torstaina, heinäkuuta 16, 2009

Kaikki maailman laihdutusdieetit

***
Kirjoitettu 17.4.2009, jonka jälkeen useita päivityksiä. Viimeisin päivitys 16.7.2009.

Minulta kysytään
välillä kaikenlaista. Eräs lukija kysyy:

"Voisitteko ravintovalmentaja Christer Sundqvist kertoa kuinka monta erilaista laihdutusdieettiä on olemassa?"

Tämä on mahdottoman hankala kysymys vastattavaksi. Niitä on 1-2-3-... paljon! Olen tähän kerännyt aakkosellisen listauksen kaikista tuntemistani laihdutusdieeteistä. Se perustuu aiempaan kirjoitukseeni Ruokavalioiden TOP78, Wikipedian tietoihin, internetin tietotarjontaan sekä omistamaani kirjaan The Gale Encyclopedia of Diets (First Edition, 2008). Olen myös saanut runsaasti vihjeitä lukijoiltani. Kiitos!

Tässä siis teille kaikille aakkosellinen luettelo kaikista laihdutusdieeteistä (ei siis missään paremmuusjärjestyksessä!). Suluissa joitakin selventäviä asioita ja dieettien taustahenkilöitä. Jossain välissä tänne tulee linkkejä ja mahdollisesti dieetin lyhyt kuvaus. Dieeteissä on valinnanvaraa!

