keskiviikkona, joulukuuta 23, 2009

Näkyvimmät aiheet veteraaniurheilijan terveysblogissa vuonna 2009

**
On aika toivottaa veteraaniurheilijan terveysblogin lukijoille
oikein Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta.

Minulta ilmestyi vuoden 2009 aikana 313 kirjoitusta. Juttujani luki ja kommentoi päivittäin keskimäärin tuhat lukijaa.

Eniten näkyvyyttä saivat nämä juttuni:

Suomen Akatemiassa järjestettiin alkuvuodesta tiedekeskustelu siitä pitääkö meidän syödä vähemmän hiilihydraatteja. Keskustelu sai suurta huomiota mediassa ja leimasi suurelta osin ravitsemuskeskusteluamme. Tilaisuuden järjestäjät dosentti Mikael Fogelholm ja pääjohtaja Pekka Puska sekä puheenjohtaja tohtori Christer Sundqvist saivat paljon tilaa ajatuksilleen ravitsemuksesta.

Joensuussa opiskeleva Olli Posti herätti kansallista mielenkiintoa julkaisemalla terveyskirjansa "Nutrix". Hän tarjosi terveyskeskusteluun raikkaita näkökulmia ns. superfoodien merkityksestä terveydellemme. Olli on vuoden 2009 aikana esiintynyt televisiossa, lehtien palstoilla, omintakeisilla videoillaan ja on hän myös kokeillut luennointia aiheesta. Nutrix -kirja on tutustumisen arvoinen teos. Se miten hän onnistuu kääntämään innostuksensa taloudellisesti kannattavaksi yritystoiminnaksi, jää nähtäväksi. Lue lisää Olli Postista hänen Viidakkomies -blogistaan.

Vantaalaisinsinööri Sami Uusitalo herätti mielenkiintoa lukuisilla oivalluksillaan ravitsemuksen saralla. Historian lehdille soisi siirtyvän nämä mielenkiintoiset väitteet, joille löytyy vankkaa näyttöä: 1) Vähähiilihydraattista laihdutusruokavaliota noudattava henkilö ei ole vaarassa kehittää vajetta suojaravintoaineiden (vitamiinit ja hivenaineet) suhteen. 2) Vähähiilihydraattinen ruokavalio pitää paremmin nälän loitolla kuin ns. virallinen ravitsemussuositus. 3) Samin oivallus verrata suojaravintoaineiden saantia ruoka-aineen sisältämään energiaan (kcal) normaalimman painon (100 g) sijaan, osoitti syyn siihen miksi vähähiilihydraattisella ruokavaliolla onnistutaan helposti rajoittamaan energiansaantia.

Älä juo liikaa - lihot siitä!

Uutistoimistot raportoivat useaan otteeseen ja Valtion ravitsemusneuvottelukunta tähdensi, että energia on syytä saada pääosin lautaselta eikä lasista. Ihmisellä on huonompi kyky huomioida juomista saadut energiamäärät kuin kiinteästä ruoasta. Terveystietoisimmat pidättäytyvät siis jatkossa virvoitusjuomien, hedelmämehujen ja muiden kaloripitoisten juomien liialliselta nauttimiselta.

Diabetesliiton kurssi vei yhä pahemmin metsään vuoden aikana. Kasvava kansalaismielipide viestitti järkevämmästä suhtautumisesta ruokamme sisältämiin hiilihydraatteihin. Normaalilla ajatustoiminnalla varustettu henkilö olettaisi, että Diabetesliitto seuraisi aikaansa, mutta näin ei todellakaan ollut laita. Kun potilaat kysyivät pitäisikö diabeetikon rajoittaa hiilihydraattien saantiaan Diabetesliitto ripustaa vastaanottojen seinille suunnistuskarttoja!

Probiootit ovat saaneet paljon näkyvyyttä mediassa. On ilmeistä, että voimme hoitaa terveyttämme pitämällä suoliston bakteerikannan kunnossa. Vuoden aikana on saatu uutta näyttöä probioottien terveysvaikutuksista.

