maanantaina, kesäkuuta 01, 2009

Pähkinöitä painonhallintaan

**
Pähkinöitä syöneillä jenkeillä
ei jenkkakahvoja kertynyt kovinkaan pahasti. Pähkinöiden syöminen ei kiihdytä kilojen kertymistä, vaikka pähkinät sisältävät runsaasti rasvoja ja energiaa. Näin ollen pähkinöihin liitetyt terveyshyödyt eivät kumoudu liikakilojen terveyshaitoilla.

Pähkinät ja niiden terveelliset rasvat saattavat ehkäistä mun muassa diabetesta ja sydäntauteja. Kahdeksanvuotisen seurannan aikana mitä tahansa pähkinöitä vähintään kahtena päivänä viikossa syövät lihoivat keskimäärin puoli kiloa vähemmän kuin pähkinöitä vieroksuvat. Pähkinät saattoivat näin ollen jopa hieman auttaa painonhallinnassa. Yhteys todettiin yhtä lailla normaali- kuin ylipainoisilla.

Pähkinöiden proteiini ja kuidut voivat lisätä kylläisyyttä ja hillitä nälkää, mikä saattaa selittää nyt saadut tulokset. Samansuuntaisia havaintoja on tehty myös muissa tutkimuksissa.

American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistuun tutkimukseen osallistui 51 000 tervettä 20-45 -vuotiasta yhdysvaltalaisnaista.

Lähteet: Ruokatiedon uutiskirje toimittajille, 1.6.2009 ja American Journal of Clinical Nutrition 89: 1913-1919, 2009

6 kommenttia:

 1. Niin, surullistahan tämä väestötason data alkaa olla kun niiden kertoma alkaa lähinnä osoittaa, millä keinoin kansa lihoo vähiten. Pähkinöitä syömällä paino nousi siis seurantajaksolla vain 5 kiloa. :)

  VastaaPoista
 2. Tutkimustulos on ihan maukas pähkinä purtavaksi.

  Kävin lukemassa artikkelin. Hyvin toteutettu kohortti: otettu huomioon monipuolisesti sekoittavina tekijöinä kaikki mahdolliset ravinnon komponentit, fyysinen aktiivisuus ja tupakointi. Vaikeaa selittää tulosta sillä, että pähkinöitä syövät tekisivät yksinkertaisesti vain enemmän muitakin terveystietoisia valintoja.

  Kehtaisin silti väittää, että tämän uutisen alkuperäisessa otsikoinnissa, "Pähkinät eivät lihota", on aika paljon ilmaa. Tutkimuksessa kaksi annosta pähkinää oli yhteensä 56,7 grammaa. Tämä ei ole juuri mitään koko viikon energiankulutuksesta.

  Toivottavasti olen väärässä, mutta tosi vaikea uskoa, että pari pikkuruista pähkinäannosta viikossa vaikuttaisivat aineenvaihduntaan jollain merkittävällä tavalla. Tämän takana olevista teorioista tulee vähän mieleen laihdutuspillereiden markkinointi.

  Ei sillä että pähkinät ovat maukasta ja terveellistä ruokaa. Niitä on ilo suositella kohtuudella (enemmänkin kuin kaksi annosta viikossa), vaikka en lähtisi ihan tolle "Pähkinät eivät lihota" linjalle. Samantyyppisistä kohorteista - tosin ei näin hyvin toteutetuista - on saatu myös pitkään tuloksia, joissa sokerin saannilla ei ole mitään yhteyttä ylipainoon.

  VastaaPoista
 3. Pähkinöissä on merkittävät määrät magnesiumia, sinkkiä, seleeniä, E-vitamiinia, kuitua. En lainkaan ihmettele että niitä nauttivilla havaitaan positiivisia terveysvaikutuksia.

  VastaaPoista
 4. Itekin olen huomannut, että on ainakin kahdenlaista nälkää: ravintoaineiden nälkää ja energian nälkää.

  Ja kummasti se ravinteikas ruoka pitää nälkää ja mielihaluja aisoissa verrattuna täsmälleen saman verran (tai vaikka tuplaten) energiaa sisältävään kevyt-light-sokeriton-rasvaton-mauton-äitientekemä-"terveysruokaan".

  VastaaPoista
 5. Kiinnittäisin huomiota golliwogin mainitsemaan ravintoaineiden nälkään.

  Onkohan olemassa tutkimusta jossa oltaisiin syötetty ihmisille sama energiamäärä suojaravinnetiheää ruokaa ja esim. vertailukohtana erittäin köyhiä ruokia kuten perunaa, riisiä, leipää ja pastaa näissä neljässä ei ole mitään ravintoainetta merkittävästi verrattuna niiden sisältämään energiamäärään.

  VastaaPoista
 6. Toisaalta on itsestään selvää että henkilöt joilla on mukaanaan tällainen "vhh elementti"

  http://www.fineli.fi/food.php?foodid=11086&lang=fi

  lihovat vähemmän kuin muu väki, koska tällöin heidän ravitsemuksessaan hiilareiden osuus jää pienemmäksi jos muut tekijät kerran menevät tasan.

  VastaaPoista