 1. 100-Mile Diet (Alisa Smith ja J. B. MacKinnon). Tämä ruokavalio perustuu ajatukseen, että hankitaan kaikki ruoka lähialueelta (sadan mailin säteeltä). Tällainen ajatus on toki kiehtova, mutta jokseenkin tarpeettoman orjuuttava ja vaatii dieetin soveltajalta kekseliäisyyttä, viitseliäisyyttä ja ehkäpä aimo annoksen huumoriakin.
 2. 3-Day Army Diet. Kolmen päivän dieettejä on useita erilaisia. Tälle armeijan olosuhteisiin kehitetylle kolmen päivän dieetille on tyypillistä voimakas kalorirajoitus (700-1000 kcal/pv), joten sitä ei juurikaan voi suositella muuta kuin ihan tilapäiseen käyttöön. Kun dieetti lopetetaan, moni kertoo lahdutuskilojen hiipivän takaisin korkojen kanssa. Katso tarkemmin Clevelandin klinikan kolmen päivän dieetti (Cleveland Clinic 3-day Diet).
 3. 3-Day Navy Diet. Merivoimien olosuhteisiin kehitetty kolmen päivän dieetti. Perustuu voimakkaasen kalorirajoitukseen (700-1000 kcal/pv). Ei voida suositella muuta kuin ihan tilapäiseen käyttöön. Katso tarkemmin Clevelandin klinikan kolmen päivän dieetti (Cleveland Clinic 3-day Diet).
 4. 3-Hour Diet (Jorge Cruise). Tämä dieetti ottaa huomioon sen seikan, että laihduttajan pitää syödä säännöllisesti, ehkä jopa tarkkaan kolmen tunnin välein valveilla ollessaan. Syödään siis usein pieniä ruoka-annoksia. Dieetin kehitti lapsena kovasti ylipainoinen itseoppinut Jorge Cruise, joka 2000 -luvun alussa julkaisi kolmen tunnin dieettiään käsitteleviä kirjoituksia mm. New York Times- ja Good Housekeeping -lehdissä. Jos ihan pakko on lukea menestystarinoita, niin tästä niitä löytyy englannin kielellä. Cruise ylläpitää omia nettisivustoja: http://www.jorgecruise.com
 5. 4 päivän ihmedieetti (Margaret Danbrot). Tämä dieetti lupaa kilojen putoavan n. 4 kg neljän päivän aikana. Tätä dieettiä ei saa käyttää kuin neljänä päivänä kuukaudessa. Ihmedieettiä pidetään suosittuna mm. lentoemäntien, toimittajien ja uranaisten joukossa. Jotkut vauhdittavat tällä tavalla heikosti sujuvaa laihdutuskuuria tai ottavat tämän pikalaihdutuskeinoksi, kun halutaan sopia tiettyyn pukuun. Laihtumisvauhti lienee kovin yksilöllistä ja todennäköisesti tähän diettiin ei kuole. Lääkärit eivät katso tätä touhua kovin suopeasti. Dieetin aikana ollaan valkuaisainepitoisella ruokavaliolla. Hiilihydraatteja rajoitetaan. Energiamääriä ei dieetissä lasketa, mutta oudolla tavalla laihduttajaa pyydetään noudattamaan kirjaimellisesti aivan tiettyjä ruokia.
 6. Aasialainen ruoka. Yhteisnimitys ruokavalioille, joita syödään mm. Japanissa, Kiinassa, Intiassa ja Thaimaassa. Aasialaista ruokavaliota on pidetty terveellisenä ja sillä on tuhansien vuosien perinteet. Ylipaino on aasialaisten keskuudessa ollut harvinaista, mutta länsimaisen ruoan voimakas markkinointi Aasiassa on viime vuosikymmeninä muuttanut väestön ruokailutottumuksia huonompaan suuntaan. Lähes puolet koko maapallon väestöstä syö aasialaista ruokaa. Annetaan heidän rauhassa mussuttaa riisiä, raikkaita salaatteja ja kanaruokia! Aasialaista ruokavaliota voi suositella laihduttajalle! Lataa tästä (PDF) perinteinen aasialainen ruokapyramidi.
 7. Abs Diet (Dr. David Zinczenko). Tässä ruokavaliossa yhdistetään ravinto ja liikunta. Vaikka englanninkielinen lyhenne "Abs" viittaa vyötärönseudun rasvakertymiin (Abdominal fats), se ei pelkästään pyri poistamaan rasvaa tältä alueelta vaan kauttaaltaan elimistöstä. Siinä on keskeisellä sijalla 12 "superruokaa": 1) mantelit ja muut pähkinät, 2) pavut, 3) vihreät vihannekset, 4) rasvattomat maitovalmisteet, 5) kaurapuuro, 6) kananmunat, 7) vähärasvaiset lihavalmisteet, 8) maapähkinävoi (!), 9) oliiviöljy, 10) täysjyväviljavalmisteet, 11) heraproteiinijuoma (!), 12) marjat. Laihdutustulokset ovat olleet varsin hyviä varsinkin jos liikuntainnostus jää pysyväksi ilmiöksi, mutta monien muiden kaupallisten dieettien tapaan, tätäkin dieettiä leimaa puutteellinen tietellinen todistus toimivuudesta.
 8. Acai Berry Diet. Acai -marjat kypsyvät Amatsonin sademetsissä. Mitään varsinaista laihdutusdieettiä ei ole liitettävissä tämän terveellisen marjan syöntiin, mutta tohtori Nicholas Perricone on tuonut tämän marjan voimakkaasti esille terveellisen ruokavalion lisänä.
 9. Acne Diet. Katso Acne-free Diet.
 10. Acne-free Diet (Dr. Nicholas Perricone). Asiantuntijat kiistelevät ravinnon vaikutuksesta finnien muodostukseen, mutta tämä epävarmuus ei häiritse tämän dieetin soveltajia. Pois ruokavaliosta jätetään pitkälle jalostetut sokeria sisältävät ruoat, pähkinät, maitovalmisteet, suolaiset naposteltavat jne. Sen sijaan syödä paljon ravintokuituja, hedelmiä, vihanneksia, vähärasvaisia lihavalmisteita ja huolehditaan vitamiinien ja hivenaineiden saannista. Laihtuminen ei ole pääroolissa, mutta on toki mahdollista sekin.
 11. ADA (American Diabetes Association) Dietary Guidelines. Vuoden 2008 alussa julkaistiin uudet diabeetikon ruokavaliosuositukset, joissa otettiin huomioon hiilihydraattitietoisuus uutena painopistealueena. Toki ravinnon hiilihydraattimäärien varsin suurella sallivuudella ja tablettilääkityksellä sekä insuliinilla on edelleen tärkeä asema ruokavaliosuosituksissa. Insuliinin ikävä puoli on, että se tahtoo herkästi lihottaa liikaa ja ylipainoinen diabeetikko ei onnistu saavuttamaan sairaudelleen sopivampaa normaalipainoa.
 12. ADA (American Dietetic Association). On harmillista, että kaksi niin samantyyppistä organisaatiota käyttää samaa lyhennettä: Amerikan diabeetikot ja ravitsemusterapeutit (Dietetics). Joka tapauksessa American Dietetic Association painottaa toiminnassaan rekisteröidyille ravitsemusterapeuteille luotettavan tutkitumustiedon tärkeyttä. Katso Virallinen ruokavaliositus.
 13. ADHD Diet (Dr. Ben Feingold, Laura Stevens ym.). Tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriö ADHD on myös toki saanut oman ruokavalionsa. ADHD dieetissä kala ja kalaöljyt ovat tärkeässä roolissa. Niin tavattoman hyvä on myös syödä antioksidantteja sisältävää ruokaa ja vitamiineja sekä mineraaleja (sinkki!). Tieteellinen näyttö on edelleen riittämätöntä.
 14. Adventistien ruokavalio. Adventistit ovat tunnettuja uskonnollisuudestaan, johon liittyy veganismi, kasvisruokailu. Kasvisruokailu on edellytyksenä terveelliselle ruokailulle, mutta pelkkä kasvisten syönti saattaa tympäistä sinnikästäkin dieetin noudattajaa. Uskollisimmat adventistit noudattavat täsmällisesti ovolaktovegetaarista ruokavaliota (kasviksia + kananmunaa + maitovalmisteita). Ruokavaliota on varsin hyvin tutkittu ja todettu terveelliseksi ja sillä voi laihtua.
 15. African Diet. Katso Afrikkalainen ruokavalio.
 16. African-American Diet. Yhdysvalloissa asuu noin 30 miljoonaa alkuperältään afrikkalaisia ihmisiä. Joillakin on tapana ylläpitää erityistä ruokakulttuuria, jota yleisesti pidetään amerikkalaista ruokavaliota terveellisempänä. Viranomaiset ovat huolissaan afrikanamerikkalaisten heikommasta terveydestä verrattuna valtaväestöön ja syynä pidetään liian rasvaisten ruokien nauttimista. Paras mahdollinen laihdutusruokavalio tämä ei taida olla.
 17. Afrikkalainen ruokavalio. Ihmisrodun oletetaan esiintyneen ensiksi Afrikassa. Tämä on tietenkin innoittanut tutkijoita erityisesti perehtymään perinteiseen afrikkalaiseen ruokavalioon. Yhtä ainutta afrikkalaista ruokavaliota ei suinkaan ole, mutta tyypillisimmillään afrikkalaiset ovat perinteisesti syöneet: paljon tuoreita hedelmiä, vihanneksia, viljavalmisteita, maitoa ja lihaa. Ruokavaliota pidetään varsin terveellisenä. Kuivuus ja muut luonnonkatastrofit ovat hetkittäin tehneet ruoasta liian niukkaa (nälänhätä).
 18. AHA Diet (American Heart Association). Amerikan Sydänliitto suosittelee perusterveellistä ruokavaliota sydänpotilaille. Ohjeilla pyritään saavuttamaan myös laihdutusvaikutus, sillä lihominen on sydänterveydelle haitallista. AHA ei katso suopein silmin rasvaisten ruokavalioiden suosimista. Kalorien saanti on saatava vähäisemmäksi ja kaloreita pitää liikunnan avulla kuluttaa enemmän sekä tehdä viisaita valintoja ruokakaupassa. Viisautta lienee minun kohdallani pidättäytyä mainitsemasta mitä nyt on sitten niin mahdottoman terveellistä ruokaa AHA:n mielestä.
 19. Aineenvaihduntadieetti. Aineenvaihduntadieetillä tarkoitetaan mahdollisesti erästä sairaaladieettiä. Uskallan ehkä pistää tähän erään asiakkaan käyttökokemuksen: Tämä sairaaladieetti kestää 13 päivää ja on kova, mutta tehokas. Dieetti muuttaa aineenvaihduntaasi, mikä aiheuttaa sen, että 13 päivän jälkeen voit syödä normaalisti ilman, että painosi nousee pariin vuoteen. Dieetin voi aloittaa minä viikonpäivänä tahansa, mutta sitä suositellaan aloitettavaksi sunnuntaina. Ei heikkohermoisille! Katso myös Sairaaladieetti.
 20. Alkaline Diet. Kyseessä on kiistanalainen ruokavalio, jossa vältetään emäksisiä ruoka-aineita tai emäksisiä aineenvaihduntareaktioita elimistössä tuottavia ruokia. Välytettäviä ruokia ovat: täysjyvätuotteet, maitovalmisteet, liha ja suola. Suositeltavia ruokia ovat: sitrushedelmät, vihannekset, juurekset, pähkinät ja palkokasvit. Vaikea sanoa dieetin käyttökelpoisuudesta mitään varmaa.
 21. Allévo ohjelma. Tämä on lautasmallin ja VLCD-kuvioiden ihannointiin perustuva rekisteröityville jäsenille tarkoitettu laihdutuspalvelu. Suomalaisena asiantuntijana on mm. ravitsemusterapeutti Hanna Partanen. Palveluun kuuluvat omat laihdutusvalmisteet (hyvin vähän energiaa sisältävät VLCD-ateriankorvikkeet). Ohjelmaa ei voi suositella pysyvän painonhallinnan apuvälineeksi.
 22. American Diabetes Association Dietary Guidelines (ADA). Katso ADA Dietary Guidelines.
 23. American Dietetic Association (ADA). Katso ADA (American Dietetic Association)
 24. American Heart Association Diet (AHA). Katso AHA Diet.
 25. Amerikkalainen diabetesruokavalio. Katso ADA Dietary Guidelines.
 26. Anabolinen Dieetti (Dr. Mauro G Di Pasquale). Tuottelias tohtori Pasquale on kehittänyt tämän lihaa ihannoivan dieetin erityisesti kehonrakentajille. Tämä dieetti tuskin sopii ihan tavallisille tallustelijoille. Jätetään se pienten erityisryhmien harrasteluksi.
 27. Ananasdieetti (Inga ja Sten Hegeler). Hegelerien ananasdieetti perustuu siihen, että kahtena päivänä viikossa syödään pelkkää ananasta. Muina viikonpäivinä syödään lounaalla ja päivällisellä etupäässä lihaa, kalaa ja munaa, lisäksi pari paperinohutta ruisleivän viipaletta ja niiden päällä mahdollisimman ohuelti voita. Kahden ananaspäivän aikana paino vähentyy lähes 2 kg (pääasiassa nesteitä). Seuraavina viitenä päivänä on syötävä niin niukasti, etupäässä helposti kylläisyydentunteen antavaa lihaa tai kalaa, ettei paino nouse ennen seuraavan viikon ananaspäiviä. Tällä menetelmällä pitäisi saada kuukaudessa pois 10 kg ylipainoa. Vaihtoehtoina ananaspäiviksi kelpaavat myös persikat, omenat, päärynät, mansikat, vadelmat ja jopa porkkanat, joita niitäkin tulee syödä kilo päivässä. Onko älyttömämpää kuultu? On, pelkällä valoenergiallakin jotkut laihduttavat.