D-vitamiinin saantisuosituksia kohotetaan sitten joskus

Vuoden 2009 aikaista terveyskeskustelua leimasi kiinnostus D-vitamiiniin. Minunkin vaatimattomassa terveysblogissani käytiin vilkasta keskustelua siitä ovatko nykyiset viralliset D-vitamiinisuosituksemme liian vaatimattomalla tasolla. Kasvava kansalaismielipide puhuu sen puolesta, että aurinko on pääasiallinen D-vitamiinilähteemme ja nykyruoasta emme voi saada riittävästi tätä vitamiinia. Ratkaisuksi jää hallittu D-vitamiinin otto talvikuukausina.


5 suosituinta juttuani 1.1.-22.12.2009 välisenä aikana:

4 kommenttia:

 1. Hyvää Joulua sinullekin Christer Sundqvist. Kiitos loistavista kirjoituksistasi vuoden 2009 aikana.

  VastaaPoista
 2. Rauhaisaa joulua Biponaiselle ja Krisulle. Samoin muille blokia seuraaville.

  Olen joskus lukenut Biponaisen kokemuksia painonhallinnasta, ja olen sitä mieltä, että ne ovat valitettavan tavallisia - siis se epäonnistunut osa.

  Paremmassa uudessa vuodessa on toivon mukaan paljon niitä, jotka saavat kokea Biponaisen tavoin onnistumisen elämyksiä ja miellyttävää kylläisyyden tunnetta ylipainon samalla korjautuessa.

  VastaaPoista
 3. Nyt kun jouluvieraat ovat lähteneet koteihinsa on vielä aika hetkeksi viivähtää vuoden 2009 kiinnostavimmissa aiheissa:

  D-vitamiiniasiaan on hyvä vielä muistuttaa: Vasta noin 10 vuotta sitten tuli kaupallisesti mahdolliseksi mitata seerumin D-vitamiinia verestä (S-D-25). Silloin alkoi kiivas tutkimustoiminta, jonka mullisti entiset käsitykset tämän vitamiinin merkityksestä terveydelle. Samalla on syytä todeta, että yli 10 vuotta sitten valmistuneet lääkärit, ravitsemustieteilijät, ravitsemusterapeutit ja muut ammattihenkilöt ovat saaneet peruskoulutuksessaan opetusta, joka on nyt auttamattomasti tiedollisesti vanhentunutta. Sama koskee kyllä muitakin vitamiineja,
  hiven- ja kivennäisaineita, amino- ja rasvahappoja.

  D-vitamiinin saantisuotuksset ovat perua ajalta, jolloin D-vitamiinia ei mitattu verestä, vaan saantia arvioitiin ravinnon sisältämän D-vitamiinin perusteella. Suositus pantiin siihen, mitä ruoasta sai, ei siihen, mikä on terveyden kannalta optimaalista. 5 µg:n vrk-annosta rukattiin vuonna 2005 hiukan ylöspäin 7,5 µg:aan pakon edessä. Olemme olleet massiisivisen disinfromaation kohteena, koska sokeat ovat taluttaneet sokeita. Ravitsemustieteilijät eivät enää itsekään usko omiin suosituksiinsa. Senhän osoitti dosentti Christel Lamberg-Allardt kertomalla Aviisissa (16/2009) että hän on jo "muutaman vuoden" syönyt vitamiineja purkista, ja saavansa D:tä noin 20 mikrogrammaa päivässä
  (kun hän suosittelee muille ikäisilleen 7,5 ↨g/vrk).

  Ravitsemustiede on muutoinkin kriisissä. Ellette usko, niin lukaiskaapa mitä Dagens Nyheter kirjoittaa tänään vähärasvaisesta ruokavaliosta: Rasvainen ruokavalio ei lihota!
  http://tinyurl.com/yh2j2gh

  Hyvää uutta vuotta Christerille ja hänen blogiaan seuraaville ja siihen osallistuville

  VastaaPoista
 4. Kiitos taas tästä vuodesta, Christer. Sinulla on hieno blogi. Paljon jänniä aiheita taatusti tulossa taas vuonna 2010.

  VastaaPoista