tiistaina, kesäkuuta 30, 2009

Suomalainen diabetestutkimus laadukasta?

*
Ensiksi helteiseen kesäpäivään sopiva tieteellinen mietelause:

Kun olet elossa, olet matkalla jonnekin. Sinun on valittava matkasi suunta. Ja tiede on täysin puolueetonta. Se ei välitä pätkääkään siitä mihin suuntaan olet menossa. Se voi keksiä atomipommin, mutta ei voi päättää siitä tuleeko sitä käyttää vaiko ei. Tiedettä voisi verrata vaikkapa taskulamppuun täysin pimeässä huoneessa, joka valaisee huonetta kahden miljardin valovuoden päästä. Ja huoneessa on seinät, jotka loittonevat sitä mukaa kun lähestyt niitä. Taskulampun valossa voit selvittää missä seisot; se voi osoittaa lähelläsi sijaitsevien huonekalujen ja henkilöiden sijainnin; mutta tiede ei voi kerrassaan mitään kertoa siitä mihin suuntaan sinun pitäisi lähteä menemään äärettömässä huoneessa. Maxwell Anderson

If you live you have to be going somewhere. You have to choose a direction. And science is completely impartial. It doesn’t give a damn which way you go. It can invent the atom bomb but can’t tell whether to use it or not. Science is like - well, it’s like a flashlight in a totally dark room measuring two billion light-years across - and with walls that shift away from you as you go towards them. The flash can show you where your feet are on the floor; it can show you the furniture or the people close by; but as for which direction you should take in that endless room it can tell you nothing. Maxwell Anderson

Lisää tieteellisiä mietelauseita voit ladata tästä.

Suomalainen diabetestutkimus on taskulampun valossa kulkenut pimeän ja äärettömän huoneen kautta tarjoten DPS:ää ja DEHKO:a. Suomalaistutkijoiden suusta on vakuutettu, että näissä projekteissa on diabeetikon onni ja autuus löydettävissä. Minun mielestäni pommin lailla pamahtaa julkisuuteen nyt kesällä 2009 näiden projektien perin vaatimattomat tulokset. Anssi Manninen on tutustunut DPS:ään ja sanoo siitä näin blogissaan:

Uusitupa ja kumppanit ovat vastikään julkaisseet paprun, jossa kerrotaan mikä vaikutus tällä tehostetulla elämäntapaneuvonnalla oli kokonaiskuolleisuuteen ja sydänsairaustumisiin kymmenen vuoden ajanjaksona. Oletteko valmiit kuulemaan? Ihan varmasti? Well, sillä ei ollut käytännössä mitään vaikutusta. Kokonaiskuolleisuus oli 2,2 vs. 3,8 ja sydänsairastuminen 22,9 vs. 22,0 per 1000 henkilövuotta. Tämä tutkimus antaa vankkaa näyttöä siitä, että väitetyllä "sydänystävällisellä" ruokavaliolla ei ole mitään vaikutusta sydänsairauksiin. Itse asiassa se näyttää jopa nollaavan liikunnan edulliset vaikutukset.


Jos Suomessa vähänkään painaisi diabetespotilaan etu, sallittaisiin esittämäni kolmen eri hoidon mahdollisuus yksipuolisen Diabetesliiton markkinoiman hoitomallin sijaan. En halua houkutella diabetespotilasta holtittomaan kapinaan, mutta diabeetikko voisi vakavissaan kysellä miksi hän ei voi saada parhainta mahdollista, yksilöllistä hoitoa vakavaan sairauteensa? DEHKOjen ja DPS:ien viitoittama valokeila osoittaa mahdollisesti täysin harhaan. Nyt on aika punnita ne muut mahdollisuudet, eli:

 • Diabeteksen täydentävä hoito
 • Diabeteksen vaihtoehtoinen hoito

Valokeilaan osuu diabeetikkoja, joiden verensokerin hallinta on parantunut, ovat jopa voineet luopua diabeteslääkityksestä (T2DM) kokonaan, ovat laihtuneet ja saaneet painonsa hallintaan.