 28. Anne Collinsin Dieetti. Collins on irlantilainen ravitsemustieteilijä, joka innostui rahastamaan vuoden kestävällä laihdutusohjelmallaan. Dieetistä ei ole löydettävissä kliinisiä kokeita. Tämä on vähähiilihydraattinen ruokavalio. Niitä on noussut edesmenneen tohtori Robert Atkinsin innostamana kuin sieniä sateella. Katso Vähähiilihydraattinen ruokavalio.
 29. Anti-aging Diet (Clive McCay ja Leonard Maynard). Tutkijat McKay ja Maynard havaitsivat laboratoriorottien elävän pitempään jos ne pidettiin elossa niukalla kalorimäärällä. Tähän perustuu tämän dieetin toiminta-ajatus. Syö nälkiintymisrajalla ja pysyt hoikkana sekä saat mahdollisesti pitkän elämän palkkioksi. Ehkä elämä vain tuntuu pitemmältä kun jatkuvasti on nälissään? Muita vanhenemista hillitseviä dieettejä on myös kokeiltu ja nimetty mm. näin: Okinawa Diet, Anti-Inflammation Diet, Longevity Diet, Blood Type Diet, Anti-Aging Plan ja The 120-Year Diet. Viime aikoina Roy Walford on tullut tunnetuksi näiden dieettiajatusten kehittelijänä.
 30. Anti-Aging Plan. Katso Anti-Aging Diet.
 31. Anti-Estrogenic Diet. Dieetti perustuu ajatukseen, että luovutaan kaikista niistä ruoka-aineista, joissa voi olla estrogeenivaikutusta. Suositeltavia ruokia ovat: kaalit, sitrushedelmät, luomumaito, pähkinät, avokado, kananmuna, kahvi ja tee.
 32. Anti-inflammation Diet. Katso Anti-Inflammatory Diet.
 33. Anti-Inflammatory Diet. Mitään varsinaista tulehduksia ehkäisevää (anti-inflammatory) dieettiä ei ole olemassa. Yksinkertaisena ideana on se, että jos ei ole tulehdusta ei myöskään ole lihomisvaaraa. Tässä dieetissä vaan yritetään syödä sellaista ruokaa, joka ei aiheuta tulehduksia: hedelmiä, palkokasveja, pähkinöitä, kananlihaa, soijavalmisteita, suolatonta tai vähäsuolaista ruokaa, täysjyväviljaa, vettä, merieläviä ja kalaa. Nämä ruoka-aineet aiheuttavat mahdollisesti tulehduksia ja niitä pitää välttää: rasvaiset maitovalmisteet, prosessoitu ruoka, punainen liha, pitkälle jalostetut viljavalmisteet, tyydyttyneet rasvat, transrasvat ja puhdistettu sokeri. Jäitä kannattaa pitää hatussa!
 34. Apple Cider Vinegar Diet (Dr. D. C. Jarvis). Katso Omenaviinietikkadieetti.
 35. Army 3-Day Diet. Katso 3-Day Army Diet.
 36. Arthritis Diet. Mitään varsinaista niveltulehduksia (engl. arthritis) ehkäisevää dieettiä ei ole olemassa. Tässä tapauksessa vaan pyritään syömään nivelen tulehdustilaa mahdollisimman hyvin kurissa pitävää sapuskaa. Painonhallinta on tärkeää koska vähentynyt kehon paino rasittaa vähemmän niveliä. Tunnetaan joitakin Arthritis Diet muunnelmia: Dong Diet (perustuu kiinalaisen kansanparannukseen) ja Nightshade Elimination Diet.
 37. Asian Diet. Katso Aasialainen ruokavalio.
 38. Atkinsin dieetti (Dr. Robert Atkins). Tämä on tunnetuin vähähiilihydraattinen ruokavalio. Atkinsin dieetin vaikutusmekanismeista on kiistelty iät ja ajat. Robert Atkinsin mukaan laihdutusteho perustuisi pitkälti ketoosiin: elimistön insuliinin määrää pyritään vähentämään välttämällä hiilihydraatteja, jotka kiihottavat insuliinin eritystä, ja suosimaan proteiineja, jotka lisäävät glukagonin eritystä: näin elimistöstä vapautuisi varastorasvaa glukoneogeneesin raaka-aineeksi. Samanaikaisesti syöty rasva laukaisisi leptiinin tuotannon, ja ylläpitäisi kylläisyystilaa: näin elimistöä ikään kuin huijattaisiin olemaan kokematta nälkää, eikä se sopeuttaisi kulutustaan energian saannin mukaan, kuten usein käy vähärasvaisissa dieeteissä. Koska insuliinin määrä pysyy pienenä, elimistö ei kykenisi varastoimaan ylimäärärasvaa eikä lipogeneesiä eli veren ylimääräglukoosin muuttumista triglyserideiksi ja varastoistumista rasvakudokseen myöskään tapahtuisi. Joidenkin viimeaikaisten tutkimusten mukaan Atkinsin dieetin teho perustuu sen ruokahalua vähentävään vaikutukseen, jolloin dieettiä noudattava henkilö saa vähemmän energiaa kuin normaalia ruokavaliota noudattava henkilö. Koska hiilihydraatteja pyritään välttämään ja koska hiilihydraateilla, toisin kuin rasvalla, ei ole kylläiseksi tekevää vaikutusta (rasva laukaisee kylläisyyshormonin leptiinin tuotannon), tällöin dieetillä oleva tulee kylläiseksi vähemmällä energiamäärällä kuin jos hän söisi hiilihydraattipitoista ravintoa.
 39. Banaanidieetti. Dieetti perustuu siihen, että syödään ainoastaan banaania aamupalaksi ja juodaan runsaasti vettä. Väitetään, että banaani kiihdyttää aineenvaihduntaa. Tutkittua tietoa ei tietääkseni löydy väitteen tueksi.
 40. Banana Diet. Katso Banaanidieetti.
 41. Banting's Diet (Dr. William Banting). Tohtori Banting on laihdutusdieettien uranuurtaja. Hän huomasi vähän hiilihydraattia ja runsaasti rasvaa sisältävien ruokien auttavan laihdutuksessa.
 42. Barry Searsin dieetti. Katso Zone dieetti.
 43. Beck Diet (Dr. Judith Beck). Harjoita aivojasi niin, että kuvittelet olevasi laiha vaikka oletkin lihava. Tämä laihduttaa tohtori Beckin mielestä! Uskokaa mikäli haluatte.
 44. Bernsteinin dieetti (Dr. Richard K. Bernstein). Tohtori Bernstein sairastui tyypin 1 diabetekseen ja kehitti itselleen sopivan vähähiilihydraattisen ruokavalion, joka sittemmin on saavuttanut jonkinasteista suosiota diabeetikkojen keskuudessa. Virallisesta diabeteksen hoidosta poiketen tässä pyritään pääsemään eroon lääkityksestä ja sovittaa hiilihydraattimäärät vähentyneen tai olemattoman haiman toiminnan mukaan. Ruokavaliota pidetään turvallisena. Laihdutusvaikutus syntyy hyvästä hoitotasapainosta, jonka saavuttaa dieetin avulla.
 45. Best Bet dietti (Dr. Roy L. Swank). Tämä on erittäin vähärasvainen ruokavalio, jonka on kehittänyt tohtori Swank MS-taudin hoitoa varten. Dieettiä pidetään kiistanalaisena ja oikein kukaan muu ei ole dieettiä tutkinut kuin Swank itse. Laihdutusvaikutusta ei aktiivisesti pyritä saamaan aikaan.
 46. Best Life Diet (Dr. Bob Greene). Katso Bob Greenes Diet.
 47. Beverly Hills Diet (Judy Mazel). Tämä on yksi niitä filmitähtien hömppädieettejä, jota kovasti on kritisoitu lääkärien ja tutkijoiden toimesta. Esimerkkinä älyttömyydestä on tämän dieetin aloitusvaihe, jossa syödään pelkästään hedelmiä 10 päivän ajan. Vähemmästäkin on ihmiset tulleet sairaiksi saatikka sitten menettäneet painoaan.
 48. Biggest Loser Club. Televisiossa esitetty sarja "Suurin pudottaja". Kiistanalaista lienee miten paljon tällaiset viihdesarjat vaikuttavat ihmisten painonhallintaan. Katso Suurin pudottaja.
 49. Bikini Boot Camp (Melissa Perlman ja Erica Cragg). Tämän dieetin kehittäjät puhuvat elämäntapadieetistä. Rantakuntoon pitää päästä tälläkin tavalla.
 50. Binge Diet. Kaikki on mahdollista näköjään. Välillä syödään hillittömästi ruokaa sisään ahmien ja sitten ollaan pitkiä aikoja ilman ruokaa. Laihdutaan sanoo joku, järkiintykää ja jättäkää tällaiset huuhaa-ilmiöt, sanon minä!
 51. Birmingham Hospital Cardiac Unit Diet. Tämä on tyypillinen vähäenerginen sairaaladietti.
 52. Blood Type Diet (Dr. Peter D'Adamo). Tässä dieetissä on johtoajatuksena, että pitäisi syödä veriryhmänsä mukaista ruokaa, jolloin voi laihtua ja pysyä hyvässä kunnossa. Tieteelliset tutkimukset eivät tue tällaista hölynpölyä.
 53. Bob Greenes Diet. Väitetään, että tässä on Oprah Winfreyn personal traineri. Tällaisella ohjeistuksella hän on Oprahia paisutellut: järkevä suhtautuminen elämään, ei saa noudattaa mitään tiettyä dieettiä (paitsi tietenkin Greenen omaa!). Ei tietääkseni ole Suomeen rantautunut.
 54. Body Ecology Diet (Donna Gates). Löydä sisäinen ekologinen minäsi ja kilot karisevat! Ei tarvitse uskoa kaikkeen hölynpölyyn.
 55. Body for Life Dieetti (Bill Phillips). Voimakkaasti kaupallistettu dieettiohjelma, jolla kilojen pitäisi kadota. Perustuu tasapainoiseen ravitsemukseen ja huomattavaan liikuntapanokseen. Tukena on kirjallista materiaalia ja omia tuotteita. Kilot karisevat ja upeita ihmisiä luodaan, ainakin jos menestystarinoihin on luottamista.
 56. Bodybuilding Diet. On olemassa useita erilaisia kehonrakentajien (engl. bodybuilding) ruokavalioita. Tavallisella ihmisellä ei ole mitään asiaa näiden ohjeistusten kimppuun. Katso Kehonrakentajan ruokavalio.
 57. Brazilian Bikini Body Program (Regina Joseph). Fitnessguru selittää mitä hyötyä on brasilialaisesta elämänmenosta, ruoasta ja liikunnasta.
 58. Bread For Life Diet (Olga Raz). Israelilainen ravitsemusterapeutti selostaa miten leipää runsaasti syömällä voi pysyä hoikkana. On siinä kuulkas selittämistä! Ei taida onnistua?
 59. Breatharian diet. Katso Valoravinto. Ehkä järkyttävintä huiputusta mitä tiedän!
 60. Brestfeeding Diet. Katso Imetysdieetti.
 61. British Heart Foundation Diet. Tällä dieetillä ei liene mitään tekemistä brittiläisen sydänyhdistyksen kanssa. Kyseessä on ilmeisesti kyseenlalainen niukkaenerginen laihdutusruokavalio. Tunnetaan myös nimellä Greenlane Diet.
 62. Bubba's Three-Day Diet. Yksi näitä lukuisia kolmen päivän dieettejä. Katso esimerkiksi 3-Day Army Diet.
 63. Buddhalaisdieetti. Jotkut dieetit seuraavat uskonnollista vakaumusta mahdollisimman tarkasti. En näe syytä miksi joku suomalainen noudattaisi buddhalaisuuden periaatteita ruokavaliossaan ja miksi se auttaisi häntä nimenomaan laihtumaan.
 64. Buddhist Diet. Katso Buddhalaisdieetti.
 65. Cabbage Soup Diet. Katso Kaalisoppadieetti.
 66. Cardiac Diet. Yksi näitä lukuisia kolmen päivän dieettejä. Katso esimerkiksi 3-Day Army Diet.
 67. Cambridge Diet. Tämä on kaupallinen kalorirajoitteinen ruokavalio, joka alunperin on kehitetty Englannissa, mutta se on levinnyt moneen maahan ja myös Suomeen. Pyrkimyksenä on, että ylipainoinen nopeasti saavuttaisi painonhallintatavoitteensa syömällä pulvereita, patukoita ja muita ateriakorvikkeita. Tästä dieetistä on olemassa useita kansallisia versioita. Dieetti ei ole riskitön ja aika harva onnistuu saavuttamaan pysyviä painonhallintatuloksia.
 68. Carbohydrate Addicts Diet (Dr. Richard and Dr. Rachel Heller). Katso Hiilihydraattiriippuvaisen dieetti.
 69. Caribbean Islander Diet. Karibianmeren saarilla noudatetaan ruokavaliota, jossa korostuu runsas hedelmien syönti. Meren antimet suovat lähes ehtymättömät mahdollisuudet tervehdyttää ruokavalio. Kaikeasta hyvästä huolimatta saarilla esiintyy puutostauteja ja elintasosairauksia.
 70. Caveman's Diet (Professori Loren Cordain). Katso Paleodieetti.
 71. Cederquist's Diet (Dr. Caroline J. Cederquist). Katso Frozen-Food Diet.
 72. Central American and Mexican Diet. Keski-Amerikan maissa noudatetaan alueelle tyypillistä ruokavaliota, jota ei pidetä erityisen terveellisenä. Ruoka on pitkälle jalostettua, sisältää paljon maustettuja liharuokia ja taloudelliset ongelmat tekevät ruuista aika yksipuolisia.
 73. Central European and Russian Diet. Amerikkalaisissa dieettikirjoissa Keski-Eurooppalaiset ja Venäläiset ruokavaliot niputetaan yhteen. Tämä saattaa meistä eurooppalaisista tuntua vähän hassulta.
 74. ChangeOne Diet (John Hastings). Katso Valittujen Palojen Dieetti.
