torstaina, joulukuuta 03, 2009

Influenssa A-H1N1 jatkuu maassamme lievänä


Tämä juttu kirjoitettiin alun perin 19.11.2009. Sen jälkeen useita päivityksiä, joista viimeisin 3.12.2009.

Uunituoreen Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitoksen (THL) pandemiapäivityksen mukaan sikainfluenssa jatkuu varsin lievänä maassamme. Myös Suomen Lääkärilehdessä (23.11.2009) myönnetään, että Influenssa A(H1N1) -epidemian huippu on todennäköisesti saavutettu Etelä-Suomessa. Pohjois-Suomessa huippu on todennäköisesti jo ohitettu. Sairaanhoitopiirien vastuulääkärit ympäri Suomen arvioivat, että epidemiasta selvitään hyvin.

Valtaosalla sairastuneista taudinkuva on ollut melko lievä, ja oireet muistuttaneet tavallisen kausi-influenssan oireita. Joillekin harvoille pitkäaikaissairaille sikainfluenssa on hyvinkin vaikea tauti. Tämän harvinaisen vaikeana esiintyvän taudin varassa THL ja sen rokotekampanja elää ja kukoistaa. Tähän mennessä sikainfluenssaan liittyviä kuolemantapauksia on ollut vain 12.

Suomessa on nyt jaettu yli miljoona rokoteannosta. Sosiaali- ja terveysministeriö sekä THL arvioivat, että rokotusten ansiosta epidemia jää pelättyä lievemmäksi. Tästä tiedon murusesta voi olla monta mieltä. Todennäköisesti keskustelu jatkuu vielä pitkään THL:n epäonnistuneesta tiedotuslinjasta sikainfluenssan alkuvaiheessa. Paljon on vielä myös hämärän peitossa rokotusohjelman suhteen. Suoraselkäisyyttä kaivattaisiin nyt THL:n suunnalta. Mikä meni vikaan?

Tiivistelmä influenssa A(H1N1)v -tilanteesta 3.12.09 klo 14.00

 • Suomessa on varmistettu kaikkiaan 7344 influenssa A(H1N1)v -tartuntaa. Tartunnat lähtivät lisääntymään lokakuun alussa ensin pohjoisessa ja nyt epidemia on käynnissä myös etelässä.
 • Suomessa on todettu 17 influenssa A(H1N1)v -infektioon liittyvää kuolemantapausta (iän mediaani 55 vuotta; vaihteluväli 2–88): heistä 2 oli lapsia, 7 naisia ja 16 kuului perustautinsa perusteella riskiryhmiin
 • Viimeisimmät kuolemantapaukset:
  • Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella kuoli 2.12.09 53-vuotias pitkäaikaissairauksia potenut mies
  • Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella kuoli 26.11.09 55-vuotias pitkäaikaissairauksia potenut mies
  • Lapin sairaanhoitopiirin alueella kuoli 55-vuotias pitkäaikaissairauksia potenut mies 24.11.09
 • Viime viikolla 27 Euroopan maata raportoi yli perustason influenssa-aktiviteettia, 13 maassa aktiviteetti lisääntyi edellisviikosta, eniten Itä-Euroopassa, ja 7 maassa väheni (Belgia, Bulgaria, Islanti, Irlanti, Alankomaat, Norja, Pohjois-Irlanti, Wales). Influenssa-aktiviteettia esiintyi Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa laajoilla alueilla ja Tanskassa se lisääntyi. Ruotsissa on todettu 15 kuolemantapausta ja Norjassa 25 ja Tanskassa 5.
 • Riskiryhmien ja pikkulasten rokotukset ovat käynnissä, koululaisten rokotukset alkamassa.
 • Suomeen on tuotu 1 329 000 rokoteannosta, joista 1 093 000 on jaettu lääkekeskuksiin ja sairaala-apteekkeihin.