Mitä mieltä olette? Pitäisikö Suomessa tutkia myös vaihtoehtoisia ja täydentäviä hoitomalleja diabeetikoille, eikä vain puskea päätä seinään näiden puolueellisten (lääkeyritysten ja sokeriteollisuuden voimakas tuki!) DEHKOjen ja DPS:ien kanssa?

Muita diabeteskirjoituksiani löydät tästä:

6 kommenttia:

 1. Ei tarvitse tutkia. Riittää, että täydellinen sananvapaus ja mielipiteenvapaus pidetään yllä tässä maassa.

  ps en ole itse kovin kiinnostunut diabeteksestä, vaan pikemminkin rehellisyydestä ja keskustelusta ravintoasioissa.

  VastaaPoista
 2. Olet tärkeällä asialla tohtori Christer Sundqvist. Keskustelet asialliseen sävyyn maamme johtavien terveysammattilaisten kanssa. Apteekista kävin äsken hakemassa Terveydeksi-lehden, jossa on hieno haastattelusi Pekka Puskan kanssa. Tällaista saa tulla enemmän!


  Diabetestutkimuksessa on tullut aika lohduton tilanne Uusituvan ja Tuomilehdon työryhmille. Se heidän suosittelemansa vähärasvainen ja hiilihydraatteja paljon sisältävä ruokavalio on sydämelle todella haitallinen. Anssi Manninen on osuvasti sanonut, että DPS:llä, kumottiin ne edut mitkä liikunnalla ja painonpudotuksella saatiin!


  Huomaa myös että interventioryhmän hiilihydraatit eivät olleet mitään nopeita sokereita, sillä ryhmällä oli käytössä ravitsemusterapeutti ihan kaikissa tapaamisissa.


  Mökkihöperö

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommenteista ttr ja Mökkihöperö!

  Uskomattoman huonot tulokset Finn DPS -hankkeessa pistävät mietteliääksi. Onko syytä huolestua suomalaisen tutkimuksen tasosta? Diabetestutkimuksessa taso on ala-arvoista, mutta menepä sanomaan yksikin poikkitelainen sana parivaljakolle Uusitupa ja Tuomilehto ja he katsovat sinua kuin vähä-älyistä. Koko heidän elämänsä on valjastettu diabetestutkimukseen. Pieleen on menty, mutta kuka saisi tästä seikasta viestin menemään perille? Eivät ne kuuntele tällaista perusbiologia. Ei heitä kiinnosta potilaiden kohtalo. Heitä kiinnostaa vaikutusvalta. Tuntuu siltä, että diabeetikot elävät omaa elämäänsä ja tutkijat omaansa. Toivottavasti eivät itse sairastu diabetekseen Uusitupa ja Tuomilehto.

  VastaaPoista
 4. "Vähän rasvaa, paljon hiilihydraatteja" -halleluujaata yli kolme vuosikymmentä huutaneena lienee aika vaikea vaihtaa levyä.

  Muutoksen tuulet jäävät toisten tehtäväksi.

  VastaaPoista
 5. "Diabetestutkimuksessa taso on ala-arvoista"

  Heidän tutkimuksissa per se ei oli mitään vikaa, mutta nyt on syytä tutkia erilaisia ruokavaliomalleja.

  AM

  VastaaPoista
 6. Tää on kyllä ehdottomasti lemppariuutinen, kun on juuri saanut RAD-leiman otsaansa.

  Ja jännityksellä odottaen, tarjotaanko insuliineja ja vähärasvaista hiilariruokaa hoidoksi, paastoarvot kun on välillä yli suositusten, tosin suunnilleen samoissa numeroissa menee ne 1 h aterian jälkeen otetut arvot kuin paastotkin.

  Minä olen kyllä näin raskauden myötä niin ilkeäksi ihmiseksi muuttunut, että toivon päätöksistä ja suosituksista viimeisen vastuun kantavien joutuvan joskus kokeilemaan suositustensa toimivuutta tositilanteessa.

  VastaaPoista