 75. Chicken Soup Diet. Katso Kaalisoppadieetti.
 76. Children's Diets. Lapsille tarkoitetut dieetit pyrkivät ottamaan huomioon ylipainoisten lasten erityiskysymyksiä.
 77. Chinese Food. Katso Kiinalaisruoka.
 78. Chocolate Diet. Katso Suklaadieetti.
 79. Classic Ketogenic Diet (Johns Hopkins Protocol). Ketogeenistä hyvin vähän hiilihydraattia sisältävää ruokavaliota sovelletaan lääketieteessä esimerkiksi vaikean epilepsian hoitoon. Katso Ketogeeninen dieetti.
 80. Cleveland Clinic 3-day Diet. Tämä on tyypillinen sairaalassa noudatettava ENE-ruokavalio. Katso Sairaaladieetti.
 81. CocoaVia. Katso Suklaadieetti.
 82. Collins' Diet. Katso Anne Collinsin dieetti.
 83. Craigin dieettiohjelma (Jenny Craig). Jenny Craig on australialainen ravitsemustieteilijä, joka miehensä kanssa on rakentanut erityisen kolmivaiheisen laihdutusohjelman. Dieettiä on kritisoitu siitä, että se jättää noudattajan avuttomuuden tilaan koska kaikki suunnitellaan yhdessä Craigin dieettiohjelmaan perehtyneen ohjaajan kanssa. Kun ohjelmasta eri syistä luovutaan, asiakas palaa taas takaisin niihin rutiineihin, joissa niitä liikakiloja kertyi. Ohjelma on myös erittäin kallis.
 84. CSIRO Total Wellbeing Diet. Tämä Suomessa varsin vähän tunnettu dieetti perustuu proteiinipitoisen ruokavalion nauttimiseen. Tämä on vähärasvainen ruokavalio ja hiilihydraattejakin varotaan. Dieettiä on ollut valmistelemassa vankka joukko tiedemiehiä eri puolilta Brittiläistä kansanyhteisöä (CSIRO). Dieetti on hyvin dokumentoitu ja sitä tutkitaan vilkkaasti koko ajan. Dieettiä arvostellaan siitä syystä kun siinä syödään niin paljon punaista lihaa, mutta dieettiä pidetään yleisesti varsin monipuolisena. Laihdutustulokset ovat vaihtelevia, mikä ei liene mikään yllätys.
 85. D'Adamon Dieetti (Dr. Peter J. D'Adamo). Katso Veriryhmädieetti.
 86. DASH Diet. Tämä dieetti perustuu laajaan tutkimustietoon. Tutkittiin miten ruokavalioratkaisuin voidaan alentaa verenpainetta. Ruokavalio vaikuttaa varsin hyvin perustellulta ja sillä voi saada hyviäkin laihdutustuloksia aikaiseksi. Se on ruokavalio, jossa tärkeintä on runsas kasvisten ja hedelmien syöminen. Muita ruokavalion olennaisia osatekijöitä ovat myös täysjyväviljan sekä rasvattomien tai vähärasvaisten maitotuotteiden käyttö. Suolan käyttöä pyritään ruokavaliossa vähentämään, samoin makeisten. Lisäksi ruokavaliossa suositellaan pähkinöiden, siementen ja papujen käyttöä. Myös kalaa suositaan, kuten myös siipikarjaa ja vähärasvaista lihaa. Rasvoissa käytetään kasvirasvoja, esimerkiksi hyvälaatuista margariinia ja kasviöljyjä.
 87. David Zinczenko's Diet. Katso Abs Diet.
 88. Dean Ornish Diet. Professori Dean Ornish on varsin tunnettu tiedemies. Hän puhuu erittäin vähärasvaisen ruokavalion puolesta. Alle 10% energiasta tulee rasvoista (virallinen suositus on 30-35%). Tärkeässä roolissa on siis rasvojen välttely ja runsaiden vihannes- ja hedelmäannosten syönti. Dieetti nauttii suurta arvostusta tiedemiespiireissä ja laihdutustuloksiakin pidetään hyvinä.
 89. Denise Austin Diet. Tämä on hyviä elämäntapoja korostava dieetti, jolla voi laihduttaa ja saavuttaa hyvä terveys. Amerikkalaisella Dean Austinilla on ollut omia TV-ohjelmia, missä hän tuo esille dieettinsä hyviä puolia. "Fit Forever" -ohjelmalla on mahdollista pysyä terveenä ja se perustuu tutkittuun tietoon.
 90. Detox dieetti. Perustuu siihen varsin vähäistä tieteellistä todistusta omaavaan vaihtoehtoisen lääketieteen ajatukseen, että elimistöömme kerääntyneitä kuona-aineita poistamalla voimme laihtua. Tiedemaailmassa suhtaudutaan epäileväisesti tähän dieettiajatukseen. Suolistomme on itsestään puhdistuva, eikä tarvita mitään erityisiä kuonanpoistokuureja. Tarkkaile sellaisia iskulauseita kuin esimerkiksi "Puhdistu ja laihdu!" Jäitä hattuun!
 91. Detoxification Diets. Katso Detox dieetti.
 92. Diabeetikon ruokavaliosuositukset. Suomen diabetesliitto on rekisteröity yhdistys, joka vaikuttaa siihen mihin suuntaan diabeetikkojen ruokavaliosuosituksia kehitetään. Diabetesliitto on sitä mieltä, että kaikille muillekin sopiva Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ruokavaliosuositus sopii diabeetikolle. Jonkin verran on paineita sen suhteen, että hiilihydraattivyötä kiristettäisiin. Aika näyttää miten Diabetesliitto tähän suhtautuu. Minä olen avoimesti harmitellut sitä, että diabeetikon ruokavaliosuositukset pysyivät ennallaan Suomessa. Olen ottanut selkeästi kantaa sen puolesta, että vaihtoehtoisia ruokavalioratkaisuja voitaisiin kokeilla.
 93. Diabetic Diet. Katso Diabeetikon ruokavaliosuositukset.
 94. Diet for a New America (John Robbins). Tämä on amerikkalaisen kirjailijan kasvisruokavalioon perustuva dieetti. Robbins ottaa samannimisessä kirjassaan jyrkästi kantaa veganismin puolesta ja lihan sekä maidon tuotantoa vastaan.
 95. Diet For Idiots. Katso Fat Loss 4 Idiots.
 96. Dietary Approaches to Stop Hypertension. Katso DASH Diet.
 97. Dietwatch. Kyseessä on amerikkalainen internetissä toimiva laihdutusohjelma, joka on houkutellut miljoonia käyttäjiä. Laihduttaja voi valita monista erilaisista dieettiratkaisuista mieleisensä ja saada valinnalleen tukea. Laihduttajia tuetaan saavuttamaan painonhallintatavoitteensa ja omaksumaan koko elämää kestäviä laihdutusratkaisuja. Väitetään, että ohjelma on auttanut tosi monia laihduttamaan.
 98. Diuretics and Diets. Nesteenpoistolääkkeillä (diureeteilla) voi tehostaa laihdutusta. Diureetit alentavat verenpainetta poistaessaan nestettä elimistöstä. Lääkkeiden lisäksi voi käyttää luonnon omia diureetteja: kahvia, teetä ja alkoholia.
 99. Dolly Parton Diet. Viihdetaiteilija Dolly Partonilla on oma dieettinsä mitä hän aika ajoin noudattaa. Se on kaalisoppadieetin muunnelma. Katso Kaalisoppadieetti.
 100. Dong Diet (Dr. Collin Dong). Tämä dieetti perustuu kiinalaiseen kansanparannukseen ja oletetaan sen olevan erityisen hyödyllistä niveltulehduksien hoidossa. Dong dieetissä ei syödä laisinkaan hedelmiä, punaista lihaa, maitovalmisteita, lisäaineita sisältäviä ruokia ja alkoholia ei juoda. Katso Arthritis Diet.
 101. Dr. Christopher's Three Day Cleansing Diet. Tämä on tyypillinen kuona-aineiden puhdistusdieetti. Nykyinen tiedekäsityksemme ei tue tällaisia ratkaisuja. Katso Detox dieetti.
 102. Dr. Feingold Diet (Dr. Ben Feingold). Tohtori Feingoldin dieetti perustuu ruoan lisä- ja säilytysaineiden mahdollisimman vähäiseen käyttöön. Feingold on sitä mieltä, että käyttäytymishäiriöt (esim. ADHD) ja muut häiriötilat johtuvat liian runsaasta altistumisesta näihin ruoan lisäaineisiin. Dieetissä suositaan puhtaita vihanneksia ja hedelmiä sekä mahdollisimman käsittelemätöntä perusruokaa. Feingold on 1970-luvulta lähtien tehnyt omia tutkimuksiaan dieettinsä eduista, mutta muiden tekemiä selvityksiä ei juurikaan ole ja se on johtanut epäilyksiin dieetin järkevyydestä erityisesti lapsille. Katso Myös ADHD Diet.
 103. Dr. Hay Diet. Katso Hay Diet.
 104. Dr. Kushner's Diet. Katso Personality Type Diet.
 105. Dr. Ornish Diet. Katso Dean Ornish Diet.
 106. Dr. Perricone's Three Day Diet. Katso Perriconen dieetti.
 107. Dr. Phil's Diet. Suomessakin tunnetun Dr. Phil -TV-ohjelman juontaja on ollut ahkerasti mukana laihdutusbisneksessä. Dieetti perustui laihdutuskeskusteluihin, kovaan motivaatioon ja omaan erityistuotevalikoimaan. Dieettiä markkinoi nykyään hänen poikansa Jay McGraw.
 108. Duke University Diet. Tässä on kyseessä maineikkaassa yliopistossa kehitetty ruokavalio- ja liikuntaohjelma ylipainoisille ihmisille. Dieettiä toteutetaan kokonaisvaltaisesti ja ohjataan asiakasta tekemään koko loppuelämäänsä koskevia valintoja. Tulokset ovat olleet varsin hyviä.
 109. Easy Body ohjelma. Tässä laihdutusohjelmassa pyritään välipalaratkaisuilla pitämään pahintaa nälkää poissa. On tarjolla jos jonkinlaista rasvanpolttajaa, myrkynpoistajaa ja muuta hassua viihdyttämässä laihduttajaa. Rahaa kuluu, saako vastinetta rahoilleen? Siinäpä pulma.
 110. Easy Life ohjelma. Esimerkiksi CMS kuntokeskuksissa on käytössä Easy Life -laihdutusohjelma, jonka tarkoituksena on antaa laihduttajille tieto ja taito terveeseen elämään ja pysyvään painonpudotukseen. Ryhmä kokoontuu kerran viikossa luennoille ja punnitukseen. Määritellään yksilölliset painonpudotustavoitteet ja ryhmässä innostetaan saavuttamaan tavoitteet. Voi hyvin toimiakin, mutta mitä sitten jos ei enää ole varaa tai jaksa käydä laihdutusryhmässä. Tulevatko kilot takaisin?
 111. Eat-Fat Get-Thin Diet (Dr. Barry Groves). Syömällä paljon rasvaa voi laihtua, sanoo mm. tohtori Groves. Tämä vähähiilihydraattinen dieettiratkaisu voi olla kokeilemisen arvoinen, mutta mitään varmuutta onnistumisesta ei tietenkään voi taata.
 112. Eating For Life Diet (Bill Phillips). Katso Body For Life Diet.
 113. Edenic Diet. Tämä on kasvisruokavalio, joka väitteiden mukaan tekee ihmisestä terveemmän. Nimi tulee Raamatun kuvailemasta Eedenin puutarhasta ja dieetin noudattaja pyrkii syömään vain sellaista ruokaa mikä olisi maistunut Aatamille ja Eevalle paratiisissa. Ei kovinkaan vakavasti otettava dieetti.
 114. eDiets (David R. Humble). Vuonna 1996 perustettu kaupallinen dieettiohjelma, joka tarjoaa laajan kirjon erilaisia laihdutusratkaisuja maksaville asiakkaille.
 115. Elemental Diet. Sairaalaympäristössä käytettävä nestemäinen ruokintajärjestelmä esimerkiksi Crohnin suolistosairaudesta kärsiville.
 116. Elimination Diet. Katso Välttämisruokavalio.
 117. Elämäsi kuntoon -dieetti. Asiantuntijoiden on tapana pitää Elämäsi kuntoon -dieettiä tyypillisenä "muotidieettinä". Siinä on vähän hassulta kuulostavia rajoituksia: Ei proteiineja ja hiilihydraatteja samalla aterialla sekä aamupäivällä vain hedelmiä ja hedelmämehuja. Näillä ravintoaineiden erottelusäännöillä ei välttämättä ole käytännön hyötyä. Riippumatta siitä, pitävätkö tämän menetelmän tieteelliset perustelut paikkaansa, menetelmän kirjaimellinen noudattaminen taatusti laihduttaa - edellyttäen tietysti, että koet sen omaksesi.
 118. Elävä ravinto. Elävä ravinto ei ole mikään varsinainen laihdutusdieetti, vaan se on kokonaisvaltainen elämäntapaohjelma. Siinä syödään luonnollista, hyvin sulavaksi valmistettua kasvisruoka. Tärkeässä roolissa on väitetty elimistön puhdistautuminen. Tärkeinä elementteinä on liikunta, rentoutus, puhdas ympäristö, myönteinen ajattelu. lävää ravintoa valmistetaan kuumentamatta (yli 46 asteen), liottamalla, idättämällä, kasvattamalla versoiksi ja oraiksi, maitohapattamalla, tehosekoittamalla, mehustamalla ja kuivaamalla.
 119. Emäksinen dieetti. Katso Alkaline Diet.
