maanantaina, kesäkuuta 15, 2009

Huomattavan ylipainoiset lapset laihtuivat proteiineja runsaasti syöden

**
Lasten ja nuorten lihominen
on yleistynyt viime aikoina. Syynä ovat mahdollisesti väärät ruokailutottumukset. Uusi amerikkalainen tutkimus vahvistaa käsitystä, jonka mukaan runsaasti proteiinia ja rasvaa sekä vähän hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio laihduttaa kolmessa kuukaudessa paremmin kuin virallisterveellinen ruokavalio. Tutkimuksen teki professori Nancy Krebs Coloradon yliopistosta. Hän esitti tuloksensa Kalifornian yliopiston järjestämässä lastenlääkäreiden kokouksessa.

Ruokavaliosta käytetään nimitystä High-Protein, Low-Carbohydrate (HPLC, paljon valkuaisaineita-vähän hiilihydraatteja). Kokeeseen osallistui 46 huomattavan ylipainoista teini-ikäistä lasta. Heidän painonsa oli keskimäärin vähintään 175 % ihannepainosta. Kolmessa kuukaudessa he pudottivat painoaan keskimäärin 9,0 kiloa, kun verrokkeina olleet, vähärasvaista virallisterveellistä ruokavaliota noudattaneet laihtuivat vain keskimäärin 5,6 kg, raportoi Krebs. Kumpaakin ryhmää seurattiin kokeen jälkeen vielä 24 viikkoa, jona aikana paino pysyi saavutetuissa lukemissa.

- Oletin, että HPLC -dieetti laihduttaisi lapsia, mutta uskoin heidän lihovan pian ennalleen tai ylikin kokeen päätyttyä, professori Krebs tunnustaa.

Näin ei kuitenkaan käynyt. Kokeen päätyttyä HPLC-dieetillä olleiden nuorten paino lisääntyi hiukan kolmen ensimmäisen kuukauden aikana, mutta he painoivat silti vähemmän kuin vähärasvaisella dieetillä olleet nuoret. Ero ei ollut kuitenkaan tilastollisesti merkitsevä, Krebs huomauttaa.

HPLC-ryhmä söi päivittäin vain 20 g hiilihydraatteja. Asia varmistettiin mittaamalla koehenkilöiden virtsasta kahdesti päivässä ketoniaineita. HPLC-dieetillä lapset menivät herkästi ketoosiin, mikä näkyi virtsasta tehtävällä liuskakokeella. Myös kehon rasva- ja proteiinimääriä mitattiin. Kumpikin ryhmä menetti niitä yhtä paljon. Toisin sanoen, HPLC-ruokavalio ei säästänyt elimistön proteiineja. Veren rasvaprofiili parani kummassakin ryhmässä yhtä lailla, yhtä poikkeusta lukuun ottamatta: HPLC-ruokavalio alensi merkitsevästi enemmän triglyseridejä kuin vähärasvainen dieetti. Sokerirasituskokeiden tulokset paranivat kummassakin ryhmässä. HPLC-ruokavalio ei aiheuttanut mitään haittavaikutuksia.

- Minusta on tullut "HPLC -uskovainen". Uskon, että ruokavalio toimii hyvin myös muilla lapsilla. Minusta sen soveltaminen vaikuttaa turvalliselta, Krebs myönsi. Hän kertoi lähettävänsä raporttinsa julkaistavaksi. Hän sanoo, ettei hänellä ole mitään eturistiriitoja, mikä yleensä tarkoittaa taloudellisia kytköksiä.

Lähde: Matti Tolosen uutiskirje, 15.6.2009

Lisää kirjoituksiani lasten lihavuudesta voit lukea tästä:

12 kommenttia:

 1. Uusitupa ja Puska. Mitäpä jos tätä kokeiltaisiin Suomessa. Olkoonkin että huomattavasti miedompi ratkaisu auttaisi varmasti. Ei hiilareita tarvitse alentaa 20 g:n asti. Kokeillaampa vaikka ensiksi vaikkapa kahtasataa grammaa hiilaria päivässä.

  Jos muksun energiantarve on 2000 kcal ja häneen tungetaan 60 % kokonaisenergiasta hiilareina saa hän päivässä 1200 kcal / 4kcal/g = 300 g hiilareita päivässä.

