tiistaina, joulukuuta 15, 2009

Liikuntaa television ääressä

*
Pieni ja vaatimaton yhdysvaltalaistutkimus vihjaa, että liikakiloistaan eroon haluavien kannattaisi rajoittaa televisionkatselua. Katsomalla televisiota puolet vähemmän voi mahdollisesti polttaa 120 kilokaloria enemmän joka päivä. Näinkin pieni muutos voi monilla estää kilojen kertymistä.

Aiemmin on tiedetty, että telkkarilakko saa lapset syömään vähemmän, mutta aikuisia koskeva tieto on ollut niukempaa. Tämän tutkimuksen perusteella television sulkeminen ei juurikaan muuta aikuisten syömistottumuksia, mutta lisää energiankulutusta. Mahdollisesti aikuiset liikkuvat enemmän, kun televisio on kiinni. Myöhäisohjelmien väliin jääminen saattaa myös lievittää univajetta, ja siten ehkäistä lihomista.

Tutkimus julkaistiin Archives of Internal Medicine -lehdessä, ja siihen osallistui 36 ylipainoista aikuista, jotka katsoivat televisiota vähintään kolme tuntia päivittäin. Osana tutkimusta 20 osallistujan televisioon asennettiin kolmeksi viikoksi laite, joka sulki vastaanottimen, kun se oli ollut auki puolet ajasta, jonka henkilö tavallisesti käytti televisionkatseluun. Katselutottumuksia arvioitiin varsinaista tutkimusvaihetta edeltävien viikkojen aikana.

Muistutettakoon, että suomalaiset katsovat televisiota keskimäärin kolme tuntia päivässä.

Minulla on yksinkertainen keino millä tavalla voit syödä kakun ja pitää sen myös tallella ("eat one's cake and have it too"): Telkkarijumppa!

Telkkarijumppaan kuuluvat esimerkiksi seuraavat liikkeet:
 • Mainoskirmaisu. Kun telkkarissa näytetään mainoksia, nouse nojatuolista, kierrä tuoli viisi kertaa ja käy keittiössä vetämässä viiva jääkaapin ovessa olevaan paperiin. Palaa sen jälkeen takaisin telkkarin ääreen. Jos mainokset edelleen jatkuvat, toista mainoskirmaisu niin kauan kunnes mainokset loppuvat. Jos et saa vähintään viisi viivaa paperille, soita mainostelevisioon ja pyydä pitempiä mainostaukoja.
 • Pyöräretki. Uutislähetyksen ajaksi ojenna jalat eteesi ja tee niillä pyöritysliikkeitä ilmassa, aivan kuten olisit pyöräretkellä. Aluksi et ehkä jaksa pyöräillä koko uutisten ajan, mutta jatka vain sinnikkäästi päivästä toiseen, viikosta viikkoon. Tulee vielä se päivä, jolloin jaksat pyöräillä koko uutislähetyksen ajan. Palkitse itsesi silloin lähtemällä lentoon, eli pyöritä käsiäsi samalla kun pyöräilet esimerkiksi urheilulähetyksen ajan.
 • Se seisoo sittenkin! Tämä on koko perheen hauska seuraleikki. Yhteisestä sopimuksesta päättäkää mikä on se tapahtuma televisiolähetyksessä, joka pakottaa ylös nojatuolista. Se voi esimerkiksi olla aina kun televisioesiintyjä sanoo kirosanan tai kun ruutuun ilmestyy roskaruokaa (limsat, sipsit, makeiset, hampurilaiset, mikrossa lämmitettävät valmisruokapakkaukset). Heti kun tämä yhteisestä sopimuksesta tunnistettavissa oleva tapahtuma näkyy telkkarissa, pitää välittömästi nousta seisomaan yhdellä jalalla. Istua saa sitten kun tapahtuma toistuu. Kilpailussa voidaan jakaa pisteitä sen mukaan kuka reagoi nopeimmin tapahtumaan.
Keksi itse lisää telkkarijumppaliikkeitä! Kerro minulle hauskimmat oivallukset, niin voin sitten elävöittää luentojani ympäri Suomen.


Muita liikunta-aiheisia juttujani:

2 kommenttia:

 1. kaukosäätäjä lienee keksintö pahimmasta päästä? juu niitä on kyllä muitakin pieniä apulaitteita ja kodinkoneita.ehkä teemme olomme turhankin veltoksi, mutta se on niin ihanaa.

  jurpolukki

  VastaaPoista
 2. Kaukosäätimen on keksinyt varmaan joku belsebuubi? Kiitos kommentista Jurpolukki.

  VastaaPoista