikon tarinan. Helena Hesselmark sairastui aikuisiässä sokeritautiin ja lääkäri määräsi heti hänelle rutiininomaisesti insuliinia ja statiineja. Tämä aiheutti Helenassa voimakkaan lihomisen ja lihassäryn. Ravitsemusterapeutti suositteli hänelle ruokaa jossa oli mahdollisimman vähän rasvaa ja paljon hiilihydraatteja. Kun vaaka näytti 101 kiloa, Helena päätti omin päin kokeilla vähähiilihydraattista ruokavaliota, jossa oli lähes pelkästään rasvaa ja proteiineja tarjolla. Kolmen päivän kuluttua hän luopui insuliinista ja statiineista. Vuodessa hänen painonsa laski 36 kiloa. Parasta tässä on kuitenkin se, että hänen verensokerinsa on saavuttanut normaaliarvot! Kukaan ei voi saada patenttia ruokavalioon perustuvalle ohjeelle. Tämä on tärkein syy miksi vähähiilihydraattista ruokavaliota tutkitaan niin vähän. Tämä jälkimmäinen lause ei tule Helenan suusta, vaan se on lehden toimittajan analyysi tilanteesta. Ruotsin johtava diabetestutkija ja sisätautilääkäri, professori Christian Berne, on samaa mieltä harmitellessaan vähäisiä tutkimusrahoja ravitsemustutkimuksiin varsinkin lääketutkimuksiin verrattaessa.
22.5.2009 Göteborgs-posten (GP) kirjoittaa myös rasvan laadusta. Rasvaa meidän pitää syödä, mutta rasvan laatua meidän pitää tarkkailla. Selkeä kirjoitus, jossa varotaan tunteikkaita ilmaisuja. Varmaankin ihan viisas päätös!
22.5.2009 Göteborgs-posten (GP) jatkaa provosoivalla kronikalla: Tuleeko vihaiseksi jos jättää pois pullat? Kronikan pääväitteenä on, että rasvadieetin valinneilla on usein niin vihamielinen asenne elämässään, että kronikan kirjoittaja (Kerstin Eikeland) ei uskalla lähteä mukaan rasvalla ilakointiin.
22.5.2009 Göteborgs-posten (GP) on käynnistänyt artikkelisarjan ruokarasvoista. Ensimmäisessä osassa ollaan rohkeasti sitä mieltä, että rasvadieetit ovat lyömässä itseään läpi. Lehden suorittaman kyselyn mukaan viime aikoina peräti 46% on syönyt enemmän rasvaisia maitotuotteita (voita ja kermaa). Vain 14% on päätynyt jatkamaan vähärasvaisen suosituslinjauksen varassa. Samaan tulokseen päätyy arvovaltainen pohjoismaisia kulutustrendejä tutkiva The Nielsen Company. Nyt ruotsalaiset syövät enemmän rasvaa ja vähentävät hiilihydraattien kulutusta. Pohjoismaisia ravitsemussuosituksia uhmataan yhä useammin.
20.5.2009 samana päivänä kun ilmestyy pääjohtaja Ulf Bohmanin vastine Dagens Medicin -lehdessä, tekee eräs blogikirjoittaja hämmästyttävän löydön: Ilmeisesti Bohmanin taidokas teksti, joka kovin vähän käsittelee itse pääkysymystä (ovatko tyydyttyneet rasvat terveydelle vaarallisia?), on peräisin eräästä PR- ja mainostoimistosta! Bloggaajat kostdoktorn -blogissa ilkkuvat Livsmedelsverketiä tästä tempusta.
20.5.2009 kirjoittaa Livsmedelsverketin pääjohtaja Ulf Bohman Dagens Medicin -lääkärilehteen vastineen 8.4.2009 jätettyyn kriittiseen arvioon virallisista ravitsemussuosituksista ja tyydyttyneen rasvan roolista sydän- ja verisuonisairauksissa. Vastineessa ei sanallakaan mainita tyydyttyneestä rasvasta. Taitavin sanakääntein puolustetaan virallisia ravitsemussuosituksia.
18.5.2009 Aftonbladet -lehdessä on käynnissä rasvadieettikokeilu (VHH). Kaksi naista kokeilee hiilihydraattien vähentämistä ja rasvojen lisääntynyttä käyttöä. He kertovat hienoista laihdutustuloksista ja parantuneesta voinnista.
12.5.2009 Svenska Dagbladet -lehteen ilmestyi eilisen uutisen jälkeen arvovaltaisia nykyisen sairaalaruoan tukijoita. Sairaalaruoan arvokeskustelu on alkanut Ruotsissa ihan todenteolla.
11.5.2009 Svenska Dagbladet -lehden toimittaja Henrik Ennart on tutkinut sairaaloissa tarjottavaa ruokaa. Ensiarvoisen tärkeää olisi, että tervehtyvät potilaat saisivat täysipainoista ja maistuvaa ruokaa. Näin ei näköjään ole laita useimmissa sairaaloissa, sillä Sodexo keskuskeittiö valmistaa lisäaineita pursuavaa pahanmakuista ruokaa. Sairaanhoitajat kapinoivat huonoa ruokaa vastaan. Useita kriisikokouksia on pidetty. Pientä poliittista painetta on muuttaa sairaalaruoan valmistusmenetelmiä.
5.5.2009 Hedelmäkeskustelu jatkuu ruotsalaislehdissä (katso alla!). Kvällsposten -lehdessä Staffan Wictorin harmittelee kun nyt ei voi enää hedelmiäkään syödä. Ei ole Aatamilla helppoa nykyään!
4.5.2009 Aftonbladet julistaa hedelmäsodan! Kuten olettaa saattaa, ylilääkäri Christer Enkvistin provosoiva kirjoitus Dagens Nyheter -lehdessä (katso alla!) on johtanut tunteikkaisiin reaktioihin eri lehdissä. Terveellisiä hedelmiä parjataan ja puolustellaan ihanassa kommenttien sekamelskassa. Svenska Dagbladet toteaa lukijoiden toisaalta puolustavan hedelmien syöntiä, toisaalta he varoittavat hedelmien nakertavan terveyttä ja ne johtavat lihomiskierteeseen. Dagens Medicin -lääkärilehti pohtii myös sivuillaan sitä seikkaa miten hedelmiin pitäisi suhtautua. Ruotsi ainakin keskustelee asiasta. Suomessa vaietaan.
3.5.2009 Dagens Nyheter -lehdessä ylilääkäri Christer Enkvist väittää Ruotsin elintavikeviraston (SLV) pimittävän tietoa hedelmien lihottavasta ominaisuudesta. Hänen mielestään hedelmissä on paljon hedelmäsokeria ja mikäli hedelmiä syödään paljon, niistä saa niin paljon turhaa energiaa, että siinä voi olla osaselitys nykyiselle lihavuusongelmalle. Luonnollisesti tämä kirjoitus on johtanut vilkkaaseen kommentointiin puolesta ja vastaan.
13.4.2009 Lantbruk -lehti kirjoittaa 8.4.2009 ilmestyneestä Dagens Medicin -lehden kriittisestä selvityksestä nykyisistä ravitsemussuosituksista (katso alla). Ruotsin elintarvikelaitos (SLV) leikkii kansanterveyden kustannuksella, lehti väittää ja haastattelee Ruotsin Kuluttajayhdistyksen puheenjohtajaa Bengt Ingerstamia. Hän sanoo: "Kuluttajia on kehoitettu pitkään käyttämään margariinia voin sijaan tyydytetyn rasvan pelossa. SLV on ottanut suuren vastuun itselleen antamalla suosituksia, jotka perustuvat epäilyttävälle pohjalle. Tällä tavoin ei voi leikkiä kansanterveydellä. Pahinta on, että koulujen ja vanhustenhoitolaitosten on täytynyt seurata sokeasti näitä suosituksia."
8.4.2009
Dagens Medicin julkaisee useiden lääkäreiden allekirjoittaman kriittisen selvityksen nykyisistä ravitsemussuosituksista. Lääkäri- ja tutkijaporukka tulee kakkosleirin suunnalta ja sanojen kanssa ei totisesti säästellä kun syytetään Elintarvikelaitosta (Livsmedelsverket) harhaan johtavista tiedoista koskien tyydyttyneitä rasvahappoja. Nämä henkilöt ovat yhdessä kirjoittaneet artikkelin tuohon lääkärilehteen: dosentti Uffe Ravnskov, professori Karl E Arfors, lääkäri Andreas Eenfeldt, ylilääkäri Christer Enkvist, ylilääkäri Björn Hammarskjöld, insinööri Johan Hedbrant, lääkäri Tore Persson, professori Göran Petersson, professori Tore Scherstén, dosentti Ralf Sundberg, professori Lars Werkö ja ylilääkäri Jørgen Vesti-Nielsen, överläkare, Karlshamn. Eläinrasvoista varoittaminen ei ole lainkaan uskottavalla pohjalla tässä kirjoituksessa väitetään! Ne "tuhannet tutkimukset", jotka osoittavat tyydyttyneen rasvan vaarallisuuden ihmisen terveydelle, kutistuivat Livsmedelsverketin omasta toimesta ensin 72:een ja nyt kriittisimmät lääkärit ovat supistamassa tyydyttyneiden rasvojen terveysvaaroista varoittavien (tuhansien) tutkimusten lukumäärän ainoastaan kahteen tutkimukseen (muissa tutkimuksissa yhteys on epäselvä):

Tyydyttyneet rasvat ovat terveydelle vaarallisia:

6. Bingham SA, Luben R, Welch A, Wareham N, Khaw KT, Day N. Are imprecise methods obscuring a relation between fat and breast cancer? Lancet. 2003; 362:212-4.
7. Boyd NF, Stone J, Vogt KN, Connelly BS, Martin LJ, Minkin S. Dietary fat and breast cancer risk revisited: a meta-analysis of the published literature. Br J Cancer. 2003;89(9):1672-85.

Tyydyttyneet rasvat eivät ole haitallisia ihmisen terveydelle:

12. Djoussé L, Pankow JS, Hunt SC, Heiss G, Province MA, Kabagambe EK, Ellison RC. Influence of saturated fat and linolenic acid on the association between intake of dairy products and blood pressure. Hypertension. 2006;48 (2):335-41
30. Kaitosaari T, Ronnemaa T, Raitakari O, Talvia S, Kallio K, Volanen I et al. Effect of 7-year infancy-onset dietary intervention on serum lipoproteins and lipoprotein subclasses in healthy children in the prospective, randomized Special Turku Coronary Risk Factor Intervention Project for Children (STRIP) study. Circulation. 2003; 108: 672-7.
41. Mauger JF, Lichtenstein AH, Ausman LM, Jalbert SM, Jauhiainen M, Ehnholm C, Lamarche B. Effect of different forms of dietary hydrogenated fats on LDL particle size. Am J Clin Nutr. 2003;78:370-5.
I. Beresford SA, Johnson KC, Ritenbaugh C, Lasser NL, Snetselaar LG, Black HR, et al. Low-fat dietary pattern and risk of colorectal cancer. JAMA. 2006;295:643-54.
II. Howard BV, Van Horn L, Hsia J, Manson JE, Stefanick ML, Wassertheil-Smoller S, et al. Low-fat dietary pattern and risk of cardiovascular disease. JAMA. 2006;295:655-66.
III. Leosdottir M, Nilsson P, Nilsson JA, Månsson H, Berglund G. Dietary fat intake and early mortality patterns - data from the Malmö Diet and cancer Study. J Intern Med. 2005; 258: 153-65
IV. Löf M, Sandin S, Lagiou P, Hilakivi-Clarke L, Trichopoulos D, Adami HO, Weiderpass E. Dietary fat and breast cancer risk in the Swedish women's lifestyle and health cohort. Br J Cancer. 2007;97 (11):1570-6.
V. Oh K, Hu FB, Manson JE, Stampfer MJ, Willett WC. Dietary fat intake and risk of coronary heart disease in women: 20 years of follow-up of the Nurses´ Health Study. Am J Epidemiol. 2005;161 (7):672-9.
VI. Pietinen P, Ascherio A, Korhonen P, Hartman AM, Willett WC, Albanes D, et al. Intake of fatty acids and risk of coronary heart disease in a cohort of Finnish men. The Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention Study. Am J Epidemiol 1997;145: 876-87.
VII. Prentice RL, Caan B, Chlebowski RT, Patterson R, Kuller LH, Ockene JK, et al. Low-fat dietary pattern and risk of invasive breast cancer. JAMA. 2006;295:629-42.
VIII. Warensjö E, Jansson JH, Berglund L, Boman K, Ahren B, Weinehall L, Lindahl B, Hallmans G, Vessby B. Estimated intake of milk fat is negatively associated with cardiovascular risk factors and does not increase the risk of a first acute myocardial infarction. A prospective case-control study. Br J Nutr. 2004; 91: 635-42.


Mitä tästä seuraa? Onko tässä menty jo liiankin pitkälle? Mitä laitoksen tutkijat ja professorit vastaavat tähän?
5.4.2009 Expressen -lehti on kirjoittanut rohkean jutun rasvasodan nykytilanteesta Ruotsissa. Otsikkoa ei voi kääntää suomeksi (ajatuksena on "Rasvasota - ovatko rasvan puolesta puhuvat ihan järjettömiä", mutta otsikossa parodioidaan sanoilla fett=rasva ja vett=järki sillä tavalla, että sitä ei voi suoraan kääntää): "Fettkriget - är de helt från fettet?" Tunnetut terveysvaikuttajat Ruotsissa harmittelevat kun heidän työtään häiritään vähähiilihydraattista ruokavaliota (LCHF) noudattavien suunnalta tulevien haasteiden muodossa. Laihdutuslääkäri Claude Marcus (puolustaa virallisia hoitosuosituksia) puhuu siitä miten hänen ehkä toivotaan ampuvan kuulan kalloonsa. Annika Dahlqvist on kuulemma kutsunut Claude Marcusta massamurhaajaksi! Sittemmin Dahlqvist on pyytänyt anteeksi syytöstään massamurhaajasta, mutta pitää kiinni siitä, että tohtori Marcus on kansanterveyden ykkösvihollinen. Terveysguru Fredrik Paulun harmittelee joidenkin LCHF-leiriläisten intoa lähettää hänelle haastavaa sähköpostia. Hän ei enää halua sähköpostia aggressiiviselta Dahlqvistilta. Yritystä yhdistää hänen saamansa sydänkohtaus noudattamaansa omaan dieettiinsä hän pitää merkkinä siitä, että LCHF-leiriläiset saavat niin vähän hiilihydraatteja, että se vaikuttaa jo haitallisesti heidän aivotoimintaansa! Melkoinen tappelu siis käynnissä Ruotsissa! Myös Suomessa terveysvaikuttajamme ovat saaneet kuulla kunniansa VHH-väen suunnalta. Minäkään en ole säästynyt lieveilmiöiltä. Tohtori Dahlqvistin koventuneita äänenpainoja en oikein jaksa ymmärtää. Suomeen en toivo tällaista raivokasta liikehdintää. Minun tieni parempaan terveysymmärrykseen käy rauhanomaisten keskustelujen, lehtijuttujen ja pohdintojen kautta siitä mitä kansainvälisellä terveystieteen tutkimuksella on annettavaa meille. Claude Marcus sanoo: "LCHF-dieettiä noudattavat ovat kuin riivattuja. Pidän heitä äärieläinaktivistien tapaisina, jotka ovat valmiita tappamaan ihmisiä pelastaakseen eläimiä." Rauha laskeutukoon Ruotsin ylle!
5.4.2009 Aftonbladet -lehdessä Karoliinisen instituutin sydäntautien professori Mai-Lis Hellénius pitää rasvoja korostavia dieettejä vahingollisina hyvänä jatkuvalle kehitykselle ruotsalaisten kolesteroliarvoille. Hän pelkää, että yllättävän suosittu LCHF -ruokavalio tekee paljon pahaa ruotsalaisten terveydelle pitkällä tähtäimellä.
22.3.2009 Aftonbladet -lehti tekee isoja otsikoita metsästäjästä, joka on laihduttanut 92 kiloa hiilihydraatteja rajoittavalla ruokavaliolla. Jonas Tagg (35 -vuotias) syö mielellään riistaa. Kommentointi on vilkasta.
3.3.2009 Må Bra -lehden liitteenä on laihdutusjuttuja. Yksi tarina on aika erikoinen. Tarinassa Anna Hallén päätyi monien epäonnistuneiden kokeilujen jälkeen vuonna 2000 yrittämään laihduttamista siten, että hän jätti pois perunan, pastan, riisin ja muut nopeat hiilihydraatit. Sen sijaan hän söi runsaasti vihanneksia, maitotuotteita, kalaa, lihaa ja ja maistuvia kastikkeita. Tuloksena oli perusteellinen muodonmuutos kun 111 -kiloisesta 43 -vuotiaasta kotiäidistä kuoriutui 78 -kiloinen kaunotar. Juttua hehkutellaan keskustelupalstoilla ja blogeissa ympäri Ruotsin maan, sillä hän on laihtunut tällä suositulla LCHF -ruokavaliolla, jossa rasvaa syödään aika surutta.
2.3.2009 Dagens Medicin -lehdessä ihmetellään ruotsalaisten muuttuneita käsityksiä ruoasta. Soittokierrokset maan meijereihin paljastavat, että ruotsalaiset käyttävät paljon voita ja täysmaitoa. Kevyttuotteet eivät mene kaupaksi. Ravitsemusterapeutti Anna Ottosson kehottaa harkintaan. Kasviöljyt voittavat voin hevosen mitalla, Ottosson sanoo.
28.2.2009 Dagens Nyheter -lehden toimittaja Karin Bojs piikittelee Ruotsin television ajankohtaislähetystä (Aktuellt). Ohjelmassa tuomittiin Atkinsin dieetti, vaikka sitä ei ajankohtaislähetyksen käsittelemässä tiedeuutisessa laisinkaan tutkittukaan. Aktuellt pyysi anteeksi uutisointiaan. Toimittaja Bojs kehottaa lopettamaan TV:n katselemisen ja lähtemään lenkille sen sijaan. Dieettien vertailu päättyy toistaiseksi ratkaisemattomana.
28.2.2009 Dagens Nyheter -lehti kirjoittaa erikoisesta ongelmasta Ruotsissa: Voi on loppumassa! Syynä on ruotsalaisten halu ostaa mahdollisimman luontaisia ruoka-aineita. Meijerit valittavat, että he eivät saa riittävästi kermaa mistä valmistaa voita. Terveystietoiset ruotsalaiset ovat vuodesta 2007 ostaneet kiihtyvään tahtiin yhä vähemmän kevytuotteita. Kevyttuotteiden aika on ohi, nyt kelpaa voi ja kerma.
20.2.2009 Expressen -lehti ilmoittaa kahden lapsen kuolleen heidän noudatettuaan suosittua ruokavaliota missä vähennetään hiilihydraatteja ja syödään enemmän rasvaa. Lehti on haastatellut sydänprofessori Mikael Dellborgia ja hän muistuttaakin tällaisten äärimmäisen epäterveellisten dieettien vaaroista. Luonnollisesti tämä ykkösleirin julma kirjoitus järkyttää kovasti kakkosleiriläisten mielenrauhaa. Atkinsin ruokavaliota on liian vähän testattu lapsilla.
18.2.2009 Ruokatiedon uutiset kertoo lähiruokamessuista Ruotsissa. Lähiruoka nostaa päätään Ruotsissa niin voimakkaasti, että aiheelle omistetaan ensi syksynä oma kaksipäiväinen messutapahtuma. Elintarvikealan messujärjestäjä Elmia tuottaa Närproducerat-messut Jönköpingissä 26. - 27. lokakuuta. "Jotain on tapahtunut viime vuosien aikana. Monet kuluttajat ovat hyvin tiedostavia. En usko, että kiinnostus lähellä tuotettuun ruokaan on tilapäinen trendi, se on tullut jäädäkseen", Lindhsäth sanoi. Suomessa ensimmäiset lähiruokamessut järjestettiin viime vuoden toukokuussa Elintarviketeollisuus 2008 -messujen yhteydessä Tampereella.
17.2.2009 Dagens Medicin kirjoittaa peruutetusta rasvaseminaarista missä piti esiintyä mm. lihavuustutkija Claude Marcus. "Unileveriä ja useita yhtiön kanssa yhteistyötä harjoittavia tahoja on painostettu eri tavoin siitä lähtien kun lehdistötiedote julkistettiin. Valitettavasti vihamieliset äänenpainot peittävät alleen tavoitellun asiallisuuden tässä tärkeässä asiassa ja seminaaria ei voida toteuttaa suunnitelmien mukaisesti", yritys kirjoittaa lehdistötiedotteessa. Unilever valmistaa mm. Becel rasvalevitettä, jota markkinoidaan terveellisempänä vaihtoehtona voille. Käynnistyneitä Unileverin mainoskampanjoita on kovasti arvosteltu. Kritiikin kärkenä on ristiriitainen lääkäri Annika Dahlqvist ja muut ravitsemuskeskustelijat.
16.2.2009 Unilever -yhtiön suunnittelema huominen (17.2.2009) rasvaseminaari on yllättäen peruutettu. Syyksi ilmoitetaan, että ravitsemuskeskustelu on Ruotsissa mennyt liian kiihkeäksi ja uhkaavaksi. Lääkäri Andreas Eenfeldt pitää Unilever -yhtiötä pelkurimaisena margariinin valmistajana. Seminaarin ajaksi oli suunniteltu rauhanomainen mielenosoitus ja esitteiden jako vähähiilihydraattisen liikkeen (LCHF) puolelta.
12.2.2009 Lastenlääkäri Francois Rohner kirjoittaa laajalevikkeisessä Aftonbladet -lehdessä: Melko halpa ja helppo tutkimus voitaisiin toteuttaa, johon osallistuisivat useita tyypin 2 diabeetikoita. He voisivat kokeilla onko vähähiilihydraattisella ruokavaliolla niitä myönteisiä vaikutuksia, joita Karlshamnin tutkimus osoittaa. Jos tämä tutkimus on oikeassa, parantuisi useiden ihmisten elämänlaatu huomattavan paljon.
12.2.2009 Svenska Dagbladet -lehden toimittaja Henrik Ennart kirjoittaa omassa blogissaan: "Becel margariini menettää Sydänliittomerkin". Ruotsalainen Hjärtfonden perustelee päätöksensä mm. seuraavasti: "On epäselvää mikä rasva on sydämelle terveellistä... Olemme seuranneet keskustelua tarkasti ja päätöksemme liittyy vahvasti Sydänliiton viime syksyiseen kuulusteluun, jossa ruodittiin rasva-asiaa ja uusimpia tutkimustuloksia... Olemme sitä mieltä, että rasva-asiaa pitää tutkia perusteellisemmin. Me tukeudumme tutkittuun tietoon ja tilanteen ollessa näin epäselvä haluamme toimia itsenäisesti."
9.2.2009 Ruotsin Kuluttajayhdistys (Sveriges Konsumenter i Samverkan) on tehnyt valituksen Becelmainoksesta. Mainos oli osa ICAkuriren-lehden teemanumeroa sydänterveydestä. Kuluttajayhdistys katsoo, että kysymyksessä on harhaanjohtava piilomainonta, jossa ei tarkasti kerrota onko kyse informaatiosta vai mainoksesta. Kuluttajayhdistys suhtautuu lisäksi kriittisesti ICAkuriren -lehden "pieneen rasvakouluun". Tekstiä ei pidetä objektiivisena esityksenä ravintorasvoista. (Christerin kommentti: Mielestäni tämä Unileverin suuri kampanja osoittaa, että margariiniteollisuus on huolissaan laskevista myyntiluvuista. Ruotsalaiset ostavat luomua ja mm. voin kulutus on merkittävästi noussut!)
4.2.2009 Corren -lehti kirjoittaa onnistuneesta koululaisten ruokaprotestista Linköpingissä. Voimariini (Bregott) ja kevytmaito (mellanmjölk) on taas ruokalistalla, eli terveellisempi ja rasvaisempi vaihtoehto voitti! Koululaiset kiittelevät kunnallispoliitikkoja nopeasta päätöksestä. Koululaisten edustaja Rasmus Broman sanoo: "Kiva kun kaikki halusivat Voimariinin takaisin".

