maanantaina, kesäkuuta 22, 2009

Lopeta margariinin syönti!**


Kirjoitettu 14.5.2009, päivitys tehty 22.6.2009

Nyt on terveyshaittojen lisäksi
vielä yksi merkittävä syy lopettaa margariinin syönti ja siirtyä voin käyttäjäksi: Amerikkalaisyhtiö on ostanut itselleen Raision margariinit.

Moni suomalainen on ehkä väkisin pysytellyt margariinin käyttäjänä kun halutaan tukea suomalaista elintarviketeollisuutta ja maanviljelystä.

Rakas suomalainen! Nyt sinä voit luovuttaa hyvillä mielin, sillä monikansallista Bunge -yhtiötä sinun on ihan turha tukea. Bunge -yhtiön kotisivu on juuri niin iljettävän näköinen kuin näillä monikansallisilla konglomeraateilla on tapana olla. Tervemenoa Keiju ja Benecol! Raisio -yhtymälle veteraaniurheilija toivoo hyvää jatkoa ja reippaita, uusia liikeideoita.

Siirry voihin! Siinä on ylivertainen maku. Se ei ole mikään jäljitelmä, vaan puhdas luonnontuote. Käytä voita kohtuudella.

Blogini lukijat ovat valveutuneita: 63 prosentille kelpaa vain voi! Toivottavasti voin lisääntynyt suosio näkyy myös terveyskäyttäytymisessämme. Sano tomerasti EI margariinille ja KYLLÄ voin kohtuukäytölle!

Muita kirjoituksiani margariinista:

20 kommenttia:

 1. Mitä terveyshaittoja margariinilla sitten on?

  VastaaPoista
 2. Kiitos Ville kysymyksestä. Ensin täytyy myöntää yksi asia: Margariinin terveyshaittoja on tutkittu tosi vähän (ilmeisesti vielä vähemmän kuin voin terveyshaittoja). Margariinin ja voin terveyshaittoja tarkasteltaessa olemme siis hyvin vähäisen tiedon varassa. Nyt annan sinulle mahdollisimman rehellisen listan margariinien terveyshaitoista (laadin tästä mahdollisesti erillisen kirjoituksen johon saan sitten tiedeviittaukset sujuvasti mukaan):

  - suomalaisessa tutkimuksessa todettiin, että margariini aiheuttaa atooppista ihottumaa ja muita allergioita lapsilla
  - luonnollisen rasvan teollinen kovettaminen synnyttää elimistölle vieraita aineyhdistelmiä, jotka lievimmillään sekoittavat aineenvaihdunnan, pahimmillaan aiheuttavat syöpää
  - margariinien lisäaineet aiheuttavat lisäaineille tyypillisiä reaktioita joissakin ihmisissä (ihottuma, allergia, heikentynyt vastustuskyky)
  - margariinia valmistamalla syntyy rasvaseos, jonka oletetaan vaikuttavan hermokudokseen (fosfolipidien tasapaino) ja uskaliaammat pitävät dementian ja margariinin yhteyttä mahdollisena
  - margariinin sisältämät rasvat heikentävät immunosuppressiota, joka saattaa johtaa heikompaan ihonsuojaukseen auringonsäteitä vastaan (ihosyöpä ja lievemmät ihomuutokset)
  - margariinia valmistetaan palmuöljystä ja jotkut ovat kritisoineet palmuöljyn tuontia laivoissa sen takia, että laivan säiliöihin on saattanut jäädä edellisistä kuljetuksista vaarallisia kemikaaleja, jotka sitten sekoittuvat palmuöljyyn.

  Älä hermostu, Ville!

  Itse en syö margariinia ja löydän siihen muitakin kuin ylläolevassa listassa olevia päteviä syitä.

  VastaaPoista
 3. Höpsistä Christer. Tiedät itsekin, että jos käyttää jokapäiväisen leivän päällä edes kohtuullisesti päällisrasvaa on oikein valittu margariini voita parempi vaihtoehto. Se on asia erikseen, että voi käy hyvin herkutteluun.

  Listasi ja kommenttini:

  - margariinin vaikutukset riippuvat rasvahappokoostumuksesta. joissakin tutkimuksissa allergia on ollut yhteydessä margariiniin, joissakin ei. toisekseen kova rasva on myös *suomalaisessa* tutkimuksssa yhdistetty allergiaan.

  - mitä ovat ne elimistölle vieraat aineet, joita kovettamisen jäljiltä margariinissa on? kuinka paljon niitä on margariinissa?

  - lisäaineet: olen samaa mieltä - tosin esimerkiksi allergialiitto on todennut, että kuvitelluista allergioista vain joka neljäs on todellinen. yliherkkyysreaktioissa voi olettaa samanlaista yliherkkyyttä.

  - margariini ja dementia, mielenkiintoista. mutta jos katsomme voita, vastaan tulevat tappavammat vaikutukset SVT:n kautta.

