keskiviikkona, joulukuuta 30, 2009

Superlihavien ajatuksenkulku

*
Insinööri Anja Nystén
on katsonut superlihavia telkkarista: 4D - Superlihava perhe

Thornen perheen jäsenet ovat olleet sairaalloisen ylipainoisia, ja kahdeksalle heistä on tehty laihdutusleikkaus, jonka avulla heidän painonsa on pudonnut. Nyt 17-vuotias Scott miettii, pitäisikö hänen mennä leikkaukseen.

Brittiperheen tai pikemminkin suvun jäsenet olivat todella ylipainoisia. Laihdutusleikkausten jälkeen he olivat laihtuneet merkittävästi (isä esimerkiksi 120 kg). Tositarina hätkähdytti. Mihin tämä homma oikein on menossa? 17-vuotias Scott oli lihava ja yrittänyt kovasti painonpudotusta - onnistumatta - ihan kuin kaikki muutkin sukulaiset. Scottin ruokavalio oli ennen leikkausta seuraavanlainen:

- aamulla spagettia tai pari leipää
- koulussa ei syö, koska ei kehtaa syödä muiden nähden
- kotiin tultuaan sipsejä ja suklaata
- päivälliseksi perunaa, joskus porkkanaa ja banaania
- illalla sipsejä ja suklaata
- lihaa Scott ei syö lainkaan, vihanneksia erittäin vähän, kalasta ei puhuttu mitään

Leikkauksen jälkeen Scott on jättänyt ranskalaiset perunat. Lihaa ja kasviksia ei mene edelleenkään. Vanhemmat syövät edelleenkin ranskalaisia. Leikkauksen tehnyt lääkäri totesi yrittäneensä puhua monipuolisemman ruokavalion puolesta, mutta Scottilla on vapaus itse valita syömisensä.

Perheen äiti oli saanut koulusta moitteita, kun ei laita lapselleen terveellistä ruokaa. Äiti totesi vain, että kuinka hän olisi voinut laittaa ruokaa, kun ei ole kotona vaan töissä. Ja vaikka olisi kotonakin Scott söisi varmaan silloinkin epäterveellisesti. "En kyllä usko, että äiti olisi pystynyt laittamaan kunnon ruokaa - eikä koko suku", sanoo Nystén.

Ohjelmassa haastateltu lääkäri oli (tietenkin) sitä mieltä, että leikkaus on monelle hyvä vaihtoehto, kun muut keinot eivät toimi. Miten ne voisivat toimia, jos ruokavalio on tuolla mallilla? Leikkaus ja sen mukana tuoma painonpudotus lisää itsetuntoa, estää häpeän, mahdollistaa harrastukset, tyttöystävät jne.

Leikkauksen haittapuolena mainittiin, että noin prosentti leikatuista kuolee leikkaukseen. Suvun tädille melkein kävi niin. Vaan miten käy Scottin jatkossa? Hän syö vähemmän, kun mahalaukkuun ei mahdu, ravintoaineita imeytyy vähemmän. Kun ruoka on lisäksi erittäin köyhää, kuinka kauan nuori mies pysyy terveenä?

Tässä Matti Käki kertoo miten hänen laihdutusleikkauksensa sujui Peijaksen sairaalassa. Jos teille tekee pahaa katsoa kuvia leikkauksista, älkää lukeko Matin tarinaa. Voin paljastaa, että Matti voi hyvin ja hän on laihtunut niin hyvin, että pystyy lähes normaaliin elämään.

Kiitos Anjalle hyvästä kirjoituksesta.

Saatte mielellänne kommentoida tätä!

Muita minun kirjoituksiani laihdutusleikkauksista voitte lukea tästä:

6 kommenttia:

 1. No en todella epäile, etteikö noilla eväillä Scott paisuisi. Meikä söi lounaaksi salaatinlehtiä oliiviöljyssä, 120g voissa paistettua pekonifileetä kermajuustoa, tomaattia, suolakurkkua ja keräkaalia, kuivaa valkoviiniä pikku lasi. Näillä eväillä voisi Scott laihtua.