Kuva nro 1 näyttää tartunnan saaneiden määrän viikoittain. Tauti on useimmilla ihmisillä erittäin lievä, jotkut saavat kärsiä rankemmista oireista ja kuolemantapaukset ovat onneksi äärettömän harvinaisia. Kuolemansyytilaston mukaan joka viikko kuolee Suomessa lähes 1000 ihmistä. Väkisinkin kuolleiksi osuu sikainfluenssaa sairastava tai sikainfluenssarokotuksen saanut henkilö.


Kuva nro 2 näyttää nettikyselyni tuloksen. Kyselyni mukaan yllättävän moni on jättämässä sikainfluenssarokotteen ottamatta.


Muita terveyteen liittyviä ajankohtaisia kirjoituksiani:

6 kommenttia:

 1. Tänään iltapäivällä tulee tieto kahdesta uudesta kuolemantapauksesta. 39-vuotias vaikeaa pitkäaikaissairautta potenut nainen kuoli 18.11.09 Lapin sairaanhoitopiirin alueella. Osasyynä kuolemaan influenssa A(H1N1)v. Vaikeaa pitkäaikaissairautta potenut 72-vuotias mies on menehtynyt Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella 18.11.09, influenssa A(H1N1)v osasyynä kuolemaan.

  VastaaPoista
 2. Ihmisiä kuolee tieliikenne onnettomuuksissa lähes joka päivä. On syöpäkuolemia, ihmisiä hukkuu. Jne.
  Rahaa tällä influenssalla tehdään. En aio ottaa rokotusta.

  VastaaPoista
 3. lastemme 7v ja 9v koulusta tuli tiedote, jossa ilmoitettiin alueella alkavan rokotusten, perässä paikka ja kellonaika koska pitää olla paikalla.

  suora lainaus tekstistä

  "Rokotusta ei tarvitse ottaa, jos on sairastanut LABORATORIOKOKEIN VARMISTETUSTI sikainfluenssan. Mikäli on sairastanut oirekuvan mukaan sikainfluenssan ilman laboratoriokoevarmistusta, rokotusta suositellaan. Infektiolääkärin kannanoton mukaan rokottamisesta ei ole erityisesti haittaa tässä tapauksessa, mutta se voi nostaa vasta-ainetasoa. Huoltaja ratkaisee rokottamisen."

  Ainakin itselleni tästä tekstistä jää käsitys että rokottaa on pakko, halusi tai ei, jos ei tautia ole sairastanut, vaikka käsittääkseni rokotus ei ole kenellekään pakollinen.

  VastaaPoista
 4. Tässä luettavaa influenssarokotuksista:

  http://www.anttiheikkila.com/index.php?id=2&art=151

  Antti Heikkilä on kova kundi. Niin on Crister Sundqvistkin, mutta tässä rokotusasiassa sinulla on aivan liian lepsu ote. Ota oppia Antilta!!!

  VastaaPoista
 5. hei crisse, sä puhut asiaa, sitä en kiistä.
  mutten jaksa tai innostu kerta kaikkiaan lukemaan juuri sinun blogiasi, koska tämä on armottoman sekava. oudot värit, erikokoiset fontit, aivan liikaa linkkejä ja tekstejä. Selvä otsikko [pelkkä veteraaniurheilija] keskelle alemmas, lyhyt ja suuremmalla tekstillä ja pienellä kuvalla esittely heti alussa, sen alla kirjoitushistoria [kuukausittain tai se, you know] sitten samalla fontilla tietenkin ehkä aihealueittain [ei liikaa aihealueita] eikä mitään kaikkein luetuin-järjestystä.

  please.

  VastaaPoista
 6. Sinä se kummallinen sälli olet! Minä en, kuule, sinun edessäsi rupea pokkuroimaan. Suksi sinä kuuseen. Ei tämä terveysblogi kauneudella ole pilattu, mutta täyttää tehtävänsä. Moni arvokkaampi teksti on nähnyt syntymänsä tässäkin ankeassa kuosissa.

  Hyvää itsenäisyyden päivää sinullekin, kaikenlaisia mitättömiä, keskinkertaisia neuvoja tarjoileva rääpäleeni. :-)

  VastaaPoista