  - margariini ja immunosupressio riippuu jälleen koostumuksesta. suomalaisessa margassa n-3:t ja n-6:t ovat kohtuullisesti tasapainossa, ainakin Keijussa. Toisekseen, jos jättää margan pois, niitä immunosupressiiveja tulee piilorasvasta, ja suhteet menevät entistä enemmän persiilleen. itse asiassa vanhuksilla tehdyssä tutkimuksessa monityydyttymättömät (joita hyvä marga on pullollaan) tasapainottavat immuunijärjestelmää.

  - palmuöljyn laivakuljetukset ovat nyt - anteeksi vain - aika kaukaa haettu syy. toisekseen, viisas valitsee margariinin, jossa on kovetettua kasviöljyä, jota ei koskaan tehdä palmuöljystä, vaan ennemmin rypsistä, rapsista ja soijasta.

  Saska

  VastaaPoista
 4. Jep, Saska, voi hyvin olla höpsistä, mutta kiitos kuitenkin kun et vallan mahdottomasti innostunut väitteitäni ampumaan alas. Rivien välistä löytyy ymmärrystä.

  Olen aika varma, että jos margariini olisi tällä hetkellä tunkeutumassa markkinoille (eikä 1920 -luvulla), niin sitä ei ehkä kovinkaan helposti hyväksyttäisi elintarvikkeeksi. Onhan margariinin valmistusprosessi biokemian voitto materiasta vailla vertaa, mutta onko se ihmisravinnoksi sopivinta, se onkin sitten eri asia.

  Tarvitsemme lisää tutkimusnäyttöä margariinin (ja voin) terveyshaitoista/terveyshyödyistä.

  VastaaPoista
 5. Kiitti vastauksesta, Christer. Saskan kommentit myös kiinnostivat. Ajattelin kysyä, koska asia on jäänyt epäselväksi. En ole viime aikoina margariinia käyttänyt.

  VastaaPoista
 6. Joo, Ville, lue Saskan kommentit tarkasti. Hän on tutkinut rasvoja. Toista se on minun kanssani, joka hyvin vähän on perehtynyt rasvojen ihmeelliseen maailmaan. Minä olen aikoinaan minkeille tutkimuksissani suositellut runsaasti tuoretta kalaa ja pikkuisen antanut niille hormonejakin (dopingtestaus on minkeillä vielä ihan alkutekijöissään ja oli sitä vielä enemmän tutkijana toimiessani). Viljan syöttämistä minkeille aikoinaan ihmettelin kovasti. Pulskistuivat sillä tavalla herkästi liikaa mokomat pedot.

  VastaaPoista
 7. Voi on maultaa parempaa kuin margariini. Näin ainakin minun mielestäni.

  Äärimmäisen tärkeää:

  Omien kokemuksieni perusteella juuri voi auttaa pitämään nälän tunteen pitkään loitolla. Tämä on ylipainoiselle ensiarvoisen tärkeää.

  margariinia syödessä lihoin 30 kg.

  vaihdettuani voihin hoikistuin 20 kg.

  Christer viittasikin jo n-3 ja n-6 rasvojen epätasapainoon jota margariinin syöminen ruokkii.

  VastaaPoista
 8. Kertoisitko Christer miksi voi pitää nälän paremmin?

  Saska

  VastaaPoista
 9. Saska, voi pitää nälkää paremmin kuin esimerkiksi margariini sen takia, että hyvältä maistuvaa voissa valmistettua ruokaa syö juuri sopivan määrän ja siitä nauttii juuri sopivasti. Ei voita voi helpostikaan syödä niin paljon, että se johtaisi lihomiseen. Sen sijaan eineksissä käytetään yleensä margariinia ja kasviöljyjä. Maku on korkeintaan kelvollinen ja syöminen kaukana mukavasta tapahtumasta.

  Tieteellisen selityksen voin paremmalle nälänhallinnalle tarjoaa esim. sen rooli hormonitasapainon säätelyssä. Olet taatusti kuullut kolekystokiniinista. Sehän on tärkeä kylläisyyden säätelijä. Mitä enemmän erääsä tutkimuksessa syötiin voita, sitä enemmän muodostui kolekystokiniiniä (1). Nälkä pysyi silloin kauemmin poissa.

  En minä osaa tätä tämän paremmin selittää.

  1. Schneeman BO, Burton-Freeman B, Davis P. Incorporating dairy foods into low and high fat diets increases the postprandial cholecystokinin response in men and women. J Nutr 133 (12): 4124-4128, 2003.

  VastaaPoista
 10. Saska:

  Eikö jokin merkitys ole myös ylipainoisen kokemuksella. Eihän välttämättä ole tutkittu voin pitkän ajan kylläisyysvaikutusta ja se voi silti olla olemassa.

  Merkittäväksi havaintoni muodostuu silloin kun näitä samoja kokemuksia on lukuisilla muilla.

  VastaaPoista
 11. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 12. Ville popsi kalaa ja rasvaa. Tämä on mielestäni mitä parhain tapa ylläpitää kylläisyyden tunnetta. Edes perunan tärkkelys ei sitä heilauta. Tosin sen tärkkelyksen rajaamalla jäisi ville energiavajeeseen ja hoikistuisi, mutta sille ei taida olla tarvetta.

