torstaina, kesäkuuta 11, 2009

Seniori popsii liikaa lääkkeitä

**
Vanhusten lääkehoidoissa
on paljon ehkäistävissä olevia ongelmia. Monilääkitys (polyfarmasia) on viime vuosina yleistynyt. Varsinkin vanhuksilla on usein käytössään lääkkeitä, jotka heikentävät elämänlaatua ja lisäävät tarpeettomasti hoitokustannuksia. Lääkkeillä hoidetaan myös toisten lääkkeiden aiheuttamia sivuoireita, ja lyhytaikaiseen käyttöön tarkoitetut lääkkeet saattavat jäädä päälle. Pahimmillaan epäsopiva lääkitys johtaa kalliiseen sairaalahoitoon.

Lääkehoidon kokonaisarviointi on farmasian asiantuntijoiden tarjoama palvelu, joka toteutetaan yhteistyössä hoitavan lääkärin kanssa. Tämä kaunis korulause ei aina toteudu. Siitä esimerkkinä tänään (11.6.2009) sähköpostilla minulla tullut tarina:

Olen 65 vuotias, 178 cm/86 kg, kohonneen kolesterolin omaava ja verenpainetautia sairastava mies. Aika massiivisesta lääkityksestäni johtuen sain tietysti myös aikamoiset sivuoireet. Käytössähän olivat statiinit seka kunnioitettava määrä verenpaine lääkkeitä. Lisäksi sivuoireina olevien kipujen hoitoon kaiken maailman kipulääkkeitä.

Kun sitten verenpaine alkoi heittelehtiä aikalailla otin yhteyttä paikallisen terveyskeskuksen lääkäriin. Asiaa pyöriteltyämme hän sanoi että hänen mielestään minun lääkitys on aivan pielessä. Kun sitten pyysin häntä tekemään jotain asialle hän sanoi että aivan välittömästi on alkamassa joku kaikkien lääkärien miitinki ja että hän siellä käsittelee asian ja ilmoittaa minulle pikimmiten. Puhelu tulikin aika pikaisesti ja lääkäri ilmoitti että koska tk:ssa ei ole erikoislääkäriä ei kukaan heistä pane lusikkaansa tähän soppaan... siinä kaikki.


Kokonaisarvioinnin avulla voidaan tunnistaa ja ratkaista lääkityksestä aiheutuvia ongelmia. Monet ongelmista olisi myös ennalta ehkäistävissä paremmalla hoidon suunnittelulla ja seurannalla.

– Lääkehoidon kokonaisarviointi sisältää selvityksen potilaan lääkehoidosta, tämän käyttämistä resepti- ja itsehoitolääkkeistä, mahdollisista yhteisvaikutuksista ja siitä, miten hoito onnistuu kotioloissa. Tärkeää on potilaan kuuntelu ja moniammatillinen yhteistyö terveydenhuollon asiantuntijoiden kesken, totesi Farmasialiiton puheenjohtaja Inka Puumalainen Farmasialiitossa järjestetyssä tilaisuudessa Helsingissä 10.6.2009.

– Tällä hetkellä tätä palvelua tarjotaan sekä apteekeissa että sairaaloissa ja terveyskeskuksissa. Tulevaisuudessa palvelun tarve lisääntyy. On huolehdittava siitä, että farmasian asiantuntijoita on terveydenhuollossa riittävästi.

Lääkehoidon kokonaisarvioinnin erityispätevyyskoulutuksen suorittaneita proviisoreita ja farmaseutteja on tällä hetkellä noin 120. Tavoitteena on saada 40 pätevöitynyttä lisää vuosittain.

– Lääkehoidon kokonaisarvioinnin hyödyistä on selvää tutkimusnäyttöä. Lisää tutkimusta tarvitaan siitä, miten vanhusten lääkehoitoprosessin riskikohdat sekä avohuollossa että sairaaloissa pystytään tunnistamaan, Helsingin yliopiston professori Marja Airaksinen totesi tilaisuudessa.

– Iso haaste on siinä, miten lääkehoidon kokonaisarviointi saadaan osaksi terveydenhuollon rakenteita ja toimintakäytäntöjä. Se pitäisi saada osaksi vanhusten hoitopolkua. Jokaisen vanhuksen lääkehoito pitäisi tarkistaa vähintään kerran vuodessa, Airaksinen painotti.

Minkälaisia kokemuksia teillä on lääkehoidon kokonaisarvioinnista? Onko sähköpostilla tullut viesti yksittäistapaus, vai onko suhtautuminen samantyyppistä muissakin terveyskeskuksissa?

Lähde: Deskin uutistiedote terveystoimittajille, 10.6.2009

1 kommentti:

  1. Tarinan henkilö siis painaa 86 kg ja on 1,78 m pitkä. Painoindeksin mukaa lievästi ylipainoinen. Jos tupakoit lopeta nyt - se kimmoilee muutaman päivän ja sitten helpottaa. Jos käytät troppia niin nauti harkiten. Kolesteroliarvosi ei näy jutussasi eikä verenpaineesi. Miten on ravitsemustilasi laita? Suomessa on tehty ns. autokliniikkatutkimus 1966-71 jonka mukaan aikaisemmin kolesteroliarvon yläräjäna on pidetty lukemaa alle 5 mutta yläräja olikin ilman riiskiä miehillä 5-7 ja naisilla 6-9 ( Penttinen 1997 ). Kun helpottaa ja olo alkaa tuntua mukavalta voit otta oluen pari mutta elä terveellisesti, liiku paljon ja noudata ruokavaliota Barry Searsin ja Bill Lawrenin Zone " Oikeaa ruokaa oikeaan aikaan. Eiköhän sieltä löydy appeet terveen elämän perusteikksi.

    VastaaPoista