JATKUU...

71 kommenttia:

 1. Ensiksi: hieno blogi!

  Toiseksi: Pitäisikö ottaa mallia Ruotsista myös täällä Suomessa?

  VastaaPoista
 2. Anonyymille kiitos kehuista. Ravitsemus herättää tunteita. Tarpeettoman hassulta tuntuu minua vastaan käyty mustamaalauskampanja foorumeissa ja keskustelupalstoilla.

  Kysymyksesi on mielenkiintoinen. Minun mielestäni meidän ei ole Suomessa syytä jäljitellä Ruotsin mallia. Asiallisille keskustelutilaisuuksille toivon jatkoa. Ehkä julkiset keskustelutilaisuudet voisivat olla Suomen malli?

  Suomen Akatemian keskustelutilaisuus 9.2.2009 on tuonut paljon näkyvyyttä kakkosleirille.

  VastaaPoista
 3. Vielä taannoin oli kaupassa tarjolla 43 erilaista levitettä. Totesinkin hyllyn pitäjälle, että varmaankin 43:een vaivaan löytyy rasvoissa. Suomessa valtaa käyttävät eivät hevin luovu mielipiteistään - ainakaan jos P-K projektin tuloksia horjutetaan.

  VastaaPoista
 4. Minusta kyse ei tarvitse olla eri linjoista. Voimme olla hyvnkin ihan samalla jatkumolla, samanlaisessa muutosprosessissa. Ruotsalaiset vain hiukan meitä edellä.

  On tarpeen ensin päästä vain keskustelemaan asiasta, tuoda esiin poikkeavia näkökantoja. Ja meillä ollaan juuri siinä vaiheessa. Ruotsalaisten keskustelut ovat jo tuottaneet käytännön toimenpiteitä.

  Se kritiikki ja kyseenalaistaminen alkaa näkyä nyt heillä poikkeavina ratkaisuna. Sikäläinen sydänliitto on arvioinut uudelleen suhdettaan margariiniiteollisuuteen. Koulussa on paikallisesti valittukin toisin maidot, jne.

  Toivotaan, että keskutelu meilläkin jatkuu. Että voimia ja intoa ja taitoa riittää, ja uusiakin tahoja liittyisi joukkoon. Tähän kytkeytyy jo inhimillisellä tasolla saatika sitten taloudellisina ym. eturistiriitoina niin suuria intohimoja, että sabotointi- ja vaientamisyrityksiä ja haluja tunnetaan monilla tahoilla.

  Että nähtäisiin sitten jo jonain päivänä käytännön ratkaisuja meillä Suomessakin. Laajemmassa mittakaavassa ja virallisluoteisimmissa yhteyksissä kuin vain yksityishenkilöiden omissa kyseenalaistamisissa ja uudelleen valinnoissa.

  Vakiblogilainen

  VastaaPoista
 5. Ehdottomasti vapaus valita kuuluisi jo pelkästään demokratiaan. Nyt kaikki lapsemme pakotetaan runsashiilariseen ja neuroottisen vähärasvaiseen ruokavalioon päiväkodeissa ja kouluissa. Tämän mokan seurauksena lasten nälänhallinta on menetetty ja lihavien määrä on kasvanut 25v:ssä kolminkertaikseksi. Kiitos KTL:n.

  VastaaPoista
 6. Vakiblogilainen kirjoittaa asiaa. Me voimme kaikki vaikuttaa mielipideilmaston muutokseen omalla tahollamme osallistumalla esim. nettikeskusteluihin. Sami Uusitalo on tästä näyttänyt meille esimerkkiä ja rohkeasti käyttänyt omaa nimeään. Se on mielestäni oikea tapa. Hän sanoo reilusti oman mielipiteensä ja perustelee asiansa hyvin sekä varustaa kirjoituksensa omalla nimellään. Te toimittajat, jotka luette tämän kommentin, ottakaa yhteyttä Samiin. Hänellä on paljon annettavaa julkiseen keskusteluun.

  Minulle selvisi viime viikkojen mediapyörityksessä, että toimittajilla on aito pyrkimys kirjoittaa ravitsemuksesta laajapohjaisesti ja totuudenmukaisesti. He tukeutuvat asiantuntijalausuntoihin, jotka ovat varsin yhtenäiset. He kokevat tilanteen nyt ristiriitaiseksi kun jotkut biologit, lääkärit, insinöörit jne. kertovat toisenlaisia käsityksiä ja painottavat erilaisia asioita ravitsemuksesta kuin heidän konsultoimansa asiantuntijansa. Siinä tilaisuudessa Suomen Akatemiassa pääjohtaja Pekka Puska otti rehdisti ja avoimesti kantaa tähän toimittajien vaikeaan tilanteeseen. Hän piti tuollaista keskustelutilaisuutta erittäin tärkeänä toimittajien koulutustilaisuutena. Tilaisuudessa tuotiin kaksi vastakkaista käsitystä avoimesti esille, mikä Puskan mielestä oli hyvä asia ja Mikael Fogelholm aisti historian siipien havinaa Akatemiassa.

