lauantaina, joulukuuta 19, 2009

Ensimmäinen suomalainen VHH-tutkimus on nähnyt päivänvalon

*
Jyväskylän ammattikorkeakoulussa
on tehty lajissaan ensimmäinen tutkimus Suomessa paljon keskustelua aiheuttaneesta vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta (VHH). Ruokavaliolla oli edullisia vaikutuksia aikuisten ylipainoon ja terveyteen. Vähähiilihydraattisia ruokavalioita (niitä on useita erilaisia) voidaan suositella ylipainoisille henkilöille. Laihdutustulokset olivat erinomaisia.

Fysioterapiaopiskelijat Heikki Laatikainen ja Johanna Joutsen ovat 18.12.2009 julkaisseet tutkimuksensa "KARPPAUS KANNATTAA! : Vähähiilihydraattisten ruokavalioiden vaikutus aikuisten ylipainoon ja terveyteen pitkällä aikavälillä" Jyväskylän ammattikorkeakoulun palvelimella. Voit lukea koko tutkimuksen tästä (PDF-tiedosto).

Vähähiilihydraattisten ruokavalioiden suosio on kasvanut merkittävästi viime aikoina. Opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia VHH-ruokavalioiden vaikutuksia aikuisten ylipainoon ja terveyteen. Tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että VHH:sta on saatu apua ylipainon hoidossa ja terveyden edistämisessä. Suomessa VHH:sta ei ole tehty pidemmän aikavälin tutkimuksia aikaisemmin. Tämän vuoksi päädyttiin tekemään kyselytutkimus VHH:ta pidempään noudattaneille aikuisille.

Kyselytutkimukseen osallistui yhdeksän henkilöä, jotka olivat iältään 20–50-vuotiaita. He olivat noudattaneet VHH:ta vähintään kaksi vuotta, ja he olivat olleet ylipainoisia ennen siirtymistään VHH:lle. Kyselytutkimuksessa käsiteltiin neljää pääteemaa, joita olivat painonhallinta, ruokatottumukset, terveydentila ja yleinen hyvinvointi sekä liikuntatottumukset. Kyselytutkimus toteutettiin sähköisellä kyselylomakkeella.

Kyselytutkimuksen johtopäätöksinä oli, että VHH:lla oli edullisia vaikutuksia aikuisten ylipainoon ja terveyteen. Vastaajien laihdutustulokset olivat erinomaisia ja terveyttä edistäviä vaikutuksia havaittiin useilla vastaajilla. Vastausten perusteella liikunnan merkitys painonpudotuksessa ja terveyden edistämisessä oli huomattavasti pienempi kuin VHH:lla. Tätä ruokavalioita voidaan suositella ylipainoisille henkilöille.

Fysioterapeuttien koulutusohjelmassa ei käsitellä ravitsemustieteitä juuri ollenkaan. Fysioterapeuteilla olisi tärkeää olla valmiuksia antaa ravitsemusneuvontaa ylipainoisille asiakkaille osana kokonaisvaltaista fysioterapiaa. Tämä opinnäytetyö antaa päivitettyä tietoa ylipainon hoitoon sekä terveyden edistämiseen ravitsemuksen avulla.

Lähde: Johanna Joutsen ja Heikki Laatikainen; KARPPAUS KANNATTAA! Vähähiilihydraattisten ruokavalioiden vaikutus aikuisten ylipainoon ja terveyteen pitkällä aikavälillä. Opinnäytetyö, Fysioterapian koulutusohjelma, Hyvinvointiyksikkö, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, 70 s., 2009

Muita kirjoituksiani VHH:sta:

13 kommenttia:

 1. Hienoa! Tätä tarvitaan lisää. Puolueetonta tutkimusta ihmisen terveyden edistämisestä ruokavaliolla.

  Kunhan löytyisi oikeat "bisnes-enkelit" eli riittävä rahoitus niin tästä alueesta voisi tehdä Suomelle yhden tulevaisuuden menestysalueista.

