maanantaina, maaliskuuta 02, 2009

Lenkkimakkara rulez Suomessa!

###
Suomen kilpirauhasliiton puheenjohtaja
Paavo Koistinen tiesi kertoa liiton kuntoutuspäivillä 27.2.-1.3.2009 lenkkimakkaran valtavasta suosiosta. Lenkkimakkara on tämän ajan voittaja kirjoitti Taloussanomat 27.2.2009:

– Baltit ovat alkaneet syödä perunaa, kaalia ja sisäelimiä, mutta Suomessa lenkkimakkaran kulutus on lähtenyt erittäin vahvaan kasvuun. Todennäköisesti Ruotsissakin kysyntä säilyy samansuuntaisena, sanoo toimitusjohtaja Matti Perkonoja.

Yhtiö kertoo huomanneensa, että kotimaiset suur- ja laitoskeittiöt alkoivat jo syksyllä käyttää aiempaa halvempia liharaaka-aineita.

Kodeissa lihapitoisen ruuan heavy userit, monilapsiset perheet ja raavaat miehet siirtyivät suoraan makkaraan.

– Lenkki on varmaan se elintarvike, joka parhaiten sopii ihmisten makuun tässä nykytilanteessa. Nyt ympärillä on niin paljon lamapuheita, että suomalainen ostaa mieluummin lenkkiä ja panee loput rahat taskuun, Perkonoja arvelee.

– Volyymituotteet ovat meille hyvin tärkeitä. Yleinen kuluttajasuuntaus on poispäin premium-valmisteista. Kyllä niitä yhä ruokapöydistä löytyy, mutta ei ehkä niin usein kuin vielä vuosi–pari sitten ennakoitiin, Perkonoja sanoo.

Makkaran kysynnän nousu antoi HKSCanille tilaisuuden nostaa vuodenvaihteessa lihajalosteiden hintoja. Lisäkorotuksia ei yhtiön mukaan ihan lähiaikoina tarvita.

Matti Perkonoja arvelee, että lenkin syöminen lohturuokana alkaa vähentyä kevään edetessä.

– Heti kun valo lisääntyy ja lämpötila nousee, ihmiset kaivavat pallogrillinsä esiin ja siirtyvät grillimakkaraan, hän laskeskelee.

Tämä oli kovin ikävä uutinen. HKScan iloitsee tietenkin makkaransa menekistä, mutta nyt olisi korkea aika valtiovallan toimesta tukea lenkkimakkaraa terveellisempiä ruokavaihtoehtoja. Makkaranvalmistajat käyttävät tietenkin laman hyödyksi maksimaalisesti. Mutta ajatelkaa hyvät ihmiset mitä pistätte suuhunne lenkkimakkaran muodossa:

Suomalainen porsaanliha, vesi, perunajauho, kamara, suomalainen naudanliha, stabilointiaineet (E1420, E450, E451), suomalainen koneellisesti erotettu porsaanliha, suola (1,7 %), glukoosi, lihaproteiini, perunakuitu, mausteet (mm. sinapinsiemen, valko- ja mustapippuri, inkivääri, korianteri), hapettumisenestoaine (E300), arominvahvenne (E621), aromit (mm. paprika), säilöntäaine (E250). Lihapitoisuus 43 %. Liha ja lihaan verrattavat valmistusaineet yhteensä 54 %.

5 kommenttia:

 1. Laadukkaaseen makkaraan tottuneelle tuollainen halpa puolimakkara on varsin järkyttävä makuelämys. Laatu on lyhyellä aikavälillä kallista, mutta pitkällä aikavälillä säästää terveyskuluissa.

  VastaaPoista
 2. Eikös nykyisin saa lisäaineetonta ja
  80% possunlihaa sisältävää makkaraa

  VastaaPoista
 3. Anonyymi, sitä en epäile ollenkaan etteikö terveellisempääkin makkaraa olisi tarjolla. Kansa ei sitä taida ostaa. Se on se ongelma.

  Jari on oikeassa. Äidilläni oli tapana sanoa, että köyhällä ei ole varaa alennustuotteisiin. Tällä hän tarkoitti mm. sitä, että heikkolaatuisia tuotteita ei ole varaa ostaa, koska rikkouduttuaan tai pilaannuttuaan ei ole varaa ostaa enää uutta tilalle. Pitää saada heti kelvollista. Terveyden kanssa ei monellakaan olisi varaa leikkiä niin paljon kun tällä hetkellä sitä harrastetaan. Myös pikaruoan kulutus on kuulemma noussut. McDonalds ja HKScan hierovat käsiään - jatkuisipa lama pitkään...

  VastaaPoista
 4. Miksikähän kansa ei osta terveellisempää makkaraa.Tuskin se
  kaikilla on hinnasta kiinni?

  VastaaPoista
 5. Moni ei ehkä tiedosta eroa "tavallisen" ja hyvälaatuisen makkaran välillä: suurempi lihapitoisuus saatetaan mieltää epäterveelliseksi! Ja ovathan ne lisäaineettomat makkarat selvästi kalliimpia eikä niitä pienemmistä kaupoista löydykään.

  VastaaPoista