perjantaina, kesäkuuta 12, 2009

Karpin tapaan


*
Lääkäri Annika Dahlqvist lähetti minulle
hänen kirjastaan "Doktor Dahlqvist's guide till bättre hälsa och viktkontroll" tehdyn suomalaisen käännöksen. Saatekirjeessä oli vetoomus edistää hänen suomenkielisen kirjansa myyntiä, sillä sen myynti on ollut tavattoman vaatimatonta. Hän pitää suomalaiskäännöstä porttina muunkielisiin käännöksiin kirjastaan.

Koin todella suuren yllätyksen kun näin kirjan kannen. Siinä on kuvattu lammikossa uivia värikkäitä kaloja. Lisäksi kirjan nimi on hyvin erikoinen. Olisi kuvitellut, että suomentaja olisi valinnut otsikkoon tämän ruotsalaislääkärin nimen. Olisihan se lähes varma myyntimenestyksen tae, jos heti selviäisi, että kyseessä on Annika Dahlqvistin kirja suomeksi. Nyt Dahlqvistin nimi löytyy juuri ja juuri näkyvällä tekstikoolla keltaisessa bannerissa ja kirjan äärimmäisessä alalaidassa. Suomalaislukija joutuu nielemään Karppi -sanan ensimmäisenä. Se ei ole helppoa ja voi olla, että tämä fanaatikkoryhmäksikin nimetty vähähiilihydraattinen ryhmittymä, on lopullisesti harventanut kirjan ostajakuntaa.

Kun kannesta on selvitty ja ryhtyy lukemaan teosta, kokee toisen ikävän yllätyksen. Käännös on epäonnistunut vangitsemaan lääkäri Dahlqvistin tavan kirjoittaa kirjaa. Voi olla, että kirjan käännöksessä on ollut kiire, mutta lähes anteeksiantamattoman kömpelöön muotoon on teksti jätetty ja lisäksi on harmillisen paljon painovirheitä.

Luettuani kaikki lääkäri Dahlqvistin julkaisemat kirjat alkuperäiskielellä ja pidettyäni kirjoista, on todella harmillista, että tähän suomennokseen ei ole samaa tekstin raikkautta onnistuttu luomaan.

Kirja näyttäisi toimivan karppaus.info -foorumin mainosvälineenä. On harmi, että tämä riitaisa foorumi on saanut myrkyttää Dahlqvistin hienon kirjan.

Jos kaikista näistä ikävistä yllätyksistä huolimatta päättää hankkia kirjan ja kahlata sen läpi, voi vain toivoa, että edes osa Dahlqvistin tekstistä välittyy lukijalle innostaen tätä vähähiilihydraattisen ruokavalioratkaisun pariin. Kirjasta selviää miten helppoa tätä ruokavaliota on noudattaa ja miten terveys kohenee kun sitä noudattaa. Lääkäri Dahlqvist selostaa miten mm. diabetesta voi hoitaa vähähiilihydraattisella tavalla. Hän ei ehdottomasti kiellä lääkitystä ja on tässä asiassa esim. terveemmällä pohjalla liikkeellä kuin ortopedi Antti Heikkilä. On myös muita sairauksia, joihin vähähiilihydraattinen ruokavalio (elämäntapa!) näyttäisi tuovan selvän edun: lihavuus, vatsavaivat, kihti, fibromyalgia, kilpirauhasen vajaatoiminta, migreeni. Dahlqvistin näkökanta kolesteroliin on myös selvä ja johdonmukainen: Kolesterolilla on hyvin vähäinen vaikutus verisuonisairausriskiin. Dahlqvist myöntää, että tämän ruokavalion pitkäaikaistutkimuksia ei ole ja tutkimustuloksien puuttuminen johtuu pääosin tiedemiesten ja rahoittajien haluttomuudesta tutkia vähähiilihydraattisia vaihtoehtoja.

Toivottavasti karpit uhrautuvat ja hankkivat tämän kirjan runsain määrin. Kirjan myynnistä täällä Suomessa riippuu paljolti päättääkö Annika Dahlqvist tehdä muunkinkielisiä versioita kirjastaan. Karppeja ei ehkä tulisi päästää mahdolliseen englanninkieliseen versioon.

Kirjan saa hankittua esimerkiksi täältä.

Tässä lisää kirjoitteluani kirjoista:

12 kommenttia:

 1. Olisit voinut hiukan referoida kirjan sisältöäkin.. Ihmetyttää tämä karppailu ja hiilarihysteria, joten tuon voisi melkein lukeakin, ainakin toisella kotimaisella.

  VastaaPoista
 2. Ville, ukonilmojen takia tietokoneeni oli pakko pistää kiinni ja kirja-arvio jäi kesken (kuten niin moni muu kirjoituksistani on edelleen kesken). Karppailuhysteria on olemassa, mutta en innosta sinua tutustumaan siihen maailmaan. Kannattaa lukea Annikan kirjat ruotsiksi.