  Tämä tarkoittaa lähes sataa sokeripalaa päivässä ! Iskekääpäs nyt Pekka ja Matti se tutkimus käteen, joka kertoo että tämä on lasten terveyden kannalta ideaalista.

  VastaaPoista
 2. Vastaavanlaisia tuloksia on saatu muissakin nappulatutkimuksissa, mutta niissä ei tutkittu rupeaako kilot kertymään takaisin, joten tämä antoi hyvää lisädataa. Muuten, olen huomannut, etä eräät VHH-hörhöt usein sanovat, että " Ei VHH ole runsasproteiinin vaan runsasrasvainen". No, dieetistä on olemassa monta variaatiota, eikä vain se yksi, jota joku yksi hörhö noudattaa.

  AM

  VastaaPoista
 3. Jep, AM, juuri tämän asian takia pää-hörhö Antti Heikkilän tuhovaikutus on niin suunnattoman suuri. Hän vetää mukaansa suuren osan VHH-väestä rasvahypetykseen kun tarjolla on lukuisia muita ravitsemusmalleja, jotka toimivat aivan yhtä hyvin.

  Silmieni edessä näen päivän jolloin saman pöydän ääressä istuvat Mikael Fogelholm, Pekka Puska, Pertti Mustajoki ja Antti Heikkilä rauhanomaisesti pohtien miten voisimme taltuttaa lihavuus- ja diabetesepidemian Suomessa. Heikkilä pyytää nöyrästi anteeksi järkyttävimpiä lausuntojaan ja Puska sekä Fogelholm kuuntelevat tarkasti mitä Heikkilällä on kerrottavaa! Saattavat tarvita puolueettoman puheenjohtajankin tuohon tilaisuuteen.

  VHH-hörhöt kokonaisuutena tuskin koskaan saadaan ojennukseen. Eri mieltä oleminen on niin hauskaa, että lähemmäksi ja lähemmäksi hiipivä terveysmielipide pitää ideologian nimissä karkoittaa kauemmaksi. Sellaista VHH-hörhöjen yleistä järkiintymisen päivää en näe silmieni edessä.

  VastaaPoista
 4. Krisu, pitäisikö järkätä kesäksi urheilu/liikuntaravitsemusseminaari, jossa yhtenä aiheena olisi VHH ja liikunta?
  AM

  VastaaPoista
 5. Joo, AM, oikein hyvä idea. Edellytän tietenkin, että puhut kesästä 2010.

  VastaaPoista
 6. Fanaattisuudella on pilattu monta hyvää asiaa, mutta itse näen ja koen Heikkilän ja Puskan ihan samanlaisina jääräpäinä (en fanaatikkoina) siinä mielessä.

  Jääräpää olen itsekin, vieläpä semmoinen, joka ei pysty ääneen myöntämään olleensa väärässä olipa kyse isosta tai pienestä asiasta.

  Niin pitkään, kun vastapuoli on jääräpää, ei voi odottaa muuta kuin samanlaista jääräpäisyyttä. Mutta jos vastapuoli näyttää vihreää valoa sille, että kaivellaan yhdessä todisteet siitä, kumman kanta on lähempänä totuutta, niin itsehän osallistun innolla silläkin uhalla, että saattaisinkin olla väärässä.

  Jos minä pystyn siihen, niin miksei isot miehet isoilla palleillakin?

  VastaaPoista
 7. Golliwog, omien havaintojeni mukaan, noiden kahden eri leirien välimaastossa on paras olla. Kultainen keskitie -ajattelu toimii tässäkin. Ääripäillä on tapana liioitella sanomaansa.

  VastaaPoista
 8. Seminaarista: syksyllä 2009 olis OK :) Joko ruvetaan järkkäämään? Paikalle voisi pyytää hyvin erityyppisiä liikuntarav.asiantuntijoita.

  Anssi M.

  VastaaPoista
 9. AM, syksy 2009 on kovin täynnä, mutta ei kai minun läsnäoloni ole ihan välttämätön?

  VastaaPoista
 10. Kommentoit taas itseäsi, ehdottelet itseäsi ympäriinsä ja haukut muita, herttinen sentään mies. Rauhoitu.

  VastaaPoista