  Kun viikko- ja sanomalehdet sekä televisio käsittelevät ravitsemusta, ottakaa siihen kantaa - omalla nimellänne mikäli näette sen mahdolliseksi. Jos joku toimittaja uskaltaa kirjoittaa avarakatseisesti, tukekaa häntä. Jos minä uhraan aikaani järjestääkseni ravitsemukseen liittyviä tapahtumia, tukekaa minua mieluummin kuin harrastatte minun vastustamistani. Erityisen rankalta tuntuu kohdata minuun kateellisesti suhtautuvia henkilöitä. Jos nuo kateelliset ymmärtäisivät minkälaisten paineiden alla ja taloudellisten uhrausten myötä olen joutunut näitä projektejani viemään läpi, niin luulisi kovan arvostelun loppuvan. Mutta näin ei ole laita Suomessa. Joillakin vaikutusvaltaisillakin kakkosleirin kannattajilla on jotakin minua vastaan, jonka minä luokittelisin lähinnä kateellisuudeksi. Mitkään selitykset eivät kelpaa. Pysäytetään tämä kateellisuuden syöpä. Kiitos puheenvuorosta.

  christer sundqvist

  VastaaPoista
 7. Mainio (ja ilmeisesti tarpeellinenkin!) puheenvuoro, Christer - hyvä, että kirjoitit auki ja julki nuo ajatuksesi, joihin sisältyy myös vilpitön vetoomuksesi.

  Itse olen tutkaillut asioita ja tilannetta juuri noin kuin kirjoitat. Helppo ymmärtää sitä ja yhtyä sanoihisi.

  Vakiblogilainen (=Tuula)

  VastaaPoista
 8. Krisu se jaksaa tätä pyyteetöntä ravitsemusvalistusta. Hyvä homma :)
  AM

  VastaaPoista
 9. Kiitän luottamuksesta. Kerron mielelläni näkemykseni miksi lihoin ja hoikistuin.

  VastaaPoista
 10. Olen iloinen siitä syystä, että saan tukea rohkealle puheenvuorolleni. Jaksan tehdä tätä työtä kun tiedän ainakin Vakiblogilaisen (=Tuulan), AM:n ja Sami Uusitalon tukevan minua.

  VastaaPoista
 11. Kateus kannattanee ottaa voimavarana, ikäänkuin kehuna. Kateuttahan syntyy kun on jotain mitä kadehtia.

  Välistä minuakin harmittaa tämä VHH-jengin riitaisuus. Eripura omissa joukoissa iskee pahemmin kuin vihollisen miekka, totesi Mannerheimkin aikanaan.

  VastaaPoista
 12. Jos olet liian ahkera joudut herkästi kokemaan toisten ihmisten kateutta. Lisää tuohon vielä älykkyys ja hyvä koulutus niin kateudelle ei tahdo löytyä rajoja. Lääkäreistä kirurgit ovat omalaatuisinta tuntemaamme porukkaa täällä sairaalassa, eikö Antti Heikkilällä ole kirurgin koulutus? Uskoisimme että Heikkilä on sinun mustamaalaamisesi takana, kokee itsensä uhatuksi, pelkää paljastavansa puutteelliset tietonsa. Täällä sairaalan yövuorossa puhumme juuri nyt Krisun merkityksestä suomalaiseen ravinto keskusteluun. Se on tosi suuri tuo Krisun merkitys. Hyvää jatkoa toivotamme! Älä anna periksi!!. Ruotsissa tapahtuu paljon ravinto keskustelussa mutta Krisun takia olemme Suomessa kirimässä Ruotsia kiinni!

  VastaaPoista
 13. Anonyymit sairaalatyöntekijät, kiitos kommentista, Toivottavasti yö sujui rauhallisesti.

  VastaaPoista
 14. Heikkilä ajaa VHH-asiaa omalla persoonallisella tyylillään. "Kakkosleiriläisten" ei todellakaan kannattaisi sortua keskinäiseen nahisteluun.

  Taloudelliset kytkennät ja agendat saattavat vaikuttaa myös VHH-leirissä. Tohtori Tolonen korostaa lisäravinteiden merkitystä, koska myy niitä itse. Kirjailijat taas eivät pidä siitä, että oma kirja joutuu huonoon valoon.

  Itsenäisesti ajattelevan ihmisen kannattaa siis olla aina varuillaan.

  VastaaPoista
 15. YLE kirjoittaa tänään: Kateus saa alkunsa vertailusta: toisella on jotain mitä itseltä puuttuu. On havaittu, että jopa apina närkästyy, jos lajitoveri saa isomman palkinnon samanlaisesta suorituksesta.
  Kateus on kaikista tunteista ehkä häpeällisin. Se myös koetaan moraalisesti tuomittavana tunteena, koska kateus kohdistuu toisen hyvään, pohtii Susanna Lundell.
  Kateus työtoveria kohtaan saa aikaan piikittelyä, vähättelyä, pahansuopaa juoruilua, vahingoniloa, purevaa arvostelua, moralisointia, tiedon panttaamista ja ideoiden varastelua.
  Kiitollisuus on tehokasta vastalääkettä kateuteen. Kateellinen kiinnittää huomiota siihen, mitä itseltä puuttuu, mutta kiitollinen ihminen kiinnittää huomiota siihen, mitä elämä on omalle kohdalle suonut. Ja iloitsee siitä.

  Christer, sinulla on paljon enemmän tukijoita kuin ehkä voit kuvitellakaan.

  VastaaPoista
 16. Johtuiko noiden lasten kuolemat nimenomaan vhh-ruokavaliosta ? Ihmisiä kuolee, isoja ja pieniä. Mitäs arvette kuinka monta vähän rasvaa uskonnon lääkäriä on kuollut ennenaikaisesti?

  "Vähän rasvaa"- rikolliset ovat aiheuttaneet lasten lihavuuden kasvun kolminkertaiseksi viimeksi kuluneiden 25v aikana. He ovat syyllisiä ainakin sadantuhannen lapsen terveyden vakavaan vaarantamiseen.

  Tietty hiilarirajoituksessa ei tarvii pitää tiukkaa linjaa sen enempää lapsilla kuin aikuisilla. Atkinssin 20 g on turhan ahdasmielinen.

  Varmaa on kuitenkin se ettei ole olemassa elimistölle välttämätöntä perunaa ja makaroonia. Ilman niitä pysyy hengissä aivan varmasti.

  Uusitalon dieetti:

  - Älä pelkää rasvaa syö rasvoja monipuolisesti. Esim. voita lämpimän savusiian päällä. Oliiviöljyä salaatteihin.

  - Jos olet ylipainoinen välttele perunaa, riisiä, pastaa ja viljatuotteita. Syö lihaa ja rasvaa sen verran että nälkä lähtee, vihanneksia ja hedelmiä mukaan. Leipänä mieluummin näkkäriä tai hapankorppua.

  Sopii isoille ja pienille. Eikä tunne olevansa dieetillä.

  VastaaPoista
 17. Täysrasvaista meetvurstia, porkkanaa ja kaalia.

  tässä lopputulos:

  http://www.youtube.com/watch?v=nabYYdQkS58&feature=related

  Pysyy muuten kintut kunnossa. Kokeilkaapa ladyt.

  Eikö ole muuten uskomattoman hieno esitys.

  VastaaPoista
 18. Sami Uusitalo kysyy: Johtuiko noiden lasten kuolemat nimenomaan vhh-ruokavaliosta?

  Nyt täytyy ottaa huomioon, että hiilihydraatteja rajoittavat ruokavaliot ovat saaneet tosi paljon näkyvyyttä ruotsalaisessa mediassa. Vaikuttaa sellaiselta taktiselta "ykkösleirin" vastaiskulta tuo epileptikkolasten kuolemista kertominen. En ihan tarkkaan tiedä onko sensaatiolehti Expressenin toimittaja tutustunut alkuperäistutkimukseen vai toistaako vain jonkin uutislähteen välittämää tietoa asiasta. Epileptikkolapsilla on nähdäkseni normaalia korkeampi riski kuolla. Välttämättä ravitsemuksella ei ollut tässä tapauksessa mitään tekemistä asian kanssa. Jotkut lähteet spekuloivat liian alhaisilla seleeniarvoilla.

  Youtube -video oli aika hauska.

  VastaaPoista
 19. Voita pannuun ja muikkua sekaan. Kehittyy tommoset kintut vielä Kuopiossakin.

  Mielestäni lehtijuttu on täysin edesvastuutonta pelottelua jos ei ole selvää, että kuolemat todella johtuivat vhh-ruokavaliosta. VHH:ta toteutetaan sadoilla tuhansilla lapsilla. Väkisin niistä joku kuolee ennenaikojaan.

  Noi Varvaran typyt ovat muuten mun puolesta tervetulleita miehittämään Suomen. Yhtään en taistele vastaan. Antaudun alta aikayksikön.

  VastaaPoista
 20. Kuinka paljon Suomi yleensä on Ruotsia perässä, joka asiassa ?

  5 vuotta ,,10v ??
  Ehkä joskus viel meilläkin Vhh-tietoisuus rullaa...

  VastaaPoista
 21. Tota noin Gali ja kaikki muut. Ei tartte kauaa trampata toivottomuuden suossa. Biologi Sundqvist lukee sellaset madonluvut nykymenolle että rupee muutoksia syntyyn finlandiassakin. Jätkä järkkää hienot chatit Finski Academyssa ja staffi ja jengi snaijaa mistä on kyse. Swedupellet heittävät margikset ketoon ja vetävät fättiä kupuun, kohta sitä samaa reenaa härmän jätkät. Staffi tuskin myöntää fiaskot, mutta heittää ne hokkarit nurkkaan jossain vaiheessa. Yyberhyvät jatkot!

  Itä-stadilainen

  VastaaPoista
 22. Mainio kommentti Itä-stadilaiselta!
  Aamun piristys!

  VastaaPoista
 23. Anonyymin kanssa ihan samoilla linjoilla. Itä-stadilainen löysi sellaiset oivalliset sanavalinnat kommentissaan, että tällaista lukee mielellään lisää!

  Gali, toivon, että saamme kiinni Ruotsin etumatkan.

  VastaaPoista
 24. 5.4.2009 tapahtumista:

  Kummallista sanasotaa puolin ja toisin. Keskittyisivät asiaan nimittelyn tai aivotoiminnan analysoinnin sijaan. Hellénius sentään yritti, mutta ei hänen jutussakaan mitään tolkkua ole. Miksi pelätä sellaista (kolesteroliarvot), joka tutkimusten mukaan paranee?