  VastaaPoista
 3. Aika erikoista ottaa Dahlqvistin kirja osaksi "karppi-sarjaa". Karpin keittokirja on hyvä. Siihen on koottu ruokaohjeet karppaus.infon foorumilta ja ko. ohjeet ovat erittäin hyviä arkiseen ruoanlaittoon. VHH-keittokirjoista tämä on meillä käytössä eniten.

  Ainakin minulle Annika Dahlqvist on sen verran tuttu nimi, että helposti näkisin kirjan myyvän jopa paremmin hänen omalla nimellään kuin Karppi-brändin alla.

  On valitettavaa mikäli kirjan käännös on epäonnistunut. Pakko kai tuo on kuitenkin hankkia, koska toinen kotimainen ei taivu tarpeeksi hyvin.

  Kyllä siellä karppifoorumillakin voi käydä. "Virallisterveellishysteriaa" on liikkeellä moninverroin enemmän, joten voi olla ihan hyvä vilkaista sitä toistakin puolta.

  -Jyyki

  VastaaPoista
 4. Jyyki on oikeassa. Annikalle tuli suurena yllätyksenä, että hänen kirjansa myy niin huonosti Suomessa. Karpit -liike ja karppaus.info -foorumi saa nyt itse selvittää sotkunsa Annikan kanssa. Minä en rupea sovittelijaksi.

  Tilanne olisi helposti korjattavissa: Kirjasta otetaan uusi painos. Kanteen pistetään valokuva lääkäri Annika Dahlqvistista ja otetaan nuo tyhmät karpit pois lammikosta. Annikan nimi kirjoitetaan viiden senttimetrin korkuisin kirjaimin (nyt nimi on viiden millimetrin korkuisin kirjaimin!).

  Käännös ei ole niin huono, etteikö kirjaa voisi lukea ja tajuta mitä Annika kirjassaan haluaa tuoda esille.

  Tsemppiä Jyyki ja karppiväki!

  VastaaPoista
 5. Käsittääkseni karppaus.infolla ei ole tämän kirjan kanssa mitään tekemistä. Haukut väärää puuta.

  VastaaPoista
 6. Anonyymi on väärässä! karppaus.info:n symboli (lihava kala) tuossa Annikan kirjassa ei ole sattumaa. Vertaa myös käytettyjä fontteja Karpin keittokirjassa ja Karpin tapaan -kirjassa. Kysykää Annikalta suoraan mitä kirjan kääntämisestä on sovittu. Me olemme Annikan kanssa hyvin pettyneitä hänen alkuperäiskirjansa kohtelusta. Älkää minulta kysykö kaikkea. Ja onko liikaa pyydetty, että toimenpiteitä vaativissa kommenteissa olisi nimi reilusti alla?

  Ostakaa, karpit, kirjaa ahkerasti niin näemme pian Annikan kirjan englanninkielisinä!

  VastaaPoista
 7. Sinä olet ihan sairas ihminen. Kuka jaksaa tehdä mitään kirjan osto päätöksiä jonkun sekavan internetsivun perusteella???
  Oletko sinä kateellinen karppaajille????

  VastaaPoista
 8. En kysy mitään enkä vaadi mitään toimenpiteitä. Kunhan totesin. Karppilogon käyttöön kirjassa on pyydetty lupa. Tieto on peräisin karppaus.infon ylläpidolta, sinun tietosi lienee mielikuvituksen tuote.

  VastaaPoista
 9. Outoa, että markkinoit nyt sitten Annikan kirjaa näin negatiiviseen sävyyn. Haluatko, että se myy ja leviää maailmalle? Vai onko tämä yritys torpedoida Annikan maailmanvalloitus? Sepustuksesi on aivan huuhaata.

  VastaaPoista
 10. Anonyymit kommentit yrittävät viestittää jostain ihme sairaudestani, karppilogoista ja Annikan maailmanvalloituksen torpedoimisesta. Yhtä ja samaa sekoilua se tuuppaa olemaan karppien kanssa.

  Tarvittiinko tähänkin kolmen eri karpin näkemys, vai onko ihmetyksen takana yksi ja sama henkilö?

  Karpit ovat mokanneet oikein pahasti ja syytä olisi selvittää tilanne Annikan kanssa. Olen viimeksi tänään ollut yhteyksissä Annikaan. Keskustelujemme sisällöstä en voi kertoa mitään.

  Olen todella harmistunut tilanteesta.

  VastaaPoista
 11. Olen samaa mieltä, karppausinfosta sen enempää tietämättä, kirjan nimi on epäonnistunut. Olisi ilman muuta pitänyt olla Annikan nimi paremmin esillä. Teksti osin kankeaa, ja innostus ei oikein välity. Jos vertaa tätä kirjaa Antti Heikkilän "Diabeteksen hoito ruokavaliolla -kirjaan, niin kyllä selvä maaotteluvoitto Suomeen. Muuten CS, missä kohtaa AH sanoo kirjassaan, että lääkitys pitää kieltää? Olen lukenut kirjan moneen kertaa, enkä ole sellaista kohtaa siitä vielä löytänyt! t.Pertti

  VastaaPoista