  Näitä opinnäytteitä yms. kun tulee tarpeeksi on ns. virallisen tahonkin kohta pakko ottaa tämä aihe vakavasti ja tutkimusten kohteeksi.

  Tutkija

  VastaaPoista
 2. Oli ihan kiinnostava opinnäyte. Tällaista toivoo enemmän. Mielenkiintoinen yksityiskohta oli tämä:

  Olimme seuranneet jo pidemmän aikaa mielenkiintoista terveysblogia interne-tissä. Terveysblogin kirjoittajana toimii ravintovalmentaja ja biologi Christer Sundqvist. Blogista löytyy muun muassa mielenkiintoisia tutkimuksia ravitse-mukseen ja terveyteen liittyen. Valittuamme opinnäytetyömme aiheen otimme yhteyttä terveystieteiden maisteri Anssi Manniseen, koska ajattelimme, että hän voisi auttaa meitä luotettavien tutkimusten etsimisessä. Anssi lähetti opin-näytetyömme alustavan suunnitelman Christerille ja Christer otti meihin nope-asti yhteyttä. Hän kertoi voivansa auttaa meitä pitkään VHH:lla olleiden han-kinnassa, sillä hänellä oli kyseistä ruokavaliota noudattavia asiakkaita. Chris-ter julkaisi kyselytutkimuksemme ilmoituksen internetissä omassa blogissaan, jossa vierailee päivittäin noin 800–1000 ihmistä (Sundqvist 2009). Näin projek-timme sai heti myös kansallista näkyvyyttä.

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommenteista. Muutama isompi projekti ja pari pienempää pitää minut kiireisenä.

  Piakkoin valmistuvien fysioterapeuttien (Laatikainen ja Joutsen) kanssa oli mukava tehdä yhteistyötä.

  Vaikka en jatkuvasti ehdi uutta kirjoittaa blogiini tai kommentteihin vastata, niin en ole hävinnyt minnekään.


  Joulurauhaa kaikille lukijoilleni!

  Toivoo,

  Christer Sundqvist
  veteraaniurheilija
  ravintovalmentaja
  turpaduunari
  biologi

  VastaaPoista
 4. Kuinkas monta painonhallintaan liittyvää tutkimusta on maassamme tehty joissa on päästy yhtä hyviin tuloksiin?

  Väitän, että ei yhtäkään.

  Miksi vhh ei sitten ole vaihtoehtona terveydenhuollon ohjelmassa.

  VastaaPoista
 5. Kiitos tiedottamisesta, Christer! Sangen hyvä, vaikka tietysti koehenkilöiden vähäisyyden ja erityisesti tarkkojen labramittausten puutteen (vain kolmelta henkilöltä veren rasva-arvot, ja vitamiinien, mineraalien ja hivenaineiden saanti "koettiin" riittäväksi) takia lukeutuukin enemmän fiilispohjaisten tapauskertomusten lajityyppiin kuin tutkimuksiin. Mutta parempi että tehtiin tämmöinen opinnäyte kuin että ei olisi tehty! :-)

  Opinnäytteen laatijoiden olisi ehdottomasti ollut syytä sisällyttää lähdeaineistoonsa ruotsalaisen Kostdoktorin, Andreas Eenfeldtin, blogissa oleva tutkimusosio:
  http://www.kostdoktorn.se/vetenskap

  Kostdoktorn ruotii ja tulkitsee tutkimuksia ansiokkaasti niiden listaamisen lisäksi.

  Terv. Perenna

  VastaaPoista
 6. "Miksi vhh ei sitten ole vaihtoehtona terveydenhuollon ohjelmassa."