  VastaaPoista
 25. Tavattoman mielenkiintoinen tilanne käynnissä Ruotsissa! Toivottavasti joku lahjakas toimittaja täällä Suomessa analysoi tämän tilanteen merkityksen Suomelle. Materiaalia löytyy tästä veteraaniurheilija-blogista ihan riittävästi.
  Nähdäkseni Ruotsissa on nyt aika kriittinen vaihe päällä. Skaldeman, Eenfeldt, Litsfeldt, Dahlqvist jne. ovat saavuttaneet varsin suuren kansansuosion. Valtakoneisto (Rössner, Marcus) kokee asemansa uhatuksi. Valtakoneisto (etablissemanget) iskee takaisin. Tässä tilanteessa olisi ehkä parasta odottaa rauhassa VHH:n lopullista läpimurtoa. Se ei mahdollisesti tule suuren kansansuosion saavuttaneiden kautta ja asian puolesta tapelleiden suunnalta. Lopullinen läpimurto tapahtuu kun Rössner, Marcus, Holm sanovat heidän alunperinkin tarkoittaneen, että hiilihydraatteja meidän pitää syödä maltillisesti ja rasva on terveellistä. Läpimurto tapahtuu sitten kun valtakoneisto niin päättää, että LCHF on terveellistä. Asiantuntijoita on ymmärretty väärin, he yrittävät sanoa siinä vaiheessa. Dahlqvistin tappelu ei ole ollut turhaa, mutta hän ei tule saamaan kunniaa lopullisesta läpimurrosta. Näin minä ennustan. Minulla on biokemistin koulutus, sivuaineena tuli luettua myös psykologiaa ja filosofiaa.
  Entä sitten Suomessa? Suomessa tämä läpimurto voi tapahtua sitten kun Christerin ajatus VHH:sta erityisruokavaliona saa lopullisen hyväksynnän, otetaan mukaan ravitsemusterapeuttien koulutusohjelmaan ja kuuluu luonnollisena osana yliopistojen tutkimusohjelmiin. Ei tässä Christer itse saa mitään kunniaa (valitettavasti), mutta ajatusten synnyttäjänä, keskustelun ylläpitäjänä, ravitsemuksen asiantuntijana jne. hänet saatetaan mainita jossakin sivulauseessa. Olisi hyvä jos Christer itse kirjoittaisi omia ajatuksiaan, ajan ilmiöitä, muuallakin kuin tässä hienossa blogissa. Olen ymmärtänyt, että sitä jossain määrin tapahtuukin. Lähinnä lääkäri Heikkilän tapaisten lahjattomien suunpieksijöiden, fanaatikkojen, ristiriitaisia tekstejä tuottavien takia tämä VHH:n läpilyönti Suomessa voi pitkiksi ajoiksi viivästyä. Christerin linjauksia ei voi kuin ihailla. Ehkä Christerille ei ole niin tärkeää, että hän saavuttaa voiton, vaan että kansa tervehtyy ja saa oikeita ravitsemussuosituksia. Kannustusta!
  Olen ennenkin tänne kirjoittanut tällä nimimerkillä:
  Biokemisti

  VastaaPoista
 26. Kiitos Jari ja Biokemisti mukavasta aamunavauksesta!

  VastaaPoista
 27. Ei pidä haukkua Antti Heikkilää täälläkään. Hän on saanut monen ihmisen muuttamaan elämäänsä parempaan suuntaan, kuten minutkin.
  Ja Krisu on auttanut jatkamaan...

  VastaaPoista
 28. Ainolta tuli ihan asiallinen huomautus koskien lääkäri Heikkilää. Huomasin vasta nyt Biokemistin kommentissa olleen ajatuksen Heikkilästä. Biokemistin mielipide Heikkilästä oli hänen omansa. Emme kaikki välttämättä ole Heikkilästä niin mielissämme kuin Aino. En minäkään aina ymmärrä Heikkilää, mutta pidetään huoli siitä, että kommentointi pysyy asiallisena. Tsemppiä Aino!

  VastaaPoista
 29. Kylmää kyytiä saavat tänään ruotsalaisten ravitsemussuositusten laatijat.

  Livsmedelsverket bör sluta med kostråd till allmänheten

  Joku minua kielitaitoisempi ehkäpä tästä jatkaa enemmän...

  VastaaPoista
 30. Jari, kiitos vihjeestä! Lista ja koko tuo uutisjuttu oli minulle aikamoinen shokki. Asetelma 72-8 tyydyttyneiden rasvojen vaarallisuudesta on tämän selvityksen mukaan vaihtumassa 2-8 tilanteeseen tyydyttyneiden rasvojen terveellisyyttä osoittamaan. Mielenkiinnolla odotetaan Livsmedelsverketin selitystä.

  VastaaPoista
 31. Terveydelle vaarallisuutta osoittavat tutkimukset näyttivät liittyvän rintasyöpään. Tässä asian päivitystä vuodelta 2007:

  Fat Intake and Breast Cancer Revisited

  The modest associations that have been observed for dietary fat and breast cancer risk in observational studies and clinical trials stand in sharp contrast to the robust evidence for a strong link between adiposity and the risk of postmenopausal breast cancer (11,13). Thus, from a prevention perspective, interventions to control the amount of body fat (e.g., promotion of exercise and caloric restraint) are likely to have a greater impact on breast cancer incidence than a reduction in fat intake.

  Eli ravinnosta saadulla tyydyttyneellä rasvalla ei juurikaan tekemistä rintasyövän kanssa, jos nyt ymmärsin tuon oikein.

  VastaaPoista
 32. Jep, westie, tuo mainitsemasi tutkimus J Natl Cancer Inst -lehdessä on numero 61 tuossa Livsmedelsverketin rasvojen terveyshaitoista varoittavassa listassa. Olet tehnyt saman johtopäätöksen kuin Ravnskov ja muut. Selkeää näyttöä rasvan roolista rintasyövässä ei löytynyt. Livsmedelsverket on asiasta eri mieltä. Muuten se ei varmaan kuuluisi tuohon 72 parasta tutkimusta kokoavaan listaan rasvojen vaaroista. Kuulun Livsmedelsverketin postituslistalle. Vielä ei ole tullut mitään tiedotetta sieltäpäin. Elämme jännittäviä aikoja!

  VastaaPoista
 33. Oikein hienoja kirjoituksia ja kommentteja tässä terveysblogissa. Olen aiemminkin kirjoittanut tässä blogissa. Nyt pitää taas avautua.
  On ollut mielenkiintoista seurata Ruotsin tapahtumia mm. tämän blogin kautta. Äsken tein Cochrane haun. Cocharane on se mihin me lääkärit luotamme. Löytyi varsin uusi Cocharene -tutkimus, josta ei löydy maininbtaa Livsmedlevrketin selvityksestä eikä myöskään Ravnsnkovin jutusta. Ja tämän jos minkä luulisi olevan pätevä tutkimus: [Intervention Review]
  Dietary advice for reducing cardiovascular risk (viimeksi täydennetty 2007). Tutkijat ovat seuraavat maailmankuulut britit: Eric Brunner, Karen Rees, Kirsten Ward, Margaret Burke, Margaret Thorogood. Mihin he päätyvät? Mitä pitäisi syödä jotta välttyy sydänsairauksilta? Tässä heidän selväsanainen viesti: On mahdotonta selvästi osoittaa, että vähentämällä rasvaa ja syuolaa sekä lisäämällä vihannesten, hedelmien ja kuitujen saantia voidaan välttää sydänsairaudet. Sellaista tutkimusnäyttöä ei ole! Olen tähän liittänyt alkuperäisen englaninkielisen lyhennelmän (lukekaa tarkkaan!):

  Authors' conclusions
  Dietary advice appears to be effective in bringing about modest beneficial changes in diet and cardiovascular risk factors over approximately 10 months but longer term effects are not known.

  Plain language summary

  Dietary advice for reducing cardiovascular risk
  Diet is an important determinant of chronic disease risk, particularly heart disease. This review assessed the effects of providing dietary advice to healthy adults in order to produce sustained improvements in their diets. Whether dietary improvement would reduce the risk factors associated with heart disease was also examined. We found 38 trials in which healthy adults were randomly assigned to receive dietary advice or no dietary advice. The dietary improvements recommended to the people in the intervention groups centred largely on the reduction of salt and fat intake and an increase in the intake of fruit, vegetables, and fibre. Advice was delivered in a variety of ways, including one-to-one contact, group sessions, and written materials. There were variations in intensity of intervention, ranging from one contact per study participant to 50 hours of counselling over 4 years. The duration of the trials ranged from 3 months to 4 years, with a median follow-up period of 10 months. There was some evidence of greater effectiveness in people told that they were at risk of heart disease or cancer. Modest improvements were shown in cardiovascular risk factors, such as blood pressure and total and LDL-cholesterol levels. In the trials that separated effects by gender, women tended to make larger reductions in fat intake, but there was insufficient evidence to show whether this translated to a larger reduction in total cholesterol levels. The trials did not last long enough to answer the question of whether the beneficial changes in cardiovascular risk factors resulted in a reduced incidence of heart disease, stroke, or heart attack.

  Brunner E, Rees K, Ward K, Burke M, Thorogood M. Dietary advice for reducing cardiovascular risk. Cochrane Database of Systematic Reviews 2007, Issue 4. Art. No.: CD002128. DOI: 10.1002/14651858.CD002128.pub3.

  Terveyskeskuslääkäri

  VastaaPoista
 34. Kiitos kommentistasi Terveyskuslääkäri. Tervetuloa ihmettelijöiden joukkoon.

