maanantaina, maaliskuuta 09, 2009

Varusmiehet Raasteen tielle!

**
Kasvissota alkuun varuskunnissa

Huomio! Katse oikeaan asiaan päin!
Pirjo Toikkanen Kotimaiset Kasvikset ry:stä lähetti mainion kirjeen. Heidän yhdistyksensä on lähtenyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pyynnöstä ilolla mukaan VARU-yhteishankkeeseen, jonka tavoitteena on lisätä varusmiesten kasvisten syöntiä.

Lepo!
Varusmiesten ravitsemusta, terveyden riskitekijöitä ja terveystajua selvittäneen tutkimuksen mukaan palvelukseen astuvista nuorista miehistä ilmoitti vain viisi prosenttia syövänsä päivittäin hedelmiä ja marjoja, kahdeksan prosenttia tuoreita vihanneksia ja yksi prosentti kypsennettyjä vihanneksia.

Puolustusvoimaa kasviksilla!
Varusmiesten kasvisten käytön lisäämishaaste on kova, mutta siihen voivat vastata varusmiehet itse valitsemalla lautasilleen päivä päivältä enemmän kasviksia. Viesti Puoli kiloa päivässä räätälöitiin sellaiseen muotoon, että sen uskotaan puhuttelevan varuskuntien muonituskeskuksissa ja sotilaskodeissa asioivia.

Kampanjasivuille - taakse poistu!
KASVISota-kampanja käynnistyy tänään (9.3.2009) pilottina Panssariprikaatissa ja Kainuun prikaatissa. Tiedote ja kuvamateriaalia löytyy tästä.

Asento!

4 kommenttia:

 1. Mitäpä jos Raatteen tiellä taistelleet olisivat väistelleet rasvojen käyttöä ? Taitaisi sujua vaivatta tuo venäjänkieli.

  Tämän päivän uhka kansakunnallemme ei tule idästä vaan asusteleen useiden kansalaisten vyötäröllä.

  Tämä johtuu väärästä lihavuuden hoidosta.

  Raastetta kehiin, mutta myös lihat luonnollisine rasvoineen. Ja taas pelastuu Suomi-Poika turmiolta.

  VastaaPoista
 2. Kävin vähän aikaa sitten verestämässä armeijamuistojani kertausharjoitusten muodossa. Valitettavasti joudun toteamaan, että ruuan suhteen armeijassa on menty huonompaan suuntaan. Ateriat ovat ehkä suositusten mukaisia, mutta kyllä laadussa on tingitty ja paljon!

  Perunat maistuivat kamalalta. Pastaa ja riisiä oli välillä tarjolla, mutta nämä olivat sitä tavallista ravintoaineköyhää versiota – täysjyvästä ei tietoakaan. Lihakastiketta oli viikon aikana tarjolla kolmena eri päivänä. Kaikki kastikkeet maistuivat samalta (teolliselta), eikä niissä ollut lihaa nimeksikään. Kalaakin oli yhtenä päivänä tarjolla – leivitetyn seitileikkeen muodossa. Salaattia sai sentään jokaisella lounaalla ja päivällisellä, mutta salaatti oli PELKKÄÄ kiinankaalia. Pelkällä kiinankaalillako sitä pitäisi lautasen puolikas täyttää? Jälkiruokana oli perinteistä jarrua, mutta myös purkkijogurttia/rahkaa – onpa ekologista! Sokerina pohjalla oli vielä iltapala, joka yhtenäkin iltana oli pieneen muovipakettiin kääritty hodari. Tällaistako esimerkkiä armeijan kuuluu antaa?

  Kuinkahan paljon se varusmiehen ateria oikein saakaan maksaa? Muistaakseni kovin suurista summista ei ollut kyse. Aiemmin kun varuskunnissa oli omat keittiöt, saatiin tuollakin rahamäärällä ihan siedettävää sapuskaa aikaiseksi. Muonituspalveluiden kilpailuttamisen jälkeen, ruuan taso on selvästi laskenut. Ei pelkästään armeijassa vaan myös muissa paikoissa, joissa on ”kustannussyistä” (lue: laiskuudesta) siirrytty Amican, Sodexon yms. palveluihin. Ruuan valmistuksesta vastaavat suuryritykset pyrkivät tekemään mahdollisimman paljon voittoa, ja voittoahan saa, kun ruuan laatua heikennetään – ja jälleen asiakas kärsii.

  VastaaPoista
 3. HK:n sinisen valmistusreseptiä on muutettu lukuisia kertoja. Aina on tietty pyritty parantamaan katetta ja vaihdettu lihaa jauhoihin tms.

  Kun tuote saa kerran hyvän brändin käyttää elintarvikeyritys näin hyväkseen kansan ostotaipumuksia ja parantaa voittoaan.

  VastaaPoista
 4. Juuri hiljattain lääkärikoulun päätteeksi suorittamani varusmiespalvelus antoi niin sanotusti ensikäden näkemystä tuosta ravinnosta. Allekirjoitan TtM:n näkemykset; ravintoköyhää, hiilihydraattivoittoista ja pahaa ruokaa. Suurin osa lihoo armeijassa loppuaikana kun fyysinen rasitus vähenee. Sotkun munkkeja on syytetty. Ongelma lienee laajempi.

  VastaaPoista