tiistaina, maaliskuuta 17, 2009

Terveysruokaa Suomesta

**
Perinteiset suomalaiset ruoat ovat saamassa niille kuuluvan arvostuksen. Ja nyt en tarkoita ruoalla mitään ravitsemuksellisesti köyhiä einesviritelmiä tai kelvottomia kevyttuotteita vaan kunnon suomalaista ruokaa: loimulohta, hirvenlihaa, poroa, metsämarjoja, lihapullia, silliä jne. Pitkä harharetki on päättymässä toiveikkaaseen paluun juurillemme. Unohda kaikenlaiset villit trendituotteet ja karmeat kotkotukset! Panosta sen sijaan niihin ruokiin joihin olemme tottuneet Suomen oloissa. Tässä kaksi esimerkkiä suomalaisesta terveysruoasta:

1) Visa Nurmi Suomen Turuust' kirjoittaa 14.3.2009 siitä miten Suomi-ruoka on ollut esillä Amerikassa. Amerikkalainen ABC-uutispalvelu on vieraillut Suomen Lapissa, tarkemmin sanottuna Kemissä. Perjantaiaamun ABC:n aamutelevisiossa (13.3.2009) esiteltiin Kemin lumilinnaa, mieskuoro Huutajia ja, mitä kummaa, suomalaista ruokaa, loimulohta ja poroa. Mutta eihän se ketään Suomessa ole kiinnostanut. Ei etu- eikä jälkikäteen tiedottaa.

Virallisessa ruokatiedotuksessamme (Ruokatieto) pinnalla kun ovat salmonellatilanteemme ja erilaiset kiinnostavat kysymykset vaikkapa possunkasvatukseen liittyen. Herätys! huutaa Visa.

Katsokaa ABC:n aamutelevision ruokaosuus tästä

2) Porosta ja marjoista puuhataan uutta skandinaavista terveysruokaa! Tästä asiasta kirjoittaa eilinen (16.3.2009) Iltalehti seuraavasti (tässä vain lyhennelmä):

Skandinaavinen ruoka voittaa terveydessään välimerelliset herkut, kertoo Daily Mail.

Puolukka ja poronliha ovat terveellistä pohjoismaista ruokaa.
Unohda oliviit ja aurinkokuivatut tomaatit ja nauti silliä ja lihapullia, Daily Mail kirjoittaa.

Välimerellistä ruokavaliota on usein kehuttu terveelliseksi, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan skandinaavinen ruoka voikin olla parempi vaihtoehto. Tutkijat uskovat erityisesti poronlihan ja marjojen terveellisyyteen.

Tanskalainen professori Arne Astrup on kehittämässä pohjoismaista dieettiä, johon kuuluu Pohjois-Eurooppalaisia herkkuja. Dieettiin kuuluvat tuotteet ovat helposti kasvatettavia raaka-aineita, joita voi viljellä myös kylmemmässä ilmastossa.

Lakka, mustikka, puolukka, ruusukaali, muut kaalit, silli, lohi, hirvenliha, poronliha ja taimen sopivat pohjoismaiseen dieettiin. Tutkijan mukaan pohjois-eurooppalaisten on vaikeaa pitäytyä Välimeren ruokavaliossa, jossa ei syödä juurikaan punaista lihaa.


Kommentoikaa!

3 kommenttia:

 1. Nythän ruetaan vihdoin puhumaan ihan oikeesti terveellisistä ruuista!

  - TuTa -

  VastaaPoista
 2. Ompa mukava nähdä mitä suomalaisesta ruoasta ollaan mieltä ulkomailla. Ja olipa kyllä hienot herkut Amerikan emännälle tehtykin. Kyllä suomalaisessa ruoassa on minusta potentiaalia terveelliseen ruokavalioon. Ja tulevaisuuden tutkimus varmasti vain vahvistaa ja lisää tätä näkemystä. Suomenkin luonto on tupaten täynnä vitamiineja ym. kunhan vain hyödynnettäisiin enemmän. Nuo Välimeren ruokavaliot sun muut tuntuu kieltämättä vähän muotikotkotuksilta vaikka varmasti ovatkin terveellisiä...

  Pari päivää sitten tulikin syötyä pitkästä aikaa poronlihaa. On todella harmi että poronliha on niin kallista. Minusta poronlihan tuotantoa pitäisi lisätä räjähdysmäisesti! Nythän se on hintansa vuoksi lähinnä harvoin ostettava herrojen herkku.

  VastaaPoista
 3. "Antti Heikkilä on jo useiden vuosien ajan kirjoittanut
  ravinteikkaasta suomalaisesta ruoasta ja julkaissut
  aiheesta useita keittokirjoja. Hänen ravinteikas, vähähiilihydraattinen ruokavalionsa tunnetaan myös
  Pellinki -dieettinä. EsittelY:www.anttiheikkila.com

  t. MIkki"

  Harmi vain että mies muuten antaa mesoamisellaan itsestään lähinnä sekopäisen vaikutelman.

  VastaaPoista