  Olit tutustunut luotettaviin tiedonlähteisiin (Cochrane Library). Esille ottamasi yhteenveto oli mielenkiintoinen osoittaessaan miten vähäiset ovat tieteelliset näytöt rasvojen (ja suolan) rajoittamisen hyödyistä sydänsairauksien hoidossa. Luin itse tuon raportin lähinnä sillä mielellä, että se osoitti miten huonosti ravitsemussuosituksia ylipäänsä noudatetaan. Mutta oli siinä raportissa myös esillä tuo kriittisten ruotsalaislääkäreiden esille nostama epäkohta, että tyydyttyneiden eläinperäisten rasvojen karsimisesta ruokavaliosta on yllättävän vähän selkeää tutkimusnäyttöä. Tuhansista ja taas tuhansista tutkimuksista haetaan tukea. Mutta kun pyydetään yksilöimään ne tärkeimmät eläinrasvojen vaarallisuutta osoittavat tutkimukset, tuloksena on 72:n tutkimuksen lista. Täytyy ihailla ruotsalaisten kakkosleiriläisten sinnikkyyttä tämän seikan suhteen! Vaatimalla on vaadittu, että lista terveyttämme nakertavista rasvatutkimuksista julkaistaan. Kriittisimpien kakkosleirin lääkäreiden mukaan tuokin lista on siis nyt supistumassa mahdollisesti vain kahteen tutkimukseen! Ei näitä sentään tuhansia taida olla, sitä minäkin olen rohjennut epäillä.

  Joskus eläinrasvan vastustajat lankeavat äärimmäisen halpamieliseen taktiikkaan: Koska näistä rasvatutkimuksista on olemassa "selkeä" yhteisymmärrys tiedeyhteisössä, väitettä tyydyttyneiden rasvojen vahingollisuudesta ei tarvitsekaan näyttää toteen.

  Elämme mielenkiintoisia aikoja! Kommentoi taas kun kerkiät ja kerro löydöistäsi. On mukavaa kun terveyskeskuslääkärinä seuraat ravitsemus- ja terveystutkimuksia.

  VastaaPoista
 35. Kiitos Krisu! Tämän "Terveyskeskuslääkärin" pöydältä löytyy Uni-leverin ja Pfizerin sponsoroima Sydänterveys esite. Iloisia sydämmen kuvia, ja paljon ohjeita potilaillle. Kyllä me terveyskeskuslääkärit annamme tällaisia ohjeita, jota Pfizerin esitteessä ilmoitetaan. Mikä näissä ohjeissa on pielessä? Lue tämä:

  - Syö vähemmän kovia tyydyttyneitä rasvoja. Nauti vähärasvaisia leikkeleitä.
  - Poista lihasta kaikki näkyvä rasva ja irrota kanasta nahka.
  - Vähennä valmiina ostettavien runsasrasvaisten pikkuleipien, piirakoiden ja kakkujen syöntiä.
  - Käytä kasviöljyjä ja juoksevia kasviöljyvalmisteita ruoanlaitossa sekä pehmeitä margariineja tai kasvirasvalevitteitä leivällä.
  - Lisää salaattiin pieni annos öljypohjaista kastiketta.
  - Valitse Sydänmerkillä merkittyjä tuotteita, sillä ne ovat tuoteryhmässään rasvan määrän ja laadun sekä suolan määrän kannalta parempia vaihtoehtoja.
  - Suosi rasvattomia, vähärasvaisia ja vähäsuolaisia maitotuotteita.
  - Syö kalaa ainakin kaksi kertaa viikossa eri kalalajeja vaihdellen.
  - Syö runsaasti kasviksia, marjoja ja hedelmiä, vähintään 5 annosta (n. 400 g) päivässä.
  - Syö vähäsuolaista täysjyväleipää ja muita viljavalmisteita päivittäin lähes joka aterialla.
  - Käytä suolaa ja sokeria säästeliäästi ja vältä runsassokeristen ja -suolaisten elintarvikkeiden käyttöä.
  - Pyri juomaan 1,5 litraa nestettä päivittäin.

  VastaaPoista
 36. Esitteen ohjeiden noudattaminen johtaa monella ihmisellä lihomiseen ja kolesterolijakauman heikkenemiseen. Se johtaa myös sponsoreiden tuotteiden myynnin kasvuun.

  VastaaPoista
 37. Terveyskeskuslääkäri löysi vastaanotostaan aika mukavat ohjeet. En ole täysin Jarin synkillä linjoilla. Kyllä noilla ohjeilla (mikäli niitä potilas noudattaa) ainakin osittain voi hoitaa terveyttään. Erityisesti kannattaa suositella potilaille vihannesten syöntiä ja runsaita kala-annoksia. Ruokajuomaksi vettä tai kivennäisvettä. Rasvakammo on outoa, tosin sellaista on liikkeellä. Itse sallisin kohtuudella ja monipuolisesti rasvoja. Rasvan poistaminen lihasta on jo hätävarjelun liioittelua. Sydänmerkki on aika arvoton kun potilas yrittää kohentaa ruokavaliotaan.

  VastaaPoista
 38. Minä saan kramppeja, jos en saa kunnolla suolaa ja aina nälkä, jos syön rasvatonta ja kevyttä (ja mautonta).

  VastaaPoista
 39. Cochrane on surullista luettavaa. Onneksi pikku hiljaa ovat ravitsemusterapeutit ja lääkärit myöntämässä, että suosituksilla ei ravitsemusterveyttä paranneta.

  Ongelma ei siis mielestäni ole suosituksissa vaan niiden heikossa noudattamisessa. Kuten Vetsku totesi, kyllä Sydänliiton ohjeilla terveenä elää, jos niitä noudattaa.

  Huomio ravitsemustieteessä ja ravitsemuksen käytännön työssä onkin saatava siirtymään toimivien viestintä- ja vaikutustapojen kehittämiseen. Alkuaskeleita ovat esimerkiksi Makukoulu ja Painokas.

  Saska T.

  VastaaPoista
 40. Saska T kirjoittaa asiaa! Saska osaa sen niin hyvin ilmaista, että hypin riemusta kiljahdellen täällä ympäri työhuonetta (monesti joudun valitettavasti harrastamaan "raivohyppelyä"). LUKEKAA vielä KERRAN tämä:

  Onneksi pikku hiljaa ovat ravitsemusterapeutit ja lääkärit myöntämässä, että suosituksilla ei ravitsemusterveyttä paranneta.

  Ongelma ei siis mielestäni ole suosituksissa vaan niiden heikossa noudattamisessa. Kuten Vetsku totesi, kyllä Sydänliiton ohjeilla terveenä elää, jos niitä noudattaa.
  KIITOS! Tosi hyvin anottu.

  Saskan esille tuoma asia huomion kiinnittämisestä toimivien viestintä- ja vaikutustapojen kehittämiseen, pitäisi olla maamme ravitsemustutkimuksen kärkihankkeita ja suurimman mahdollisen mielenkiinnon kohteena. Mielestäni tästä näkyy merkkejä vielä aivan liian vähän. Hyvä Saska kun jaksat tätä pitää esillä!

  Ruotsissa on nyt erittäin kova meno päällä. Siellä käydään lehdistössä ja TV:ssä ravitsemusasioiden parissa työskentelevien asiantuntijoiden, tutkijoiden ja päättäjien kimppuun tosi tomerasti. Vaaditaan erityisesti "vanhalta koulukunnalta" myönnytyksiä siihen suuntaan, että 50 vuotta noudatettu elintarvikepolitiikka ja terveysneuvonta on tullut tiensä päähän. Ei muuta kuin Livsmedelsverketin ja Socialverketin nykyinen porukka pihalle ja uudet ihmiset tilalle! En ole ihan varma, siitä onko tämä ihan järkevää. Ongelma on viestinnällinen pikemminkin kuin tiedollinen. Terveellisen ruoan markkinointiin minä ainakin pestaisin lisää osaavaa porukkaa niin Ruotsissa kuin Suomessa. Minulta on itse asiassa tulossa juuri tästä asiasta kirjoitus seuraavaan Kunto & terveys -lehteen. Lehti on menossa painoon ja tulee ulos kesäkuun alussa. Lukekaa siitä sitten ajatuksiani.

  Kiitos vielä kerran upeasta kommentista, Saska!

  VastaaPoista
 41. Mielestäni väärät ravitsemusohjeet ovat syynä kansan lihomiseen. Mä olen yksi niistä jotka väärillä ohjeilla ovat lihoneet.

  Kansa on muuttanut ravitsemus tottumuksiaan merkittävästi esim. sydänliiton suosittelemaan suuntaan.

  http://209.85.129.132/search?q=cache:BWGfY4Eia78J:www.laakarilehti.fi/files/nostot/nosto33_1.pdf+liisa+valsta&hl=fi&ct=clnk&cd=24&gl=fi

  suunta on kuitenkin kohti perikatoa. Tämä johtuu rasvojen neuroottisesta imuroinnista, rasvojen korvaamisesta hiilihydraateilla ja tämän aiheuttamasta nälän tunteen noidankehästä.

  VastaaPoista
 42. Mikä on ohjeissa vikana ? Vastauksia Anonyymille:

  - Syö vähemmän kovia tyydyttyneitä rasvoja. Nauti vähärasvaisia leikkeleitä.

  Rasvojen karttelu johtaa lisääntyneeseen tärkkelys/hiilari määrään. Se lihottaa lukuisia ihmisiä ja saa heidät voimaan monin tavoin pahoin.


  - Poista lihasta kaikki näkyvä rasva ja irrota kanasta nahka.

  Ohje on silkkaa luonnonvarojen tuhlausta, syömätön nahka lisää jätteenkäsittelyä ja käyttämätön energia korvautuu jollain muulla. Kts. myös ed. kommenttini.

  - Vähennä valmiina ostettavien runsasrasvaisten pikkuleipien, piirakoiden ja kakkujen syöntiä.

  Nämä vähenevät automaattisesti jahka syö sen rasvan mitä elimistö pyytää ja pysyy näin ollen pidempään kylläisenä.

  - Käytä kasviöljyjä ja juoksevia kasviöljyvalmisteita ruoanlaitossa sekä pehmeitä margariineja tai kasvirasvalevitteitä leivällä.

  Ohjeesi nostaa linolihapon määrän täysin luonnottomaksi. Tämä vääristää n-6/n-3 rasvojen suhdetta. Voi on lisäksi mielestäni mainion makuista.

  - Lisää salaattiin pieni annos öljypohjaista kastiketta.

  hmmm. ööh. no jos se niin hyvältä maistuu niin mikä ettei.