 120. ENE-dieetti (Erittäin niukkaenerginen -dieetti, VLCD). ENE-dieetti on erittäin niukkaenergiainen dieetti, jota voidaan käyttää lihavuuden hoidossa silloin kun painoindeksi on yli 30. Dieetistä käytetään myös VLCD (Very Low Calorie Diet) -nimitystä ja sille on tyypillistä, että ruuan tilalla on ravintovalmistetta, joka sisältää tarpeelliset suojaravintoaineet ja jota käyttämällä energian saanti voidaan vähentää erittäin niukaksi. Kovin järkevää ei ole pitkäksi aikaa rajoittaa energian saantia vain noin 400–600 kcal päivässä. Elimistö menee paastotilaan, nälän tunne häviää ja laihtuminen on erittäin nopeaa. Kiloilla on kuitenkin tapana tulla takaisin ehkö jopa korkojen kanssa kun ENE-dieetistä luovutaan.
 121. European Diet. Eurooppalaisilla on ruokavalio, joka ainakin jossain määrin poikkeaa esim amerikkalaisesta ruokavaliosta. Eurooppa on kuitenkin niin laaja ja kulttuurisesti monitahoinen maanosa, että ruokavaliokin on kovin paljon vaihteleva. Katso Välimeren dieetti.
 122. Evoluutiodieetti. Tämä dieetti perustuu ajatukseen, että syödään niin kuin apinoista polveutuvat esi-isämme aikoinaan söivät. Tästä on olemassa eri versioita.
 123. Ezrin dieetti ("Rasvasi avulla hoikaksi", Insulin control diet). Tämä kuuluu Atkinsin dieettien, eli hiilihydraatteja voimakkaasti rajoittavien ruokavalioiden joukkoon. Voitaneen suositella laihdutuksen alkuvaiheessa joitakin kuukausia kestäväksi ajaksi korkeintaan. Dieetin suunnittelijana on toiminut tohtori Calvin Ezrin ja dieetti on johtanut varsin hyviin hoitotuloksiin tyypin 2 diabeetikoilla.
 124. F-Plan Diet (F2-Diet-Plan, Audrey Eyton). Tämä on (syystäkin?) aika vähälle huomiolle jäänyt dieetti, jossa ideana on syödä hyvin runsaasti ravintokuituja. Dieettiin perustuu olettamus, että runsas vihannesten pureskelu hillitsee nälkää. Joutanee romukoppaan moiset ajatukset?
 125. Fad Diets. Tämä ei ole mikään varsinainen dieetti, vaan tällä nimellä kutsutaan englannin kielellä sellaisia dieettejä, joita ei pidetä luotettavina. Tyypillistä on myöskin, että ne ilmestyvät ikäänkuin tyhjästä ja häipyvät sitten unholaan. Suomeksi voitaisiin käyttää nimitystä ihmedieetit. Listalle on perinteisesti viety myös esim. Atkinsin dieetti, Zone ja South Beach, mutta ne eivät todellakaan ole vaipuneet unholaan.
 126. Fat Burning Diet (lääkäri Jay Robb). Tämä on vähähiilihydraattinen ruokavalio, jolla lääkäri Robb pyrki pitämään verensokerinsa tasaisena. Hän huomasi näin myös painonhallinnan helpottuvan. Ideana on se, että paljon rasvaa syömällä poltetaan enimmäkseen omia rasvavarastoja. Dieetti on kiistanalainen.
 127. Fatfield Diet (Sally Ann Voak). Kalorirajoitteinen ruokavalio, jolla pyritään saamaan laihdutusvaikutus alkuun. On varsin suosittu Brittein saarilla, mutta muualla lähes tuntematon.
 128. Fat Flush Diet (Ann Louise Gittleman). Tämä on Gittlemanin suunnittelema Detox dieetti. Katso Detox dieetti.
 129. Fat Loss 4 Idiots (Weight Loss 4 Idiots). Tämä on internetpalvelu, jossa saa painonhallintaneuvontaa aina kahdeksi viikoksi kerrallaan. En tiedä mitään palvelun suosiosta.
 130. Fat Resistance Diet (Dr. Leo Galland). Perustuu tutkija Gallandin havaintoihin, että jotkut hormonit (esim. leptiini ja adiponektiini) ovat erityisen tärkeitä nälänhallinnassa ja rasvavarastojen ylläpidossa. Rasvavarastoissa oleva tulehdus sekoittaa hormonien toiminnan ja ihminen menettää nälänhallintansa. Dieetissä rajoitetaan hiilihydraattien saantia. Uskon tutkijan olevan tärkeällä asialla.
 131. Fat Smash Diet (Dr. Ian Smith). Tohtori Smithin kirjoittamassa kirjassa opitaan sanomaan ei epäterveellisille ruokailutavoille. Diettiin liittyy paljon sekoilua mm. detox-maailmassa.
 132. Feingold Diet (Ben Feingold). Katso Dr. Feingold Diet.
 133. Fit For Ever Diet (Denise Austin). Katso Denise Austin Diet.
 134. Fit for Life Diet (Harvey and Marilyn Diamond). Katso Elämäsi kuntoon -dieetti.
 135. Flexitarian Diet. Tämä on kasvisruokavalio, jossa sallitaan runsaasti joustoa. Jos tekee mieli lihaa, sitten syödään lihaa. Hyvä näin.
 136. Food Combining Diet. Tämä outo dieetti perustuu siihen ajatukseen, että jotkut hiilihydraatit, proteiinit ja rasvat pitää syödä erikseen. Miten hassua! Elämä on...
 137. Fool's Diet. Katso Fat Loss 4 Idiots.
 138. Frozen-Food Diet (Dr. Caroline J. Cederquist). Tässä ruokavaliossa syödään mahdollisimman paljon pakastettua ruokaa ja nautitaan ruoka kylmänä. Sen oletetaan kuluttavan enemään energiaa. Pakastettuna ruoassa säilyvät vitamiinit varsin hyvin, joten siltä osin ruokavalio on terveellinen.
 139. Fruitarian Diet. Tämä on hieman outo elämäntapadieetti, jossa syödään lähes pelkästään hedelmiä. Aito "fruitaristi" ruokailee päivän mittaan niin, että vähintään 75% koostuu hedelmistä. Järkevyys on kyseenalaista.
 140. Fuhrmanin dieetti (Dr. Joel Fuhrman). Tohtori Fuhrman on kirjoittanut ruokavaliostaan useita kirjoja. Dieetti rakentuu kasvisruokavalion varaan. Kalorirajoitukseen ei pyritä. Tärkeässä roolissa on kuitenkin paasto.
 141. G.I. Diet. Katso Glykeeminen indeksi.
 142. Gain Weight Diet. Katso Bodybuilding Diet.
 143. Gersonin dieetti (Dr. Max Gerson). Tämä on kiistanalainen dieetti, jolla edesmennyt saksalainen lääkäri pyrki löytämään parannuskeinoja kaikenlaisiin sairauksiin ja vaivoihin. Dieetissä syödään kasvisvoittoisesti. Joitakin kuolemantapauksia yhdistetään tähän dieettiin.
 144. GI-menetelmä. Katso Glykeeminen indeksi.
 145. Gittlemanin dieetti (Ann Louise Gittleman). Katso Fat Flush Diet.
 146. Gluteeni-kaseiinivapaa dieetti. Tämä on ruokavalio, jota keliaakikot noudattavat. Lisäksi nimenomaan tähän dieettiin liitty maitoproteiini kaseiinin karsiminen ruokavaliosta. Katso Gluteeniton ruokavalio.
 147. Gluteeniton ruokavalio. Gluteenittomalla ruokavaliolla hoidetaan keliakiaa. Gluteenitonta ruokavaliota noudattava henkilö ei voi syödä vehnän sukuisia viljoja: vehnää, ohraa tai ruista. Kauran soveltumista gluteenittomaan ruokavalioon on tutkittu 1950-luvulta alkaen ja 1990-luvulta alkaen tehtyjen tarkempien tutkimusten jälkeen kaura on hyväksytty osaksi gluteenitonta ruokavaliota muun muassa Suomessa ja Ruotsissa. Muita luonnostaan gluteenittomia viljalajeja ovat muun muassa riisi, tattari, hirssi, maissi, amarantti ja quinoa. Lisäksi gluteenia sisältävistä viljalajeista valmistetaan teollisesti gluteenittomia tuotteita.
 148. Gluten-Free Diet. Katso Gluteeniton ruokavalio.
 149. Gluten-Free, Casein-Free Diet. Tämä on ruokavalio, jota keliaakikot noudattavat. Lisäksi nimenomaan tähän dieettiin liitty maitoproteiini kaseiinin karsiminen ruokavaliosta. Katso Gluteeniton ruokavalio.
 150. Glycemic Index Diet. Katso Glykeeminen indeksi.
 151. Glykeeminen indeksi. Glykeeminen indeksi kuvaa ruoka-aineen imeytyvien hiilihydraattien aiheuttamaa muutosta verensokerissa. Suuri glykemiaindeksi tarkoittaa sitä, että verensokeri nousee nopeasti jolloin vereen vapautuu paljon insuliinia. Pieni glykemiaindeksi sitä vastoin kertoo tasaisemmasta ja vähäisemmästä vaikutuksesta verensokeriin. Matala tai kohtuullinen glykemiaindeksi on kasviksilla, pastalla, kokonaisia jyviä tai rouhetta sisältävillä kokojyväleivillä, sekä useimmilla hedelmillä. Korkea glykemiaindeksi on perunalla, useimmilla leivillä, kekseillä, muroilla, vaalealla riisillä ja makeisilla. Laihdutusvaikutus pyritään saamaan aikaiseksi nauttimalla pääasiassa matalan glykemiaindeksin ruoka-aineita.
 152. Go-dieetti (Dr. Jack Goldberg). Vähähiilihydraattinen ruokavalio, joka varsin paljon muistuttaa Atkinsin ruokavaliota. Asiantuntijat kiistelevät dieetin käyttökelpoisuudesta.
 153. Grahamin dieetti (Sylvester Graham). Grahamiitit (dieetin soveltajat) innostuivat dieetistä siinä määrin, että kokivat uskonnollisiakin ulottuvuuksia. Olihan Grahamilla tarjolla erityistä leipää, Grahamleipää. Muuten dieettiin kuului kasvisvoittoinen ruokailu, ravintokuidut olivat tärkeitä, kohtuullisia määriä maitoa ja kananmunia.
 154. Grapefruit Diet. Katso Hollywood Diet.
 155. Greenlane Diet. Katso British Heart Foundation Diet.
 156. Greenen Dieetti (Bob Greene). Katso Bob Greenes Diet.
 157. H-limit (Aki Loikkasen ruokavalio). Vähähiilihydraattinen ruokavalio, jossa lääkäri Aki Loikkanen laajasti ja perusteellisesti esittelee terveyden osa-alueiden palauttamista kuntoon erityisellä ruokavalio-ohjeistuksella. Vaikea sanoa kuinka moni noudattaa juuri tätä mielenkiintoista ruokavaliota Suomessa.
 158. Hacker's Diet. Tavattoman epäterveellinen tietokonenörttien ruokavalio. Kuuluu lähinnä huumoriosastolle.
 159. Halal Diet. Tämä on muslimien käyttämä dieetti. Uskonnollisista syistä kiellettyjä ruokia ei nautita, muuten vallitsee aika suuri vapaus.
 160. Halleluja dieetti. Jos Halal oli muslimien käyttämä dieetti, niin tämä on sitten lähinnä kristittyjä varten. Ohjenuorana on Raamatussa mainitut ruoat. Amen.
 161. Hamptons Diet (Dr. Fred Pescatore). Atkinsin tyyppinen vähähiilihydraattinen dieettiratkaisu.
 162. Harvardin dieetti (Dr. Walter Willett). Maineikas Harvardin yliopisto tarjoaa tutkittuun tietoon perustuvan dieetin. Harvardin ruokapyramidi saa laajaa tukea tiedeyhteisöltä. Pyramidin perustana ovat täysjyvävalmisteet, luonnolliset kasviöljyt, hedelmät ja vihannekset. Syödään kalaa, kananmunia ja lihaa. Valkoisia viljavalmisteita vältetään. Suomessa mm. dosentti Mikael Fogelholm ja tohtori Christer Sundqvist ovat pitäneet tätä ruokavaliota erittäin suositeltavana.
 163. Hay Diet (lääkäri William Howard Hay). Tämä on tyypillinen erotteluruokavalio missä mm. emäksiset ja happamat ruokalajit syödään erikseen. Hayn dieettiä on jonkin verran tutkittu, mutta tulokset ovat olleet ristiriitaisia tai huonoja.
 164. Health Management Resources (HMR-Program). Voimakkaasti kaupallistettu dieettiohjelma tarjoaa erilaisia ratkaisuja laihdutusongelmaan. Tarjolla on runsaasti erilaisia ruokatuotteita ja välineitä. Tunnetaan lähinnä Yhdysvalloissa.
 165. Heart Healthy Diet. Katso Mayo Clinic Diet.
 166. Hedelmädieetti. Katso Fruitarian Diet.
 167. Hegelerien ananasdieetti. Katso Ananasdieetti.
 168. Heikkilän ruokavalio. Katso Pellinki dieetti.
 169. Hellerien dieetti (Tohtorit Richard ja Rachel Heller). Katso Hiilihydraattiriippuvaisen dieetti.
 170. Herbalife. Tällä yhtiöllä on tarjolla erilaisia kalorirajoitukseen perustuvia ratkaisuja. Tuotteeita myydän verkostomarkkinoinnin avulla kuluttajalle. Asiantuntijat eivät ole vakuuttuneita menetelmien toimivuudesta. Viime aikaisten mainosten perusteella nykyinen filosofia on 1-2 päivittäisen aterian korvaaminen proteiinipirtelöillä, joka muistuttaa SlimFast-dieettiä, mutta eroaa siitä siten, että pirtelöt sisältävät kaikkia ihmisen tarvitsemia ravintoaineita. Kannattajat väittävät, että Herbalifen strategia on yhtäpitävä terveellisen painonpudotuksen suosituksien kanssa. Tämä saavutetaan heidän mukaansa tasapainoisella monipuolisella ruokavaliolla, energiansaantia rajoittamalla ja säännöllisellä liikunnalla. Herbalife tarjoaa esittelyitä terveysalan ammattilaisille osana markkinointiaan.
 171. High-Fat/Low-Carb Diets. Katso Vähähiilihydraattinen ruokavalio.
