lauantaina, maaliskuuta 07, 2009

Olohuoneliikuntaa iäkkäille, johtajille ja urheilijoille

***
Reuters Health kirjoittaa
 6.3.2009 siitä miten tärkeää iäkkäiden ihmisten on vahvistaa nilkkojaan. Hyvin yksinkertaisilla nilkkaa vahvistavilla harjoitteilla voidaan varmistaa liikuntakyvyn ja tasapainon säilyminen korkeaan ikään ehtineillä. Näin parannetaan samalla myös tasapainoa.

Iäkkäiden ihmisten on todettu menettäneen liikuntakykynsä pääosin siitä syystä, että alaraajojen lihaksisto pettää. Pitämällä alaraajojen ja erityisesti nilkan seudun pienet lihakset kunnossa, voidaan turvata liikunnallinen vanhuus.

Tulokset on julkaistu alan julkaisussa Geriatrics and Gerontology International.

Suosituilla luennoillani alun perin humoristiseksi täytenumeroksi kehittelemäni olohuoneliikunta on nykyään monesti pääteemana kun luennoin liikunnasta ja ravitsemuksesta. Miksi tehdä yksinkertainen asia vaikeaksi, kun sen voi tehdä helpolla ja hauskalla tavalla. Tässä eri ihmisryhmille sopivia olohuoneliikunta-ohjelmia. Aloita jo tänään!

Eläkeläisten olohuoneliikunta
 • aamukahvit. Hae kahvikuppi olohuoneen taaimmaisesta nurkasta (pidät siellä 2-3 kahvikupin varastoa!). Vie kahvikuppi keittiön pöydälle. Hae kahvilautanen makuuhuoneen lipaston alimmasta laatikosta (pidät siellä pientä kahvilautasten varastoa). Vie kahvilautanen keittiön pöydälle. Hae lusikka eteisen ylähyllyltä (siellä on pieni lusikoiden varasto) ja vie se keittiön pöydälle. Kaada kahvia kuppiin ja nauti aamukahvistasi kiireettömästi.
 • tuolijumppa. Katsot televisiota ja tulee mainoskatko. Se on lähtölaukaus seuraavalle jumppahetkelle. Nouse reippaasti ylös tuolista. Kävele 5 kierrosta tuolin ympäri, käy vetämässä viiva jääkaapin ovessa olevaan lappuun. Palaa olohuoneeseen. Istahda tuoliin, mutta nouse välittömästi ylös mikäli mainoskatko jatkuu. Toista harjoitteet: 5 kierrosta tuolin ympäri, viiva lappuun, istahda tuoliin. Montako viivaa sait? Jos viivojen lukumäärä jää alle viiden, lähetä mainostelevisiolle pyyntö, että mainoskatkojen pituutta olisi mieluusti pyrittävä lisäämään. Parantaa mainostelevision taloutta ja ikäihmisten terveyttä.
 • kansallisbaletti. Olet olohuoneessa. Sinulle tulee jano. Kävele keittiöön varpaillesi nousten ihan kuin kansallisbaletin tanssijat. Ota hanasta vähän vettä vesilasiin. Palaa olohuoneeseen kantapäilläsi kävellen (muista hyvä ryhti!). Juo lasi tyhjäksi. Vie lasi takaisin keittöön varpaillasi kävellen. Ota joko lisää vettä lasiin tai jätä lasi keittiöön. Palaa olohuoneeseen kantapäilläsi kävellen.
 • seisota jalkaasi - ei järkeäsi. Seiso yhden jalan varassa. Tämä vahvistaa pieniä jalkalihaksia. Jalkaterapeutti Keurulainen pyytää tuomaan haasteita elämään: ojenna vapaa jalka eteen ja vie se vaikkapa ristiin tukijalan eteen. Vapaan jalan niskan taakse vievät voivat minulle ilmoittautua. Teen teistä jutun terveyslehteen.
Yritysjohtajien olohuoneliikunta
 • kympin uutiset. Kympin uutisten alkaessa istahda nojatuoliin, nosta jalkasi ylös ja pyöritä jalkojasi ihan kuin polkupyöräillessäsi koko uutislähetyksen ajan. Jos et heti jaksa pyöräillä koko uutislähetyksen ajan, pidä pieni tauko ja jatka sitten koko uutislähetyksen ajan pieniä taukoja pidellen pyöräilyäsi. Tulee vielä vastaan se uutislähetys, jolloin jaksat pyöräillä koko ajan. Jatka pyöräilyä kympin uutisten ajan pitäen aika ajoin haasteellisempia pyöräilyhetkiä esim. eduskunnan kyselytunnin ajan.
 • etunojapunerrukset. Mene noin 50 cm päähän olohuoneen pöydästä. Laske kätesi pöydälle ja tee 20 etunojapunnerrusta. Jatka näin yhden viikon ajan. Seuraavalla viikolla siirry 10 cm kauemmaksi pöydästä ja tee etunojapunnerrukset. Tulee parin kuukauden kuluttua vastaan se ongelma, että kädet eivät enää ylety pöytään. Laskeudu silloin lattian varaan ja tee 20 etunojapunnerrusta lattian varassa. Jatka punnerruksia lattiatasolta, lisäten joka viikko yhden punnerruksen verran lisää. Tutustu jossakin vaiheessa esimerkiksi projektiin 100 etunojapunnerrusta. Kun olet päässyt 200 etunojapunnerrukseen, ota yhteyttä televisioon ja pyydä päästä esittelemään voimiasi.
 • harjaa hampaat oikein. Hampaita harjatessa, nouse varpaille aina kun harja menee oikealle ja kantapäiden varaan aina kun harja menee vasemmalle. Vuorotellen varpaille ja kantapäille nousten harjaa hampaita noin kolme minuuttia.
Urheilijoiden olohuoneliikunta
 • varpailla eteenpäin. Mene olohuoneen taaimmaiseen nurkkaan varpaat ulko-ovelle päin osoittaen. Aseta jalat vierekkäin ja lähde liikkeelle varpaitasi kipristäen ja ojentaen. Jalat pysyvät koko ajan vieri vieressä. Vedät itseäsi siis eteenpäin varpaillasi. Ota sekuntikellolla aikaa miten kauan menee ennen kuin olet ulko-oven kohdalla. Pyri jatkossa parantamaan aikaasi. Haasta kisaan joku tunnettu suomalainen kilpakävelijä. Älä itke jos häviät! Jatka treenaamista. Tulee vielä se päivä jolloin häviät kilpakävelijälle tosi täpärästi.
 • legot. Kaada legolaatikko lattialle. Poimi legot takaisin laatikkoon varpaillasi niitä noukkien. Urheilija kaipaa haastetta, joten tee tästä kilpailu. Kilpaile esimerkiksi kelloa vastaan, miten nopeasti poimit 50 legopalaa laatikkoon. Nosta legopalat vuorotellen kummallakin jalalla.
 • aakkoset. Telkkarin ääressä istuen, ojenna jalkasi eteen ja tee aakkosia jaloillasi ilmaan piirrellen A-B-C-D jne. Ö-kirjaimeen asti ensin toisella jalalla ja sitten toisella. Mikäli tuntuu helpolta, piirrä seuraavaksi pienet kirjaimet a-b-c-d jne. Ja numeroitakin voit piirtää jaloilla. Puhumattakaan kiinalaisista kirjaimista.
Näillä liikkeillä pääsee jo alkuun. Keksi itse lisää!

4 kommenttia:

 1. Hei!

  Luin ilolla nämä voimisteluohjeet. Jalkaterapeuttina voin lämpimästi suositella niitä. Ohjaan asiakkailleni samanlaisia liikkeitä. Lisäisin vielä yhdellä jalalla seisomisen: vahvistaa jalan pieniä lihaksia ja on myös hyvä tapapainoliike. Kun vapaan jalan ojentaa vielä ristiin tukijalan eteen, liike on vielä vähän haastavampi. Jalkaterapeutti E. Keurulainen

  VastaaPoista
 2. Vau! Jalkaterapeutitkin lukevat veteraaniurheilijan blogia. Luulin vain ravitsemusterapeutteja vakiolukijoiksi.

  Liikunta on keskeisesti mukana terveysvalistuksessani. Liike on lääke.

  Seisotan jatkossa kuuntelijoitani myös yhden jalan varassa. Kiitos vinkistä E. Keurulainen!

  VastaaPoista
 3. Nämä liikuntaohjeethan olivat hauskoja. :o)

  VastaaPoista
 4. Mainio blogimerkintö! Tätä voi sohvaperunakin (kuka, minäkö? eeeei sentään, miehenihän se ;) ) toteuttaa ihan oikeasti - ja jos siitä vielä yhtä oikeasti olisi hyötyäkin, niin wow!

  Terv. Perenna

  VastaaPoista