  - Valitse Sydänmerkillä merkittyjä tuotteita, sillä ne ovat tuoteryhmässään rasvan määrän ja laadun sekä suolan määrän kannalta parempia vaihtoehtoja.

  Jaahas, en ole tarkkaan selvillä moisella merkillä varustetuista tuotteista, mutta kananmunan tulisi kuulua sinne ehdottomasti Australian ja Kanadan mallin mukaisesti.

  - Suosi rasvattomia, vähärasvaisia ja vähäsuolaisia maitotuotteita.

  Älä hyvä ihminen suosi vähärasvaisia tuotteita. Metaboliaan taipuvainen ajautuu loputtomaan laihdutus/lihomis -kierteeseen.

  - Syö kalaa ainakin kaksi kertaa viikossa eri kalalajeja vaihdellen.

  Ok.

  - Syö runsaasti kasviksia, marjoja ja hedelmiä, vähintään 5 annosta (n. 400 g) päivässä.

  em. ruoka-aineet hyviä, mutta maun mukaan ilman paineita ja määrätavoitteita.

  - Syö vähäsuolaista täysjyväleipää ja muita viljavalmisteita päivittäin lähes joka aterialla.

  Tämä ohje on kuolemantuomio ihmiselle joiden lihakset eivät ota insuliinia/hiilaria helposti vastaan.

  - Käytä suolaa ja sokeria säästeliäästi ja vältä runsassokeristen ja -suolaisten elintarvikkeiden käyttöä.

  Suolana mieluiten mineraalisuola magnesium ja kalium tarpeen vuoksi. Maun mukaan

  - Pyri juomaan 1,5 litraa nestettä päivittäin.

  Mene juomaan jos janottaa. Jano juomaksi sopii vesi.

  VastaaPoista
 43. Sami Uusitalo on tärkeällä asialla. Yksilötasolla olet kokenut "valtion sapuskalinjauksen" kovin ongelmalliseksi. Et ole yksin. Kuitenkin olen vuorenvarma, että valtion sapuskoilla pysyy joku toinen hyvinkin hoikkana ja terveenä. Ratkaisu voi löytyä yksilöllisestä ravitsemusohjauksesta, joissa suosituksilla on niin väljät raamit kuin mahdollista. Mahdollisesti professori Matti Uusituvan Suomessa esillä pitämä nutrigenomiikka pelastaa meidät? Liian orjallisesti noudatettavissa ravitsemussuosituksissa ei ole menestystoiveita. Sen suhteen olet oikeassa, Sami. Onhan se nähty, että kansa ei seuraa valtion sapuskalinjausta. Voi siihen olla sekin syy, että kaikki rasvan karsiminen ja kevyttuotteiden ahtaminen sisuksiinsa alkaa jo tympimään kansan syviä rivejä. Varsinkaan kuin tämä linjaus ei näyttäisi purevan lihavuusepidemiaan. Saska kertoi omassa kommenttipuheenvuorossaan tästä asiasta viisaammin.

  VastaaPoista
 44. Kiitos Sami Uusitalo myös selvennyksistäsi Terveyskeskuslääkärin käsittelemiin terveysohjeisiin.

  VastaaPoista
 45. Hei
  Hedelmäsokerin glykeeminen indeksi on matalampi kuin perunalla tai vaalealla leivällä.

  Tässä kirjoitukseni vuodelta 2008 rasvasolusta ja ylipainosta.

  Kirjoituksen lopussa on tieteellisiä artikkeleita hiilihydraattien vaikutuksesta painonhallintaan.

  Samalla tuon esille kaiken tukeni Lääkäriliiton nykyiselle johdolle.

  http://snipurl.com/inl61

  Pekka Nykänen
  lääkäri

  VastaaPoista
 46. Edellä keskusteltiin italialaisen lääkärin ohjeista, jotka olivat epäilemättä hyvät.

  VHH-jengi ja virallinen linja hehkuttavat mielellään välimeren maiden ihmisten terveyttä ja sen riippuvuutta ruokavaliosta.

  Kovin paljon en hehkuttelisi niiden puolesta. Kreikassa, Espanjassa ja Portugalissa lihavuus on yhtä paha tai vielä pahempi kuin meillä täällä Suomessa. Italiassa tilanne on parempi, mutta ei hurraamisen arvoinen sielläkään.

  Rasvaimu on toteutettu kaikissa maissa. Kaikissa näissä maissa energiavaje on korvattu hiilihydraateissa. Niinpä jokaisessa maassa lihavuuden kasvu on hirvittävä ongelma.  http://www.nationmaster.com/graph/hea_obe-health-obesity

  VastaaPoista
 47. Lääkäri Pekka Nykänen antoi tukensa Lääkäriliitolle. Erinomaisen hyvä juttu, että tällaista äkillistä eroamista/erottamista(?) (Antti Heikkilä) ei voi pistää Lääkäriliiton johdon piikkiin. Todella surullista kun Heikkilä eroaa liitosta.

  Fruktoosi on jännä veijari noiden hiilareiden joukossa. Sen aineenvaihduntaa tapahtuu yksinomaan maksassa ja siksi sillä on oma roolinsa tässä keskustelussa. Epäillään, että fruktoosi suurina määrinä edistäisi ei-alkoholista johtuvaa rasvamaksan syntyä ja vyötärörasvavaipan (omentum) muodostumista. Todennäköisesti voimme syödä hedelmiä vapaasti, mutta fruktoosilla terästettyjä hedelmämehuja, limsoja ja ruokia pitää välttää. Elintarviketeollisuus tietenkin tärvelee ruoat pahimmalla mahdollisella fruktoosilla, maissitärkkelyssiirapilla (HFCS).

  Mukava, Pekka, kun kävit pitkästä aikaa kommentoimassa blogikirjoituksiani. Löydät täältä anonyymin "Terveyskeskuslääkärin", joka usein kommentoi blogissani. Aiemmin blogiani kommentoivat Antti Heikkilä ja Matti Tolonen. Tunnen lisäksi monia lääkäreitä, joita suuresti arvostan. Olen tehnyt tutkimusyhteistyötä lääkäreiden kanssa (biomedisiinareita). Hienoa porukkaa.

  VastaaPoista
 48. Minä olen käynyt Sydänliiton ruokalassa syömässä (sydänystävällistä, kevyttä ja paljon tärkkelystä). Arvatkaa tuliko Vhh-ruokavaliota noudattavalle huono olo niistä sapuskoista. Hiki virtasi, nälkä kalvoi ja vavisutti. Olisi pitänyt mennä vielä seuraavanakin päivänä sinne, mutta en kyennyt.... Olisi ollut edes valinnan varaa....

  VastaaPoista
 49. On ihana, että enenevässä määrin ilmeisesti ihmisesti uskaltavat uhmata auktoriteetteja (syynä varmaan mm. yksilöllisyyden korostuminen ajassa ja koulutustason nousu), ja tehdä itsenäisiä ratkaisuja. Helenen tarina siitä mainio esimerkki.

  Ja netti on tässä avainasemassa; tieto leviää nopeasti. Siihen voidaan palata ja keskustella ja kehitellä ajatuksia eteenpäin.

  Ei tämä kapinointi ravintosuosituksia vastaan olisi nykyisessä intensiteetissään, jos olisimme paperisanan varassa. Jos Christer ja jotkut muut sais muutaman jutun vuodessa lehteen, ja joku "tavisdiabeetikko" pääsis vielä kertomaan omakohtaisista kokemuksistaan, ei siitä vielä kansanliikettä syntyis. Näinhan tässä tilanne jo kutakuinkin on.

  Ei ihme, että Kiinassakin halutaan rajoittaa netin käyttöä, on tämä niin vaikeasti hallittava ja arvaamoton väline varmaan vallanpitäjien silmään.

  Tuula

  VastaaPoista
 50. Topi kirjoitti: Minä olen käynyt Sydänliiton ruokalassa syömässä (sydänystävällistä, kevyttä ja paljon tärkkelystä).

  Olen myös syönyt Sydänliiton ruokalassa. Ruoka oli pelottavan vähärasvaista ja mautonta. Ainoastaan Diabetesliiton koulutuskeskuksessa Tampereen Kirjoniemessä olen kokenut jotain vastaavaa. Muistan miten minun piti kotimatkalla pysähtyä syömään koska tuli niin valtava nälkä.

  VastaaPoista
 51. Tuula aistii ilmassa muutoksen tuulia. Jo olisi korkea aikakin!

  VastaaPoista
 52. Täsmälleen sama kuin mamma 1970- ja 1980-luvuilla. Hänelläkin oli aikuistyypin diabetes.

  Me lapsenlapset odotimme pääsyä mamman ja papan luo vesi kielellä, koska tiesimme, että tiedossa olisi hyvää ruokaa: kokolihaa ja täysmaitoa. Tuo ruotsalainen ruokavalio oli diabeteksen hoitosuositus 1970- ja 1980-luvuilla.

  Mamma kuoli 85-vuotiaana 1992. Tyylikkäimmällä mahdollisella tavalla - papan syliin, aivohalvaukseen, kesken sanaristikon ratkomisen.

  VastaaPoista
 53. Täällä blogissa on hyvin paljon kirjoituksia. Vanhoja kirjoituksia on vaikea löytää, koska merkitset avainsanat vähän laiskasti. Tässäkin jutussa on vain tunniste "sekavaa höpinää". Voisi lisätä useamman kuin yhden avainsanan näihin juttuihin, tässä tapauksessa ainakin "rasva" ja "politiikka"

  Muutaman kerran yritin löytää jotain vanhoja artikkeleita. Avainsanojen avulla se onnistuu huonosti, koska yleensä juttuihin olet laittanut vain yhden avainsanan, joka usein vielä on todella ympäripyöreä.

  Onneksi kaivat esille silloin tällöin jotain vanhojakin juttuja, joita varmaan harva enää löytäisi.

  Muuten tietysti hyvä blogi, vaikka ulkoasu on hiukan huonosti sommiteltu... mutta onpahan omaperäinen.

  Toivottavasti saadaan voin suosio nousuun!

