keskiviikkona, heinäkuuta 01, 2009

Keliakia yleistyy - tutkijat ymmällään

***
Tutkijat ovat verranneet puoli vuosisataa sitten pakastettuja verinäytteitä vast'ikään luovutettuun vereen. He totesivat, että keliakia on nykyään yli neljä kertaa yleisempää kuin 50 vuotta sitten.

"Keliakia on epätavallista, mutta ei enää harvinaista", sanoi Joseph Murray Mayon klinikalta Rochesteristä (USA), joka johti Gastroenterology -tiedelehdessä julkaistua keliakiatutkimusta. "Jokin ympäristötekijä on muuttunut ja johtanut siihen, että keliakia on yleistynyt."

Tutkijat ovat ymmällään sen suhteen mikä muutoksen on saanut aikaan. He eivät ymmärrä miksi lähes 1 prosenttia ihmisistä ovat herkistyneet viljan gluteeniproteiinille. Lisäksi tauti on lisääntymään päin erityisesti nuorilla ihmisillä.

Keliakia aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehdusreaktion ja vaurioittaa suolinukkaa. Tämä häiritsee ravintoaineiden imeytymistä. Kun keliakia todetaan, voidaan elinikäisellä ruokavaliorajoituksilla elää suhteellisen oireetonta elämää. Ruokavaliosta jätetään pois ruista, ohraa ja vehnää sisältävät viljavalmisteet. Keliaakikot voivat käyttää kauraa osana ruokavaliotaan. Tutkimuksissa on todettu, että keliaakikko sietää noin 50–90 grammaa kauraa päivittäin. Kauran käyttö voidaan aloittaa heti taudin toteamisvaiheessa. Kauran korkean kuitupitoisuuden vuoksi tulee sen käyttö kuitenkin aloittaa varovaisesti. Jos ruokavaliossa on ollut kovin vähän kuitua, vatsaoireita voi helposti ilmetä, kun kauran käyttö aloitetaan liian suurella annoksella.

Tohtori Murray sanoo monien sairastavan keliakiaa tietämättään. "On aika lähteä seulomaan keliakiaa valtaväestöstä samaan tyyliin kuin tehdään kolesterolin ja verenpaineen suhteen", Murray jatkaa.

Ennustetaan, että keliakiasta tulee tulevaisuudessa merkittävä terveysongelma.


Muita keliakiakirjoituksiani löydät tästä:

1 kommentti:

  1. *** Epäluotettava tutkimustieto

    Olmsted Countyssa on "a unique epidemiological medical database", eli sieltä on helppo polkaista julkaisu maailmalle. Piirikunnan asukkaista 8% on irkkuja joilla on tunnetusti taipumusta keliakiaan. Perinnöllisen sairauden kertyminen 120 000 asukkaan tuppukylään ei ole tieteellisesti vakuuttava todiste keliakian yleistymisestä.

    Vertailukohtana on ilmavoimien tukikohta jossa on monipuolinen populaatio.

    Keliakia luulisi vähenevän koska vehnämaailmassamme näivettyneet keliaakikot eivät ole yhtä kelpoisia suvunjatkamisessa kuin athlecos-vehnänpuputtajat. Vehnää puputtava keliaakikko saattaa jopa menettää lisääntymiskykynsä.

    VastaaPoista