lauantaina, maaliskuuta 07, 2009

Veli Venäläisen uusi ruokavalio

*
Venäläisiä kehotetaan hylkäämään
rasvaiset makkarat, einekset sekä hiilihappoiset juomat ja palaamaan perinteiseen ruokavalioon: syömään hapankaalia, perunaa ja kefiiriä. Niillä vatsa täyttyy paitsi terveellisesti myös halvalla.

Ravitsemusviranomaisten tekemä lista suositeltavista ruoka-aineksista on ensimmäinen nyky-Venäjällä, ja se on saanut kansan suussa nimen "kriisin vastainen ruokavalio". Ruokakustannukset olisivat vain runsaat 60 euroa kuukaudessa viranomaiset lupaavat Komsomolskaja Pravda -lehdessä.

Suositukset sisältävät ohjeellisia määriä, joilla esimerkiksi täysikasvuisen venäläismiehen vatsa täyttyy terveellisesti ja edullisesti. Hänen tulisi syödä vuodessa 110 kiloa perunaa, 40 kiloa kaalia, 40 kiloa juureksia, 65 kiloa hedelmiä ja 75 kiloa ruisleipää. Maidon ja esimerkiksi kefiirin suositeltava kulutus olisi 120 litraa vuodessa, kananlihan 27 kiloa ja kansanmunien 120 kappaletta vuodessa. Sen sijaan karamelleista ja kekseistä olisi luovuttava. Niitä tulisi syödä korkeintaan kilo vuodessa. Hiilihappoa sisältävät juomat suositellaan korvattavaksi maidolla.

Kuluttajasuojaviraston ja Venäjän tiedeakatemian alaisen ravitsemusinstituutin tekemien ruokasuositusten taustalla on huoli venäläisten lihomisesta. Ruokavalio on muuttunut melkoisesti ihmisten vaurastuessa. Perunan, hapankaalin ja ruisleivän sijasta nyt popsitaan pitsoja, hampurilaisia ja ranskanperunoita niin kuin kaikkialla muuallakin maailmassa.

"Aikuisväestöstä liikalihavia on 23 prosenttia, kun vuonna 1994 heitä oli 18 prosenttia. Erityisesti naiset ovat lihoneet ja nykyisin (lihavuus-)tilaston kärjessä Euroopassa", toteaa kuluttajasuojavirastoa johtava lääkäri Gennadi Onischenko uutistoimisto Interfaxin mukaan.

Myös lapset ovat lihoneet. Yhtenä syynä pidetään sitä, että kouluissa on viime vuosina ollut saatavilla perunalastuja, karkkeja ja keksejä. Nyt napostelua on päätetty rajoittaa eikä makeiden välipalojen myyntiä enää sallita kouluissa.

6 kommenttia:

 1. Eräs naistuttavani sanoi "miksihän minä aina laihdun siellä Venäjällä, vaikka se on niin rasvaista se heidän ruoka"

  Arvatkaapas mitä vastasin.

  VastaaPoista
 2. Olisiko sittenkin paras kulkea jossain keskitiellä, kuten Veteraaniurheilija on joskus neuvonut. VHH:ta ei tee mieli noudattaa kovin montaa päivää, jos ei satu olemaan ylipainoinen. En itse jaksa vältellä jatkuvasti perunaa ja ruisleipää - toisaalta niiden ei tarvitse olla ruokavalion perusta, vaan lisuke. Toisaalta sitten vähärasvaisuushysteriassa eläminen onkin äärimmäistä tiukkapipoisuutta, ja johtaa ainakin minut ylensyöntiin.

  Tällaisen ajatuksen herätti tuo venäläisjuttu.

  VastaaPoista
 3. luonnollisesti laihdutukseen VHH:lla tai muullakaan tavalla ei ole tarvetta mikäli ei ole ylipainoinen.

  Tosin neuroottinen rasvojen välttely ei liene sopivaa kenellekkään.

  VastaaPoista
 4. Jep, Supertoivo, olen samaa mieltä. Aikaisemmin peruna mahdollisesti pelasti suomalaiset nälkäkuolemalta. Nyt me emme Suomessa näe nälkää eikä ymmärtääkseni Venäjälläkään. Hyvänmakuisen ja täyttävän perunan voi ehkä jättää vähemmälle. Jos pitäisi valita perunan ja sipsien välillä niin valinta osuu perunaan.

  VastaaPoista
 5. Ei kai niitä perunaa ja ruisleipää tarvii vältelläkään, jos ne maistuvat eivätkä aiheuta lihomista tai muita oireita. Minä kylläkin vierotuin aikanaan perunasta, riisistä ja pastasta tosi helpolla: aloin vaan syömään niitä parempina pitämiä osia tarjolla olevasta ruuasta :) Ruisleipä voin, emmental-juuston ja meetwurstin kanssa onkin sitten ihan eri juttu...

  VastaaPoista
 6. Suomen väkiluku kasvoi vuodesta 1750 vuoteen 1880 450 000:sta kahteen miljoonaan. Väkiluvun kasvu yli nelinkertaiseksi selittynee osaltaa juuri perunalla. Perunasta saa viljeltyä pinta-alayksikköä kohden huomattavasti paljon enemmän energiaa kuin lantusta tai nauriista. Jos energiasta on pulaa niin silloin peruna on oiva valinta. Mikäli ongelma on päinvastainen, niin silloin se on kehno ratkaisu.

  Punkero, vaihda peruna vaikka lanttuun ja nauriiseen, niin edesautat hoikistumista. Mulla on tästä +30 kg ja -20 kg kokemus.

  VastaaPoista