torstaina, maaliskuuta 26, 2009

Kevät toi hyviä uutisia Ruotsista

**
Kevät toi, kevät toi muurarin
, kevät toi, kevät toi maalarin, kevät toi rakennuksille hanslankarin ja rannoille hampparin.

Otetaan varaslähtö kevääseen ja luonnon heräämiseen pitkästä talvihorroksesta. On nimittäin tullut sähköpostiini aivan ihana terveysselvitys Ruotsista. Kyseessä on Folkhälsorapport 2009, jonka julkaisee Socialstyrelsen (vastaa ehkä meidän Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitostamme). Tässä Tukholman murteella kirjoitetussa raportissa on 452 sivua ja enimmäkseen todella paljon iloista kerrottavaa. Voin halukkaille lähettää raportin. Ilmoittakaa sähköpostiosoite minne raportin voi lähettää.

Iloiset asiat
Ruotsalaiset elävät yhä vanhemmiksi. Syynä on vähentynyt kuolleisuus sydän- ja verisuonitauteihin. Kuolleisuus sydäninfarktiin on lähes puoliintunut viimeisten 20 vuoden aikana ja halvaantumiskuolemat ovat samana aikana vähentyneet kolmanneksella. Tämä johtuu pääosin parantuneista hoitomenetelmistä. Sydänkohtauksen saaneet jäävät useammin henkiin. Ruotsalaiset tupakoivat vähemmän, veren rasvaprofiilit jatkavat myönteistä kehitystään ja verenpaineongelmat ovat vähentyneet. 

Ruotsissa on elämäntavoissa tapahtunut paljon myönteistä. Lasten ylipaino lisääntyi kovasti 1980-luvulta lähtien. Lasten ylipainoisuuden kasvu on kuitenkin ihan viime vuosina tasaantunut. Lapset syövät terveellisemmin: enemmän vihanneksia ja hedelmiä, vähemmän makeisia ja limsaa. Myös aikuisten ylipaino ja lihavuus on vähentynyt. Kasvu oli rankinta 1990-luvulla, mutta mentäessä 2000-luvulle ei enää lihottu yhtä pahasti ja aivan viime vuosina kasvukäyrät onneksi osoittavat täysin tasaantuneensa ja odotetaan lihomisen kääntyvän laskuun. Ensimmäistä kertaa pitkiin, pitkiin aikoihin ihmisten energiansaanti on vähentynyt. Kummallista kylläkin ravintorasvojen kulutus on noussut! Aikuistyypin diabetes (T2DM) ei ole kovinkaan suuri ongelma Ruotsissa, saamme myös lukea!

Surulliset asiat
Valitettavasti syöpäkuolleisuus ei osoita laantumisen merkkejä. Miehillä keuhkosyöpä on edelleen jonkin verran vähentynyt, mutta sen sijaan naisilla tämä syöpämuoto on lisääntynyt ja kuolleisuus rintasyöpään ei kovin paljon ole vähentynyt. Ero hyvin toimeen tulevien ja huonoimmassa asemassa olevien välillä on kasvanut entisestään. Korkea sosiaalinen asema ennustaa pitkää ikää, köyhyys vie hautaan nopeammin.

Liikkumattomuus on suuri ongelma myös Ruotsissa. Liikunnan terveysvaikutuksien esilletuontiin on edelleen aihetta. 

Lähde: Folkhälsorapport 2009

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti