maanantaina, maaliskuuta 09, 2009

Aivoviikko alkoi

**
Tänään (9.3.2009) alkaneella aivoviikolla
muistutetaan, että Suomessa on satoja tuhansia ihmisiä, joiden elämää koskettaa jokin neurologinen sairaus tai vamma. Neurologisten vammaisjärjestöjen yhteisenä tavoitteena on edistää heidän hyvää elämäänsä. Hyvinvointia edistävä tekijä voisi olla henkilökohtainen avustaja.

Syksyllä, tarkemmin sanottuna 1. syyskuuta 2009 alkaen, henkilökohtaisesta avusta tulee kuntien erityisen järjestämisvelvollisuuden alainen palvelu. Henkilökohtaiseen apuun ovat tällöin oikeutettuja sellaiset pitkäaikaissairaat ja vammaiset ihmiset, jotka tarvitsevat välttämättä ja toistuvasti apua pitkäaikaisen tai etenevän vamman tai sairauden vuoksi suoriutuakseen päivittäisistä toimistaan, työstään ja opiskelustaan sekä voidakseen harrastaa, osallistua yhteiskunnallisiin toimintoihin ja ylläpitääkseen sosiaalisia suhteitaan. Vamma tai sairaus katsotaan pitkäaikaiseksi myös tilanteissa, joissa sen aiheuttamat rajoitukset henkilön toimintakyvylle vaihtelevat.

Neurologiset vammaisjärjestöt korostavat, että henkilökohtaisen avun järjestämisessä on kiinnitettävä erityistä huomiota neurologisten sairauksien ja vammojen erityispiirteisiin, joita ovat muun muassa neuropsykologiset oireet (mm. näkökenttäpuutokset, häiriöt kielellisissä kyvyissä, hahmotuksessa ja muistissa, käyttäytymisen ja tunne-elämän muutokset). Ne voivat aiheuttaa vaikeuksia itsensä tai kodin hoitoon liittyvissä tehtävissä tai liikkumisvaikeuksia. Häiriöistä voi seurata vaaratilanteita niin kotona kuin liikenteessäkin.

Aivoviikko koskettaa minua tällä kertaa erityisen paljon, sillä hyvä ystäväni menehtyi äskettäin aivosyöpään.

Lähde: Suomen lääkärilehti, 9.3.2009

1 kommentti:

  1. Aivoviikko????

    Tiesitkö, että lisäaine E1519 voi saada aikaan epileptisen kohtauksen?

    En tiedä, missä sitä on, mutta jossain närsätyslääkeessä muistaakseni on ollut... Mutta kun en niitäkään käytä, en voi testata. Kiinnostais kovasti kuulla muiden kokemuksia aiheesta;-)

    VastaaPoista