  VastaaPoista
 54. Hej!
  För en finlanssvensk som mest rör sig på rikssvenska GI och LCHF sidor och som försöker ta reda på mera om lågkolhydratkost i Finland och vad som händer här, så verkar det svårt. Sådär halvbra på finska så får jag inte riktig nån uppfattning om den finska lågkolhydratkosten. Alakarppaus till exempel... Kanske du kunde skriva ett svenskt inlägg där du förklarar mer för oss som inte förstått. Dessutom har Annika D nu länkat till dig och då skulle det ju vara skojigt om rikssvenskarna också kunde förstå ordentligt vad du skriver om.

  Mvh. En Österbottning

  VastaaPoista
 55. ttr puhuu asiaa. Et ole ainoa, joka pitää blogiani sekavana. Se on sekava. Minun täytyy ehkä turvautua ammattiapuun, jotta luettavuus säilyisi hyvänä. Minulla on rajallisesti aikaa käytettävissäni terveysblogini kehitystyöhön. Onko sinulla ehdottaa jotain ratkaisua minulle?

  VastaaPoista
 56. Bästa Österbottning!

  Du är inte den enda som efterlyst svenskt innehåll på mina sidor. Det är ganska jobbigt att upprätthålla denna blogg på finska och jag tror jag skulle bli helnipprig om jag skulle åta mig att skriva även på svenska.

  I apotekstidningen "För din Hälsa" (sommarupplagan 2009) går det att läsa mina tankar kring kolhydrater och LCHF på svenska.

  VastaaPoista
 57. Niin, ei minulla muuta todellista ehdotusta ollut kuin se useampien avainsanojen käyttäminen.

  VastaaPoista
 58. Luulisi että ruotsinkielellä löytyy enemmän tekstiä vhh:sta kuin suomenkielellä. Netistä kirjoista jne. Toisaalta jos osaa englantia ei luettava taatusti lopu (eikä se heti lopu suomeksi eikä ruotsiksikaan)

  VastaaPoista
 59. Olet sinä Vetsku loistava! Sinä otat huomioon meidän puolelta tulevat kommentit sivujen ulkoasun suhteen. Nyt on teksti selkeämpää! Ja huomaan miten sinä olet lisännyt loistavia kuvia oikeaan marginaaliin piristämään jo muutenkin viihdyttäviä tekstejäsi. Minä katselin ihan tosissani, että onpa VOGUE-lehden kannessa tutun näköinen mies! Kun sitten näin muita huumorikuvia lisää, niin oivalsin, että osaat tavattoman hyvin käyttää myös huumorin vaikeinta ja herkintä aluetta: itseironiaa. Loistavaa, kerrassaan loistavaa. Täällä viihtyy yhä paremmin. Jatka ihmeessä tällä huumorilinjalla!

  Reijo

  VastaaPoista
 60. Kiitos vakiokommentoijani Reijo kun löydät vaatimattomista parannuksistani yhä vaatimattomaan blogiini jotain kehityskelpoista. Yritän parhaani. Olen kuitenkin tietoinen siitä, että puhun paljon paremmin kuin kirjoitan. Ja sivujen ulkoasun suhteen olen yhä yhtä surkea kuin ennenkin.

  Paikka on auki vappaehtoistyöntekijälle, joka haluaa tästä hämmästyttävän suositusta sivustostani hieman näyttävämmän. Palkkio tulee olemaan tosi heikko (ei kuitenkaan täysin olematon!), sillä Suomessa on aika vaikeaa elää pelkällä puhumisella ja kirjoittamisella.

  VastaaPoista
 61. Oliskohan syytä väärinkäsitysten välttämiseksi kääntää tuo LCHF (Low-Carb-High-Fat) vähähiilihydraattinen runsasrasvainen ruokavalio. Monet luulevat helposti, että myös rasvaa tulee välttää, mutta siitähän tuossa ruotsalaismallissa ei ole kyse.

  Kivasti olet saanut artikkeleita koottua naapurin puolelta. Mielenkiintoinen kehitys menossa, mikä ei voi olla vaikuttamatta Suomeenkin pitkällä aikavälillä.

  VastaaPoista
 62. Kannattaa miettiä, oliko 30.8.2009 moka Dahlqvistin vaiko toimittajan.

  http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/entry/vad_sa_jag_egentligen_till

  http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=15&t=42438

  Google translate -käännös blogitekstistä:

  http://translate.google.com/translate?hl=fi&sl=sv&tl=en&u=http%3A%2F%2Fblogg.passagen.se%2Fdahlqvistannika%2Fentry%2Fvad_sa_jag_egentligen_till

  Mutta pitääpä perehtyä paremmin...

  VastaaPoista
 63. Minkähän vastaavan moka-lausunnon Antti Heikkilä on tehnyt? Siihenhän varmaan viittasit "Heikkilät" vertauksellasi. Vai onko tämä sitä normaalia Heikkilä-fobiaa?

  VastaaPoista
 64. Heikkilä -fobiaa en tunne. Lähinnä säälin miestä. Semmoiselta lääkäriltä, joka pyytää poistamaan aseesta varmistimet kun terveysjohtaja (Puska) tulee lähettyville, en kovin korkealentoista terveystietoa ole halukas vastaanottamaan ja muille suosittelemaan. Ja minulta on ihan turha pyytää tarkennuksia. Heikkilä ei kiinnosta minua laisinkaan. Kiitos.

  VastaaPoista
 65. Mäkin oon tavallaan Christerin kanssa samaa mieltä. Muuten Heikkilän jutut on kivoja, mutta sellaista "tieteellistä arvokkuutta" ja ehkä uskottavuutta kyllä haittaa
  1) Heikkilän fanaattinen asenne ja nuo kirjassa olevat haukut.
  2) Kirjojen (erityisesti Diabeteksen hoito ruokavaliolla -kirjan) kirjoitus- ja asiavirheet.

  Toisaalta joihinkin ihmisiin Heikkilän väitteet kuitenkin tepsivät hyvin. Ja hänellä on kuitenkin myös henkilökohtaista ongelmaa mm. Diabetesliiton ja Lääkäriliiton kanssa...

  Mutta vielä tosta Dahlqvistista... Oon itse aika huono ruotsin kielessä toistaiseksi, mutta voisitko Christer, tsekata tuon 21:59 kirjoittamani viestin, jossa pohdin, että voisiko Dahlqvistin "moka" olla itseasiassa toimittajan kynästä.

  VastaaPoista
 66. Niin, Valtsu, ikimaailmassa en usko, että lääkäri Annika Dahlqvist on sanonut juuri noin kun Aftonbladetin toimittaja on lehteen kirjoittanut. Annikan olisi kuitenkin pitänyt tietää mitä reaktioita aiheuttaa ruoan laadun kytkeminen näin suoraan sairauksiin. Parasta olisi ollut myöntää, että hän toimi varomattomasti antaessaan lausuntonsa sensaatiolehdelle, joka on nostanut hänet maailmanmaineeseen. Herkulliseksi asetelma menee jos paljastuu, että tämä haastattelu oli "ykkösleirin" tilaustyö, jossa haluttiin nolata lääkäri Dahlqvist ja vaimentaa hänen suunnatonta suosiotaan Ruotsissa. Kun kohu laantuu, kysyn tätä Annikalta itseltään.

  Annika selittää puolustuspuheenvuoroksi laatimassaan blogitekstissä näin (suora käännös): En muista sanoneeni asiat niin repäisevään tyyliin kuin toimittaja on asian ilmaissut Aftonbladetissa. Muistaakseni kerroin, että yhteinen kokemuksemme LCHF:stä on, että me sairastamme tartuntatauteja harvemmin ja lievemmässä muodossa siirryttyämme noudattamaan LCHF:ää. Sen pitäisi merkitä pienempää riskiä saada influenssa, ja jos me siihen sairastumme, se puhkeaa meillä lievempänä. Se johtuu siitä, että meidän elimistömme saavat parempaa ravintoa LCHF: n myötä, ja näin muodostuu parempi vastustuskyky elimistöömme tunkeutuvia mikrobeja vastaan.

  Sama ajatuksenkulku pätee syöpien suhteen. Elimistön saadessa ravinteikkaampaa ruokaa, se pystyy paremmin taistelemaan syöpää aiheuttavia aineita vastaan. Tutkimus saa selvittää jos näin on asian laita.

  Mutta tulokset saamme vasta jälkeenpäin. Ehkä minusta tulee ensimmäinen joka kuolee influenssaan sen seuraavassa aallossa.

  VastaaPoista
 67. Jännittävä tilanne Ruotsissa! Olen itse LCHF-VHH-ruokavalion kannattaja. Uskoisin että virallinen taho etsii keinoja vähentää Dahlqvistin suosiota. Tämä varomaton lehtihaastattelu voi olla yksi keino. Aika näyttää saako tämä mitään vahinkoa aikaiseksi.
  Mitä Antti Heikkilään tulee niin olen samaa mieltä Valtsun ja veteraaniurheilijan kanssa, että tieteellistä arvokkuutta pitäisi olla enemmän. Nostan hattua veteraaniurheilijalle että osaat toimia tasapuolisesti molemmissa "leireissä". Tuolla asenteella mennään pitkälle. Kiitos loistavista kirjoituksista!

  VastaaPoista
 68. On hyvä että on tollasia Heikilöitä ja Annikoita. Perässähiihtäjät tulee sitten perässä...

  VastaaPoista
 69. Oletkohan cs tietoinen että eräs kj.mattila käyttää jälleen sivusi tietoja suomi24:n erään VHH-palstalla häiriköintiin. http://keskustelu.suomi24.fi/node/9228791
  En tiedä miten asia sitten menee mutta sinulla kun on tuo copyright-merkikin tuolla alalaidassa.

  VastaaPoista
 70. Onko totta, mitä tuossa keskustelussa väitetään, että VHH on niin epäterveellinen dieetti, että sitä pitää paikata lisäravinteilla? Se selittäisi tämän blogin myönteisyyden synteettisille lisäravinteille, mitä olen jo pidempään ihmetellyt.

  VastaaPoista