  Olenko kovin väärässä, jos väitän, että mahalaukku on venyvää kudosta aivan siinä missä kaikki muutkin ihmisen kudokset.

  Ravitsemusvalistajamme, Pertti Mustajoki etunenässä, tuputtavat mahdollisimman suuren tilavuuden ja pienen energiatiheyden ruokia. Tämä johtaa ruoan valtavaan tilavuuteen ja massaan. Niinpä se mahalaukku sitten venyy.

  Pertti suosii mahalaukun leikkauksia, kun moisilla eväillä laukku on ensin venytetty. Mieleeni tulee ikkunakauppias joka tykkää särkeä ehjiä ikkunoita saadakseen uusia kaupaksi.

  Rasvassahan oli enemmän energiaa massayksikköä kohden. Pienemmillä rasvaa sisältävillä annoksilla mahalaukku ei pääse venymään. Toisin käy neste ja hiilaripitoisilla ruuilla.

  VastaaPoista
 2. Näitä TV:n dokumenttiohjelmia ei pidä ottaa niin todesta. Niissä pyritään kärjistämään asioita, jotta katsojilla mielenkiinto säilyy. Harvassa on tuollaiset perheet/suvut jotka dokkarissa on esitelty.
  Olen tosin samaa mieltä kuin Sami, että Scott voisi vaihtaa eväät Sami-maisemmiksi.
  Olen itsekin yhä enemmän Samin linjoilla elänyt viime kuukaudet. Vettäkö lie kehosta hävinnyt (kovasta veden juonnista huolimatta) kun vaaka näyttää 8 kiloa pienempiä lukemia (tällä hetkellä 116 kiloa)???? Mitään muuta en ole muuttanut kuin perunat, pastat ja riisit ja leivät jättänyt pois. Lautaselle on jäänyt tilaa isommalle palalle lihaa ja kalaa. Ja sanokaa vaikka kuinka pahasti, mutta kananmunat pitävät nälän loitolla!! Syön niitä korkean kolesterolin uhallakin. Viimeksi lääkäri sanoi, että kaikki kilot jotka saat vähentymään, näkyvät terveyshyötynä.
  Hienoja kirjoituksia tässä blogissa...

  VastaaPoista
 3. Laihdutusleikkauksen tekeminen potilaille, jotka eivät ole edes kokeilleet VHH-dieettiä, on niin mittaamatonta hulluutta ja törkeää puoskarointia, että itkettää ajatellakin.

  VastaaPoista
 4. Olen ihan samaa mieltä tuon Hanukkan kanssa että ensin pitää kokeilla kaikki muu ennen kuin operoidaan vatsa.
  Ongelma on seuraava: Mistä saa tietää hiilihydraattien rajoituksesta? Näistä blogeista saa tietysti jotain tietoa, mutta mainitse lukeneesi jokin tieto blogista ja hoitava lääkäri nauraa sinut pihalle! Näin kävi ainakin minulle.
  Loikkasen kirjan luin ja olin ihan varma siitä että homma toimii ja niin se näköjään toimii!

  VastaaPoista
 5. Jep, näillä "Sami-maisilla" eväillä on mystinen vaikutus puntariin. Nimim. "lihavalta" on kohta lähtenyt jo ämpärillinen vettä. Vai olisiko niin, että tämä virallisen linjan vhh:ta vähättelevä argumentti ei pidä paikkaansa. Mussa on jo pari ämpärillistä vähemmän vettä kuin pahimmillaan.

  Ei muuta kuin mutustele "lihava" niin että nälkä lähtee ja hyvältä maistuu. Kuis oletko joskus yrittänyt pudottaa painoasi treenaamalla ja "vähän rasvaa" -linjalla.

  VastaaPoista
 6. Lihava on tervetullut tänne blogiin keskustelemaan koska vaan. Minun mielestäni sinun kannattaa kuunnella erityisesti Sami Uusitaloa.

  Tsemppiä!

  VastaaPoista