  VastaaPoista
 13. Hyvä huomio Christer. Voisin lisätä vielä sen, että kova rasva imeytyy hitaammin rs-kanavasta. Se myös poistuu verenkierrosta hitaammin. Se, että onko voi kovaa margariiniin verrattuna riippuu margariinin koostumuksesta ;)

  Sami, merkittäväksi margariinin laihduttavan vaikutuksen tekee sitä käyttävien ihmisten painon putoaminen. Heitäkin on.

  VastaaPoista
 14. Hei,
  Margariinia ei kannata syödä ihan sen takia, kun se maisuu pahalle. Syökää kunnon ruokaa, alkuperisistä aineista valmistettuna, niin ei masenna eikä väsytä. Kokemusta on.

  VastaaPoista
 15. Voi on epäekologista ja epäeettista (niin on moni margariinikin). On vastuutonta suositella käyttämään voita. Sinisen Keijun etu on se, että siinä ei ole käytetty eläinperäisiä ainesosia.

  VastaaPoista
 16. Ja mitähän epäeettistä voissa on? Minusta margariinit kaikkineen lisäaineineen ovat hyvinkin epäeettisiä. Ekologisuuskin tuntuu olevan nykyään hyvin suhteellinen käsite, riipuen mistä vinkkelistä katsotaan. Monelta jäisi rypsimargariinit kauppaan kun tietäisivät kuinka moneen kertaan pellot myrkytetään "kasvinsuojeluaineilla"

  VastaaPoista
 17. Kotona syötiin aina flooraa ja ruuassa sekä leivonnassa voita. Itse vetelin voita näkkärille kun silmä vältti (kallista duunarin palkalla) ja kotoa lähdettyäni siirryin voihin.
  Nykyään voillakin on eronsa kaikkien hyla juttujen takia ja valitsenkin puhtaan voin enkä "vesi" voita joiden ero on selkeä leivällä tai ruuan laitossa.
  Käytän voita runsaasti ja joskus mieli tekee näkkäriä runsaalla voi peitolla. En ole lihava mutta jos kahvilan leivässä on margariinia enkä kaavi sitä pois, saan vatsan väänteitä.
  Äitini hurahti beseliin ja kolestrolit heitti häränpyllyä, lääkitys oli runsas, kunnes sain hänet vaihtamaan voihin ja lääkitystä ei enään tarvitse. Runsas kalan syöntikin voi olla osa syy edelliseen.

  VastaaPoista
 18. Hei,

  taas tuli margariinista tutkimus kuluttajaliitolta. Kehottivat käyttämään rasvaisempa margariinia. No, minä en margariinin ja muiden kevyttuotteiden perään enää vilkaise. Toivottavsti tästä voi joku ottaa opiksensa.

  Tässä syy (tapahtui 90-luvun lopulla):
  Kolmikyppisenä aloin lihoa yhä enemmän (laiskuus ja liikkumattomuus, äidin kunnon ruuat jäi pois jne.). Margariiniin olin jo siirtynyt ja aloin syödä yhä enemmän kevyttuotteita: kevytjugurttia, kevytjäätelöä, kevyt sitä ja tätä.

  Sitten vielä tapasin mieheni rakastuin ja päätimme perustaa perheen ja mennä naimisiin:) Häähuumassakin piti laihtua. Rasvat jätin pois, leivällekään en laittanut edes margariinia.

  Miten kävi: laihduinhan minä. Muutakin tapahtui: väsähdin.
  Aloin odottaa esikoistamme ja olin koko ajan väsynyt. Se kuuluu asiaan, sanoi neuvolantäti. Ei muuten kuulu! Suositteli täti vain valion rasvatonta jugurttia ja muitakin kevyttuotteita. Olisi valistanut kunnon ruuasta. Mutta liekö tiesi, mikä on kunnollista, kun ovat niin aivopestyjä tuon virallisen linjan suhteen.

  Esikoiseni syntyi sektiolla tosi pienenä. Ei kestänyt istukka synnytystä. Lääkärit kyselivät ja ihmettelivät, että tupakoinko, koska istukka oli niin pieni. En ole ikinä tupakoinut. Eivätpä kysyneet, että käytänkö kevyttuotteita.

  Myöhemmin olen saanut 3 lasta lisää ja onneksi järkevöitynyt tuon ravinnon suhteen. Oikeaa ruokaa, oikeita makuja. Väsymyskin helpottaa, vaikka on vilkkaita lapsia ympärillä.

  Mua oikeasti kauhistuttaa esim. neuvoloiden ja lääkäreiden tämän hetken tietämättömyys ravinnosta. Olis kirveelle töitä!

  VastaaPoista
 19. Anonyymi: "Olis kirveelle töitä!"
  Oletko kokenut itsesi aggressiivisemmaksi muutoksesi jälkeen?

  VastaaPoista