 172. High-Protein Diets. Paljon proteiineja sisältävää ruokavaliota pidetään yleensä epäterveellisenä. Kiistanalainen ruokavalio.
 173. Hiilihydraattiriippuvaisen dieetti (Tohtorit Richard ja Rachel Heller). Hellerien pariskunta väittää olleensa lapsesta saakka hiilihydraattiriippuvaisia. Tervehtyminen alkoi kun he alkoivat aktiivisesti hoitamaan sokeririippuvuuttaan. Tämä johtuu tehokkaaseen laihdutukseen.
 174. Hilton Head Metabolism Diet (Dr. Peter M. Miller). Tohtori Millerin mukaan elimistömme aineenvaihdunta on keskeisessä roolissa kun yritämme hallita painoamme. Tässä menetelmässä ruokaa syödään tiukan ateriarytmin mukaisesti noin 1000 kcal verran päivässä. Dieettiä pidetään vaikeana noudattaa, mutta jokseenkin tehokkaana niille jotka jaksavat sitä noudattaa.
 175. HMR-program. Katso Healthy Management Resources.
 176. Hollywood 24-Hour Miracle Diet. Katso Hollywood Diet.
 177. Hollywood Diet (Jamie Kabler). Perustuu voimakkaaseen kalorirajoitukseen. Juodaan paljon greippimehua ja uskotaan näin saavutettuun laihdutukseen. Ei liene vaivansa arvoista puuhaa.
 178. Hot Dog Diet. Yksi älyttömimpiä dieettejä mitä ihmismieli on keksinyt. Syödään muutamia hot-dogeja päivässä jäätelön ja muun roskaruoan lisäksi. Ei tietenkään toimi!
 179. Hunter-Gatherer Diet. Katso Paleodieetti.
 180. Hunza dieetti. Tämä on varsin outo vähähiilihydraattinen ruokavalio, jossa ihannoidaan erityisessä Hunzan jokilaaksossa eläneitä pitkäikäisiä heimoja.
 181. Hys hys -dieetti (Tohtori Christer Sundqvist). Sundqvistin käyttämä nimitys Atkinsin dieetistä. Pelkkä Atkinsin nimen mainitseminen johtaa usein paniikkinappulan painamiseen ja järkevän keskustelun tyrehtymiseen. Parempi siis puhua vain Hys hys -dieetistä! Katso Atkinsin dieetti.
 182. Ihmedieetit. Katso Fad Diets.
 183. Ilman viljaa -dieetti. Katso Mercolan dieetti.
 184. Imetysdieetti. Äidin imettäessä lastaan hän tarvitsee monipuolista ruokaa. Imetys on tärkeää lapselle ja äidille monista eri syistä. Tällä seikalla voi myös olla merkitystä äidin painonhallinnassa.
 185. Indian Diet. Intialaista ruokavaliota pidetään perinteisesti varsin terveellisenä. Siinä on runsaasti vihanneksia, hedelmiä, riistaa, kalaa ja äyriäisiä. Ruoka on usein voimakkaasti maustettu. Intialainen dieetti vaihtelee kuitenkin niin paljon eri paikoissa Intiaa, että yhtenäistä linjausta lienee mahdotonta löytää.
 186. Insulin control Diet. Katso Ezrin dieetti.
 187. Intuitive Eating (Susie Orbach). Vaiston varassa syömistä pidetään tämän dieettilinjauksen mukaan erityisen terveellisenä ja hoikkuutta edistävänä. Tässä vaihtoehdossa kuulostellaan tarkkaan elimistön omia näläntuntemuksia ja syödään silloin kun on nälkä.
 188. Inuiittien Dieetti (tutkimusretkeilijä Vilhjalmur Stefansson, Dr. Clarence Lieb). Tutkimusretkeilijä Stefansson eli monta vuotta ruokavaliolla, joka koostui lähes pelkästään lihasta ja kalasta. Korkeasta rasva- ja proteiinimäärästä sekä olemattoman vähäisestä hiilihydraattien saannista johtuen sitä pidettiin vahingollisena. Tutkittaessa Stefansson todettiin kuitenkin hyvinvoivaksi ja tohtori Lieb suoritti vuoden kestävän tieteellisen kokeen, jossa hän myös totesi ruokavalion terveelliseksi.
 189. Inuit Diet. Katso Inuiittien Dieetti.
 190. Irish Diet. Irlantilaiseen ruokakulttuuriin yhdistetään perunat, mutta on siinä toki paljon muutakin tarjolla. Joidenkin mielestä Irlannissa syödään kelpo ruokaa. Mitään erityistä syytä laihdittajalla ei ole siirtyä irlantilaisen ruoan pariin.
 191. Isodieetti (Fredrik Paulunin Dieetti). Ruotsalainen terveysguru Fredrik Paulun on kehittänyt oman dieetin, jossa syödään samansuuruisia määriä energiaravintoaineita hiilihydraatteja, rasvaa ja proteiineja. Tämä Zone -ruokavaliota aika pitkälle myötäilevä käsitys siitä mitä meidän pitäisi syödä lienee Paulunin keino lisätä terveystuotteidensa ja -luentojensa myyntiä.
 192. Israeli Army Diet. Katso Israelin armeijadieetti.
 193. Israelin armeijadieetti. Tällä tasapainottomalla ja energiansaantia voimakkaasti rajoittavalla dieetillä on tuskin mitään tekemistä Israelin armeijan kanssa. Dieettiä ei voi suositella.
 194. Ital Diet. Rastafari -yhteisöön liittyvä outo dieettiratkaisu, jossa on jopa uskonnollisia piirteitä. Tässä ei syödä mitään sellaista ruokaa, joka on purkitettu, prosessoitu tai joka sisältää lisäaineita. Perustelut hieman ontuvat. Jos reggaekulttuuri kiinnostaa, mikään ei estä tempautumasta mukaan tällaiseenkin touhuun. Mitään varsinaista älyä tässä touhussa ei kuitenkaan ole.
 195. Japanilaisdieetti. Japanissa eletään pitkään ja japanilaisruokaa pidetään yleisesti terveyttä edistävänä. Mahdollisesti japanilainen ruoka pitää myös hoikkana. Japanilaiset syövät paljon meren eläviä, riisiä, nuudeleita, soijaa, lihaa, hedelmiä ja sieniä. Voin lämpimästi suositella japanilaisdieettiä.
 196. Jenny Craig Diet. Katso Craigin dieettiohjelma.
 197. Jillian Michaels' Diet. Kyseessä on varsin suositun amerikkalaisen personal trainerin (omavalmentaja) oma dieettiohjelmaa, jolla pitäisi kiinteytyä ja saada elimistö hyvään kuntoon. Kilot karisevat mahdollisesti.
 198. Joel Fuhrman Fiet. Katso Fuhrmanin Dieetti.
 199. Juice Therapy. Tämä dieettiratkaisu perustuu siihen, että juodaan paljon hedelmämehuja. Varsin yksipuolinen ratkaisu, jolla ei saavuteta pitkällä aikavälillä havaittavia hyötyjä. Hedelmämehut ovat terveellisiä osia mitä tahansa järkevää laihdutusruokavaliota, mutta pelkästään mehuja nauttimalla ei voi laihduttaa.
 200. Junk Food Diet. Roskaruokadieetillä ei ole mitään tekemistä terveellisten ruokailutottumusten kanssa. Yksipuolinen roskaruoka vie mahdollisuuden ruokailla terveellisesti. Ei voi suositella.
 201. Kaalisoppadieetti. Kaalisoppadieetti on painon pudotus dieetti, joka perustuu epätavallisen runsaaseen kaalisopan nauttimiseen noin viikon ajan. Tämä ruokavalio ei voi olla järkevän painonhallintaratkaisun osana. Tästä dieetistä on olemassa suuri joukko erilaisia muunnelmia.
 202. Kaiser Three-Day Diet. Katso Sairaaladieetti.
 203. Kalorilaskuri -palvelu. Tämä ei ole mikään varsinainen laihdutusdietti, vaan varsin hyvälaatuinen (maksullinen) palvelu millä voi seurata päivittäistä ruoankäyttöään ja saada vinkkejä miten sitä voi parantaa. Suosittelen tätä palvelua.
 204. Kanakeittodieetti. Kanakeittodieettiä on tarkoitus noudattaa 7 päivän ajan ja vauhdittaa tällä tavalla laihdutusta. Suurena ongelmana on tietenkin dieetin yksitoikkoisuus.
 205. Karibiansaarten Dieetti. Katso Caribbean Islander Diet.
 206. Kasvisruokavalio. Kasvisruokavalion noudattamisen syyt voivat olla monenlaisia. Yleisimpiä kasvisruokavalioita ovat veganismi, laktovegetarismi, lakto-ovovegetarismi, elävä ravinto, makrobioottinen ruokavalio ja fruitismi. Jos kasvisperäisten tuotteiden lisäksi syödään silloin tällöin esimerkiksi kanaa tai kalaa, kyseessä on osittainen kasvisruokavalio eli demi- tai semivegetaarinen ruokavalio. Kasvisruokavalio voidaan koota hyvin monella tavalla. Oikein toteutetulla kasvisruokavaliolla on täysin mahdollista täyttää ihmisen ravitsemukselliset perustarpeet. Kasvisruokavaliolla on paljon terveydellisiä etuja sekaruokavalioon verrattuna, mutta väärin toteutettuna siitä saadaan epäterveellinen. Mitä rajoitetumpi kasvisruokavalio on, sitä suurempi on ravitsemuksellisten puutteiden riski ja sitä tarkemmin ruokavalio on koostettava. Kasvisruokavalion toteuttaminen vaatii tietoa elintarvikkeista sekä taitoja valmistaa ruokaa. Se vaatii myös innostusta koota monipuolisia ja terveellisiä aterioita. Pelkästään laihduttamista varten ryhdytään harvoin noudattamaan kasvisruokavaliota.
 207. Katahnin dieetti. Katso Martin Katahnin Dieetti.
 208. Kehonrakentajan ruokavalio. On olemassa monenlaisia kehonrakentajan ruokavaliota. Lihaksia on mahdotonta kasvattaa energiavajeessa, joten kehonrakentajat turvautuvat energiapitoisiin ravintoaineisiin ja turvatakseen lihaskasvun he vielä ottavat kaikenlaisia ravintolisiä. Kehonrakennus on urheilulaji ja kaikessa urheilussa ravitsemuksella on tärkeä rooli. Tavallisilla ihmisillä ei ole mitään hyötyä kehonrakentajan ruokavaliosta laihdutustarkoituksessa.
 209. Keski-Amerikan ja Meksikon Dieetti. Katso Central American and Mexican Diet.
 210. Keski-Euroopan ja Venäjän Dieetti. Katso Central European and Russian Diet.
 211. Ketogeeninen Dieetti. Tämä on erittäin vähän hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio, jota pidetään varsin tehokkaana laihdutusmenetelmänä. Äänenpainot ovat keventyneet ja aiemmin hengenvaarallisena pidetty dieetti on saanut vankan kannattajajoukkonsa. Ketogeeninen dieetti tarkoittaa, että tapahtuu ketonien syntyä. Ihminen voi käyttää ketoneja energianlähteenä. Kun ketoneja on verenkierrossa huomattavan paljon, puhutaan tilasta nimeltään ketoosi. Normaalissa, vähärasvaisessa ja runsashiilihydraattisessa dieetissä rasvojen käyttö on pientä, koska pääenergianlähde on hiilihydraatti. Ketogeenisessä dieetissä sen sijaan elimistön suosima energianlähde on rasva - sekä ruoan rasvat että ne, jotka löytyvät elimistön omista rasvavarastoista. Jos halutaan päästä ketoosiin, syödään hyvin vähän (20-30 g) hiilihydraatteja päivää kohti.
 212. Ketogenic Diet. Katso Ketogeeninen Dieetti.
 213. Keventäjät ohjelma. Asiantuntijoiden laajan yhteistyön tuloksena on syntynyt eräälle suomalaiselle televisiokanavalle suosittu laihdutusohjelma. Keventäjien antama palvelu on maksullista.
 214. Kiinalaisruoka. Perinteistä kiinalaista ruokavaliota pidetään terveellisenä. Kiinalainen ateria koostuu tyypillisesti kahdesta osasta: hiilihydraattipitoisesta pääruoasta kuten riisistä tai nuudeleista sekä sen lisukkeesta, joka sisältää yleensä kasviksia, kalaa tai nautaa.
 215. Kiloklubi ohjelma. Kiloklubi on ilmainen painonhallintapalvelu. Suomalaisten asiantuntijoiden kehittämä palvelu opastaa syömään ja liikkumaan terveellisesti ja ohjaa rekisteröityneitä painonhallinnassa.
 216. Kivikauden dieetti. Katso Paleodieetti.
 217. Korean Diet. Kiinan ja Japanin välissä oleva Korea on ominut molemmilta mailta niiden ruokavalioiden ominaispiirteitä. Japanista korealaiset ovat omaksuneet merilevän käytön ja kiinalaisen vivahteen ruokakulttuurin tuo runsas kaalin, valkosipulin ja inkiväärin käyttö. Omaleimaista korealaiselle ruoalle on runsas mausteiden käyttö. Korealaiset syövät paljon kalaa ja lihaa.
 218. Korkeaproteiininen dieetti
 219. Kosher-dieetti
 220. Kreikkalainen ruokavalio
 221. LA Weight Loss Program
 222. Lacto vegetarianism. Katso Laktovegetaarinen ruokavalio.
 223. Laihduttaminen kaloreita laskemalla
 224. Laihdutuspillereillä laihaksi
 225. Laktovegetaarinen ruokavalio
 226. Lasten ruokavaliot
 227. Latinalais-Amerikkalainen Dieetti
 228. LCHF (Low-Carb High-Fat ; lääkäri Annika Dahlqvist)
 229. LEARN Diet
 230. Lentoemäntä dieetti
 231. Life Without Bread (Dr. Wolfgang Lutz)
 232. Liikuntadieetti
 233. Liquid Diets
 234. Loikkasen ruokavalio (Aki Loikkanen)