  Luulen, että kyseessä on asenneongelma. Mielestäni viranomaisten suhtautuminen uusiin asioihin näkyy hienosti tästä vanhasta uutisesta:

  http://www.hs.fi/omaelama/artikkeli/Muualla+Euroopassa+voi+kelpaa+viel%C3%A4/HT20060521SI1TT034qq

  "Muutamien ruotsalaisten tutkijoiden mielestä maidossa on tekijöitä, jotka kumoavat kovien rasvojen vaikutuksia. Nämä tiedot muuttavat näkemyksen maitorasvasta ihan toisenlaiseksi."

  Kansanterveyslaitoksen pääjohtaja Pekka Puska viittaa kintaalla ruotsalaiselle tutkimukselle.

  "Harva asia on lääke- ja ravitsemustieteessä niin selvä kuin tämä. Tyydyttynyt rasva on monella tavalla haitallista", hän sanoo.

  Vaikka uutinen ei käsittelekään vhh:ta niin asenne käy ilmi. Asia on niin kun se nyt vaan on niin.

  VastaaPoista
 7. Epäilemättä opinnäytetyö ei täytä tieteellisen tutkimuksen kriteeristöä. Toisaalta nämä yhdeksän tutkimukseen osallistunutta antavat ymmärtää, että miljoona suomalaista, jotka merkittävästä ylipainosta kärsivät, voisivat saada apua hiilihydraattien rajoittamisesta.

  "Vaikka uutinen ei käsittelekään vhh:ta niin asenne käy ilmi. Asia on niin kun se nyt vaan on niin."

  Jep, vakaumuksellinen on Pekan ja muun ns. virallisen linjan asenne. Tämä on äärimmäisen epätieteellistä, epärehellistä, moraalitonta ja muuta sellaista.

  Omasta puolestani onnittelen työn tekijöitä. Tämä tutkimus on merkkipaalu suomalaisessa terveydenhuollossa.

  VastaaPoista
 8. Lopputyön tekijät kirjoittavat ymmärrettävällä kielellä.
  Asiasisältö on Suomessakin satojen tuhansien kansalaisten hyväksymä ja noudattama.
  Siksi olisi oppilaitoksessa mietittävä työn julkaisemista kirjan muodossa hinnaltaan edullisena painotuotteena.
  Moni vuoden harkinta-aikaa elävä lihavuusleikausta odottava potilas saattaisi saada kimmokkeen omaehtoiseen painonhallintaan luettuaan tällaisen opinnäytteen/kirjan.

  VastaaPoista
 9. Timo Kuusela, sinäpä sen sanoit! Pamfletinomaisena kannanottona sitä vastaan, että vähähiilarista ei edes kokeilla ennen laihdutusleikkaukseen ryhtymistä, tämä opinnäyte olisi oivallinen. Christer, voitko vaikuttaa asiaan?

  Terv. Anna-Liisa

  VastaaPoista
 10. Edellinen oli siis oikeasti Perenna.

  VastaaPoista
 11. Aika vaisuksi jäi tutkimus. Miksi ei enempää haastatteluja tehty?

  VastaaPoista
 12. Ihan asiallinen tutkimus.

  Biokemisti

  VastaaPoista
 13. Tutkija kirjoitti:

  "Hienoa! Tätä tarvitaan lisää. Puolueetonta tutkimusta ihmisen terveyden edistämisestä ruokavaliolla.

  Kunhan löytyisi oikeat "bisnes-enkelit" eli riittävä rahoitus niin tästä alueesta voisi tehdä Suomelle yhden tulevaisuuden menestysalueista.

  Näitä opinnäytteitä yms. kun tulee tarpeeksi on ns. virallisen tahonkin kohta pakko ottaa tämä aihe vakavasti ja tutkimusten kohteeksi."

  Kannatan, Suomen osaamisalueeksi bioteknologian ja koekaniiniuden (?:]) kylkeen, oheen ja ohi ravitsemustiede!

  Eines-ja lisäainetehtaat nurin, uutta entisiin tiloihin.

  VastaaPoista