 235. Longevity Diet. Katso Anti-Aging Diet.
 236. Low-Fat Diet
 237. Low-Protein Diet
 238. Low-Sodium Diet
 239. Lutzin dieetti (Dr. Wolfgang Lutz)
 240. Macrobiotic Diet. Katso Makrobioottinen dieetti.
 241. Maker's Diet (Jordan Rubin)
 242. Makrobioottinen dieetti
 243. Mammadieetti
 244. Martin Katahn's Rotation Diet
 245. Martin Katahnin Dieetti
 246. Mayo Clinic Diet
 247. McDougall Diet
 248. Medifast Diet
 249. Mediterranean Diet (Dr. Ancel Keys). Katso Välimeren ruokavalio.
 250. Mehiläisen dieetti
 251. Meksikon Dieetti
 252. Menopause Diet
 253. Mercolan dieetti (Dr. Joseph Mercola). Voimakkaasti kaupallinen tohtori Mercolan dieetti on vähähiilihydraattista elämäntapaa korostava ratkaisu. Tohtori Mercola käy taisteluaan sokeria vastaan. Hän kantaa huolta ympäristömyrkyistä, ei suosittele kalansyöntiä, amalgaamipaikkoja jne. Tuskin kovinkaan merkittävässä roolissa muualla kuin Yhdysvalloissa.
 254. Metsästäjä-keräilijä dieetti
 255. Mexican Diet
 256. Miami Heart Institute Diet
 257. Military Cabbage Soup Diet. Eräs kaalisoppadieettien lukuisia muunnelmia. Katso Kaalisoppadieetti.
 258. Model’s Diet
 259. Montignacin dieetti
 260. Native American Diet
 261. Natural Foods Diet
 262. Navy Diet. Katso 3-Day Navy Diet.
 263. Neanderthin (Ray Audette)
 264. Negative Calorie Diet
 265. New Beverly Hills Diet (Judy Mazel). Uusi muunnelma eräästä hömppädieetistä. Katso Beverly Hills Diet.
 266. Nightshade Elimination Diet. Aika huonosti tunnettu ruokavalio, jossa vältetään kaikki perunaheimoon kuuluvia kasveja. Katso Arthritis Diet.
 267. No Carbohydrate Diet
 268. No Diet Diet. Merkillinen laihdutusruokavalio! Tässä ei pyritä minkäänlaista dieettiä noudattamaan. Vaikea sanoa mitä hyötyä tästä on.
 269. Northern European Diet
 270. Nutrifast-dieetti
 271. Nutrilett
 272. NutriSystem
 273. Näkkileipädieetti
 274. Okinawan dieetti
 275. Omenalla ohuemmaksi dieetti
 276. Omenaviinietikkadieetti
 277. OptiFast Diet
 278. Optimal Diet. Katso The Optimal Diet.
 279. Optimum Health Plan (Dr. Andrew Weil)
 280. Oregon Health and University Diet
 281. Organic Food Diet
 282. Ornishin dieetti (professori Dean Ornish). Katso Dean Ornish Diet.
 283. Ortoglykeeminen painonhallinta
 284. Ovo-Lacto Vegetarian Diet
 285. Pacific Islander Diet
 286. Painonvartijat. Painonvartijoihin kuuluvat henkilöt pyrkivät pudottamaan painoaan ruokavalion, liikunnan ja tukiverkon avulla. Tulokset ovat vaihtelevia.
 287. Pakarisen ruokavalio (Tohtori Antti Pakarisen dieetti)
 288. Paleodieetti
 289. Paleolithic Diet (Professori Loren Cordain). Katso Paleodieetti.
 290. Pangaian Diet
 291. Paulunin dieetti
 292. Peanut Butter Diet (Holly McCord)
 293. Pellinki-dieetti
 294. Perriconen dieetti (Nicholas Perricone)
 295. Personality Type Diet (Dr. Robert Kushner)
 296. Perunadieetti
 297. Pescetarian Diet
 298. Plant-Based Diet
 299. Pollotarian Diet
 300. Prison Loaf Diet
 301. Pre-Agricultural Diet
 302. Pritikinin dieetti (Dr. Nathan Pritikin)
 303. Pritikin Program for Diet and Exercise. Katso Pritikinin dieetti.
 304. Protein Power -dieetti (Dr. Michael Eades)
 305. Pysy solakkana CD
 306. Raakaravinto. Tätä dieettiä noudattavat ihmiset kuluttavat tuotteita, jotka eivät ole jalostettuja ja ovat kasviperäisiä. Ihanteellista on, jos ruoka on vielä luomua. Ruoka syödään enimmäkseen raakana, eli tätä ruokavaliota noudattavat ajattelevat, että vähintään 75 prosenttia ruoasta pitäisi syödä kypsentämättömänä. Raw foodismi on yhä suositumpaa. Katso Elävä ravinto.
 307. Rastafarian Diet
 308. Rasvanhuuhteludieetti
 309. Rasvasi avulla hoikaksi -dieetti
 310. Rasvaton Dieetti (Tohtori Nathan Pritikin)
 311. Ravintolisillä laihaksi
 312. Raw Food Diet (Ann Wigmore and Herbert Shelton). Katso Raakaravinto.
 313. Raw Foodism. Katso Elävä ravinto.
 314. Reader's Digest Diet. Katso Valittujen Palojen Dieetti.
 315. Richard Simmons Diet
 316. Rice Diet. Katso Riisidieetti.
 317. Riisidieetti
 318. Robbinsin dieetti
 319. Rosedalen Dieetti (Dr. Ron Rosedale)
 320. Roskaruokadieetti. Katso Junk Food Diet.
 321. Russian Peasant Diet. Tämä on toinen nimi kaalisoppadieetille. Katso Kaalisoppadieetti.
 322. Sairaaladieetti. Eri sairaaloissa noudatetaan erilaisia hyvin niukkaenergisiä dieettejä, joita ei missään nimessä pidä lähteä omatoimisesti tekemään. Sairaaladieettejä noudatetaan lääkärin valvonnassa. Sairaaladieeteillä voi toki laihtua, mutta kiloilla on taipumusta hiipiä takaisin vuosien kuluessa.
 323. Sacred Heart Hospital Diet. Tällä dieetillä tarkoitetaan yleensä erästä kaalisoppadieetin muunnelmaa. Katso Kaalisoppadieetti.
 324. Sally Ann Voak's Chocolate Diet. Katso Suklaadieetti.
 325. Sanggye Paik Hospital Diet
 326. Scandinavian Diet
 327. Scarsdale Medical Diet
 328. Scarsdalen dieetti
 329. Schwarzbeinin menetelmä
 330. Searsin Zone-dieetti. Katso Zone dieetti.
 331. Seksidieetti
 332. Seventh-Day Adventist Diet. Uskollisimmat adventistit noudattavat vuodesta 1863 lähtien täsmällisesti kasvisruokavaliota, jossa nykytrendinä on ovolaktovegetaarinen ruokavalio (kasviksia + kananmunaa + maitovalmisteita). Katso Adventistien dieetti.
 333. Shangri-La Diet (Dr. Seth Roberts)
 334. Six-Day Body Makeover (Michael Thurmond)
 335. Skandinaavinen ruokavalio
 336. Slim4Life
 337. SlimFast
 338. Slimming World Diet
 339. Smart For Life
 340. Sonoma Diet (Dr. Connie Guttersen)
 341. South-American Diet
 342. South Beach Diet (Arthur Agatston). Vähähiilihydraattisiin ruokavalioihin kuuluvassa South Beach -dieetissä pyritään vaihtamaan nopeasti imeytyvät hiilihydraatit hitaasti imeytyviin hiilihydraatteihin ja tyydyttyneiden rasvojen tilalle tyydyttymättömiä rasvoja. Dieetti on varsin suosittu ja tulokset ovat vaihtelevia. Joillekin ihmisille tämä dieetti näyttäisi sopivan oikein hyvin.
 343. SparkPeople Diet
 344. Spokane Diet
 345. Stillman Diet. Katso Stillmanin dieetti.
 346. Stillmanin dieetti
 347. Subway Diet (Jared Fogle)
 348. Sugar Busters -dieetti
 349. Suklaadieetti. Erityisesti tummaan suklaaseen liitetään erilaisia terveysväitteitä. Suklaadieetissä pyritään syömään kohtuullisia määriä suklaata edistämään yleistä terveydentilaa ja siinä sivussa mahdollisesti myös painonhallintaa. Tästä dieetistä on kehitetty useita kaupallisia muunnelmia, mm. CocoaVia ja Sally Ann Voak's Chocolate Diet.
 350. Suurin pudottaja.
 351. Suzanne Somers Weight Loss Plan
 352. Swank Diet. Katso Best Bet Diet
 353. T. J.’s Miracle Soup Diet. Kuuluu kaalisoppadieettien valikoimaan. Katso Kaalisoppadieetti.
 354. Thaimaalaisruoka
 355. The 120-Year Diet (Dr. Roy L. Walford). Katso Anti-Aging Diets.
 356. The 4-Day Wonder Diet (Margaret Danbrot). Katso 4-päivän ihmedieetti.
 357. The Anabolic Diet. Katso Anabolinen dieetti.
 358. The Beck Diet Solution (Dr. Judith Beck). Katso Beck Diet.
 359. The Best Life Diet (Bob Greene). Katso Bob Greenes Diet.
 360. The Diet Cure (Dr. Julia Ross)
 361. The Fat Smash Diet. Katso Fat Smash Diet.
 362. The Graham Diet. Katso Grahamin Dieetti.
 363. The New Mayo Clinic Diet
 364. The Nursing Mother's Diet. Katso Imetysdieetti.
 365. The Optimal Diet.
 366. The Pasta-Popcorn-Chocolate Diet. Katso Suklaadieetti.
 367. The Schwarzbein Principle (Dr. Diana Schwarzbein ja Nancy Deville)
 368. The Skinny
 369. The Stone Age Diet (Richard Mackarness)
 370. Tietokonehakkerin dieetti
 371. TLC Diet (The Therapeutic LifeStyle Changes)
 372. Tohtori Pakarisen dieetti
 373. Tohtori Perriconen kolmen päivän dieetti
 374. Total Wellbeing Diet
 375. Trim Kids Diet Program
 376. TWA Stewardess Diet
 377. Uranaisen dieetti
 378. Valittujen Palojen Dieetti (John Hastings). Tässä dieetissä (ChangeOne) pyritään yksinkertaistamaan asioita ehkä liiankin paljon. Noudattajia neuvotaan lähestymään laihdutusdieettiä askel askeleelta, ateria aterialta. 12 viikon ohjelmalla lukijaa viedään vähitellen kaloreita rajoittavan ruokailun pariin - pysyvästi.
 379. Valoravinto (Helena Blanka). Tämän huiputusdieetin mukaan nälkä lähtee valolla. Ei syödä mitään (tai erittäin vähän) kiinteää ruokaa. Eletään vedellä ja istutaan auringossa. Prana tuo kylläisyyden.
 380. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositukset
 381. Vegan Diet. Katso Veganismi.
 382. Veganismi. Vegaanit kieltäytyvät kaikista eläinperäisistä ruoka-aineista. Se on enemmän elämäntapa ja filosofia kuin dieetti. Kasvikset sisältävät vähän energiaa ja laihduttava vaikutus perustuu juuri tähän.
 383. Vegetarian Diet. Katso Kasvisruokavalio.
 384. Vegetarismi. Vegetarismista on monia eri muotoja, mutta kaikissa niissä tarkoituksena on syödä kasvisruokia ja välttää eläinperäisiä tuotteita. Joissain muodoissa kuitenkin esimerkiksi maidon ja kananmunien käyttö on mahdollista. Kasvikset sisältävät vähän energiaa ja laihduttava vaikutus perustuu juuri tähän. Katso Kasvisruokavalio.
 385. Verensokeriblues (Glykeeminen indeksi)
 386. VHH (Vähähiilihydraattinen ruokavalio)
 387. Veriryhmädieetti
 388. Very Low Calorie Diet (VLCD). Katso ENE-dieetti.
 389. Very Low Carb Diet
 390. Vichyvesi dieetti
 391. Virallinen ruokavaliosuositus (Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositukset)
 392. VLCD-dieetti (Very Low Calory Diet). Katso ENE-dieetti.
 393. VRN (Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositukset)
 394. Vähähiilihydraattinen ruokavalio (VHH). Vähähiilihydraattisten ruokavalioiden suosio perustuu varsin hyviin laihdutustuloksiin ja muihin terveyshyötyihin. Pitkään kestävistä tutkimuksista toivotaan edelleen vahvistusta miten ruokavalio vaikuttaa useiden vuosien aikana mm. sydänterveyteen.
 395. Välimeren dieetti. Välimeren dieetissä on monikulttuurisuudestaan huolimatta joitakin yhteisiä piirteitä. Se sisältää runsaasti tuoreita hedelmiä ja vihanneksia, kokojyvätuotteita, pähkinöitä ja siemeniä, kalaa ja muita merenantimia, jogurttia, punaviiniä ja oliiviöljyä. Pitkälle prosessoitua valmisruokaa vältetään.
 396. Välttämisruokavalio. Tässä ruokavaliossa vältetään jotakin ruoka-ainetta esimerkiksi kun selvitetään onko lapsi allerginen jollekin ruoka-aineelle. Ei taida olla kovinkaan merkittävässä roolissa laihdutuksessa.
 397. Warrior Diet
 398. Weight Down Diet
 399. Weight Loss 4 Idiots. Katso Fat Loss 4 Idiots.
 400. Weight Watchers. Katso Painonvartijat.
 401. Western Pattern Diet
 402. Xtravaganza
 403. Yhden päivän juomadieetti
 404. Zero-Carb Diet (Charles Washington)
 405. Zinczenko Diet. Katso Abs Diet.
 406. Zone dieetti (Dr. Barry Sears). Vähähiilihydraattisiin ruokavalioihin kuuluvassa Zone-dieetissä jokaisen aterian tulee sisältää energiaravintoaineita suunnilleen seuraavasti: proteiinia 30 %, rasvaa 30 % ja hiilihydraatteja 40 prosenttia. Leipä ja pasta ovat vältettävien listalla. Zone-dieetistä on ilmestynyt paljon tutkimuksia ja laihdutusvaikutusta pidetään varsin hyvänä.


25 kommenttia:

 1. Puuttuu varmaan sata muutakin dieettiä, Täti Punaruskea! Kärsivällisyyttä! Työ ei ole valmis. Galen Ensyklopediassa on yli tuhat sivua.

  VastaaPoista
 2. Moi Christer

  Olen 50-v. 177cm 96kg bodari. Penkkipunnerrus 150kg, hauiskääntö 55kg sarjat.
  Syön lihaa ja maitotuotteita.
  Olen hetero.
  BMI on kai 32, tai jotain.
  Ammunko itseni, vai liitynkö Pianonvartijoihin?

  BTW, nämä sivusi ovat todella hyvät.

  T: Jape + kokolihaa rasvassa kokkaava vaimo

  VastaaPoista
 3. Listasta puuttuu myös "punaviinidieetti". Sillä katoaa jo ensimmäisen viikon aikana kolme päivää.

  VastaaPoista
 4. Kiitos Jape yllättävän myönteisestä suhtautumisestasi sivuihini.

  TtM on kaiken muun lisäksi nero! Punaviinidieetti pitäisi saada pakolliseksi dieetiksi ennen kuin mitään järkiintymistä on odotettavissa nykyiseen dieettikeskusteluun.

  VastaaPoista
 5. Mun suosikki:
  -Breatharian diet

  Tällä lähti astma:
  -Heikkilän ruokavalio

  Ja tällä MS-tauti:
  -Chocolate Diet

  Toivottavasti menee ainakin sata vuotta ennen tätä:
  -Halleluja dieetti

  Tästä olisi kiva kuulla lisää:
  -Hys hys -dieetti

  Tästä kaikki alkoi:
  -Imetysdieetti

  Tai siis tästä:
  -Seksidieetti

  Vai tästä?
  -Metsästäjä-keräilijä dieetti

  Tällä menee niin pahasti tukkoon ettei mitään järkee:
  -Kehonrakentajan ruokavalio
  Tosin ei läheskään yhtä pahasti kuin seuraavasta..

  Tällä sain sekä astman, MS-taudin, että jatkuvan sairastelun jota kesti melkein pari vuosikymmentä:
  -Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositukset. Ehkäpä elämän tarkoitus onkin oppia ymmärrystä ja anteeksiantoa.. Ja nauramaan vakavillekin asioille.

  VastaaPoista
 6. Oho, aika paljon on diettejä!
  Itse kamppailen ylipainon kanssa ja seuraan monesti tätä blogia. minullakin on blogi, mutta hieman toisenlaisista aiheista osoitteessa http://corgipupunen.blogspot.com

  VastaaPoista
 7. Olli Postilla on elämänasenne kohdallaan! Huippuhienoja oivalluksia!

  Kiitos corgipupunen kun kävit täällä vaatimattomassa sivustossani vierailulla. Tule toistekin. Kävin Sinun sivujasi katsomassa ja lukemassa. Sinulla on oikein hyvä sanoma!

  VastaaPoista
 8. Heh heh, mahtava Olli Posti!
  Hauska aihe kyllä.

  VastaaPoista
 9. Haha hyvä lista, Dr. Mauro G Di Pasqualen
  anabolinen dieetti taisi puuttua, siinähän syödään pelkkää punaista lihaa muistaakseni:

  http://www.amazon.com/Anabolic-Solution-Powerlifters-Mauro-Pasquale/dp/0967989620/ref=pd_sim_dbs_b_5_img/102-6761577-9421720

  VastaaPoista
 10. Jep, ~heidi, Olli Postin seurassa ei tule ikävä.

  Kiitos Riku dieettivihjeestä. Minulta puuttuu vielä useita dieettejä. Kärsivällisyyttä!

  VastaaPoista
 11. Juu millähän nimellä tuota hiilihydraatitonta lihadieettiä pitäisi kutsua. Semmoista vielä joka tähtää hyvin korkeaan rasvan määrään (esim. ravinnon kaloreista 80% rasvasta, loput protskuista). Monet kutsuvat "The Inuit Diet" (Vilhjalmur Stefansson, Stanley Owsley) tai "Zero Carb" (mm Charles Washington) tai jopa VLC, Very Low Carb.

  VastaaPoista
 12. Hei Jari.s.k, olipa mukavia lisäyksiä kovasti vajavaiseen dieettilistaani.

  Galen ensyklopedia ei lutettele erikseen inuiitti ruokavaliota vaan mainitsee sen High fat/Low Carb -dieetin yhteydessä eräänä esimerkkinä. Ensyklopedia kirjoittaa mm. näin inuiittien soveltamasta ruokavaliosta:

  "...Also in the 1920s explorer Vilhjalmur Stefansson lived for many years with the Inuit people of artic Canada. His diet consisted exclusively of meat and fish. Since it was a virtually carbohydrate-free diet and high in fat, it was expected that his health would suffer. Once Stefansson returned home, Dr. Clarence Lieb of Bellevue Hospital in New York, examined him and found, to his surprise, that Stefansson was in perfect health. Dr. Lieb was able to duplicate these results later in a year long controlled study..."

  Zero carb oli ensyklopedialle tuntematon käsite, mutta löytyy toki esimerkiksi Wikipediasta. Very Low Carb tai No-Carb käsitteet tunnetaan myös Wikipediassa. Huomaan miten valtavan puutteellinen dieettilistani on.

  Kiitos kun täydennätte sitä!

  VastaaPoista
 13. Niin, tuo Anonyymi on tietenkin minä (eli veteraaniurheilija = Christer Sundqvist). Kommenttien julkaisujärjestelmässä oli jokin tilapäinen häiriö.

  VastaaPoista
 14. Xtravaganza puuttuu erinomaisesta listasta. Ei tietenkään kuulu vakavasti otettaviin laihdutusdieetteihin, mutta pitää se ehkä kuitenskin mainita. Lisää sitten kun ehdit.

  VastaaPoista
 15. Kiitos Biponainen lisäyksestä jo nyt aika käsittämättömän pitkään listaan.

  VastaaPoista
 16. Hyvä lista. Opinpa uuden sanankin: flexitarian. Minäkin olen fleksitaristi.

  Yksi oudoimpia näkemiäni laihdutusdieettejä on No Diet Diet, jossa ei nimensä mukaisesti anneta lainkaan suosituksia ruokavalion suhteen.

  VastaaPoista
 17. Wow that is a big list!!! Thanks for the links.

  VastaaPoista
 18. http://dietforacne.net

  Nice article

  VastaaPoista
 19. Risto Kuisman dieetti puuttuu listalta.
  Perustuu tarkkaan vaakaan ja ruoan vähentämiseen reilusti aina kun vaaka näyttä tavoitetta enemmän.

  VastaaPoista
 20. Nro: 170 "Asiantuntijat eivät ole vakuuttuneita menetelmien toimivuudesta". Haluaisinpa tietää, ketkä ovat nämä asiantuntijat ja mihin perustuu heidän kommenttinsa?

  VastaaPoista
 21. Lisäystä vielä edelliseen eli jos kalorimäärää pudotetaan ja samalla lisätään vitamiinien, mineraalien ja erityisesti proteiinin ja välttämättömien rasvojen sekä kehoa puhdistavien yrttien määrää ruokavaliossa niin miksi se ei toimisi? Useinhan nämä asiantuntijat ovat myös ylipainoisia...

  VastaaPoista
 22. Valitettavasti kommenttisi Alkaline Dietistä oli hieman harhaanjohtava. Ko. dietissä yritetään välttää happamia ( acid)ravintoaineita tai happamia ruuansulatustapahtumia. Dietin haitoista ja eduista on monenlaisia arvioita. Perinteinen lääkepainotteinen lääketiede "tyrmää" täysin, koska nykyinen länsieurooppalainen ruokavalio tuottaa ko. tieteen edustajille erittäin runsaasti asiakkaita( potilaita ). Lääketeollisuuden etu on, että väestö sairastaa ja käyttää ainakin joitakin 561000:sta rekisteröidyistä lääkevalmisteista.Luonnonmukainen,alkuperäiskansojen ruokavalio ei tuota läheskään samassa määrin sairaustapauksia: diabetes 1 tai diabetes 2, ja verenkiertoelimistön sairauksia kuin nykyinen prosessoitu pikaruokakulttuuri - junk food and energy drinks.

  VastaaPoista